Refurbished kopen is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Zeker als het gaat om Apple producten zoals een iPhone, Macbook, iMac of iPad. Maar is een refurbished apparaat wel echt zo een goed idee?

Zelf koop ik eigenlijk nooit refurbished apparaten, maar daar heb ik mijn redenen voor. Ik doe minimaal 5 jaar met mijn mobiele telefoon en laptop. Als ik dit omreken naar een maandprijs dan vind ik dat het meer dan waard.

Maar wil jij minder geld spenderen aan je tablet, telefoon of tablet dan is refurbished absoluut een idee. Ook als je vaker je apparaat wilt vervangen dan kan refubished erg handig zijn. In dit artikel leg ik je alles uit over refurbished apparaten en of het een goede idee is om refurbished te kopen.

Wat is een Refurbished?

Refurbished betekent letterlijk ‘gereviseerd’ in het Engels. Dit komt naar op het controleren, herstellen en schoonmaken van machines.

Refurbished is dus het controleren, herstellen en schoonmaken van apparatuur. Dit kunnen producten zijn die retour zijn gestuurd of zijn opgekocht. Uiteindelijk krijgen ze een tweede leven door optimaal te herstellen en weer te verkopen.

Refurbished producten zijn de laatste jaren ontzettend populair geworden. Het duurzame karakter is ontzettend belangrijk, maar ook de prijs is vaak doorslaggevend. Je ziet het tegenwoordig veel bij laptops en mobiele telefoon. Zeker de Apple producten zijn erg populair omrefurbished aan te schaffen.

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
  • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
  • 100% inzicht in al je uitgaven
  • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Is Refurbished betrouwbaar?

Met eenRefurbished apparaat koop je in principe een tweedehands apparaat dat is herstelt en gecontroleerd. Kortom het apparaat is gebruikt en dat is voor vele toch een probleem. Want hoe goed is het apparaat nou echt?

Ga je eenRefurbished appraat kopen dan is het verstandig om dit enkel te doen bij bedrijven die Keurmerk Refurbished hebben. Dit is een speciaal keurmerk dat onder strenge eisen kan worden verkregen door bedrijven. Deze bedrijven moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen en bieden onder andere twee jaar garantie op het apparaat.

Daarnaast is het belangrijk om alles over het bedrijf te weten. Kijk altijd wat de garantievoorwaarde en de beoordelingen van een aanbieder.

Verschil tussen tweedehands- en refurbished?

Refurbished en tweedehands worden vaak verward. Vele denken dat er geen verschil tussen een tweedehands- enrefurbished appraat zitten, maar dat is wel degelijk zo!

Vaak kijken mensen naar de buitenkant van een apparaat, maar daar zie je eigenlijk niets aan. Natuurlijk kan je zien of het apparaat er nog netjes uitziet, maar uiteindelijk draait het vaak om de binnenkant. Refurbished apparaten worden getest zodat ze technisch helemaal in order zijn. Daarbij zullen onderdelen vervangen worden als deze niet door de strenge eisen komen.

Hieronder een overzicht wat je kan verwachten van een tweedehands enrefurbished apparaat.

EigenschappenNieuwRefurbishedTweedehands
PrijsDuurderEerlijke prijsDuurkoop (?)
BedenktijdJaJaNee
GarantieJaJaNee
AccesoiresNieuwNieuwsGebruikt
OnderdelenNieuwGecontroleerdGebruikt
LevensduurMinimaal 5 jaarMininmaal 3 jaarOnbekend

Is een Refurbished veel goedkoper?

De grote vraag is natuurlijk of refurbished veel goedkoper is als nieuw of tweedehands?

Veel refurbished bedrijven zeggen dat ze tot 60% goedkoper zijn als nieuwe apparaten. Natuurlijk weet je dat dit vaak aan de hoge kant is, maar hoe goedkoop is refurbished nou echt.

Om tot een zinnige antwoord te komen, heb ik onderzoek gedaan naar vijf verschillende apparaten. Omdat Apple absoluut het populairste is bij refurbished apparaten zal het grootste deel hiervan uit Apple producten bestaan.

