Wil je weten wat de beste cryptomunten van 2023 zijn? Ik vertel je graag wat mijn beste cryptomunten voor de lange termijn zijn. Wel direct met de waarschuwing dat dit mijn favorieten zijn en dat jij natuurlijk je eigen onderzoek moet doen.
Wil jij weten wat mijn beste cryptomunten van 2023 zijn? Hieronder schrijf ik over mijn 6 beste cryptomunten voor de lange termijn. Natuurlijk met een uitleg waarom ze in deze lijst staan, maar ook een praktische uitleg hoe deze in de toekomst wellicht een rol kunnen gaan spelen.
[toplist id=”7″]Wat zijn de beste cryptomunten?
Hier zijn een aantal cryptomunten waar ik enthousiast over ben. Doe vooral je eigen onderzoek, want er is zoveel keuze dat jij wellicht een heel andere mening hebt.
Bitcoin
Natuurlijk kan Bitcoin niet op de lijst met beste cryptomunten ontbreken. Mijn absolute favoriet en natuurlijk de grondlegger van alles wat nu bekend staat onder cryptocurrency.
Bitcoin is een blockchain met als doel om betalingen te voldoen. Natuurlijk met het grote voordeel dat er geen derde partijen meer nodig zijn om deze te controleren. Daarvoor heb je namelijk het decentrale systeem van Bitcoin. Iedereen kan transacties controleren en bevestigen. Voor de precieze werking kan je mijn blog lezen over Bitcoin
Bitcoin is op dit moment de cryptomunt met het grootste vermogen. Op het moment van schrijven heeft het een marketcap van bijna 600 miljard! Dat is ruim het dubbele van bijvoorbeeld Ethereum.
- Populair: Bitcoin is de eerste blockchain en meeste populaire blockchain. Ga je beleggen in crypto dan is deze absoluut onmisbaar in je portefeuille.
- Decentraal: Natuurlijk werk bitcoin decentraal, wat betekent dat er geen enkele derde partij nodig is om een transactie te verifiëren.
- Veel grote investeerders: Afgelopen jaar zijn er veel grote investeerders in Bitcoin gestapt. Dit heeft ervoor gezorgd dat de waarde flink is gestegen en het vertrouwen behoorlijk is toegenomen.
- Praktijk: Je ziet Bitcoin relatief veel in de parktijk vergeleken met andere cryptomunten. Zo zijn er verschillende grote bedrijven waar je al met Bitcoin kan betalen.
Ethereum
Ethereum is na Bitcoin de grootste cryptomunt en heeft het afgelopen jaar ontzettend veel groei doorgemaakt. Niet zomaar, want Ethereum is absoluut een voorloper en kan daarom niet ontbreken bij de beste cryptomunten.
Net als Bitcoin is het Ethereum platform decentraal en opensource, wat betekent dat iedereen de broncode kan zien in controleren. Maar Ethereum is uitgebreider als Bitcoin. Zo kan je ook betalingen doen op het Ethereum netwerk, maar is het ook mogelijk om smart contracts op te stellen.
Met smart contract kunnen naast transacties ook andere overeenstemmingen worden vastgeld op het netwerk. In zo een smart contract staan allerlei afspraken, wanneer beide partijen zich aan deze afspraken houden dan zal de transactie worden bevestigd. Hierdoor heb je geen derde partij nodig om een transactie te bevestigen wat natuurlijk perfect past bij een decentraal systeem.
Als laatste kan je op het ethereum netwerk ook dapps ontwikkelen. Eigenlijk zijn dit gewoon apps die dan niet meer centraal, maar decentraal werken. De data van deze apps kunnen namelijk op de ethereum blockchain worden opgeslagen wat weer veel veiliger is. Apps als Instagram of Whatsapp slaan hun data niet meer op eigen servers op, maar in de blockchain wat de data weer versleuteld opslaat bij miljoenen andere.
- Het nieuwe internet: Deze naam heeft het, omdat er ontzettend veel ontwikkkeling mogelijk is op het netwerk van Ethereum. In tegenstelling tot het internet slaan ontwikkelaars de data niet op bij eigen server, maar op de blockchain.
- Smart contract: Ook hier is het mogelijk om overeenstemmingen vast te leggen doormiddel van Smart Contract. Natuurlijk is het daarnaast mogelijk om betalingen te voldoen.
- Programmeerbaar: Iedereen kan ontwikkelen op het netwerk van Ethereum en hierdoor een eigen dienst, spel of iets anders programmeren.
- Decentraal: Net als Bitcoin werkt het decentraal en is er geen derde partij nodig om transacties te verifiëren.
Cardano
Cardano is bezig om zichzelf neer te zetten als het ultieme blockchain platform. Het is een smartcontract platform wat betekent dat er naast transacties ook allerlei slimme contracten (overeenstemmingen) vastgelegd kunnen worden.
Dit is dus wel iets ingewikkelders als bijvoorbeeld Bitcoin waar enkel betalingen op gedaan kunnen worden. Daarnaast werkt Cardano een stuk sneller en is het erg schaalbaar. Dit laatste kan erg belangrijk zijn om het ook daadwerkelijk in de praktijk goed te laten draaien. In landen zijn namelijk regelgevingen en doordat het netwerk naar de eindgebruiker gevormd kunnen worden, is dit makkelijk toe te passen.
In tegenstelling doet Cardano ook weel wetenschappelijk onderzoek die de ontwikkeling van het netwerk ondersteunen. Dit is erg interessant, want alle andere cryptomunten werken vooral op basis van technologische kennis.
De laag van de transacties werkt op dit moment al, maar het deel voor smart contract is nog in ontwikkeling. Om de echte praktische toepassing te zien, zullen we dus nog even geduld moeten hebben.
- Smart contracts: Naast betalingen kan cardano worden gebruikt om overeenstemmingen te bevestigen. Absoluut een groot pluspunt ten opzichten van Bitcoin.
- Innovator: Cardano zet zich tot veel andere cryptomunten niet af tegen het huidige systeem. Zo kunnen regionale regelgeving op worden toegepast en uiteindelijk de eindgebruiker te laten profiteren van de voordelen van het netwerk.
- Decentraal: Net als veel andere blockchain werkt ook Cardano decentraal, wat betekent dat er geen derde bij betrokken is.
Vechain
Vechain is tevens een uniek project en eentje die ik al drie jaar in mijn bezit heb. Mag dus absoluut niet ontbreken op mijn lijst met beste cryptomunten
Het unieke van dit project is dat het een belangrijke rol kan gaan spelen in de supply cain. Hier kan namelijk precies het proces van een product worden gevolgd. Denk hierbij aan het opslaan van data over de samenstelling van het product, maar ook onder wat voor omstandigheden het is vervoerd. Er kan ontzettend veel data worden opgeslagen wat precies laat zien onder wat voor omstandigheden het product is gemaakt en vervoerd.
Nu denk je en wat hebben wij daar aan? In deze wereld hebben we bijvoorbeeld te maken met ontzettend veel namaakproducten. Door de Vechain blockchain is het mogelijk om de echtheid van het product te controlen en wat er bijvoorbeeld allemaal mee is gebeurd. Zo kan je zien of je Prada schoenen bijvoorbeeld wel echt zijn.
Maar ook de veiligheid van ons eten kan bijvoorbeeld worden gewaarborgd. Zo kan er precies worden gemonitord wat er allemaal met een product gebeurt. Koop je dus straks een tomaat in de winkel dan weet je precies onder wat voor omstandigheden deze tomaat is gekweekt, maar ook is getransporteerd.
Vechain is absoluut een uniek project wat nog maar weinig andere cryptomunten ondersteunen.
- Uniek concept: Veel cryptomunten hebben vrijwel een zelfde idee. De één is wat sneller en de ander kan gebruikt worden om overeenstemming op te slaan. Vechain heeft een uniek idee wat een belangrijke rol kan spelen in de toekomst.
- Inzicht in processen: Met Vechain kan je precies zien wat er met producten is gedaan. Allerlei data is hieraan gekoppeld waardoor iedereen in de wereld precies ziet onder wat voor omstandigheden iets is ontwikkeld en vervoerd.
- Chinese overheid: Ik zet altijd graag bij Vechain de waarschuwing dat de Chinese overheid wel een handje heeft in Vechain. Dit is voor de één niet zo een groot probleem, terwijl de ander het helemaal niets vindt.
Chainlink
Chainlink is ook weer een uniek project wat eigenlijk enkel draait om Smart Contracts. Weetje nog wat het is? Het is een manier om afspraken vast te leggen en als beide partijen hieraan voldoen dan kan er een transactie plaatsvinden.
Chainlink zorgt ervoor dat deze Smart Contract voor iedereen toegankelijk zijn. Hierbij gaat de Chainlink blockchain werken als de magische sleutel. Zie het als een laag tussen de echte wereld en de wereld van andere blockchain zoals Ethereum of Bitcoin.
In deze Chainlink blockchain staan al deze smart contract opgeslagen. Wanneer er aan voorwaarde worden voldaan in de echte wereld dan kan deze laag ervoor zorgen dat er acties worden uitgevoerd op andere blockchains. Hierdoor kan je betalingssystemen, api’s en andere data systemen koppelen aan de blockchain.
- Uniek concept: Er zij veel netwerken waar je met smart contract kan werken, maar niet in combinatie met externe data. Hierdoor kan de echte wereld veel makkelijker worden geïmplementeerd met de verschillende blockchians.
- Verschillen blockchains: Het werkt met verschillende blockchains wat toch een unieke positie is ten opzichten veel andere cryptomunten
IOTA
IOTA is absoluut een unieke cryptomunt. In tegenstelling tot andere cryptomunten geeft IOTA namelijk geen vergoeding vom een transactie te valideren. Als je namelijk bij IOTA een transactie wilt doen, moet je namelijk eerst twee transacties valideren.
IOTA heeft ook absoluut een unieke werking. Het is namelijk speciaal gebouwd om data uit te wisselen tussen mensen en machine. Dit principe noemen ze ook wel ’the Internet of Everything’. In een tijd waarbij steeds meer machinegestuurd gaat is dit natuurlijk onmisbaar en lijk het erop dat IOTA een uniek idee vervult.
- Geen kosten: Niemand hoeft kosten te betalen om een transactie te kunnen volbrengen.
- Zeer schaalbaar: Door het Tangle netwerk worden verschillende knooppunten me elkaar worden verbonden. Dit vraagt aanzienlijk minder rekenkracht als bijvoorbeeld Bitcoin.
- Uniek concept: Het samenbrengen van mens en machine is natuurlijk steeds belangrijker en IOTA maak het met hiermee nog beter, veiliger en goedkoper.
Wat zijn cryptomunten?
Cryptomunten zijn een algemene term als je praat over cryptocurrency zoals Bitcoin, Ethereum of Ripple.
Bitcoin was de grondlegger van de cryptomunten en kwam door de blockchain technologie met een decentrale manier om betalingen te doen en controleren. Tegenwoordig kan er op dit decentrale netwerk veel meer worden afgehandeld als enkel transacties.
Een blockchain kan je zien als een transactieketen die wordt gedeeld en gecontroleerd door allerlei individuele partijen. In deze transactieketen worden telkens nieuwe transacties opgeslagen in een nieuw blok die de individuele partijen proberen vast te leggen.
Lukt die vastleggen dan ontstaat er een nieuwe blok en zijn alle transacties vanaf dat moment vastgelegd en onomkeerbaar.
Door al deze individuele partijen kan blockchain onafhankelijk werken en is er dus geen bank of overheid nodig die transacties of andere afspraken vastlegt.
In tegenstelling tot Bitcoin werken veel andere cryptomunten vaak nog uitgebreider doormiddel van zogeheten smart contract.
Hier hoef je niet de precieze werking van te weten, maar is het al voldoende dat je begrijpt dat hierin naast de transacties ook afspraken vastgelegd kunnen worden.
Door deze smart contract zijn de toepassingen in de praktijk veel uitgebreider vandaar de vele duizenden verschillende cryptomunten.
Welke cryptomunten kopen?
Er is is een ongelofelijk groot aanbod van cryptomunten. Helemaal niet gek dat jij door de bomen het bos niet meer ziet.
Wil je geld verdienen met cryptomunten dan loop je hier over het algemeen een vrij groot risico. Cryptomunten zijn ongelofelijk volatiel, wat betekent dat ze op een dagen (tientallen)procenten in koers kunnen stijgen of dalen.
Dit is precies de reden dat je enkel met geld moeten beleggen dat je kan missen. Bij het beleggen in cryptomunten kan je zomaar je gehele inzet verliezen en dan moet dit niet met geld doen wat je later nodig hebt.
Maar de verdiensten van beleggen in cryptomunten kunnen natuurlijk ook groot zijn.
Had je bijvoorbeeld in 2018 Bitcoin gekocht dan had je vandaag de dag een rendement van 1000%!
Natuurlijk moet je in deze gehele periode wel je positie durven vasthouden en tegen alle gigantische koersschommelingen kunnen.
Conclusie: Wat zijn de beste cryptomunten voor de lange termijn?
De beste cryptomunten voor de lange termijn zijn natuurlijk lastig te voorspellen. Niemand kan de toekomst voorspellen en ik ook niet!
Wat je wel goed moet begrijpen is dat er duizenden, dan wel niet honderdduizenden cryptomunten zijn. 99% van deze cryptomunten gaat nooit een rol in praktijk spelen. Deze zullen waarschijnlijk dus verdwijnen en niets meer waard zijn.
Ook is het maar de vraag of cryptomunten überhaupt een rol kunnen gaan spelen in de toekomst. Op dit moment zijn overheden bezig met het overwegen van digitaal geld. Dit wilt niet zeggen dat Bitcoin of een andere cryptomunt hier een rol ingaat spelen.
Ga je investeren in cryptomunten dan loop je een risico. Verdiep je goed in de materie zodat je een goede afweging kan maken en begrijp waarom het voor overheden wel en niet aantrekkelijk kan zijn.
Zo klinkt een decentraal betaalsysteem erg positief, maar overheden zullen hier wellicht minder enthousiast over zijn.
Op dit moment zijn Bitcoin en Ethereum de meeste stabiele cryptomunten. Dit wil overigens niet zeggen dat dit ook in de toekomst blijft.