Een nieuwe baan is ongelofelijk spannend. Niet zo gek, want niemand heeft de garantie dat je nieuwe baan ook daadwerkelijk een succes wordt.

Hoe gaat je sollicitatie ook ging, je begint bij je nieuwe baan helemaal vanaf de start. Je zal dus vanaf dag één direct aan de bak moeten en dat ook nog eens in een omgeving waar jij je nog niet prettig voelt.

Is dit direct reden tot paniek? Helemaal niet, want je kan je met deze 11 tips heel goed voorbereiden op succes met je nieuwe baan!

Iedere dag deel ik tips hoe jij meer geld kan besparen en hoe je beter kan worden met geld.
Volg mij op instagram!
wouter cursus.png

Zorg dat je op tijd bent

Heel logisch natuurlijk, want je wilt de eerste periode en speciaal de eerste dag niet beginnen met een achterstand. Nog voor je ook maar één woord heb gezegd sta je al met 1-0 achter. Kom je toch te laat, zorg dan dat je altijd belt en het niet afdoet met bijvoorbeeld een smsje of appje.

Hetzelfde geldt met het naar huis gaan. Zorg dat je netjes de tijd vol werkt en het liefst wat langer doorgaat. Hoe hard je die dag ook hebt gewerkt je kan echt met te vroeg naar huis gaan je eigen glazen ingooien.

Je bent nieuw en dat betekend dat je nog redelijk in de schijnwerpers staat. Collega’s zullen je in de gaten houden en snel een oordeel klaar hebben.

De juiste kleding

De juiste kleding is ook ontzettend belangrijk. Waarschijnlijk ben je al op kantoor geweest voor een sollicitatiegesprek. Hier heb je even kunnen spieken wat voor dresscode er heerste.

Ben je hier nog niet achter, kijk dan even op hun Facebook of website. Hier staan waarschijnlijk genoeg foto’s met collega’s. Hier kan je precies zien wat zij dragen.

Over het algemeen kan je aanhouden dat je beter iets te netjes gekleed kan zijn. Maar als iedereen casual is gekleed dan wil je natuurlijk niet in een pak of chique rok komen.

Wees een spons

De eerste weken zullen veel mensen je van alles uitleggen en kom je in aanraking met veel nieuwe dingen. Zorg dat je dit allemaal opneemt en wees wat dat betreft een spons.

Laat zien dat je wilt leren en niet komt om direct dingen te veranderen. In het begin is het ontzettend belangrijk om onderdeel van het team te worden. Zij werken waarschijnlijk al jaren op een bepaald manier en zullen echt niet van een nieuwkomer willen horen hoe jij het gewend bent.

Uiteindelijk ben je natuurlijk altijd vrij om je mening te geven over een proces of iets anders. Maar in het begin zal je vooral nederig moeten zijn en laten zien dat je wilt.

Leer collega’s kennen

Je directe collega’s zul je snel leren kennen. Dit zijn tenslotte de mensen waar je in het begin veel mee zal komen te werken. Zorg dat je niet alleen over werk praat met ze, maar ook vraagt over hun eigen leven.

Deze gesprekken hoeven niet direct heel privé te zijn, maar een gesprek wat even niet over werk zal jullie verstandhouding absoluut ten goede komen. Een simpel gesprek over bijvoorbeeld de eredivisie wedstrijden van afgelopen weekend of wat voor sport zij doen kan al voldoende zijn.

Ook de collega’s waar je niet direct mee samenwerkt zijn belangrijk. Ik noem het even de koffiemachinecollega’s. Dit zijn dus de mensen die je vooraal tegenkomt bij de koffiemachine, in de pauze of als je ze een keer nodig hebt voor werk. Stel je netjes voor en vraag wat voor werk zij doen.

De juiste houding

Niemand is perfect, maar op de eerste periode moet je dit wel proberen te zijn. Zorg dat je even de perfecte werknemer bent en laat je van je beste kant zien. Merk je dat je collega’s koffie halen, doe dit dan ook voor hun.

Zoeken collega’s iemand die even kan helpen met iets tillen of een andere werkzaamheid dan spring jij natuurlijk even op. Op dit moment voel jij je nergens te groot voor en dat betekend dat jij zelfs uren achter de kopieermachine zal doorbrengen.

Werken met collega’s vraagt vaak om teamwork. Laat zien dat je voor je collega’s klaarstaat en graag onderdeel wilt zijn van het team.

Voeg waarde toe

Nee je moet niet hier de betweter spelen, want wees nou eerlijk hoe vervelend is dat? Herken je ze de collega’s die net beginnen komen en direct vertellen hoe het bij hun oude werkgever was en/of hoe het allemaal moet.

Dit betekend niet dat je als een dood vogeltje alles over je heen moet laten komen. Jij bent tenslotte aangenomen en dat betekend dat ze iets in jou zagen. Probeer je pluspunten te laten zien, maar niet op een opdringerige manier.

Uiteindelijk zullen collega’s je meerwaarde onthouden, want hier hebben zij ook baat bij. Kortom heb jij iets toe te voegen, wees dan niet bang om dit te laten zien!

Durf om hulp te vragen

Je bent aangenomen om je skills, maar dit betekend niet dat je helemaal niets mag vragen. Er zullen genoeg dingen die nog niet zijn uitgelegd of die je gewoonweg niet kan weten.

Heb je vragen stel ze dan gewoon! Heel veel mensen zullen het helemaal niet erg vinden om je te helpen. Ook is dit vaak een goed moment om collega’s weer even te spreken.

Probeer wel altijd eerst alles zelf. Merk je dat je te lang bezig bent met iets dan kan je het gerust vragen.

Herken de oude garde

Bij ieder bedrijf heerst er een groepje mensen. Vaak zijn dit mensen die al langere tijd in dienst zijn en precies weten hoe het bedrijf in elkaar steekt. Deze mensen kunnen van onschatbare waarde voor je zijn en daarom is het belangrijk om juist deze groep mensen te herkennen.

Deze mensen zijn vaak de mensen die je alles kunnen vertellen over het bedrijf. In het begin super handig om het bedrijf echt te leren kennen, maar later ook voor eventuele doorgroeimogelijkheden.

Alles valt op en dat geldt ook voor het gebruik van je mobiele telefoon. Bij het ene bedrijf is dat geen enkel probleem terwijl het andere bedrijf het verschrikkelijk vind.

Wil je op save spelen dan kan je het beste je mobiel op stil zetten en er niet te veel aankomen. Laat hem lekker in je tas of broekzak en gebruik hem in eerste instantie alleen in je pauze.

Merk je dat veel collega’s hem wel gebruiken dan kan je altijd kijken of je hem ook naast je pauze kan gebruiken, maar let op dat dit heel sporadisch is!

Vrijdagmiddagborrel net zo belangrijk

De vrijdagmiddagborrel is in heel veel bedrijven ontzettend belangrijk. Hier eindig je de week met zijn allen met een lekker biertje, wijntje of frisje. Vaak is hier de sfeer een stuk losser en kan je jou collega’s echt leren kennen.

Belangrijk is dat je hier aanwezig bent. Ja dit zal ook ten kosten gaan van je eigen tijd, maar dat is het dubbel en dwars waard! Gaan je collega’s daarna nog een drankje doen in de kroeg zorg dan dat je daarbij bent.

Natuurlijk draait het bij je nieuwe baan vooral om wat je kan toevoegen, maar ook hoe jij ligt bij je collega’s telt erg zwaar mee. Deze momenten zorgen ervoor dat jij punten kan score bij je collega’s.

Ontspan en geniet

Hoe spannend alles ook is je zal ook ervan moeten genieten. Ontspan een beetje en probeer ook te genieten van deze tijd. Waarschijnlijk leer je veel nieuwe dingen, maar ook veel nieuwe mensen. Beide is super leuk en kunnen verandering in je leven brengen.

Daarnaast ben je ook nog eens het beste van jezelf als je ontspannen bent.