Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Een dag minder werken? Je nieuwe salaris berekenen

 • Wouter authorWouter
 • Laatst bijgewerkt: 18 april 2021
 • Carrière

Iedereen denkt wel eens na over een dag minder werken. Niet gek, want het leven is te leuk om je hele leven 40 uur te blijven werken. Op dit moment zou 7% van de mensen die 40 uur werken graag minder willen werken. Grote kans dat jij dit misschien ook wilt?

Vele van jullie zullen dit niet doen vanwege de financiële gevolgen. Het geld kan niet gemist worden, maar heb je wel eens berekent wat het echt kost als je een dag minder gaat werken? Vaak even snel, maar de kans is groot dat deze berekening niet klopt!

In deze blogpost leg ik je alles uit over een dag minder werken. Niet wat de voordelen zijn, maar wat het betekent om een dag minder te werken. Kortom wat betekent dit financieel, maar ook voor bijvoorbeeld je vakantiedagen, pensioen of vergoedingen. 

Wat kost één dag minder werken?

Wil je een dag minder werken dan wil je natuurlijk weten wat dit precies gaat kosten. De financiële gevolgen zijn waarschijnlijk de belangrijkste reden om het niet te doen. Voor ik je ga vermoeien met allerlei berekeningen, houden we het lekker simpel.

Het antwoord op deze vraag is namelijk helemaal niet zo moeilijk! De berekeningen daarachter een stukje lastiger. Daarom heb ik voor verschillende inkomens berekent wat een dag minder werken zou kosten wanneer je 40 uur werkt.

Bruto inkomen p.mNetto inkomen p.mNieuwe netto inkomenKosten dag minder werken
€1.800€1.579€1.315€264
€2.400€1.919€1.647€272
€3.0002.2381.919€319

Gemiddeld kan je stellen dat een dag minder werken je dus €285 netto per maand zal gaan kosten

Hoe bereken je jouw salaris als je minder gaat werken

Om precies te weten hoeveel je minder gaat verdienen kan je niet gewoon één dag van je salaris afhalen. Vaak doen mensen dit namelijk met hun nettoloon en dan gaat het mis.

Stel je werkt 40 uur en wilt naar 32 uur gaan. Je verdiend €2.400 bruto dan hou je netto ongeveer €2.040 over. De meeste mensen zullen dan op hun netto salaris hun nieuwe salaris berekenen. Dit betekent dat je dan 2.040 / 40 * 32 = €1632. Deze manier van berekenen klopt alleen niet

Een betere manier is om vanuit je bruto salaris te berekenen en daarop je netto salaris te bereken. Dit betekent dat je €2.400 / 40 * 32 = €1920 bruto verdiend. Netto betekent dit dat je €1.757 verdiend.

Je zit dat je dus aanzienlijk meer overhoudt dan je in eerste instantie zou denken. Het verschil is namelijk €125 wat de keuze om minder te gaan werken toch makkelijk maakt.

In het voorbeeld hierboven zie je dat één dag minder werken je netto dus bijna €282 per maand scheelt

Belastingvoordeel als je minder gaat werken

Wanneer je minder gaat werken dan is de kans groot dat je belastingvoordeel hebt. Dit betekent dat je waarschijnlijk een minder hoog percentage belasting gaat betalen als voorheen.

In Nederland betalen we over drie verschillende schijven belasting. Dit betekent dat hoe meer je verdiend je uiteindelijk meer belasting betaald. Hieronder de belasting die je betaald.

InkomenBelasting
Tot € 35.13019,20 %
Van € 35.130 tot € 68.50837,10 %
Vanaf € 68.50849,50 %

Belangrijk hierbij is dat dit stapsgewijs zal toenemen. Verdien jij bijvoorbeeld €50.000 dan betekent dit niet dat je 37,10% belasting betaald. Je betaald 19,20% over de eerste €35.130 en over de rest 37,10%.

Wanneer je minder gaat werken dan krijg je dus niet direct een belastingvoordeel, maar ga je minder belasting betalen in de duurste belastingbox voor jou.

Wel kan het zo zijn dat je bijvoorbeeld bepaalde toeslagen kan krijgen als je minder gaat werken. Denk hierbij aan een huur- of zorgtoeslag. Je krijgt bijvoorbeeld tot €31.138 zorgtoeslag.

Wat gebeurt er met je pensioen als je minder gaat werken?

Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is inderdaad wat er met je pensioen gebeurt als je minder gaat werken. Het belangrijkste wat je hierover moet weten is dat je pensioen opbouwt over de uren die je werkt.

Dit betekent dat je dus minder pensioen gaat opbouwen wanneer je een dag minder gaat werken. Belangrijk is dat je hier dus bewust van bent en desnoods extra gaat sparen voor je pensioen

Minder werken voor hetzelfde salaris

Het fijnst is natuurlijk om minder te werken voor hetzelfde salaris. Natuurlijk krijg je dit niet zomaar voor elkaar, want waarom zou je baas je zomaar één dag in de week extra vrij geven?

Zo zijn er verschillende proeven gestart waarbij de productiviteit van werknemers werden getest wanneer zij een dag minder gingen werken. De resultaten hiervoor waren verrassend, want de productiviteit nam flink toe. Zo namen de vergaderingen om het vergaderen sterk af en werden werknemers een stuk productiever.

Maar ook de gezondheid van werknemers ging flink vooruit. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat mensen die meer dan 40 uur per week werkte ruim 30% meer kans hebben op infarcten.

Een dag minder werken hoeft dus helemaal niets af te doen aan het werk wat jij verzet. Een blije werknemers is een goede werknemer en dat zullen steeds meer werkgevers inzien. Stap nou niet direct naar je leidinggevende en vraag om een dag minder werken voor hetzelfde salaris. Waarschijnlijk is de kans klein dat je dit krijgt. Maar je kan het wel op de volgende manieren bereiken

 • Salarisverhoging: Probeer eerst eens extra salaris te krijgen. Lukt dit dan heb je waarschijnlijk meer financiële ruimte gecreëerd om een dag minder te werken. Het voordeel hierbij is dat dit soms meer kan opleveren als alleen een dag minder werken.
 • Minder werken: Staat je baas niet open voor een salarisverhoging dan kan je wellicht onderhalen om een dag minder te werken. Een salarisverhoging voor 40 uur zat er niet, maar dat betekent niet dat je met minder werken meer kan verdienen.
 • Vervang door andere inkomsten: Ga je een dag minder werken en wil je altijd al geld verdienen vanuit huis dan kan je mooie hiermee je kosten opvangen. Natuurlijk ben je dan deze dag niet vrij, maar hierdoor kan je wel werken aan een inkomst welke steeds verder kan groeien.

In beide gevallen zal je baas overtuigd moeten worden. Daarom is het belangrijk om je waarde voor het bedrijf duidelijk te hebben. Zorg dat je laat zien dat je echt van meerwaarde bent voor het bedrijf en dat dit ook niet ten kosten van de ene dag minder werken gaat.

Hier moet je rekening mee houden als je minder gaat werken

Je salaris is natuurlijk ontzettend belangrijk, maar heb je bijvoorbeeld stilgestaan bij je vakantiedagen? Ja minder werken heeft op meer invloed als je in eerste instantie zou bedenken. Hieronder heb ik een samenvatting gemaakt waar je rekening mee moet houden als je minder gaat werken

 • Minder vakantiedagen: Als je minder gaat werken, krijg je minder vakantiedagen. Het aantal weken wat je vrij kan nemen blijft gelijk, want het gaat naar ratio. Kon je nu dus 5 hele weken vrij nemen dan kan dit later ook alleen heb je dan geen 25 vakantiedagen ,maar 20 vakantiedagen nodig.
 • Minder pensioen: Je bouw pensioen op aan de hand van je gewerkte uren. Ga je dus minder werken dan bouw je ook voor later minder pensioen op.
 • Vergoeding naar beneden: Krijg je bijvoorbeeld reiskostenvergoeding dan moet je rekening houden dat deze ook met dezelfde ratio afneemt.
 • Groeimogelijkheden: Heel veel bazen zien vier dagen werken nog steeds als gebrek aan motivatie. Wees je bewust van de doorgroeimogelijkheden. Heb jij een baas die niet stond te springen dat jij vier dagen wou werken dan is de kans groot dat hogere banen niet voor jou zijn.

Betekent dit dat je maar 40 uur moet blijven werken? Nee natuurlijk niet! Als je minder gaat werken dan kan krijg je een veel betere balans tussen werk en levensgeluk. De vraag is alleen wat dit jou waard is? Eerder schreef ik er al over in mijn blogpost “minder werken en meer genieten

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
 • Delen met Whatsapp WhatsApp
 • Delen met Pinterest Pinterest
 • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Je Productiviteit Verhogen met deze 11 Tips voor Meer Succes
Vandaag al efficiënter werken: 10 effectieve tips
Pakketbezorger worden? Dit moet je weten als koerier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram