Natuurlijk wil je de beste beleggingsrekening als je gaat beginnen met beleggen. Niet gek, want uiteindelijk speelt het rendement een belangrijke rol in het vermogen dat je weet op te bouwen.
De beleggingsrekening is uiteindelijk niet anders als een rekening om te beleggen. Uiteindelijk bepaald dit niet zo zeer je rendement, maar vooral wat je ermee doet. De beste Beleggingsrekening is dus meer als een rekening en wil je een een goed rendement dan moet je keuzes maken die bij jouw passen.
Om een beleggingsrekening te kiezen kijk je niet enkel naar simpele kosten, maar naar veel meer. Ik leg je hieronder uit hoe jij de beste Beleggingsrekening voor jezelf kan selecteren.
Wat is een beleggingsrekening?
Een beleggingsrekening is een speciale rekening die gebruikt wordt om beleggingen te kunnen financieren. Wanneer jij je aanmeld bij een broker of bank om te beleggen zullen zij direct een beleggingsrekening openen. Hier kan je geld op storten om vervolgens aandelen of andere beleggingen te kunnen kopen.
Een groot verschil met een normale bankrekening, is dat je geen geld vanaf je beleggingsrekening kan versturen naar andere rekeningen. Vaak is er één betaalrekening gekoppeld aan de beleggingsrekening waar je geld mee kan storten en/of opnemen.
Dit klinkt wat raar, maar eigenlijk is het hartstikke prettig. Je weet dus zeker dat je enkel met je eigen rekening geld kan in- en afboeken. Dit ter bescherming van je vermogen.
Hoe werkt een beleggingsrekening?
Voor je kan beginnen met beleggen heb je eerste en beleggingsrekening nodig. Deze kan je heel makkelijk openen bij een bank of broker. Theoretisch gezien zit hier geen verschil tussen. Hieronder een stappenplan hoe je kan het werkt
Nadat je een beleggingsrekening hebt geopend kan je geld storten op deze beleggingsrekening. Vaak moet je hiervoor een betaalrekening koppelen zodat enkel op deze betaalrekening transacties gedaan worden. Dit is belangrijk voor de veiligheid van je vermogen. Je kan dus enkel van de gekoppelde betaalrekening in- en uitboeken.
Nadat er geld op je beleggingsrekening staat kan je het geld laten beleggen of dit zelf doen. Het ligt eraan waarvoor je kies en in wat voor financiële producten je wilt handelen.
Als laatste kan je natuurlijk je balans volgen. Beleggen zal namelijk iets zijn wat met vallen en opstaat gaat. Soms maak je winst en soms wat verlies. Op je balans kan je precies zien hoeveel je hebt ingelegd en wat je rendement is.
Simpel toch? Toch zit er redelijk wat verschil in een beleggingsrekening en hieronder leg ik dat uit.
Waarom een beleggingsrekening?
- Spaargeld laten renderen: Waar we vroeger nog een mooi rendement konden krijgt op ons spaargeld, is dat de laatste jaren allang niet meer zo. Wil je toch rendement maken dan kan dit door je geld te beleggen.
- Vermogen opbouwen voor later: Wil je zelf pensioen opbouwen dan is het verstandig om te kijken of je dit via een beleggingsrekening kan doen. Let wel op dat het geld is voor later en je goed moet nadenken over het risico dat je hiermee neemt.
Hoe kies je een beleggingsrekening?
Wil je gaan beleggen dan maak je automatisch een beleggingsrekening aan. Je kan bijvoorbeeld niet één beleggingsrekening aanmaken en meerdere brokers daarop aansluiten.
Daarom is het eigenlijk belangrijker om te kijken waar je wilt beleggen. De beleggingsrekening maakt niet het verschil, het is vooral de belegging wat het rendement gaat maken.
Actieve of passieve beleggingsrekening
De eerste vraag die jij je moet stellen is of je actief of passief wilt beleggen. Het beste kan je dit omschrijven of je de markt wilt volgen of het beter wilt doen de markt.
Belangrijk om te weten is de actief- of passief beleggen niets zegt of je zelf of voor je laat beleggen
Met actief beleggen probeer je het dus beter te doen dan de markt. Eigenlijk betekent dit dat je het beter probeert te doen als een bepaalde index. Je kiest hierbij vaak voor een specifiek groepje aandelen die gezamenlijk een beter rendement behalen als alle aandelen in een specifieke markt.
Het voordeel hierbij is dat je natuurlijk meer rendement kan maken als het gemiddelde. Het nadeel is dat je hier wat meer risico in moet nemen. Je spreidt vaak minder waardoor er minder demping op je verliezen zit. De winsten kunnen dus hoger zijn, maar de verliezen ook aanzienlijk hoger.
Met passief beleggen probeer je het rendement te volgen van een index. Vaak zijn deze beleggingen veel breder gespreid om zo de spreiding van een index na te bootsen. Je kan dit doen doormiddel van een beleggingsfonds of ETF. Hierbij beleg je direct in een groot aantal aandelen en hoef je dus niet zelf heel veel vermogen te hebben om voldoende spreiding te krijgen.
Vaak zie je met passief beleggen dat het rendement wat lager ligt. Maar de verliezen liggen ook aanzienlijk lager. Dit komt door de spreiding van je belegging. Gaan bijvoorbeeld financiële aandelen wat minder dan vangen tech aandelen dit verlies op of andersom natuurlijk.
Risico’s van je belegging
Kies je ervoor om passief- of actief te beleggen dan betekent dit niet dat het zwart of wit is. Daarom is het belangrijk om zelf ook rekening te houden met het risico van je belegging.
Het belangrijkste is om te begrijpen dat er natuurlijk risico’s zitten aan het beleggen. De afgelopen 10 jaar zijn de rendementen verbluffend, maar in 2008 had je zomaar 20% verlies kunnen hebben. Zelfs korter geleden toen corona uitbrak schoten de koersen bij sommige aandelen zelfs 40 a 50% omlaag!
Kortom beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Betekent dit dat je niet moet beginnen met beleggen? Nee natuurlijk niet, want beleggen kan met een risico wat bij jou past. Zelf hou ik het volgende criteria aan om te weten of ik teveel risico neem.
Vol ik onrust als mijn belegging minder waard word? Slaap ik er minder van, kijk ik dagelijks op mijn balans of blijft de belegging malen dan heb ik te veel risico genomen.
Wil je meer weten of risico’s van beleggen dan raad ik je aan om mijn blog te lezen over een beleggingsportefeuille. Hier leer je alles over verantwoord spreiden en wat de risico’s zijn als je dit niet doet.
Rendement van beleggingsrekening
Dit klinkt wat gek, want niemand kan je een bepaalt rendement beloven. Hoe kan je dan een beleggingsrekening hierop uitkiezen?
Als je passief gaat beleggen dan is de kans groot dat iemand anders jou belegging gaat beheren. Vaak kan je bij deze beleggingsrekeningen zien wat zij aan rendementen hebben behaalt in het verleden. En laat het rendement nou precies zijn waarom je gaat beleggen.
Verstandig is om te kijken wat het rendement van de afgelopen periode is geweest. Eigenlijk maakt het niet uit waarin je gaat beleggen, want overal kan je wel een verloop van rendement vinden. Op basis hiervan kan je bijvoorbeeld inschatten of die belegging past bij jou.
Hoge rendementen wilt iedereen, maar niet iedereen kan tegen hoge verliezen. Weet je dat van jezelf dan kan je beter kiezen voor een belegging waarbij het rendement wat lager ligt, maar ook de verliezen wat lager liggen.
In het voorbeeld hierboven heb ik bijvoorbeeld Brand New Day genomen. Hier kan je automatisch beleggen met een profiel. Je ziet dat zeer offensief beleggen hoge rendement geeft ,maar ook hogere verliezen. Terwijl zeer defensief minder hoge rendement geeft, maar ook minder verliezen. Neutraal zit er dan weer mooi tussenin.
Kosten van je beleggingsrekening
Vrijwel voor iedere beleggingsrekening moet je kosten betalen. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van alle verschillende kosten om een indicatie te krijgen waar je voor zou kunnen betalen.
- Transactiekosten: Dit zijn de kosten die je maak bij een transactie. Ga je een financieel product kopen of verkopen dan betaal je hier een vergoeding over. In de meeste gevallen gaat die om bedragen van 0,50 tot 2 euro per transactie
- Fondskosten: Ga je beleggen in een tracker of beleggingsfonds dan zal je beheerkosten betalen. Dit noemen ze ook wel fondskosten.
- Valutakosten: Deze kosten zie je vaak niet, maar de kans is groot dat je soms aandelen moet kopen in een andere valuta. Koop je bijvoorbeeld een aandeel op aan Amerikaanse beurs dan koop je deze met dollars. Je betaalt dan vaak kosten om van euro’s naar dollars te gaan.
- Service fee: Dit zijn vaak periodieke kosten om een beleggingsrekening te openen. Dit zal je herkennen bij je betaalrekening waarbij je ook vaak enkele euro’s per maand moet betalen.
- Beurskosten: Bij veel brokers betaal je kosten per beurs. Handel je bijvoorbeeld op de Euronext in Amsterdam en New York Stock Exchange dan betaal je voor twee beurzen. Vaak is dit enkele euro’s per jaar per beurs.
Extra’s bij je beleggingsrekening
Natuurlijk beleg je vooral om rendement te maken op je vermogen, maar er kunnen natuurlijk ook andere facetten zijn om voor een beleggingsrekening te kiezen.
Sommige beleggingsrekeningen hebben namelijk wel degelijke meer te bieden als enkel het handelen. Om te starten is het platform erg belangrijk. Dit is vaak het platform waarop je kan handelen, geld kan storten en je investering kan bijhouden. Je wilt dat dit natuurlijk wel zo prettig werkt en daarom is het verstandig om goed te kijken wat aansluit bij jou wensen.
Daarbij zijn er partijen die allerlei educatieve doeleinde erbij aanbieden. Denk hierbij aan een soort toetsing voordat je kan starten met handelen, cursussen om extra te leren over beleggen of informatie over de bedrijven en hun koersen.
Wat is de beste beleggingsrekening?
Wat de beste beleggingsrekening is hangt natuurlijk af van je wensen. Zoals hierboven al uitgelegd kan het type belegger enorm verschillen waardoor er niet één specifieke beleggingsrekening is. Toch heb ik hieronder een top 5 van de beste beleggingsrekening samengesteld.
[toplist id=”6″]Wat kost een beleggingsrekening?
De kosten van je beleggingsrekening kunnen enorm uiteenlopen. Toch is het handig om te weten dat er aan beleggen ook kosten zitten. Natuurlijk moet je rekening houden met het een negatief rendement. Vaak zie je dit niet als kosten, maar ik vind het belangrijk om dit wel te benoemen.
Om een beeld te krijgen wat een beleggingsrekening kost heb ik onderscheid gemaakt tussen twee type beleggers.
Ben jij een belegger die maandelijks een aantal transacties doet over verschillende beurzen dan moet je rekening houden met verschillende kosten. Hieronder heb ik een voorbeeld wat dit je ongeveer zal kosten op DEGIRO.
Kostenpost | Kosten |
---|---|
Handelen op 3 beurzen | €7,50 |
24 transacties | €30,00 |
Valuekosten | €10,00 |
Totale kosten | €47,50 |
Ben jij een belegger die enkel in ETF’s handelt dan zullen je kosten er anders uitzien. Hierbij ga ik er vanuit dat je ETF’s kost via de Kernselectie. Voor het gemakt heb ik een waarde van €5.000 genomen.
Kostenpost | Kosten |
---|---|
Handelen 2 beurzen | €5,00 |
ETF beheerkosten (0,20%) | €10,00 |
Totale kosten | €15,00 |
Je ziet dat er wat verschil in beide profielen zit. Dit komt vooral doordat profiel één meer transacties doet. Doe jij minder transacties dan zullen de kosten ook minder hoog zijn. De twee profielen dan ook slechts een voorbeeld.