ProductNieuwRefurbishedBesparing
Iphone SE 256GB€ 559€ 39928,62%
MacBook Pro Touchbar 13″ Dual Core i5 2.9 Ghz 8GB 256GB€ 1.449€ 99931,06%
iPad Air 3 wifi 256gb€ 729€ 55923,32%
iMac 27″ Slim (5K) Quad Core i7 4.0 Ghz 8gb 256gb€ 1.907€ 1.39926,64%
Gemiddelde prijs€ 1.161€ 83927,73%

Duidelijk is te zien dat 60% aan de hoge kant is. Eerder gaat dit richting de 30%, maar het ligt er natuurlijk aan wat voor product je neemt. De bovenstaande producten zijn nog vrij nieuw, neem je oudere producten dan zijn deze vaak een stuk goedkoper. Daarbij kan je verschillende klassen instellen als je refurbished afneemt. In dit onderzoek heb ik “Licht gebruikt” gedaan wat niet de allergoedkoopste keuze is.

Je kan dus ongeveer 30% besparen als je een nieuwer refurbished model wilt kopen

Waar komt Refurbished vandaan? 

Refurbished klinkt een beetje eng. Oude apparaten die worden nagekeken en opnieuw worden verkocht. Wat er voor die tijd is gebeurt weet niemand. Toch is het vaak veel minder spannend als je zou denken. Hieronder een aantal mogelijkheden hoe een aanbieder aan een refubished apparaat komt.

  • Retour: Iedere consument mag tot 30 dagen na aankoop retourneren. Deze toestellen zijn vaak nog splinternieuw en worden dan ook verkocht als “Zo goed als nieuw”. Dit zijn de duurdere refurbished apparaten, maar vaak ook het best.
  • Ingewisseld: Iemand heeft zijn of haar apparaat naar een winkel gebracht om een nieuw model te kopen. Zij krijgen hier vaak een vergoeding voor waardoor ze een nieuwe versie kunnen kopen.
  • Showmodel: Vaak zie je dat elektrische apparaten in winkels liggen. Deze kunnen na verloop van tijd worden gekeken, opgeknapt en worden verkocht. Vaak is er helemaal niets mis met deze appararten.

Hoe zit het met de garantie van een Refurbished?

Als je nieuwe apparaten koopt dan is het duidelijk hoe het zit met je garantie. Je hebt 14 dagen bedenktijd en minimaal 1 jaar garantie bij de winkel waar jij je aankoop doet. Maar hoe zit het met exemplaren die refurbished zijn?

Ten eerste is het belangrijk om enkel refurbished apparaten te kopen met garantie! Het liefst 24 maanden.

Eigenlijk is de garantie bij refurbished aanbieders vaak hartstikke goed geregeld als je maar bij de goede aanbieders bent. Het belangrijkste is om het eerder genoemd keurmerk in de gaten te houden. Als de winkel dit heeft dan heb je minimaal 12 maanden garantie wat kan oplopen tot 36 maanden.

Belangrijk hierbij te vermelden is om goed te kijken wat er precies onder deze garantie valt. Vaak zie je dat bijvoorbeeld de accu niet onder de garantie valt en dat er op de oordopjes en kabels 6 maanden garantie zit. Lees dus altijd goed de garantie door en stel desnoods vragen hierover.

Als laatste is het belangrijk om te weten dat je ook op refurbished apparaten 14 dagen bedenktijd hebt. Net als bij nieuwe producten heb je dus het recht om je aankoop in originele staat te retourneren.

Conclusie: Is refurbished kopen een goed idee?

Ik ben eigenlijk ontzettend enthousiast over refurbished. Persoonlijk zou ik er niet zo snel gebruik van maken, omdat ik vrij lang met een apparaat doe en dan vaak de nieuwste versie koop. Deze zijn dan vaak niet te koop als refurbished versie.

Heb- of wil je minder geld besteden aan apparaten dan is refurbished absoluut een aanrader. Je kan vaak nieuwere versie apparaten kopen voor een veel minder hoge prijs en hebt toch een goed apparaat. Daarbij heb je een goede garantie en zit je vaak voor minimaal 3 jaar goed.

Ben jij iemand die altijd zijn telefoon (of laptop) laat vallen, kwijtraakt of op een andere manier kapot weet te krijgen? Dan is refurbished absoluut een goed idee. Je kan hierdoor toch een wat nieuwere versie hebben zonder er teveel voor te betalen.

Ook als je altijd de nieuwste versie van iets wilt hebben dan kan refurbished erg handig zijn. Je koop dan natuurlijk niet de refurbished versie, maar kan je oude apparaat wel inwisselen voor geld waardoor je minder hoeft te betalen voor de nieuwe versie.

Natuurlijk is het aller belangrijkste om zuinig en langer met je apparaten te doen. Het is niet zo belangrijk om altijd het nieuwste van het nieuwste te hebben. Je kan een hoop geld besparen door slim om te gaan met je apparaten.