Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Betalen met creditcard: Beste tips om veilig te betalen

 • Wouter authorWouter
 • Laatst bijgewerkt: 10 januari 2021
 • Betalen

Betalen met creditcard is is Nederland nog lang niet zo bekend als bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Veel mensen denken al gauw aan grote hoeveelheden schulden, maar bij goed gebruik van een creditcard heeft het absoluut voordelen.

Heel veel mensen denken direct aan de meeste verschrikkelijke dingen als ze aan een creditcard denken. Hoge schulden en geen enkel inzicht in hoeveel je uitgeeft. Maar zijn deze gedachtes terecht?

We leggen hier alles uit over hoe de creditcard werkt, wat je erover moet weten en geven je een aantal tips om het veilig te gebruiken. Creditcards zijn namelijk ook in Nederland goed te gebruiken en kan volkomen veilig.

Hoe werkt een creditcard?

Voordat we de diepte ingaan is het handig om te weten hoe een creditcard precies werkt. Wanneer jij betaald met de creditcard dan ga je virtueel een lening aan met de creditcarduitgever. In tegenstelling tot een pinpas wordt de betaling dus niet direct van je rekening afgeschreven, maar word dit één keer per maand gedaan.

Vaak geldt hier dat je geen rente betaald als je deze afschrijving netjes voldoet. Bij veel creditcards kan dit zelfs automatisch gebeuren waardoor je geen enkel risico loopt als je saldo voldoende is. Mocht je de betaling niet voldoen dan zal er een bepaalde rente over het bedrag moeten worden betaald.

 • Je betaald met je creditcard
 • De creditcardmaatschappij betaald dit bedrag
 • Aan het einde van de maand ontvang je een overzicht van je betalingen. Deze kan je (automatisch) voldoen.
 • Bij betaling binnen 21 dagen wordt er geen rente berekend
 • Betaal je na 21 dagen dan zal er rente worden berekend over de opstaande schuld op dat moment.

Voor- en nadelen van creditcard

Natuurlijk wil je weten wat de voor- en nadelen zijn van een creditcard. Voor veel mensen is het namelijk toch spannend en zijn de negatieve verhalen vaak beangstigend. Daarom hieronder zo transparant mogelijk uitgelegd wat wat de voor- en nadelen zijn van een creditcard

Voordelen creditcard

 • Wereldwijd betalen: In tegenstelling tot een pinpas kan je met de creditcard overal te wereld betalen. Super makkelijk als je bijvoorbeeld naar Amerika op vakantie gaat.
 • Aankopen verzekerd: Wanneer je iets koopt met je creditcard dan ben je tussen de 180 en 365 dagen verzekerd voor diefstal, verlies of schade
 • Overal online betalen: In Nederland kan je vrijwel over met iDeal betalen, maar in het buitenland niet. Een creditcard wordt overal geaccepteerd waardoor je op elke website kan betalen.
 • Borg: Ga je een auto huren of wil je een vakantiehuisje boeken dan kan de creditcard gebruikt worden als borg. Mocht er namelijk wat fout zijn dan kan het bedrijf het gewoon afschrijven. Je hoeft dus geen gigantisch bedragen voor te betalen als borg.
 • Aflevergarantie: Ga je online wat bestellen dan is dit een gigantisch voordeel! Krijg je jouw product niet geleverd of mogt dit een namaakproduct zijn dan vergoede de creditcardmaatschappij de gehele aankoop!

Nadelen creditcard

 • Kosten: Er zitten altijd kosten aan een creditcard. Soms eenmalige kosten, maar soms ook transactiekosten. Informeer dus altijd welke kosten aan je creditcard zitten.
 • Fraude: Ben je jouw creditcard kwijt dan kan er vrij makkelijk fraude gepleegd worden. Wel kan je dit vaak voor zijn door je pas te blokkeren en kunnen transacties soms geblokt worden, maar he blijft een goed minpunt.
 • Hoge rente: Ja schrik niet, want de rente die je betaald op een creditcard kunnen behoorlijk hoog zijn. Maximaal mag er 12% rente gevraagd worden wat ontzettend hoog is in deze tijd. Natuurlijk geldt dit alleen als je jouw betaling niet voldoet.
 • Geld uitgeven wat je niet hebt: Absoluut een groot nadeel is dat je geld kan uitgeven wat je niet hebt. Hierdoor kan je heel makkelijk schulden opbouwen en door de hoge rente kan dit gigantisch snel oplopen.

Hoe kan je betalen met een creditcard?

Net als bij de pinpas kan je gewoon in de winkel, restaurant of online betalen met creditcard. Eigenlijk werkt het tegenwoordig niet heel veel anders als je normale betaald. Wel kan het net even anders werken en daarom hieronder uitgelegd hoe het precies werkt.

Betalen met creditcard bij winkels en horeca

Betalen met creditcard in een winkel of bij een restaurants is niet anders als met je pinpas. Je haalt de creditcard door het apparaat en vanaf een bepaald bedrag dien je dit te verifiëren met je pincode. Let wel even op met je pincode, want als je een creditcard afneemt bij je bank dan kan deze wel anders zijn als je reguliere pincode.

Vroeger moet je een handtekening zetten, maar dit is tegenwoordig vaak niet meer nodig.

Online betaling met creditcard

Online werkt het wel anders als bij je pinpas. Hier heb je vaak een app of apparaat bij geleverd gekregen. Bij de creditcard kan je betalen door enkele gegevens in te voeren. Onder meer je creditcardnummer, vervaldatum en driecijferige verificatiecode (CVC) zorgen ervoor dat je een betaling kan doen.

Veel creditcardmaatschappijen vragen tegenwoordig via een SMS of de app of je de betaling wil bevestigen. Dit is weer een extra beveiligingsstap.

Online betalen met creditcard heeft absoluut een aantal voordelen ten opzichten van iDeal. Zo zijn de betalingen bij veel creditcardmaatschappijen verzekerd. Zo ben je in eerste instantie verzekerd als je bestelling niet geleverd word, maar ook na je levering ben je nog verzekerd. De producten zijn namelijk verzekerd voor minimaal 90 dagen en maximaal 365 dagen voor diefstal, schade of verlies.

Wees extreem voorzichtig waar jij jouw creditcard gegevens achterlaat. Er zijn namelijk genoeg onbekende webshops die misbruik maken van je creditcardgegevens.

Daarom is mijn advies altijd om allen te betalen met creditcard bij bekende webshops/bedrijven.

Pinnen met creditcard

Veel mensen zullen er niet direct bij stil staan, maar het is mogelijk om met je creditcard te pinnen. Dit werkt exact hetzelfde als wij gewend zijn met onze pinpas. Je kan de creditcard in een geldautomaat doen waarna je kan pinnen met je pincode.

Pinnen met je creditcard zal ik alleen niet direct aanraden. Het is ongelofelijk duur, want je betaald ongeveer 5% van je opgenomen geldbedrag. Neem je dus €100 op dan betaal je €105! Vaak zit er ook een minimum bedrag van €5 aan.

Pin je in het buitenland dan moet je ook opletten dat je valutakosten betaald. Dit betekend dat je dus bijvoorbeeld extra betaald als je dollars wilt opnemen in Amerika. Kortom pinnen brengt de nodige kosten met je mee waardoor je beter kan betalen met je creditcard in winkels en restaurants zelf.

Tips veilig betalen creditcard

Het is ontzettend belangrijk om bewust te zijn van de nadelen van een creditcard. Je kan vaak namelijk ontzettend veel veiligheidsmaatregelen nemen om toch ontzettend veilig gebruik te maken van de creditcard.

Zorg voor een veilige omgeving

Als je online aankopen gaat doen, zorg dan dat alles gericht is op een veilige omgeving. Nee je hoeft niet binnen opgesloten te zitten, maar het gaat hier om een veilige digitale omgeving. Controleer hierbij de volgende aspecten.

 • Firewall op je computer of laptop
 • Beveiligde WiFi
 • Bestel alleen bij beveiligde verbindingen (Https)
https 1024x109

Betaal alleen bij bekende bedrijven

Ik gaf het boven al eerder als tip, maar kan het niet genoeg benadrukken. Betaal alleen bij bedrijven en zeker webhops die je kent of bekendheid hebben.

Deze webshops zullen namelijk veel zorgvuldiger omgaan met je creditcardgegevens. Mochten deze namelijk op straat komen te liggen dan kan er fraude mee gepleegd worden.

In Nederland kan je bijvoorbeeld controleren of het bedrijf een Thuiswinkel waarborg of ander keurmerk heeft.

Tweestapsverificatie

Wil je echt veilig betalen met creditcard dan is de absoluut noodzakelijk! Bij heel veel creditcards is het mogelijk om een tweestapsverificatie aan te zetten. Dit betekend dat je naast je gegevens nog een extra handeling moet doen om een betaling te doen.

Vaak kan dit door een code in te voeren die je ontvangt via sms of de app. Soms is het ook mogelijk om een wachtwoord aan te maken die je dan kan invoeren. Jij bent de enigste die hier toegang tot hebt waardoor fraude vrijwel onmogelijk wordt.

Controleer je afschriften

Verstandig is om altijd je afschriften te controleren. Doe je betalingen controleer deze dan even bij je afschriften of ze kloppen. Maar ook als je een aantal dagen niets hebt gedaan kan je controleren. of er geen vreemde kosten zijn afgeschreven.

Merk je dat er rare afschrijvingen zijn? Neem dan direct contact op met je creditcardmaatschappij. Deze zijn 24/7 bereikbaar!

Scherm je pincode af

Betalen met creditcard in een winkel of ga je geld opnemen, zorg dan altijd dat je jouw pincode goed afschermt. Net als bij het pinnen is het belangrijk om je pincode voor je zelf te houden. Dit geldt ook voor je creditcard.

Vaak kan je tot €150 a €250 zonder pincode betalen met je creditcard

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
 • Delen met Whatsapp WhatsApp
 • Delen met Pinterest Pinterest
 • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
ANWB creditcard review: Aanvragen, kosten en andere vragen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram