Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Succesvolle Meal Prep: Bespaar Geld met Lekker Eten uit de Vriezer

 • Wouter authorWouter
 • Laatst bijgewerkt: 18 mei 2021
 • Besparen

Meal prep is voor de één de normaalste zaak van de wereld terwijl de ander er nog nooit van heeft gehoord. Meal preppen is voor iedereen die niet iedere avond wilt koken, toch gezond wilt eten en ook nog eens op de kosten wilt besparen.

Zelf ben ik gek op een meal preppen. Ik kook minimaal twee keer in de week een grote maaltijd waar we vervolgens twee keer van eten of een deel in de vriezer gaat. Het begon omdat wij allebei sporten en niet altijd tijd hadden om na ons werk altijd uitgebreid te koken. Maar nu zie ik ook de voordelen op financieel gebied. Het is super makkelijk en bespaart ons minimaal twee losse maaltijden per week bestellen.

Wil jij ook starten met geld besparen op je boodschappen? Meal preppen is daar absoluut de beste tips voor! Hieronder leg ik je alles uit over meal prep en hoe je dit vlekkeloos kan integreren in je leven.

Wat is meal preppen?

Een meal prep zijn gezonde en makkelijk maaltijden die je voorbereid zodat je die later gemakkelijk en snel kan klaarmaken. Vaak kook je daarbij een grote hoeveelheid waardoor je een deel in bakjes kan doen om deze in de koelkast of vriezer te doen.

Je kan later deze voorbereide maaltijden uit de koelkast halen en gemakkelijk opwarmen. Het voordeel is dat je dus snel een gezonde maaltijd hebt zonder dat je hiervoor hoeft te koken.

Waarom meal preppen?

Meal preppen is ontzettend fijn. Ik zou niet meer zonder kunnen en ik weet zeker dat jij er ook bij gaat zweren. Niet meer iedere avond achter het fornuis is echt ideaal!

Om je een beeld te geven waarom je moet starten met meal preppen heb ik hieronder een aantal voordelen voor je

 • Bespaart geld: Dit blijft natuurlijk een website over geld besparen. En dat is ook één van de reden waarom ik dit doe. Minimaal twee keer per week kook ik voor grotere porties die wij vervolgens invriezen en later kunnen opeten. Dit bespaart ons ongeveer 60 euro per maand.
 • Niet iedere avond koken: Ik ben absolute kookfan en je maakt mij niet blijer om een heerlijke Javaanse bami, goulashsoep of pasta te laten maken. Maar ook ik vind het na een dag hard werken fijn om soms niet te hoeven koken. Doe de vriezer open en we kiezen een maaltijd die wij lekker vinden.
 • Minder irritatie en gestress: Ik weet nog zo goed dat wij om 7 uur de deur uit moesten en snel wat moesten eten. Dit gaf vaak irritatie, want waarom was er nog niet gekookt? Merk je dat het altijd stressen is dan is een meal prep echt iets voor jou
 • Minder eten bestellen: Hoe vaak gebeurt het dat je geen zin hebt om te koken en toch even gauw eten gaat bestellen? Met een meal prep in de vriezer is dat niet nodig en heb je als het goed is altijd genoeg te eten in huis.
 • Je houdt eten over: We gooien zoveel eten weg en dat is vaak echt niet nodig! Zeker als je alleen of met ze tweeën bent dan zit je vaak met teveel eten. Hou je voldoende over voor een maaltijd? Vries het in!

Hoe lang blijft Meal Prep goed?

Veel mensen denken dat maaltijden invriezen niet zoveel zin heeft. Het blijft toch maar enkele dagen goed of het is niet meer lekker als je hebt ingevroren.

Beide zijn absoluut niet waar! Ja er zijn maaltijden die je niet kan invriezen en opwarmen maar heel veel maaltijden wel.

Zo kan je in koelkast een maaltijd gemiddeld 2-3 dagen bewaren. Wil je langer de tijd hebben? In de vriezer blijft een meal prep maximaal 3 maanden goed.

Starten met meal preppen

Ben je al enthousiast? Ik kan het mij goed voorstellen, want ik ben ook ontzettend enthousiast over meal preppen. Het is vaak even een drempel over, want eten invriezen doe je toch niet? Nou vanaf nu dus wel en het is hartstikke gezond, makkelijk en duurzaam.

Hieronder heb ik een stappenplan hoe je kan beginnen met meal preppen.

Zorg voor goede bakjes

Goed bakjes zijn de basis van een goede meal prep. Wil je dus starten met eten invriezen zorg dan dat je goed bakjes hiervoor hebt. Zo heb ik bakjes met scheidingen ertussen en grote bakjes om éénpansmaaltijden te bewaren.

Het beste is om voor bakjes te kiezen die BPA vrij zijn. Zo maak ik gebruik van deze Ikea bakjes.

Kies gezonde en geschikte recepten

Jammer genoeg kan je niet al het eten invriezen! Maar wees gerust dit is echt een klein lijstje. Grote hoeveelheden zuivel, rauwe aardappelen, gefrituurde gerechten en eten dat al eens is ontdooid. Voor de rest kan je alles invriezen!

Laat je eten goed afkoelen

Dit is een belangrijke stap als je wilt dat je het eten veilig bewaard. Zo moet je nooit je eten af laten koelen in de pan. Hier blijft het te lang warm en kan je te maken krijgen met bacteriegroei. Zo moet je eten binnen twee uur naar bereiding invriezen of in de koelkast doen.

Het beste is om na het koken direct de porties te maken in de bakjes. Zo heb je kleine hoeveelheden die sneller afkoelen.

Maak juiste porties

Je kan er voor kiezen om al het overgebleven voedsel in één grote bak te doen, maar beter is om het te portioneren. Zo vries ik maaltijden per twee personen in en voor onze kleine apart.

Heb je moeite met de grote van de porties inschatten? Gebruik altijd een zelfde maatlepel of doe het op gewicht. Beide kunnen super handig zijn om de juiste hoeveelheid in te schatten.

Plan je maaltijden

Dit is een belangrijke stap, want je gaat zeker in het begin vergeten welke maaltijden je in de vriezer hebt zitten. Zorg daarom dat je goed bijhoudt welke gerechten er in je vriezer zitten. Zelf hou ik dit bij op een lijst.

Ga je voor de volgende week bepalen wat je gaat eten, schrijf dan direct op welke maaltijden je gaat gebruiken uit de vriezer. Dit houd het voor jezelf overzichtelijk en zorgt ervoor dat je alle maaltijden in de vriezer gebruikt.

Verhit je meal prep goed

Naast het goed bewaren van je maaltijd is het ook belangrijk om je ingevroren maaltijd goed te bereiden. Het belangrijkste hierbij is dat je hem goed heet maakt. hiervoor kan je een pan gebruiken, maar ook gewoon de magnetron. Gebruik je de magnetron dan moet je tussen door je maaltijd omscheppen om alles evenredig te verhitten.

Tip voor meal preppen

 • Grote vriezer: Ik vind het ideaal dat wij in onze woning direct een grote vriezer hebben laten plaatsen. De vriezer heeft zes laden waardoor wij heel veel eten kunnen invriezen. Ideaal om de bakjes in op te slaan, maar bijvoorbeeld ook brood enz.
 • Lekkere recepten: Je kan heel veel meal preppen, maar kijk vooral naar voedzame maaltijden. Zelf vind ik UitPaulinesKeuken.nl een erg leuke websites. Daar staan allerlei recepten die echt iedereen kan maken en veel daarvan kan je ook prima meal preppen.
 • Lijstje: Ik gaf hem al als tip, maar maak echt een lijst met wat er allemaal in je vriezer zit. Schrijf de maaltijd op met de datum erachter en streep het af als je hem eruit haalt. Super makkelijk zodat je goed overzicht houdt.
 • Label bakjes: Doe altijd op je bakjes een sticker met de maaltijd en datum. Het lijkt heel overzichtelijk als je begint, maar als voedsel is ingevroren dan is het som lastig te zien wat er ook alweer in zat. Laat staan wanneer je het ook al weer had gemaakt.
 • Grote pannen: Heel vervelend als je gaat koken en de maaltijd past maar net een in pan. Koop daarom een grote hapjespan, koekenpan en wok. Je zal zien dat dit het koken een stuk gemakkelijker maakt!
Je kan het artikel ook opslaan of delen!
 • Delen met Whatsapp WhatsApp
 • Delen met Pinterest Pinterest
 • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Too Good To Go review: Geld besparen tegen voedselverspilling
Inkomsten en uitgaven overzicht maken: Mijn volledige verhaal
Is Refurbished kopen goedkoper en betrouwbaar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram