Bitcoin mining, je hebt er vast al eens van gehoord. Bij ‘mining’ of ‘minen’, denk je misschien aan Bitcoins die uit de grond worden gegraven. Niets is echter minder waar. Bitcoins zijn digitale valuta en niet fysiek. Hoe kan je deze dan minen?
Mining is de basis van de werkeing van blockchain. Het gaat hier dus niet enkel om het verdienen van geld, maar ook om het steunen van het netwerk om het uiteindelijk draaiende te houden. Kortom mining is ontzettend belangrijk en ook vandaag de dag kan je nog beginenn met mining.
In dit artikel leg ik je alles uit over mining en weet je uiteindelijk hoe het werkt en of het nog rendabel is. Om het overzichtelijk te houden gebruik ik in deze tekst de term Bitcoin. Er zijn echter meerdere cryptocurrencies (altcoins) die gebruik maken van deze zelfde technologie.
Wat is Bitcoin Mining?
De term ‘mining’ wordt gebruikt, omdat het delven ervan een heel klein beetje aan goudwinning doet denken. De Bitcoin bestaat in het Bitcoin protocol, zoals het goud ondergronds bestaat. Beide moeten nog worden ‘opgegraven’.
Het Bitcoin protocol is dusdanig geprogrammeerd dat er nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins kunnen bestaan. Bij Bitcoin mining worden deze beetje bij beetje gemined. Het minen van Bitcoins wordt gedaan door zogeheten miners, die bitcoins als beloning krijgen voor het oplossen van ingewikkelde rekensommen, waarmee blocks met gevalideerde transacties aan de blockchain worden toegevoegd.
Deze miners verzamelen een bundeltje transacties in een block en proberen zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor het publiceren van het block. Degene die als eerste de oplossing vindt krijg een beloning in de vorm van nieuwe Bitcoins.
Wat doen miners?
- Miners verwerken transacties in blokken.
- Miners ontvangen een beloning in de vorm van bitcoins.
- Miners beveiligen het netwerk.
Hoe werkt mining?
Om te kunnen begrijpen wat mining is gaan we eerst uitleggen van een blockchain is. Een blockchain is een keten van blokken (blocks) die met elkaar verbonden zijn. Elk block is een bundeltje van onder andere transacties en een vingerafdruk (een reeks letters en cijfers) van het vorige block, de zogeheten hash. De blocks zijn dus middels de hash aan elkaar gekoppeld en vormen zo de gehele blockchain. Als er iets verandert in een block, bijvoorbeeld als iemand een transactie aanpast, dan verandert ook de hash in het volgende block. Het genereren van een hash wordt gedaan door miners, die met ingewikkelde wiskundige formules van alle informatie uit een block de hash berekenen.
In principe kan iedereen een block aan de blockchain toevoegen door met de computer de juiste oplossing van het wiskundige vraagstuk te berekenen. Dat heet mining. Degene die dat het snelst doet en als eerste de oplossing heeft, krijgt een beloning in de vorm van Bitcoins. Des te sneller je computer is, des te sneller kun je het vraagstuk oplossen, dus des te sneller kun je blocks met transacties toevoegen.
Bij mining is het dus zaak om zo snel mogelijk de wiskundige vraagstukken op te lossen, om zoveel mogelijk blocks aan de blockchain toe te voegen en daarmee zoveel mogelijk Bitcoins te verdienen. Je computer is dus je mining apparatuur. Om zo snel mogelijk de oplossing van de wiskundige vraagstukken te vinden dient je computer over zoveel mogelijk rekenkracht te beschikken.
Om de tien minuten mag er een nieuw block bij komen, dat staat zo vastgelegd in de code van de bitcoin blockchain. Er zijn inmiddels vele, vele duizenden bitcoin miners. Om te voorkomen dat de blocks te snel worden vrijgegeven, wordt de moeilijkheidsgraad van de wiskundige vraagstukken steeds verhoogd, zodat het minen telkens tien minuten blijft duren. Het oplossen van die vraagstukken wordt dus steeds moeilijker en vraagt steeds meer rekenkracht.
Het bijkomende voordeel van de steeds hoger worden moeilijkheidsgraad is dat de veiligheid van het netwerk hierdoor ook steeds omhoog gaat en daardoor bijna onmogelijk te hacken is. Er is namelijk meer dan de helft van alle rekenkracht op het netwerk (alle miners tezamen), dus minimaal 51%, nodig om een hack uit te kunnen voeren.
Proof of Work
Zodra jouw computer een oplossing heeft gevonden biedt hij deze aan het netwerk aan. Het netwerk controleert middels een hashing algoritme of de gevonden oplossing correct is. Als de oplossing correct is, wordt jouw block door het netwerk aan de blockchain toegevoegd. De oplossing die door jouw computer is gevonden bewijst het door jouw computer geleverde werk, de Proof of Work.
Hoe kun je Bitcoin minen?
Je kunt op verschillende manieren Bitcoin minen.
De eerste manier is zelf bitcoin minen. In de beginjaren van het bitcoin minen kon je nog heel eenvoudig een simpele computer of laptop gebruiken voor het minen. Doordat er steeds meer miners bij kwamen, is de moeilheidsgraag van de wiskundige vraagstukken steeds verder verhoogd om te voorkomen dat de blocks te snel vrijgegeven worden.
Als miner had je daarom steeds betere en snellere computers nodig om nog te kunnen minen. Een gewone computer is daarbij allang niet meer voldoende. Je hebt daarvoor een speciale Mining Machine nodig. De bekendste Bitcoin Mining Machine wordt gefabriceerd door het Chinese Bitmain. Deze brengt regelmatig nieuwe apparatuur uit, waarmee je zelf cryptocurrencies kunt minen. Deze apparatuur kost wel een aardige cent, te beginnen bij minimaal duizend euro. Daar komt dan ook nog de kosten van de verbruikte stroom bij. Het is dus maar de vraag of deze manier van minen nog wel loont.
Een andere manier van Bitcoin minen is Cloud Mining. Hierbij sluit je je aan bij een mining bedrijf op afstand, om gezamenlijk de benodigde rekenkracht te leveren. Alles wat je hiervoor nodig hebt is een computer of telefoon en een Bitcoin wallet voor het opslaan van je beloning.
Bij Cloud Mining koop je mining kracht bij een cloud mining serviceprovider in afgelegen datacenter, ook wel mining farms genoemd, over de gehele wereld. Dit wordt ook wel ‘cloud hashing’ genoemd. Op deze manier is het nog mogelijk om betaalbare mining (hashing) kracht te kopen, zonder alle rompslomp zoals energiekosten, onderhoud, hardware, software en dergelijke er omheen.
De laatste manier, crypto staking is interessant voor bitcoin houders. Met crypto staking kan je namelijk je huide crypto gebruiken om nieuwe blokken te valideren. Dit kan bij steeds online brokers waaronder Bitvavo. Met een simpel checkbox kan je al doen aan staking waardoor je een paar procent extra rendement kan maken.
Samen minen met een mining pool
Bitcoin mining vanuit een mining pool is eigenlijk heel simpel. In zo’n mining pool hebben bedrijven hun krachten gebundeld om te minen. Jij kunt je bij zo’n mining pool aansluiten om gezamenlijk te minen. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is toegang tot internet, dus een telefoon of computer, en natuurlijk een crypto wallet om je verdiende cryptocurrencies op te kunnen slaan.
Het grote voordeel hierbij is dat de gezamenlijke rekenkracht wordt vergroot en je gezamenlijk sneller de oplossing vindt, waardoor je ook meer verdient. Bovendien heb je geen extra elektriciteitskosten, geen lawaai van je mining machine in je huis en geen probleem met koeling en ventilatie van de hete apparatuur. Ook hoef je je geen zorgen te maken dat er iets stuk gaat en je daardoor nog meer moet investeren en zit je niet met dure hardware opgescheept als je ooit besluit om te stoppen met bitcoin mining.
Natuurlijk zitten er ook nadelen aan cloud mining. Het grootste nadeel van een mining pool is echter wel dat de inkomsten dan ook weer onder het aantal deelnemers wordt verdeeld. Dit wordt bovendien verdeeld naar rato: diegene die de meeste arbeid levert krijgt naar verhouding ook een grotere percentage van de opbrengst. Een ander nadeel kan zijn dat je niet zelf de controle hebt en minder flexibel bent, maar dat kan ook weer een voordeel zijn als je net begint of je verder geen rompslomp wilt.
Is Bitcoin mining winstgevend
In de beginjaren van het bitcoin minen kon je met een eenvoudige computer of laptop al minen. Doordat er steeds meer miners bij kwamen, is de moeilheidsgraag van de wiskundige vraagstukken steeds verder verhoogd om te voorkomen dat de blocks te snel vrijgegeven worden. Als miner had je daarom steeds betere en snellere computers nodig om nog te kunnen minen. Deze snellere computers vragen ook steeds meer energie, stroom, waardoor het op een gegeven moment niet meer rendabel is om als individu nog te minen. Naast de kosten van de hardware zit je dus ook met de kosten voor de stroom. De kosten komen dan boven het gewin. De vraag is dus of deze manier van bitcoin mining nog wel winstgevend is.
Bij Cloud Mining, dus als je je aansluit bij een mining pool, heb je meer rekenkracht en kun je als pool ook meer verdienen. Doordat de inkomsten naar geleverde arbeid onder de vele miners wordt verdeeld is het ook maar de vraag of deze manier van minen nog wel winstgevend is.
Er zijn diverse websites waarop je middels een calculator eenvoudig kunt berekenen welke beste cryptomunten op dat moment nog het meest winstgevend is. Hierbij kun je eenvoudig zien waarmee je het meeste kunt verdienen. Dat kan echter per dag verschillen, want de markt is continu in beweging. Het voordeel hierbij is dat ook met een lagere gezamenlijke rekenkracht bitcoin mining nog rendabel is.
Ook als het niet meer rendabel is kun je natuurlijk gewoon bitcoins minen om het netwerk te ondersteunen en draaiende te houden.