Het begin om rijk te worden, is om te starten om op je vaste lasten te besparen. Iedere euro die ik verdien wil ik bewust uitgeven en vaste lasten zijn daar een echte boosdoener in. Vaste lasten zijn namelijk kosten die periodiek terugkeren. Je went aan deze kosten en dat is direct het gevaar. Zonder dat je het weet spaar je in een periode een groot aantal kostenposten waarvan je het besef eigenlijk niet meer hebt waar het allemaal voor is. Kortom je geeft je zuurverdiende euro’s uit aan diensten en producten zonder er bij stil te staan.

Ik ben ervan overtuigd dat als je bewust bent van je vaste lasten dat je hier direct op kan besparen. Maar voor ik inga op vaste lasten en hoe je hier op kan besparen is het wellicht handig om te weten wat vaste lasten precies zijn.

Vaste lasten zijn regelmatig terugkerende betalingen die men als verplichting is aangegaan.

Kortom onder vaste lasten verstaan we alle niet variabele kosten die je per maand, kwartaal of jaar moet betalen.

Nu hoor ik je denken wat hebben vaste lasten nou te maken met rijk worden? Simpel! Als je op je vaste lasten weet te besparen dan heb je maandelijks geld over om bijvoorbeeld extra op je hypotheek af te lossen of te beleggen. Los je extra af op je hypotheek dan bespaar je ook weer op je maandlasten en investeer je in aandelen dan kunnen deze weer meer vermogen genereren. Uiteindelijk maak je met dit geld weer extra geld waardoor je uiteindelijk meer geld overhoudt. En dit is waarom ik zo blij wordt van besparen op je vaste lasten!

Zo let’s go en laten we beginnen met de beste tips om te besparen op je vaste lasten

Overzicht, overzicht & overzicht

Zonder overzicht ben je nergens! Het beste is om gewoon je maanduitgaven erbij te pakken en deze te verwerken in een Excelsheet. Schrijf hierin niet de variabele kosten zoals een broodje bij de Hema, maar echt de kosten die je maandelijks ziet terugkomen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan je hypotheek, verzekeringen, energierekening en alles in 1, Netflix en kosten voor de auto. Heb je dit gedaan dan zal je waarschijnlijk schrikken van het bedrag!

Wat is echt nodig?

Heb je de kosten op een rijtje? Super dan kan je nu gaan beginnen met besparen. De vraag die je direct moet stellen wat van die hele lijst is echt nodig om je gelukkig te maken. Wellicht zijn er de afgelopen jaren kosten tussen gekomen die niet bijdragen aan dit geluk. Heb je die ertussen zitten? Ik zou zeggen weg ermee en zorg ervoor dat ze er nooit meer tussenkomen. Betaal alleen nog wat je echt gelukkig maakt.

vaste lasten verdeling 1024x555
Vaste laten verdeling

Controleer je verzekeringen

In Nederland zijn we gek op verzekeringen. Je kan maar beter goed gedekt zitten, want voor je het weet moet je alles zelf ophoesten. Natuurlijk zijn er een aantal verzekeringen zoals je woonverzekering een must. Maar er zijn ook een heleboel verzekeringen waar je moet nagaan of dit wel verstandig is. Als voorbeeld geef ik vaak een aanvullende verzekeringen.

Die tandartsverzekering is toch super handig? Maar heb jij een gezond gebit dan is dit vaak nergens voor nodig. Je krijgt tenslotte vaak maar 75% vergoed tot een bedrag van €250. Je moet dus wel extreem veel kosten hebben om die €10 per maand eruit te halen.

Ook een leuk weetje! Wist je dat 63% van de mensen nooit eens naar zijn autoverzekering omkijkt? Koop je bijvoorbeeld een nieuwe auto en verzekering je deze All risk dan kan dit na 6 jaar niet meer nodig zijn. Je betaald dus voor iets wat het niet meer waard is!

Kies voor sim only

Als je het mij vraagt is een mobiel abonnement echt niet meer van deze tijd! Ten eerste is het tegenwoordig een lening (BKR) en ten tweede ben ik van mening dat je niet moet nemen wat je niet kan betalen. Dus kan jij je mobiele telefoon niet in één keer betalen dan zal ik hem zeker niet op abonnement basis afsluiten.

Een mobiel abonnement kost al gauw 40 tot 50 euro per maand terwijl een sim only al gauw vanaf 10 tot 15 per maand afgesloten kan worden. Dit bespaart je dus al gauw enkele tientjes per maand.

Daarbij vind ik het ook een psychisch spelletje. Wanneer jij een mobiel abonnement afsluit dan valt het nog redelijk mee wat je teveel betaald voor je toestel (waarschijnlijk enkele tientjes). Alleen na 2 jaar krijg je weer een nieuwe aanbieding waardoor je weer in de verleiding wordt gebracht om weer een nieuwe mobiele telefoon af te sluiten. Dit terwijl je oude mobiele telefoon nog prima is en je een nieuwe mobiele telefoon helemaal niet nodig hebt.

Bespaar op je energiekosten

Op je energiekosten kan je op twee manier besparen. De makkelijkste manier is om over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. De andere manier is om te investeren in je woning waardoor je minder energie verbruikt of juist meer energie opwekt.

Overstappen van energieleverancier

Overstappen van energieleverancier is super makkelijk! Er zijn genoeg websites waar je een energievergelijking kan maken waarna je een flinke korting kan krijgen op je energiekosten. Vaak zit het verschil in de welkomstkorting die je krijgt. Zorg er daarom voor dat je altijd een éénjarig energiecontract afsluit met welkomstkorting!

Huis verduurzamen

Natuurlijk moet het kunnen, maar niets is er mooie als besparen en iets goeds te doen voor de wereld. Heb je nog een spaarrekening waar je niets mee doet? Investeer dit in bijvoorbeeld het aanleggen van zonnepanelen of kies ervoor om je huis te isoleren. De besparingen kunnen echt honderden euro’s per maand opleveren!

huis verduurzamen besparingen 1024x555
Huis verduurzamen kosten en besparingen

Weg met die leningen

Niets is zo vervelend als een iedere maand te betalen aan je leningen. Nee hier bedoel ik niet de aflossingen, maar de rente! Het is gewoon echt weggegooid geld en kan je direct een hoop besparen als je hier werk van maakt. Hou je maandelijks geld over dan is dit zo een kostenpost waar je direct resultaat van ziet als je er wat mee doet. Verlaag je namelijk je schulden dan betaal je minder rente waardoor je maandelijks weer minder uitgeeft.

Bel een klantenservice

Je zal versteld staan hoeveel je hiermee kan besparen. Je moet sterk in je schoenen staan, maar de meeste bedrijven zullen je echt korting geven. Veel van je vaste lasten zullen bestaan uit periodieke afspraken. Neem bijvoorbeeld je krant, tijdschrift of alles-in-1 aanbieder. Allemaal diensten die je een paar maanden of jaren afsluit voor een x bedrag. Is deze periode afgelopen, pak dan de telefoon en bel ze voor een goede aanbieding. Ze zullen waarschijnlijk zeggen dat ze niets voor je hebben, maar als je vriendelijk bedankt en aangeeft dat je dan wilt overstappen dan is er opeens veel mogelijk.

Ik belde bijvoorbeeld KPN waar ik €69 per maand betaalde. Na het telefoontje kreeg ik 6 maanden 50% korting! Dat is dus bijna €35 korting per maand wat toch neerkomt op €210! Mooie winst toch?

Stop met die (tweede) auto of overbodige scooter

Het is heerlijk om die auto of scooter voor de deur te hebben staan, maar heb je die wel echt nodig? De verzekering en belasting is al gauw 50 euro er maand. Gebruik je de auto 10 keer per maand dan kost dit alleen al €5 per keer aan vaste lasten. Dan hebben we het nog niet over kosten om je auto te onderhouden of te tanken.

Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een goede tweedehands elektrische fiets te kopen. Binnen een jaar heb je de kosten er makkelijk uit en heb je een duurzame manier van jezelf verplaatsen. Ideaal toch?

Deel je abonnementen

Heb je er wel eens over nagedacht om je abonnementen te delen? Niet alleen jij vind het leuk om Netflix of Disney te kijken. En je bent ook zeker niet de enigste die een krant of tijdschrift leest. Kijk eens naar mensen in de buurt die ook gebruik maken van deze abonnementen en vraag of jullie het toevallig niet kunnen delen. Zo kan je toch mooi de kosten met 50% laten afnemen zonder dat je direct zonder moet.

Doe een herberbekening van je hypotheek

Heb je niet geld om op je hypotheek af te lossen, maar wil je wel kijken of je hier op kan besparen dan kan het verstandig om hier over in gesprek te gaan. Maak een afspraak financieel adviseur wanneer jij een vrij hoge rente betaald. Vaak kunnen zij kijken of het dan voordelig kan zijn om bijvoorbeeld je hypotheek open te breken voor een betere rente. Je betaalt dan wel een boeterente, maar deze kan je in een x periode terugverdienen doordat je minder rente betaald.

Controleer je toeslagen

Persoonlijk ben ik niet een heel groot fan van ons belastingsysteem. Waarom niet? Het is omslagtig en als je niet goed oplet krijg je iets waar je geen recht op hebt of andersom. Het kan dus zomaar dat je minder bent gaan verdienen waardoor je nu wel recht op het zorg- of huurtoeslag. Dit kunnen echt honderden euro’s per maand zijn.

Verhoog je eigen risico bij je zorgverzekering

Oké hier moet ik wel een kanttekening bij maken, want hier zit natuurlijk wel een risico aan. Moet je naar het ziekenhuis dan zit je namelijk aan hogere kosten vast. Let op je kan gewoon naar de tandarts of huisarts, want dit heeft niets met je eigen risico te maken.

Wat ik een goed systeem vind is om te kiezen voor een hoger eigen risico en de besparing hiervan op een spaarrekening te storten. Hierdoor kan je maandelijks soms wel €25 per persoon minder betalen. Doe je dit een aantal jaar en moet je op een gegeven moment toch naar het ziekenhuis dan kan je mooi uit dit spaarpotje betalen.

Betaal premies in één keer

Veel premies betalen we per maand, maar wist je dat dit ook per kwartaal, halfjaar of jaar kan? En wist je ook dat je er dan een behoorlijk korting op kan krijgen? Vaak kan je 3 tot 10 procent korting krijgen op je jaarpremie. Dit betekend dat je bijvoorbeeld op je autoverzekering al gauw een paar tientjes kan besparen. Ook bij je zorgverzekering kan dit het geval zijn. Vaak krijg je hier 2% korting wat toch al gauw 30 euro per jaar is.

Stop met altijd meer!

Weet je nog je eerste huis en wat je toen verdiende. Was je leven toen minder mooi? Was je minder gelukkig? Vaak is het antwoord hierop nee en veel mensen vonden toen het leven zelfs een stuk fijner en simpeler. Maak het je daarom niet zo moeilijk door altijd maar meer te willen.

Ga je meer verdienen? Geef het geld dan niet alvast uit in je hoofd, maar gebruik het om te werken aan een financieel onafhankelijke toekomst. Vaak is het helemaal niet nodig om nog meer te willen en is het juist heel fijn om wat simpeler te leven.

Zorg dat je het leuk vindt

Niets is zo fijn als je het ook leuk vindt om te doen. Daarmee bedoel ik dat besparen op je vaste lasten alleen gaat lukken als je dit leuk gaat vinden. Zorg er dus voor dat je er iets mee doet wat je voldoening geeft. In mijn geval is dat beleggen zodat ik naar een financieel onafhankelijk toekomst kan toewerken. Maar bij iedereen is dit doel anders. Wellicht wil jij voor iet sparen of wil je extra aflossen op je hypotheek.

Extra leuk is als je het resultaat ook daadwerkelijk kan zien. Mijn belegging kan ik bijvoorbeeld zien als ik inlog. Maar sparen kan je bijvoorbeeld leuker maken door een spaardoel in te stellen en deze bij te houden. Als je bijvoorbeeld een balk ziet vollopen dan zal je enthousiaster worden waardoor je ziet waarvoor je het doet.