Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

ANWB creditcard review: Aanvragen, kosten en andere vragen

 • Wouter authorWouter
 • Laatst bijgewerkt: 19 maart 2021
 • Betalen

Ik maak al een tijd gebruik van de ANWB credicard en daarom hierbij een ANWB credicard review. Niet alleen mijn ervaring vermeld ik in deze blogposts, maar ook alle informatie die je moet weten als je gebruik wilt maken van de ANWB creditcard.

Zelf sloot ik ongeveer 5 jaar geleden de ANWB creditcard af. Dit voor vakantie om onder meer makkelijker en sneller langs de tol te rijden. Maar al gauw merkte ik dat ik de creditcard voor veel meer gebruikte. Super makkelijk om bijvoorbeeld spullen verzekerd te bestellen.

Ben jij nou ook geïnteresseerd in een creditcard dan vertel ik je hier mijn ANWB creditcard ervaring.

ANWB creditcard overzicht

De ANWB creditcard wordt verstrekt in samenwerking met ICS. Om deze creditcard aan te vragen, moet je wel bij de ANWB klant zijn, 18 jaar of ouders zijn en wonend in Nederland.

Belangrijk om te begrijpen is dat je niet perse schulden opbouwt als je gebruik maakt van de creditcard. Betaal je maandelijks gewoon netjes het bedrag dan bouw je geen schulden op en betaal je dus ook geen rente. Pas als je een maand niet het openstaande bedrag betaald dan krijg je te maken met rente.

Een creditcard is dus een prima betaalmiddel zolang je er maar verantwoord mee om gaat. Het grote voordeel is dat je wereldwijd kan betalen met de creditcard , je aankoop vaak tot 365 dagen per jaar zijn verzekerd tegen diefstal, verlies of schade en krijg je online toegang om zelf alles te beheren.

Hieronder de belangrijkste eigenschappen die je moet weten van de ANWB creditcard.

Visa Classic CardVisa Silver CardVisa Gold Card
Kosten per jaar€16€26,50€38,50
Bestedingslimiet€2.500€3.750€5.000
Rentevrije periode21 dagen na rekening21 dagen na rekening21 dagen na rekening
Jaarlijkse rente (gespreid betalen)10%10%10%
Noodgeld op reisNeeTot €1.000Tot €2.000
Eigen Risico AutohuurverzekeringNeetot €750tot €1.500
Verzekering Verkeersrechtsbijstand AutohuurNeeNeeJa

ANWB creditcard aanvragen

Wil je een creditcard aanvragen dan zul je aan een aantal criteria moeten voldoen.

 • Je bent lid van de ANWB
 • Je bent minimaal 18 jaar
 • Minimaal inkomen van €1.150
 • Je woont in Nederland
 • Je hebt een Nederlandse bankreking
 • De afgelopen zeven jaar geen betaalachterstand

Als je aan al deze eisen voldoet dan kan je de ANWB creditcard aanvragen. De afhandeling zal gedaan worden door ICS. Dit een creditcardmaatschappij waar ANWB al 25 jaar mee samenwerkt om de creditcard uit te kunnen geven. Zij zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor alle financiële afhandelingen.

Bij het aanmelden zul je redelijk veel gegevens moeten aanleveren. Zorg er dus voor dat je onder meer je ANWB-lidmaatschapsnummer, legitimatie, iban en inkomstengegevens klaar hebt liggen. Je vult de vier stappen in waarbij je bij stap 3 ook jezelf moet identificeren via een smartphone of tablet.

Per e-mail krijg je vervolgens een e-mail om een account aan te maken en een pincode te kiezen. Vanaf nu heb je toegang tot Mijn Card Online en de ANWB creditcard app. Maar je bent dan nog niet goedgekeurd!

ICS heeft namelijk je aanvraag in behandeling en dat kan tot 10 werkdagen duren!

ANWB creditcard aanvragen hoelang

Het aanvragen van je creditcard is in maximaal 30 minuten gedaan. Als je alle stappen goed hebt doorlopen en alle informatie goed hebt aangeleverd dan zal ICS je aanvraag behandelen. Ben je goedgekeurd dan duurt het nog maximaal 10 dagen voor je de creditcard in huis hebt.

ANWB creditcard kosten

Net als bij je pinpas heb je bij een creditcard ook te maken met verschillende kosten. Om het overzichtelijk te houden, leg ik hieronder uit welke kosten er allemaal zij.

 • Vaste kosten creditcard: Jaarlijks betaal je vaste kosten voor het gebruik van je creditcard. Dit is bij de goedkoopste creditcard van de ANWB €16 per jaar.
 • Koerswissel: Ga je geld opnemen in een andere valuta dan betaal je 2% wisselkoers.
 • Contact geld opnemen: Wil je geld opnemen bij de een bank dan betaal je 4% over het opgenomen bedrag.
 • Geld lenen via creditcard: Dit is op dit moment 10% rente per jaar, maar is variabel.
 • Een extra creditcard: Je kan een extra creditcard krijgen voor €16 per jaar.

Een creditcard KAN voor financiële problemen zorgen. Dit komt, omdat je in tegenstelling tot je reguliere bank hier (vaak) geen saldo op hebt staan. Wanneer je dus iets afneemt dan bouw je dus eigenlijk een (tijdelijke) schuld. Als je deze 21 dagen na het ontvangen van het rekeningoverzicht voldoen dan is er niets aan de hand. Je betaald dan geen extra kosten of rente. Maar kan je dit niet betalen dan ga je maandelijks wat rente betalen over het openstaande bedrag.

Je kan aanhouden dat je over een openstaande bedrag ongeveer 1,5 a 2% rente betaald.

ANWB creditcard terugbetalen

Met de ANWB creditcard kan je een maximaal bedrag per maand uitgeven waarover je geen rente betaald. Natuurlijk moet je hiervoor wel binnen 21 dagen je rekening betalen.

Het ligt aan het type creditcard die je afneemt, maar bij de basis creditcard kan je €2.500 per maand besteden. Betaal je na ontvangst van je rekeningoverzicht het opstaande bedrag direct terug dan betaal je geen rente!

Voor het terugbetalen kan je kiezen uit twee methodes:

 • Automatische incasso (geen rente): Dit is de veiligste manier als je geen rente wilt betalen. Zodra je rekeningoverzicht klaarstaat zal het openstaande bedrag direct worden afgeschreven van je betaalrekening.
 • iDeal (geen rent): Je kan ook je betaling handmatig terugbetalen. Dit kan je doen via de app van ANWB of via Mij Card Online. Via beide kan je gemakkelijk het opstaande bedrag terugbetalen doormiddel van iDeal.
 • Gespreid betalen (wel rente): Wanneer je het bedrag niet in één keer kan voldoen dan is het ook mogelijk om de betaling in termijnen te doen. Je betaalt dan wel rente! Dit is jaarlijks op dit moment ongeveer 10%. Let op hoe langer je erover doet, des de meer rente je betaalt!

Belangrijk is dat je wel aangeeft hoe je gaat terugbetalen. Doe je niets dan zullen er extra kosten in rekening worden gebracht. Dit is ongeveer 2% van je opstaande saldo en zal bij je volgende betaling komen. Wanneer je hierna nog een keer niet betaald dan zal je creditcard worden geblokkeerd.

Mijn ANWB creditcard review

Inmiddels maak ik 5 jaar gebruik van de ANWB creditcard. Al met al kan ik zeggen dat ik ontzettend tevreden ben over de dienst. Ik had net als veel andere mensen eerst mijn bedenkingen bij de creditcard, maar dat was volledig onterecht!

Iedere maand kreeg ik netjes een overzicht van mijn openstaande bedrag. Dit was het bedrag wat er die maand was afgeschreven. Ik kreeg een melding via mijn e-mail waarna ik kon inloggen op mijn account om de rekening te betalen. Ook was het mogelijk om een automatisch incasso op je rekening te laten doen en kon je de rekening ter controle gebruiken.

email anwb creditcard.png 1304w

Een super nette e-mail waar precies staat vermeld dat je de rekening kan betalen en hoe je dat kan doen om niet aan extra kosten vast te zitten.

Door de creditcard kon ik tevens makkelijker gebruik maken van andere service zoals Amazone prime. Veel buitenlandse website bieden namelijk geen iDeal aan en dan is Paypal of de Creditcard de enigste optie.

Ook deed ik na verloop van tijd meer betalingen met de creditcard voor de wat duurdere bestelling online. De verzekerde verzending en garantie van de producten naderhand is erg fijn.

Natuurlijk moet je opletten dat je niet teveel besteld en dat je de rekening altijd kan betalen. De rente over het niet betaalde bedrag is namelijk vrij hoog en hierdoor zal je schuld alleen maar sneller oplopen.

Veelgestelde vragen ANWB creditcard

Vervalt mijn creditcard als ik ANWB opzeg?

Ja je creditcard zal vervallen als je ANWB opzegt. Wil je dus je ANWB creditcard behouden dan zal je ook lid moeten blijven van de ANWB

Hoelang duurt ANWB creditcard aanvragen?

Zodra je jouw aanvraag voor de ANWB creditcard hebt gedaan, dan zal je ogneveer twee weken moeten wachten voor je hem in huis hebt. Hier zit de beoordeling van ICS in het versturen van je creditcard.

Hoe ANWB creditcard deblokkeren?

Het makkelijkste kan je dit doen door in te loggen op je de volgende website. Hier kan je de creditcard makkelijk deblokkeren. Een nieuwe creditcard kan je ook deblokkeren door een betaling ermee te doen in een winkel en je eerder gekozen pincode in te voren.

Is ANWB creditcard BKR geregistreerd?

Als jij je aanmeldt voor een ANWB creditcard dan zal je getoetst worden via een BKR toetsing. Zolang je voor de rest niet gespreid betaald of een betalingsachterstand oploopt dan is staat dit niet BKR geregistreerd en heeft het geen invloed op je leencapaciteit.

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
 • Delen met Whatsapp WhatsApp
 • Delen met Pinterest Pinterest
 • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Betalen met creditcard: Beste tips om veilig te betalen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram