De aandelenmarkt daalt en er zijn steeds meer mensen die denken aan een beurscrash. De kans is groot dat je een groot deel van je rendement al bent kwijtgeraakt of dat je zelf een negatief rendement hebt. Niet gek dat jij je zorgen maakt en ook langzaam aan een beurscrash begint te denken.
Maar moet jij je als belegger echt zorgen maken over een beurscrash? En wat betekent dit uiteindelijk voor je als belegger? Ik leg je alles uit over beurscrashes en wat dit voor invloed kan hebben op je beleggingen.
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen
Wat is een beurscrash?
Een beurscrash is een plotseling sterke daling van de koersen van een groot deel van de aandelen op de beurs. In sommige gevallen verliest een beurs tientallen procenten in een hele korte periode.
Hier zit een groot verschil met een bear market. Hierbij gaan de koersen namelijk over een hele lange tijd gestaag naar beneden. Je merkt van dag op dag nauwelijks dat er een daling is, maar over de lange termijn lopen de verliezen in de tientallen procenten.
Natuurlijk zijn er enkel bekende beurscrashen zoals de internetbubbel in 2000, bankencrisis in 2008 en de coronacrisis in 2020.
Waarom crasht een beurs?
Beurscrashes worden veelal veroorzaakt door paniek bij beleggers. Er is weinig vertrouwen in de economie en een klein beetje paniek kan dan voor een flinke sell-off zorgen. Het weinige vertrouwen en de opbouwende verkoopdruk zorgen dan uiteindelijk voor een beurscrash.
Zolang er voldoende koopdruk voor aandelen zijn, blijft de koers stijgen. Vaak zie je dat de vraag van aandelen de waarde overstijgt. Hierdoor zijn veel aandelen overgewaardeerd en als de koopdruk wegvalt dan kan dit resulteren in een snelle sell-off.
Dit zorgt nog niet direct voor een beurscrash. Veel vaker komt de markt dan in een bear market. Een beurscrash komt vaak onverwacht en is vaak niet te voorspellen, vaak zit er een gebeurtenis van onrust aan vastgekoppeld.
Doordat alles steeds meer internationaliseert en digitaliseert zie je wel vaker beurscrashes ontstaan. De beurzen verspreiden de onrust sneller naar elkaar waardoor veel meer beleggers sneller in paniek raken.
Hoe ontstaat een beurscrash?
Een voorbeeld uit het recente verleden is wellicht de beste manier om uit te leggen hoe een beurscrash nou ontstaat.
Het was december 2019 toen de eerste patiënten met Covid-19 in China werden behandelt. In het begin leek het een vrij onschuldige longontsteking, maar al gauw werden de zorgen groter. In minder dan twee weken tijd overleden de eerste mensen. Langzaam begon Covid-19 zich te verspreiden en namen de zorgen toe.
Het aantal besmettingen als het sterftecijfer nam razendsnel toe en de eerste beperkingen werden zichtbaar. Landen namen reisbeperkingen en dit zorgde voor een wereldwijde paniek. Deze paniek sloeg door naar de beurs en dit zorgde er uiteindelijk voor dat beurzen in twee weken tijd ruim 30% kelderden.
Overheden en Centrale Banken namen maatregelen om de crash te beperken. Sommige beurzen werden gesloten en uiteindelijk kalmeerde de markt een toen er meer bekend werd over het virus en overheden met stimuleringsregelingen kwamen.
Je ziet dat er tot Covid-19 geen economische ontwrichting was. Tot die tijd groeide de beurzen gestaag, maar door een invloed van buitenaf ontstond er paniek. Dit is ook het verraderlijke aan beurscrashes.
Komt er een beurscrash in 2022?
Niemand kan je vertellen of er een beurscrash in 2022 aankomt. Sommige hebben het zelfs al over een Pandemic crash 2022. Natuurlijk zijn er zorgwekkende situaties, maar dit wilt niet zeggen dat dit gaat leiden tot een beurscrash.
Een aantal punten van bezorgdheid is op zijn plaats en deze bespreek ik hieronder
Wereldwijde onrust
De oorlog van Oekraïne zorgt ervoor dat er internationaal de nodige spanning is. Natuurlijk heb je de spanning tussen Rusland en Oekraïne, maar ook de vele NAVO landen die zich afzetten tegen Rusland. Al deze spanningen zorgen voor veel onrust en beleggers houden niet van onrust.
