Jaarlijks weet ik €1.000 per jaar te besparen met overstappen. Ja ieder jaar stap ik weer over van energieleverancier, autoverzekering, zorgverzekering, mobiel abonnement en internetprovider. En jij kan ook zoveel geld besparen door mijn beste overstappen tips op te volgen.

Overstappen klint ontzettend spannend, maar dat is het helemaal niet. In de meeste gevallen ben ik hooguit een uurtje bezig met wat contract vergelijken om vervolgens naar dee goedkoopste aanbieder over te stappen. Maar in sommige gevallen is een belletje naar mijn huidige aanbieder al voldoende om weer een jaar lang korting te krijgen.

Om deze reden heb ik een artikel geschreven over overstappen. Er zijn namelijk nog ontzettend veel mensen die jaarlijks veel te veel betalen voor hun vaste lasten. Zo betaal ik dit jaar bijna € 1.000 minder door over te stappen en dat kan jij nu ook door de onderstaande overstappen tips te volgen.

Iedere dag deel ik tips hoe jij meer geld kan besparen en hoe je beter kan worden met geld.
Volg mij op instagram!
wouter cursus.png

Algemene overstappen tips

 • Nog steeds stappen jaarlijks miljoen mensen niet over van energieleverancier, verzekeraar of telecomaanbieder. Doodzonde, want uit ontzettend veel onderzoeken blijkt dat mensen die trouw blijven een stuk meer betalen als degene die overstappen. Overstappen van energieleverancier kan je bijvoorbeeld al honderden euro’s per jaar schelen!
 • Overstappen klinkt eng, maar dat is het helemaal niet! Je kan gemakkelijk je contract beëindigen (of dit doen zij) en bij de nieuwe partij de nieuwe ingangsdatum opgeven. Doe je dit dan heb je daarna nog 14 dagen bedenktijd. In deze periode kan je nog kosteloos het nieuwe abonnement opzeggen.
 • Zet in je agenda wanneer je weer kan overstappen. Dit klinkt een beetje saai, maar het gaat je echt helpen om het niet te vergeten. Overstappen kost niet veel tijd en als je dit direct doet op de datum dat het kan dan bespaar je optimaal aan kosten.
 • Heb je de mogelijkheid om jaarlijks te betalen is dan het vaak een stukje voordeliger als wanneer je dit maandelijks doet. Is je spaarbuffer voldoende dan kan je ervoor kiezen om zo een paar procent extra te besparen.

Energie overstappen tips

 • De welkomstkorting zorgt over het algemeen voor de hoogte van de korting. Natuurlijk helpen scherpe actietarieven, maar een hoge welkomstkorting is vaak doorslaggevend. Kies daarom voor een éénjarig contract zodat je ieder jaar een nieuwe welkomstkorting krijgt. Kies jij voor een meerjarig energiecontract dan krijg je alleen in het eerste jaar de welkomstkorting.
 • Cadeaus klinken hartstikke leuk, maar vaak moet je hier een meerjarig energiecontract voor afsluiten. Heb jij liever een goedkope Samsung tablet met driejarig energiecontract of ieder jaar een welkomstkorting van €250? Ik zou het wel weten!
 • Heb je zonnepanelen neem dan deze wel mee in je vergelijking! Je kan namelijk niet bij iedere energieleverancier salderen en dat maakt een groot verschil in je kosten. Salderen levert je als consument namelijk de meeste voordeel op.

Wil je weten hoe ik ieder jaar honderden euro’s bespaar met energie aanbiedingen? Lees mijn blogpost hierover dan snel!

Verzekeringen overstappen tips

 • Aanvullende verzekering klinken vaak als een koopje, maar zijn vaak de reden waarom jij maandelijks veel te veel betaalt voor je verzekeringen. Een tandartsverzekering is bijvoorbeeld voor de meeste mensen helemaal niet aantrekkelijk. Simpel omdat je vrijwel nooit de kosten eruit haalt als wat je ervoor moet betalen. In sommige gevallen is het zelfs onmogelijk om meer kosten vergoed te krijgen als je betaald.
 • Collectieve verzekeringen lijken vaak de goedkoopste, maar dat hoeft absoluut niet het geval te zijn. Zo ging de maximale collectieve korting in 2020 van 10% naar 5%. In 2023 vervalt deze korting zelfs! Het verschil in premie is dus veel kleiner geworden waardoor je waarschijnlijk zelf een goedkopere verzekeraar kan vinden.
 • Waarschijnlijk ben je net als veel andere Nederland over verzekerd. Een doorlopende reisverzekering, uitvaartverzekering, inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering en ga zo maar door. In sommige gevallen zijn mensen zelfs dubbel verzekerd zonder dat zij het weten. Daarom schreef ik eerder een artikel over welke verzekering nodig zijn.

Een leuke opdracht is om al je verzekeringen op te schrijven? Ik durf te wedden dat je ze niet allemaal uit je hoofd weet.

Telecom overstappen tips

 • Overstappen van alles in één aanbieder doen de meeste mensen niet. Maar wist je dat nieuwe klanten vaak de eerste 6 maanden 50% korting krijgen of van andere actie’s profiteren? Nu snap ik dat je geen zin hebt om alles weer opnieuw te installeren en daarom bel ik altijd naar mijn aanbieder (KPN). Ik bel net zo vaak tot ik ook die actie krijg die de nieuwe klanten ook krijgen. Zo hoef je niks te veranderen, maar heb je wel een flinke korting.
 • Kijk je geen of nauwelijks tv? Probeer eens een abonnement zonder tv! Er zijn tegenwoordig met Internet, Netflix, Disney en Videoland zoveel mogelijkheden dan je helemaal geen tv nodig hebt.

Conclusie: Hoeveel bespaar ik afgelopen jaar met overstappen?

Ik zal je verklappen dat ik echt niet ieder jaar voor ieder product overstap. Soms is het mogelijk om bij mijn aanbieder te blijven met een lagere prijs en soms is er gewoonweg geen goedkopere. Maar ook afgelopen jaar wist ik weer ontzettend vele geld besparen met overstappen. Om precies te zijn kon ik afgelopen jaar € 1.074 besparen met mijn overstappen.

Belangrijk om hierbij te begrijpen is dat dit het verschil is tussen de prijs als ik niets zo doen. Dus mijn huidige aanbieder zou behouden en wat ik nu betaal na de overstap. In de meeste gevallen zie je dat ik een stuk minder ben gaan betalen.

ProductZonder overstapNa overstapVerschil
Energie€204€170€34
Autoverzekering€53€42€11
Zorgverzekering€123€114€9
Alles in 1€100€83€17
Mobiel€25€16,50€8,50
Totaal€490€409€89,50

Belangrijk om hierbij te vermelden is dat ik in sommige gevallen ook wat aanpassingen heb gedaan. Zo merkte ik dat we een stuk minder zijn gaan autorijden en heb ik mijn autoverzekering van 15.000 km per jaar aangepast naar 12.000 km per jaar. Ook werk ik een stuk meer thuis waardoor ik veel minder internet op mijn simonly abonnemnt nodig hebt. Voorheen had ik 20GB per maand en nu 10GB per maand.

Je ziet dat niet enkel een nieuw contract een hoop geld kan besparen, maar ook door je specificaties door te nemen. Heb je echt alles nodig wat je voorheen gebruikte. Vaak kan je met een stuk minder als je zelf denkt, maar soms is het ook verstandig om juist iets te verhogen of erbij te nemen.