Wanneer je start met bitcoin of andere crytocurrency dan is alles spannend. Hoe koop je ze en nog belangrijker hoe kan je Bitcoins bewaren op een veilige manier.. Wanneer jij er geld instopt en de bitcoin omhoog schiet dan wil je wel dat alles veilig opgeslagen is.
Zeker wanneer je via een broker Bitcoins koopt dan is de verleiding groot om daar gewoon je cryptocurrency te laten staan. Maar is dat wel verstandig? Natuurlijk zitten er risico’s in het beleggen van crytocurrency, maar het zou wel erg zonde zijn als je ze kwijtraakt door bijvoorbeeld een hack.
De theorie erachter met allerlei versleutelingen maakt het allemaal voor een leek niet makkelijker. Daarom heb ik hieronder precies omschreven wat je wilt weten over cryptocurrency en speciaal Bitcoins veilig bewaren kan.
Wat is een wallet?
Iedereen heeft een bankrekening nodig om online geld te bewaren. Een wallet is eigenlijk exact hetzelfde voor cryptocurrency alleen kan jij decentraal alles bewaren. Jij kan dus je Bitcoin of andere cryptocurrency opslaan zonder dat iemand anders op de wereld zicht heeft hoeveel dit is.
Net zoals bij een bankrekening heb je ook bij een wallet een adres nodig waar dit naartoe overgemaakt kan worden. Bij een bank is dit natuurlijk je bankrekening, maar bij een wallet noemen we dit een public key.
Om uiteindelijk toegang te krijgen tot dit adres heb je een private key nodig. Dit is eigenlijk de pincode van je bankrekening. Als je deze code hebt dan kan je toegang krijgen tot het adres en dus ook transacties doen.
Belangrijk om te begrijpen is dat je public key dus gedeeld kan worden met derden om bijvoorbeeld transacties te doen. Je private key deel je nooit!
Wat word er opgeslagen op een wallet?
Nu zullen vele denken nou makkelijk op een wallet staan dus al mijn cryptocurrency munten. Het werkt tenslotte hetzelfde als een echte portemonnee. Hier zit ook direct het grootste misverstand, want in de werkelijkheid werkt het wel degelijk andres.
Jouw Bitcoin of andere cryptocurrency zijn gewoon opgeslagen in de blockchain. Uiteindelijk slaat de wallet de keys op welke verwijzen naar een onderdelen in de blockchain waarin staat dat jij eigenaar bent van bepaalde crypto. Kortom er staan vooral veel keys opgeslagen in je wallet. Deze zou je theoretisch gezien ook allemaal zelf kunnen bewaren, maar een wallet is veel veiliger, makkelijker en praktischer.
Hoe kan je Bitcoins bewaren?
Om het allemaal nog makkelijker te maken heb je ook nog eens heel veel keuze hoe jij je Bitcoins veilig bewaren kan. Voor we op specifieke wallets ingaan is het eerst handig om te weten wat voor type wallets er bestaan. Hieronder in categorieën verdeeld
Online wallet
De online wallet is veruit de populairste wallet. Dit zijn wallets die je online kan openen op verschillende platforms (websites). Wanneer jij je registreert bij zo een dienst dan krijg je een account met wallet die je beveiligd met een zelfgekozen wachtwoord.
Vaak zitten aan deze online wallets ook een systeem vast om cryptocurrency direct te kopen. Deze worden dan automatisch op je wallet gezet. Maar je kan ook gewoon vanaf een andere wallet hier je cryptocurrency naar overmaken.
- Makkelijk en erg toegankelijk
- De meeste online wallets zijn gratis
- Overal en altijd bereikbaar
- Zijn het meeste gevoelig voor hackers. Omdat je wallet uitmaakt van een online platform heb je dus geen grip op de beveiliging hiervan
- Werkt niet decentraal. Theoretisch gezien weet het platform hoeveel jij op je wallet hebt staan.
Mobiele wallet
Een mobiele wallet staat zoals de naam al doet vermoeden op je mobiele telefoon. Alle mobiele wallets kan je gemakkelijk op je telefoon of tablet zetten door een app te installeren. Na het installeren kan je naar het zogeheten adres verschillende cryptocurrency overmaken
Vaak worden mobiele wallets gebruikt voor praktische doeleinde. Denk hierbij bij het afrekenen van een kop koffie met cryptcurrency. Het staat dus niet bekend om daadwerkelijk grote bedragen op te slaan.
- Binnen enkele minuten al klaar om cryptocurrency op te slaan
- Vaak gratis te installeren
- Veel mobiele wallets slaan geen data online op. De bedrijven achter de app weten dus niet wat er op jouw wallet staat
- Hoewel een mobiele telefoon veilig lijkt, zit hier ook een internetaansluiting op en dat betekent dat het altijd hackgevoelig is.
- Niet veilig genoeg voor grote hoeveelheden crypto
Desktop wallet
Een desktop wallet is een wallet die op je computer of laptop kan zetten. Na installatie van het programma krijg je een walletadres. Dit is het adres waar je Bitcoin of andere cryptocurrency naartoe kan sturen. Je kan ook precies zien wat er in je wallet zit en welke transacties er allemaal zijn geweest
- Doordat de wallet worden beveiligd met een zogeheten privésleutel is deze veiliger als bijvoorbeeld een online wallet
- Veel desktop wallets zijn gratis te gebruiken
- Wanneer je computer kapot gaat dan kan je jouw wallet herstellen met een zogeheten recovery seed.
- Raak je de wachtwoorden kwijt dan heb je geen toegang meer tot de wallet
- Wanneer de computer toegang heeft tot het internet dan kan deze gehackt worden en dus ook je wallet
Hardware wallet
Een hardware wallet is veruit de veiligste wallet die je kan hebben. Het is vaak een USB of hardeschijf waar al je private keys van verschillende cryptocurrency opgeslagen kunnen worden. De wallet heeft een unie adres waar je ten alle tijden crypto naartoe kan sturen. Deze hoeft dus niet online te zijn hiervoor.
- Omdat de wallets niet in aanraking komen met het internet zijn ze erg veilig
- Naast een pincode die je moet hebben voor je hardware wallet ontvang je ook een herstelsleutel. Hiermee kan je bij het vergeten van je wachtwoord het resetten.
- Hardware wallets kosten altijd geld
- Vaak zijn de hardware wallets niet zo groot waardoor je ze makkelijk kwijt kan raken. Sla ze daarom altijd een veilige plaats op
Tips voor het nog veiliger opslaan van Bitcoin
Even een wallet kopen of installeren is echt niet voldoende. Er zijn nog een aantal tips die je absoluut moet overwegen om de veiligheid van je Bitcoin en andere cryptocurrency te verhogen. Vaak zijn het simpele stappen, maar die je wel moet doen. Hieronder heb ik een aantal tips voor je samengevat om de veiligheid van je wallet te verhogen.
- Tweestapsverificatie: Deze manier van verificatie ken je vast wel van bijvoorbeeld je digi-d. Wanneer je inlogt dan moet je nog een extra code invoeren die je vaak ontvangt op je mobiele telefoon. Deze zogeheten Tweestapsverificatie kan je ook implementeren op je (online en offline) wallet .
- Bewaar je Recovery seed: Het kan gebeuren dat jij je wallet per ongeluk verwijderd of verliest. Je leest hier de meeste verschrikkelijke verhalen over dat soms voor miljoenen euro’s aan Bitcoins verloren gaan. Dit kan je voorkomen door je zogeheten recovery seed of herstelsleutel goed te bewaren. Vaak is dit een aaneenschakeling van een aantal woorden. Sla deze op een externe plaats op of bewaar het in een kluis.
- Update alles: Alles blijft ontwikkelen dus ook je besturingssysteem, virsusscanner en de software van je wallet. Zorg dat je ten alle tijden alles goed blijft update. Vaak bevatten deze updates nog betere beveiligingen waardoor je veel minder risico loopt
- Sla nooit wachtwoorden automatisch op: Zeker wanneer je gebruik maakt van een exchange of online wallet dan zal je internetbrowser je vragen om je wachtwoord op te slaan. Doe dit nooit!
- Verdeel je vermogen: Wanneer je wat meer geld gaat investeren in crypto dan is het aan te raden om dit op verschillende wallets op te slaan. Gebeurt er dan met een wallet iets dan treft dit niet direct je hele vermogen
- Hou het privé: Als laatste tip wil ik je toch meegeven om het een beetje privé te houden. Natuurlijk kan het geen kwaad om te zeggen dat je Bitcoin hebt, maar laat nooit weten hoeveel.
De 5 beste bitcoin en crypto wallets
Nu je goed geïnformeerd bent hoe alle verschillende wallets werken en je ze veilig kan gebruiken is het misschien handig om te weten welke wallets je kan gebruiken. Hieronder heb ik een lijst met verschillende wallets samengesteld die op dit moment erg populair zijn.
Coinbase: Populaire online wallet
Coinbase is een platform waar je gebruiksvriendelijk je Bitcoin en andere cryptocurrency kan bewaren. Daarnaast kan je ze hier ook makkelijk kopen en verkopen. Zeker voor starters is dit platform erg makkelijk in gebruik. Let wel op dat je hier een vergoeding moet betalen als je crypto koop en verkoopt.
Type portemonnee: Online wallet
Vanaf prijs: Gratis
Meest geschikt voor: Starters met minder hoog vermogen in crypto
Ledger Nano X: Populaire hardware wallet
De Ledger Nano X is al tijden één van de populairste hardware wallets. Zelfs zo populair dat hij lange tijd was uitverkocht. De Ledger Nano X lijt op een USB stick met display waar je verschillende acties op kan uitvoeren. Met de bijgeleverde software kan je via de computer of laptop de wallet makkelijk beheren.
Type portemonnee: Hardware wallet
Vanaf prijs: €80
Meest geschikt voor: Wat gevorderde of mensen die voor veiligheid kiezen
Electrum: Snelste desktop wallet
Electrum is een populaire hardware wallet vanwege de eenvoud, stabiliteit en snelheid. Het is dan ook één van de weinige wallets die al vanaf de start van Bitcoin actief is. Daarnaast werkt de wallet met verschillende hardware wallets samen waaronder Trezor. De wallet werkt zowel met Windows als Mac
Type portemonnee: Desktop wallet
Vanaf prijs: Gratis
Meest geschikt voor: Mooie eerste stap naar iets veiligere omgeving
Breadwallet: Mooiste mobiel wallet
Absoluut één van de mooiste wallets welke je gaat vinden! De wallet kan je makkelijk instaleren op je mobiel of tablet en is super gebruiksvriendelijk door de duidelijke interface. Naast Bitcoin kan je hier talloze andere crypto opslaan wat het absoluut een fantastisch app maakt. Tevens is het mogelijk om coins te kopen op de wallet.
Type portemonnee: Mobiel wallet
Vanaf prijs: Gratis
Meest geschikt voor: Starters of mensen de praktijk iets met crypto willen doen
Trezor T: Zeer toegankelijke hardware wallet
De Trezor T is niet de goedkoopste hardware wallet, maar door het grotere touchscreen op de wallet erg toegankelijk. Het grote voordeel van deze hardware wallet is dat je alleen toegang kan krijgen met een pincode die je op je de wallet moet intoetsen. Kortom de touchscreen is van groot belang om je wallet te beheren.
Type portemonnee: Hardware wallet
Vanaf prijs: €170
Meest geschikt voor: Wat gevorderde of mensen die voor veiligheid kiezen