Natuurlijk wil jij enkel de beste vacaturesites om je nieuwe baan te vinden! Vacaturesites zijn ideaal om te gebruiken wanneer je op zoek bent naar een nieuwe of andere baan. Vroeger moesten we de kranten doorspitten of op het prikbord bij de supermarkt kijken of daar een vacature hing, maar tegenwoordig is dat allemaal niet meer nodig. Er zijn dan ook veel vacaturebanken online te vinden.

Nu zou je denken dat al deze verschillende websites ervoor zorgen dat jij makkelijker aan een nieuwe baan kan komen, maar dat is helaas niet waar. Juist doordat er zo ontzettend veel vacaturebanken te vinden zijn, is het vaak erg onoverzichtelijk een geschikte baan te vinden. Je doet er dan ook goed aan je te beperken tot een aantal websites, om te voorkomen dat je dubbel reageert op vacatures.

Om niet te verdwalen in het gigantisch aanbod, heb ik hieronder de beste vacaturesites voor je samengevat en hoe je deze het beste kan gebruiken om een nieuwe baan te vinden.

Wat zijn vacaturesites?

Een vacature site, ook wel vacaturebank genoemd, is niets meer dan een website waar vacatures op geplaatst worden door bedrijven, organisaties en recruiters die op zoek zijn naar nieuwe mensen.

Daarnaast kun je ook in contact komen met een bedrijf of organisatie via zo’n website, maar kunnen zij jou uiteraard ook benaderen wanneer dit nodig is. Bij een aantal vacaturebanken kun je dan ook via de website solliciteren op de openstaande vacature. Ben je een geschikte kandidaat? Dan is de kans groot dat je op dezelfde website een bericht ontvangt van het bedrijf.

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
  • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
  • 100% inzicht in al je uitgaven
  • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

De 10 beste vacaturesites Nederland

Ga je op zoek naar een nieuwe of andere baan, dan wil je natuurlijk dat je direct de juiste website hebt en je niet eerst nog uren moet zoeken naar een vacaturebank die voldoet aan jouw eisen. Daarom hebben wij hieronder de 10 beste vacature sites voor je neergezet

1. Nationale vacaturebank

Op de eerste plek staat de nationale vacaturebank. Deze website wordt al jaren achter elkaar benoemd tot de populairste carrièresite van Nederland, en het is dan ook niet zo gek dat veel mensen gebruikmaken van deze website. De focus ligt hierbij vooral op mensen met een MBO en HBO diploma.

2. Intermediair

Net daaronder vinden we de website van intermediair. Deze vacaturebank heeft hetzelfde moederbedrijf als de nationale vacaturebank, echter richten zij zich vooral op hoger opgeleiden met een HBO en WO diploma. Voor mensen met een HBO diploma zijn er dan ook veruit de meeste vacatures te vinden. heb je een lager opleidingsniveau? Voor HAVO en MBO zijn er enkele vacatures te vinden, maar lang niet zoveel als voor HBO en WO.

3. Monsterboard

En dan hebben we monsterboard, voor velen waarschijnlijk wel bekend want het is een vacature site die al erg lang meedraait. Deze vacaturebank heeft zich verspreid over de hele wereld, en dus niet alleen binnen Nederland. De Nederlandse website richt zich echter voornamelijk op mensen met een HBO en WO achtergrond.

4. Indeed

Wereldwijd is Indeed één van de grootste vacature sites, echter staat hij hier op een vierde plek. Het is wel de meest bezochte website als het gaat om vacature sites, maar de gebruiksvriendelijkheid is niet altijd even goed. Zo kunnen er tijdens je zoektocht veel gesponsorde vacatures voorbij komen die helemaal niet bij jouw zoekopdracht passen, en dat kan mensen verwarren of irriteren. Wel is het zo dat deze site een echte zoekmachine is als het gaat om vacatures binnen verschillende niches en op alle niveaus.

5. LinkedIn

Halverwege de lijst vinden we LinkedIn. Dit is in eerste instantie een professioneel social media kanaal, maar daarnaast ook een goede plek om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Contacten zoeken en onderhouden is heel eenvoudig, waardoor je binnen het juiste netwerk kunt zoeken. Daarnaast is het ook erg fijn dat je bij een vacature de bedrijfsinformatie in kunt zien, en zo ook kan bekijken wie er op dat moment werkzaam is of in het verleden is geweest. Dit kan jou vervolgens helpen omdat je zo kunt zien of je iemand binnen jouw netwerk in kan zetten tijdens de sollicitatieprocedure.

6. Werk.nl

De website werk.nl is een vacature site van het UWV, maar is zeker niet alleen beschikbaar voor mensen die een (tijdelijke) uitkering hebben en op zoek zijn naar een baan. Naast dat het een vacaturebank is, is deze website ook een cv-database. Wanneer je bent ingelogd kun je jouw hele cv bekijken en aanpassen, en op het moment dat je reageert op een vacature wordt je cv ook direct meegestuurd. Zo hebben bedrijven, recruiters of organisaties direct al jouw belangrijke gegevens. De vacatures die je hier vindt zijn in principe voor veel verschillende doelgroepen, maar zijn vaak wel vacatures voor mensen met een lager opleidingsniveau.

7. Nederland Vacature

Nederland Vacature is een wat minder bekende vacature site, waar je vacatures kunt vinden die direct van de werkgever zelf komen. Je hebt hierbij dus geen recruiter als tussenpersoon, en dat kan het contact direct al beter maken. Je vindt hier vacatures voor alle opleidingsniveaus; van LBO en MBO tot Universitair, parttime en fulltime en door heel Nederland. Ook kun je vaak extra bedrijfsinformatie inzien bij de vacature, zodat je direct meer over het bedrijf te weten komt.

8. Vacatures.nl

Op vacatures.nl kun je direct gaan zoeken per vakgebied of locatie, maar kun je ook op alfabetische volgorde op zoek gaan naar een vacature. Toch is dit niet alleen maar een vacaturebank. Uiteraard kunnen bedrijven hier hun vacatures op plaatsen, maar daarnaast scant de site ook het internet af op zoek naar andere relevante vacatures. Het resultaat hiervan is dat er veel aanbod te zien is op één plek.

9. Werkzoeken.nl

Op vrijwel de meeste vacature sites moeten bedrijven, organisaties en recruiters een bepaald bedrag betalen om een vacature online te zetten, maar dat is bij werkzoeken.nl niet het geval. Hier kunnen zij gratis vacatures plaatsen, wat erin resulteert dat je hier een enorm aanbod hebt waarin je op zoek kunt gaan naar de juiste vacature.

10. Jobbird

Ook Jobbird is een vrij bekende naam en gaat al een tijdje mee. Sinds 2018 is deze vacature site overgenomen door YoungCapital, waarbij ze zich voornamelijk richten op jongvolwassenen. Toch is het voor iedereen de moeite waard hier te gaan kijken, want er staan veel vacatures online.

De juiste vacature site gebruiken tijdens jouw zoektocht

Je hebt nu de 10 beste vacature sites gezien, maar hoe kun je deze nou het beste gebruiken tijdens jouw zoektocht naar een nieuwe baan?

  • Gebruik meerdere vacaturesites: Het belangrijkste hierbij is dat je er goed aan doet meerdere vacaturebanken te gebruiken. Hoef je niet persé binnen een bepaald niche te werken, dan kun je hier gewoon een aantal algemene vacaturebanken voor gebruiken.
  • Combineer type vacaturesites: Wanneer je echter graag binnen een bepaald niche aan het werk gaat, kun je er beter voor kiezen één algemene site aan te houden en daarnaast een aantal websites die zich voornamelijk richten op dat niche. Dit zorgt er namelijk voor dat je niet eindeloos hoeft te spitten tussen vacatures die niet op jou van toepassing zijn. Belangrijk om te weten is dat een niche niet altijd een bepaalde branche hoeft te zijn. Dit kan ook een functie of opleidingsniveau zijn.
  • Gebruik altijd LinkedIn: Ik zou iedereen aanraden om sowieso LinkedIn aan te maken. Ook als je een baan hebt is dat erg handig. Er zijn altijd bedrijven opzoek naar goede mensen en wie weet krijg je op deze manier nog een leuk aanbod.

Zoeken op een algemene vacature site

Wanneer je bij de beste vacaturesites gaat zoeken is het verstandig de zoekbalk te gebruiken in combinatie met een aantal filters. Zou je dit niet doen, dan kom je waarschijnlijk veel vacatures tegen waar jij helemaal niks aan hebt. Filter bijvoorbeeld op de standplaats, het niveau of het aantal uren dat gewenst wordt. Daarnaast kun je ook nog gaan zoeken op bepaalde vaardigheden of trefwoorden, om meer vacatures in te kunnen zien die bij jou passen.

Daarnaast is het aan te raden deze zoekopdracht op te slaan zodat je niet telkens als je de website bezoekt, alles opnieuw in hoeft te vullen. Ook kun je bij de meeste sites meldingen aanzetten. Op die manier krijg je een e-mail wanneer er een geschikt vacature is geplaatst.

Tips voor een nieuwe baan met de beste vacaturesites

Naast het zoeken naar de juiste vacature bieden de meeste website nog andere opties aan. Zou kun je bij veel sites je cv uploaden, wat een groot voordeel is. Bedrijven die toegang hebben tot de database kunnen dan namelijk direct jouw cv inzien en zo bekijken of jij binnen het bedrijf past.

Ook zijn er vaak verschillende sollicitatie- en carrièretips die je door kunt lezen. Deze tips kunnen jou helpen beter te solliciteren, waardoor de kans groter is dat je die ene baan ook echt krijgt. Wanneer er extra informatie van een bedrijf beschikbaar is, is het zeker aan te raden dit ook door te nemen. Zo leer je meer over het bedrijf zelf en waar zij voor staan, en kun je dus direct voor jezelf bepalen of jij binnen deze cultuur past.

Als laatste zijn er ook een aantal website die een salariswijzer of een bepaalde test op de website hebben staan. Door middel van de salariswijzer kun jij bekijken wat je hoort te verdienen, en met de test kun je uitzoeken welke baan er nou echt bij je past.

Heb je eindelijk een nieuwe baan dan wil je hier natuurlijk ook succesvol starten. Daarom heb ik hier de beste tips geschreven om bij succesvol bij je nieuwe baan te beginnen.