Daarbij zijn er op dit moment al verschillende sanctiepakketten tegen Rusland en andersom. Hierdoor lopen onder meer gas- en olieprijzen op. Ook de prijzen van veel levensmiddelen zijn fors opgelopen die uit deze landen moeten komen.
Hoge inflatie
Er is altijd inflatie, maar nu ligt de inflatie flink hoger als normaal. Inmiddels is de inflatie opgelopen van 2 naar bijna 10 procent. Dit betekent dat alles om om ons heen in korte tijd 10% duurder is geworden.
Het probleem hiervan is dat mensen uiteindelijk meer moeten betalen om dezelfde dingen te kunnen doen als voorheen. Groeit het inkomen niet mee met de inflatie dan komen huishoudens onder financiële druk te zijn.
Dit kan er voor zorgen dat werknemers meer loon eisen waardoor bedrijven hun kosten moeten verhogen om deze loonsverhoging te bekostigen.
Uiteindelijk zie je dat de kosten voor consumenten weer omhoog gaan en komt het erop neer dat de economie in een vicieuze cirkel terechtkomt.
Stijgende rentes
Lange tijd hadden we te maken met ontzettend lage rentes. Hierdoor konden bedrijven en consumenten voor weinig geld lenen. Hierdoor was het lange tijd aantrekkelijker om geld te investeren als af te lossen. Tenslotte was het rendement op de investeringen hoger als de betaalde rente op leningen.
Op dit moment loopt de rente weer op waardoor het steeds minder aantrekkelijk is om geld te lenen. Hierdoor zal er ook minder geld naar de beurzen gaan waardoor er minder koopdruk ontstaat. Dit zorgt er weer voor dat koersen minder snel oplopen.
De stijgende rentes kunnen nog meer gevolgen hebben, maar dat moet de toekomst uitwijzen.
Hoge waarderingen op de beurs
De internetbubbel in 2000 was een goed voorbeeld waarbij bedrijven zwaar overgewaardeerd waren en dit uiteindelijk voor een beurscrash zorgde.
Op beurs is inmiddels als iets gedaald, maar staat nog steeds ontzettend hoog. Sommige beurzen staan nog steeds 30% hoger als voor Corona en daarmee zijn veel waarderingen nog steeds erg hoog.
Bij hoge waarderingen op de beurzen loop je als belegger het risico dat je aandelen koopt voor te hoge prijzen. De verliezen kunnen hierdoor snel oplopen waardoor de druk op verkopen enkel toeneemt. Neemt de verkoopdruk toe dan zullen de waarderingen nog sneller afnemen.
Uiteindelijk zal de beurs dalen tot de verkoopdruk afneemt en de lucht eruit is. Vaak ligt dit ergens rond de intrinsieke waarde van de bedrijven. Hier geldt ook dat niemand je precies kan vertellen wanneer dit is.
Conclusie: Komt er een beurscrash in 2022?
Niemand kan jou vertellen of er een beurscrash aankomt in 2022. Natuurlijk staat de economie wereldwijd onder druk met de stijgende rentes, oplopende inflatie, wereldwijde onrust en schaarste in grondstoffen.. Dat de beurzen daarmee onder druk komen te staan staat als een paal boven water.
We komen pas nog uit de langste bullmarket ooit waarbij de beurs op recordhoogte stonden. Inmiddels zijn de meeste aandelen al tientallen procenten gedaald en lijkt er nog geen einde aan te komen.
Hoewel alles lijkt te wijzen naar een beurscrash kan er zich ook een scenario voordoen waarbij we jaren in een bear market komen. Dit hoeft overigens geen beter resultaat te geven, want hier kunnen de verliezen ook gigantisch oplopen.
Maar als de situatie tussen Oekraïne en Rusland bekoelt dan kan het ook zomaar zijn dat problemen zich sneller oplossen als verwacht.
Niemand kan je vertellen wat er gaat gebeuren. Het is volkomen je eigen keuze hoe je met de onrust omgaat en of je vertrouwt om de lange termijn.