Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Wat doen met je spaargeld? 11 tips voor meer rendement

  • Wouter authorWouter
  • Laatst bijgewerkt: 21 augustus 2020
  • Besparen

Je spaargeld op de bank laten staan is natuurlijk geen probleem. Een buffer is namelijk erg fijn. Mocht je onverhoopt zonder werk komen te zitten of bijvoorbeeld de wasmachine stuk gaan dan heb je iets achter de hand. Maar wat doe je met je overige spaargeld?

Iedereen kent de mailtjes van je bank dat de spaarrente weer is afgenomen. Inmiddels staat deze bij veel banken op 0,1% en is de rente te verwaarlozen. Je geld is dus aan het verstoffen en dat is in een tijd als deze zonde. Je kan namelijk met geld, geld maken waardoor je kan werken aan een passief inkomen.

Zelf liet ik ook jaren mijn geld op mijn spaarrekening staan. Ik kwam tot de conclusie dat dit doodzonde was en er iets mee te doen. Eerst investeerde ik wat in crypto en daarna in beleggen, maar wist je dat er nog veel meer opties zijn? Ik neem je mee in de wereld van het slim investeren van je spaargeld waardoor je rendement maakt

Verduurzaam je woning

Dit is echt een aanrader aan iedereen! Laten we bijvoorbeeld naar zonnepanelen kijken. Via de consumentenbond kan je een mooi rekenvoorbeeld vinden over de terugverdientijd. Dit is over het algemeen 6-7 jaar en dat valt echt reuze mee! Als je dan ook weet dat zonnepanelen 25 jaar meegaan dan maak je 18-19 jaar geld zonder er iets voor te betalen! Dit kunnen honderden euro’s per jaar zijn!

Maar niet alleen zonnepanelen zullen een goede investering zijn. Ook je huis beter isoleren kan een hoop opleveren. Zo is het mogelijk om je muren te isoleren of te kiezen om bijvoorbeeld je ramen te vervangen voor dubbelglas. Je muren isoleren van je woning kost ongeveer €1000. Je besparing op gaskosten zullen rond de €300 liggen. Na 3-4 jaar verdien je dus elk jaar €300! Een prima investering als je het mij vraagt!

Schulden afbetalen

Schulden afbetalen kan in allerlei vormen, maar laten we met de ergste beginnen en dat zijn schulden bij bijvoorbeeld je creditcard. Vaak betaal je hier een rente van 14% waardoor je ieder jaar een hoop geld moet betalen. Stel je leent €1000 dan moet je jaarlijks €140 rente betalen. Doodzonde en totaal niet nodig!

Een andere vorm waar vaak een veel minder hoge rente opzit is je hypotheek. Tegenwoordig sluit je deze af met een rente van 2 a 3 procent, maar dan kan dit nog een goede investering zijn om op af te lossen. Je betaal hierdoor iedere maand een stuk minder en dat tikt over al die jaren toch aardig aan.

Stel je hebt een hypotheek van €200.000 met een rente van 2,8%. Dan betaal je ieder jaar zonder aflossing €5600. Alleen aan rente betaal je dus al €466 per maand! Stel je lost hier direct €30.000 op af dan betaal je nog maar €396! Een besparing van €70 per maand!

Start met beleggen

Beleggen klint direct eng, maar op de lange termijn kan beleggen echt de moeite waard zijn. Waarom je dit moet doen? Simpel, omdat je op je spaargeld een hoop rendement kan behalen! Hieronder heb ik jee grafiek waar je kan zien wat er kan gebeuren als je iedere maand €100 zal sparen of €100 gaat beleggen. Daarbij gaan we er vanuit dat je een rendement van 5% per jaar haalt

spaargeld en beleggen 1024x640

In het voorbeeld hierboven zie je dat dat ieder balk 1 jaar weergeeft. Over De groen balken zijn de inleg als spaargeld of de basis van je belegging. De oranje balken weergeven het rendement wat je krijgt. Over het verloop van de jaren ziet je het spaargeld steeds met hetzelfde toenemen. Terwijl je rendement steeds meer wordt. Hierdoor kan je bovenop je spaargeld dus nog extra geld verdienen.

Nu hoor ik je denken dat wil ik ook, maar de risico’s zullen wel gigantisch zijn. Dit hoeft helemaal niet het geval te zijn! Wanneer je zelf gaat beleggen dan moet je hier alleen de tijd voor nemen en je erin verdiepen. Wil je hier geen omkijken naar hebben dan kan je ook gewoon een beleggingsfonds gebruiken. Deze beleggen voor jou en vragen hier een kleine commissie over.

Cryptovaluta

Een markt waar nog veel winst valt te behalen is de Cryptovaluta. De prijsschommelingen zijn hier veel heftiger als op de beurs waardoor er meer winst valt te behalen. Direct daarbij ook de kanttekening dat hier ook de verliezen vele malen groter kunnen zijn.

Wil je geld verdienen op de Cryptovalutamarkt dan raad ik je aan om je te verdiepen in blockchain. Je geld zomaar erin stoppen is echt af te raden! De AFM raadt zelf af om in deze markt te beleggen! Kies je er toch voor om te beleggen in bitcoin dan moet je er kennis van hebben. Tenslotte investeer je nooit geld in iets waar je niets vanaf weet.

Investeer in Edelmetalen

Eén van de oudste investeringen zijn toch wel die in Edelmetalen. Onder edelmetalen verstaan we bijvoorbeeld goud en zilver. De schaarste in deze edelmetalen zorgt ervoor dat de prijs ongelofelijk waardevast is. Het is zelfs bewezen dat in crisissen dit de meeste waardevaste beleggingen zijn. Wanneer centrale banken geld bijdrukken om bijvoorbeeld een impuls te geven aan de economie dan wordt direct de koers van deze valuta minder waard. Goud, zilver en platina hebben hier geen last van. Natuurlijk schommelt ook deze koers waardoor ook hierin beleggen altijd risico’s meebrengt.

goud waarden 1024x555

Leen geld aan ondernemingen

Deze manier van investeren staat beter bekend onder crowdfunding. Dit heeft de afgelopen jaren een gigantische toevlucht genomen met in 2019 een inleg van meer dan 400 miljoen euro. Via verschillende platforms kunnen bedrijven een crowdfunding aanvragen waar jij je kan inschrijven. Je geeft dan een lening aan dit bedrijf waarna je hier een rendement over krijgt. Naar verloop van tijd krijg je dan je geld terug met een rendement van 6 tot 10 procent. Let op dat de inleg hier vaak minimaal €1000 is

Hier moet ik wel bij vermelden dat deze markt echt in ontwikkeling is. Hoewel de afgelopen jaren de platforms steeds betrouwbaarder zijn geworden, zit er toch een risico aan. Wanneer je namelijk belegt in zo een bedrijf en het bedrijf gaat op een gegeven moment failliet dan ben jij je geld kwijt. Er zit dus zeker een risico aan!

Investeer in jezelf

Je kan natuurlijk geld gebruiken om direct weer rendement te maken, maar gelukkig zijn er ook andere manieren. Zeker wanneer je al jaren vastzit bij een baan waar je salaris niet vooruit wilt, kan het interessant zijn om je te laten omscholen. Deze omscholing kost geld, maar naar verloop van tijd kan je dit ruimschoots terugverdienen door een betere baan.

Kies voor een depositorekening

Bij een depositorekening open je eigenlijk gewoon een spaarrekening waar je een vaste periode geld op moet laten staan. In ruil daarvoor krijg je voor die periode een vaste rente. Denk nou niet direct dat je de hoofdprijs te pakken hebt, maar het grote voordeel is dat je hier geen risico loopt. Er zijn depositorekening waar je 1,5 – 2,0 % rente kan ontvangen.

Een kanttekening hierbij is dat ook de rente van depositorekening de afgelopen jaren snel zijn teruggelopen. Persoonlijk verwacht ik dan ook dat de aankomende jaren het steeds minder aantrekkelijk wordt om zo een rekening te openen.

Rij elektrisch

Hoe leuk is het om in de toekomst te investeren. Eerder schreef ik al over het verduurzamen van je huis, maar heb je er ook al over nagedacht om je auto te verduurzamen. Uit onderzoek blijft dat je ruim de helft van je kosten bespaart. De stroomkosten om je auto op te laden liggen namelijk veel lager dan de kosten voor brandstof.

Naast dat het goedkoper rijden is, zijn er ook allerlei fiscale voordelen. Zo betaal je bijvoorbeeld bij een volledige elektrische auto geen euro wegenbelasting!

elektrisch rijden besparingen 1024x555

Investeren in vastgoed

Heb je veel geld dan kan je ervoor kiezen om te investeren in vastgoed. Hoewel je hier ook flink wat risico’s loopt, kan het ook behoorlijke winst opleveren. Zo kan je vastgoed in verloop van tijd meer waard worden, maar ondertussen kan je ook het vastgoed verhuren. Hierdoor kan je maandelijks een flink bedrag verdienen. Wat het rendement uit je vastgoed is, is moeilijk te vertellen. Dit is namelijk van ongelofelijk veel factoren afhankelijk.

Start je eigen bedrijf

Een eigen bedrijf starten is niet goedkoop. Vaak heb je een startkapitaal nodig om überhaupt te kunnen starten, maar vaak heb je ook een budget nodig voordat je een fulltime salaris verdient. Wil je een eigen bedrijf starten dan is het daarom verstandig om eerste inzichtelijk te maken hoeveel je precies nodig hebt. Hierdoor kan je een inschatting maken hoeveel geld je moet sparen om het te overbruggen.

Vaak zijn de grootste kosten voor het starten van je eigen bedrijf je eigen salaris. De eerste maanden zal je waarschijnlijk vrijwel niets verdienen waardoor je dit geld van te voren apart moet hebben. Zorg dat je altijd wat extra maanden apart legt zodat je niet onverhoopt moet stoppen met je bedrijf.

Ik denk dat een eigen bedrijf dan ook niet direct een rendement oplevert. Het is vooral dat je meer grip op je leven krijgt. Zo kan je bijvoorbeeld langzaam je inleg terugverdienen, maar heb je vooral in de hand hoeveel je werkt en waar je jouw tijd aan spendeert. Voor mij in ieder geval één van van de belangrijkste redenen waarom ik ben gaan ondernemen.

Tags:
Je kan het artikel ook opslaan of delen!
  • Delen met Whatsapp WhatsApp
  • Delen met Pinterest Pinterest
  • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Too Good To Go review: Geld besparen tegen voedselverspilling
Inkomsten en uitgaven overzicht maken: Mijn volledige verhaal
Is Refurbished kopen goedkoper en betrouwbaar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram