Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Pakketbezorger worden? Dit moet je weten als koerier

 • Wouter authorWouter
 • Laatst bijgewerkt: 17 februari 2021
 • Carrière

De vraag naar pakketbezorgers groeit in een rap tempo. Niet gek dat er steeds meer mensen pakketbezorger worden. Een pakketbezorger worden is tegenwoordig vrij makkelijk, maar verdiend het ook goed en is het iets voor jou?

De hele dag in een bestelbus onderweg terwijl je muziek door je luidsprekers klinkt. Voor heel veel mensen klinkt dit nog helemaal niet zo gek. Pakket bezorger worden is dan ook steeds populairder zeker als dit ook nog eens zelfstandig kan.

Om iedereen die pakketbezorger wilt worden toch goed te informeren ben ik opzoek gegaan naar alle informatie die deze mensen nodig hebben. Wat verdiend bijvoorbeeld een pakket bezorger, maar ook naar wat er allemaal bij komt kijken. Kortom hieronder de 12 meest gestelde vragen die je moet weten voordat je pakket bezorger wordt.

Wat is en doet een koerier?

Een koerier of ook wel pakketbezorger is meer dan alleen even een pakketje bij iemand afleveren. Natuurlijk is het uiteindelijk doel om je pakketjes af te leveren, maar een werkdag bestaat uit meer dan dat.

In de ochtend zal je starten met je auto inladen met alle pakketten. Dit doe je als pakketbezorger natuurlijk op een manier zodat je makkelijk bij de eerste pakketten kan komen. Snelle routes zijn het belangrijkste voor een korte werkdag. Het snel navigeren en de juiste reisroutes bepalen is dus van groot belang.

Kom je aan bij de locatie dan moet je de juiste pakketjes bij de juiste mensen afleveren. Kortom je moet zorgvuldig zijn en hebt ter controle vaak een zakcomputer. Lever het pakket netjes af bij het juiste adres en laat ze tekenen voor ontvangst.

Zijn ze niet thuis en mag je het pakketje ergens anders afleveren zorg dan dat je iemand in de buurt weet die pakketjes aanneemt. Dit scheelt jou heel veel tijd. Kortom wees goed met alle mensen zodat ze ook iets voor jou over hebben.

Wat verdient een pakketbezorger?

Natuurlijk is de belangrijkste vraag wat een pakket bezorger ongeveer verdiend. Je wilt tenslotte wel een goed salaris overhouden. Om direct te starten is het belangrijk om hier onderscheid te maken in twee categorieën.

De eerste categorie is de pakketbezorger die in dienst is bij een bedrijf. Deze verdienen op basis van een uurloon hun salaris. Gemiddeld genomen verdiend een pakketbezorger in dienst ongeveer €1900 per maand.

Maar de kans is groter dat jij aan het werk gaat als zzp’er. Je krijgt dan niet per uur betaald, maar per adres en pakketje. Ook ligt het vaak aan hoe zwaar het pakket is. Dit betekend dat ene bezorger ongeveer €1,75 per adres verdiend. Stel een pakketbezorger levert per dag op 100 adressen pakketjes dan levert die €175 op. Hier moeten nog wel kosten als ondernemer vanaf zoals de kosten van de bus, benzine, verzekeringen en belastingen.

Hoe kan je starten als zzp pakketbezorger?

Wil jij starten als zelfstandige pakket bezorger dan moet je wel aan een aantal zaken voldoen. Een eigen busje en dan rondrijden is niet voldoende. Je ben een ondernemer en zal hier dus ook naar moeten handelen. Hieronder wat je allemaal nodig hebt als jij als zzp’er wilt starten met het bezorgen van pakketten.

 • Eigen auto of bus: Je zal een eigen bestelbus moeten hebben. Het beste is om er eentje te zoeken met een goede zijdeur om makkelijk de pakketten te kunne pakken.
 • KVK registratie: Je zal een factuur moeten kunnen sturen van je geleverde diensten. Hiervoor heb je een KVK- en belastingnummer nodig.
 • Rijbewijs B: Dit het is het normale rijbewijs wat je haalt als je jouw autorijbewijs hebt.
 • Fysiek in orde: Een beetje in de auto rondrijden klinkt makkelijk, maar je zal ook veel moeten tillen en lopen. Je zal dus fysiek in orde moeten zijn om het werk vol te kunnen houden.
 • Goede verzekering: Er kan altijd iets gebeuren als je pakketjes gaat bezorgen. Natuurlijk iets met je bestelbus, maar ook met de pakketjes. Zorg daarom voor een goede vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering en aansprakelijkheidsverzekering .

Belangrijk om te onthouden is dat je als zzp’er verplicht bent voor je eigen administratie. Kortom naast je verdiensten zal je ook nog allerlei belastingen moeten betalen. Zorg dat je boekhouding dus goed is geregeld.

Hoe bijverdienen met bezorgen met eigen auto?

Het is ook mogelijk om pakketjes of eten te bezorgen met je eigen auto. Hier heb je ook weer verschillende manier om dit te doen. Veelal kan je dit doen in dienst van een bedrijf, maar ook als particulier. Hieronder gaan we op de twee manieren in.

Voor bedrijf bezorgen met eigen auto

In tegenstelling tot een zzp’er ben je hier gewoon in dienst voor het bedrijf en krijg je dus een salaris. Naas het salaris krijg je ook nog een vergoeding per gereden kilometer. Vaak ligt deze vergoeding rond de €0,19 per km.

De verdiensten als pakketbezorger met eigen auto ligt rond de €6 tot €12 per uur en daarnaast de vergoeding per gereden kilometer.

Belangrijk is om bewust te zijn van de vergoeding per km die je krijgt. Het lijkt veel, maar als je weet dat je alleen al ongeveer €0,10 per km kwijt bent aan benzine dan valt het tegen. Je moet dan namelijk nog je onderhoud, wegenbelasting, verzekering en wegenwachten meerekenen.

Als particulier bezorgen met eigen auto

Een bedrijf waar je bijvoorbeeld als particulier kan verdienen met het bezorgen met een eigen auto is PickThisUp. Jij geeft zelf aan wat je prijs is en consumenten kunnen jou vervolgens boeken om iets te bezorgen. Super handig is dat je kan aangeven wat jouw routes zijn zodat je aansluitend opdrachten krijgt.

Zo kan je bijvoorbeeld een kastje van de Ikea moeten brengen naar iemand zijn huis. Je haalt dit kastje dus op en levert het gewenste adres af. Zeker handig als je bijvoorbeeld toch al die kant op moet voor een andere afspraak.

Waar vind je vacatures als pakketbezorger?

Wil je pakketbezorger worden dan zijn er een aantal grote bedrijven waar jij aan de gang kan. Natuurlijk zijn er de grote leveranciers, maar ook vacaturebanken hebben leuke vacature waar je voor specifieke bedrijven kan werken.

 • Pakketbezorger bij PostNL: PostNL bezorgt miljoenen pakketen per jaar en is de grootste van Nederland. Het bedrijf is sinds kort begonnen met steeds meer ZZP’er in dienst te nemen om op deze manier betere werkomstandigheden te creëren.
 • Pakketbezorger bij DHL: DHL promoot zichzelf als de bedrijf met veel vrijheid en zelfstandigheid als pakketbezorger. Je werkt nooit ver van huis waardoor je in je eigen omgeving de mensen blij kan maken met de pakketjes die jij bezorgd.
 • Pakketbezorger via Youngcapital: Youngkapital is een vacaturewebsite waar je als pakketbezorger verschillende banen kan vinden van verschillende bedrijven. Zo kan je bijvoorbeeld voor HelloFresh foodboxen bezorgen of in de avonduren spareribs rondrijden voor SpareribExpress.
Je kan het artikel ook opslaan of delen!
 • Delen met Whatsapp WhatsApp
 • Delen met Pinterest Pinterest
 • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Je Productiviteit Verhogen met deze 11 Tips voor Meer Succes
Vandaag al efficiënter werken: 10 effectieve tips
Een dag minder werken? Je nieuwe salaris berekenen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram