Inkomsten en uitgaven overzicht maken is de absolute basis als je iets aan je financiën wilt doen. Dit klinkt ontzettend saai, maar gelukkig is er vandaag de dag zoveel mogelijk, dat ook dit met een beetje inspanning ontzettend leuk kan zijn.

Zelf begon ik een paar jaar geleden met het actief beheren van mijn financiën. Iedere maand flink geld verdienen om op het einde van de maand te wachten op het nieuwe salaris was is zat. Steeds meer geld besteden bracht niet het gewenst geluk en een bepaalde vrijheid wel. Daarom ben ik mijn kosten naar beneden gaan brengen om iedere maand meer geld te besparen. Inzicht krijgen in mijn inkomsten en uitgaven waren hier absoluut de basis in, zonder dit proces was ik nooit tot de conclusie gekomen dat ik geld aan het vergooien was.

Inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven zijn de basis om uiteindelijk grote veranderingen in je leven te maken. Je zal zien dat je veel te veel geld besteedt aan dingen die eigenlijk niet nodig zijn. Dit geld kan je vervolgens gebruiken voor doelen waar je wel gelukkig van wordt. Wat deze doelen zijn, is natuurlijk helemaal aan jou.

Iedere dag deel ik tips hoe jij meer geld kan besparen en hoe je beter kan worden met geld.
Volg mij op instagram!
wouter cursus.png

Waarom inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven?

Zelf begon ik in 2015 met actief inzicht te krijgen in onze inkomsten en uitgaven. Om de simpele reden dat ik op dat moment nog de enigste kostwinnaar was en mijn vriendin nog studeerde. We konden prima leven van het geld, maar niet overal en altijd geld uitgeven. Een kleine begroting zorgde ervoor dat we duidelijk en rust hadden om met dit inkomen iedere maand rond te komen.

Naast maandelijks rondkomen, bracht het ontzettend veel rust voor de rest van het jaar. Zo hielden wij rekening met cadeautjes, vakanties, feestdagen en de auto. Allemaal kostenposten waar we maandelijks geld voor spaarde zodat er later het geld voor was.

Nadat we twee inkomsten hadden verwaterde dit en konden we eindelijk geld spenderen. Dit hebben wij dan ook gedaan, zoals ieder ander. Lekker iedere maand winkelen, uiteten en andere leuke dingen waar je geld aan kon besteden. Een uitgaven van €2.500 per maand groeide dan ook al snel naar €4.000 per maand.

Tot wij in 2019 gingen verhuizen waar een hoop moest gebeuren. De verbouwingskosten hadden we inzichtelijk gemaakt en toch vloog het geld erdoorheen. Inplaats van een spaarrekening van €30.000 stond er na een jaar nagenoeg niets meer op…

Wij zijn dan ook hiermee begonnen om de volgende redenen

 • Zekerheid: Wij hadden altijd meer dan genoeg spaargeld, tot we het huis gingen verbouwen en een auto kochten. Opeens een hoge rekening die maand kon al voor stress zorgen.
 • Rust: Veel geld uitgeven, gaf mij een bepaalde onrust. Ik vind geld uitgeven niet erg, maar wel als ik niet weet hoe het verloop is. Door de vele kosten aan het huis vloog het erdoorheen en was er totaal geen inzicht meer, dit gaf ons veel onrust.
 • Overzicht: Niets is zo fijn als overzicht, het stelt je in staat om keuzes te maken op juiste gegeven. Hoe kan je nou bepalen of een (grote) uitgaven verantwoord is als je niets weet over je financiën.
 • Toekomst: Ik hou van bouwen aan de toekomst, maar dit deden wij financieel helemaal niet. Natuurlijk spaarde wij, maar waren totaal niet bezig met later. Door al onze uitgaven en inkomsten inzichtelijk te maken, zijn we ook bezig gegaan voor onze financiën voor later. In ons geval resulteerde dit in het beginnen met beleggen.

Inkomsten en uitgaven overzicht maken

Inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven lijkt zo vanzelfsprekend, maar eenmalig iets aan je financiën doen is niet voldoende. Inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven is iets van de lange termijn en iets wat maandelijks terugkomt. Alleen dan heeft dit proces echt net en zal je zien dat je geld kan besparen en kan besteden aan de dingen die echt leuk zijn.

Hieronder heb ik een aantal stappen die ik gebruik om inzicht te krijgen en houden.

Zorg voor een goede basis

Gelukkig gaat er tegenwoordig steeds meer digitaal, maar ongelofelijk veel rekeningen, krijg je nog steeds fysiek. Bonnetjes, facturen of terugkerende kosten maken iedere maand deel uit van je financiën. Deze zal je bij moeten houden en daarom is het handig om deze allemaal in een map te doen.

Een tip is om voor iedereen jaar een map aan te leggen waarin je uitgaven, verzekeringen en andere belangrijke documenten kan opslaan. Het is niet enkel handig voor je financiën, maar ook om bepaalde belangrijke documenten terug te vinden.

Zo kan je bijvoorbeeld ten alle tijden terugvinden wat voor verzekeringen, energieleverancier of wegenwacht hebt.

Maak een maandelijks overzicht

Voor zowel je inkomsten als uitgaven is het belangrijk om een volledig inzicht te creëeren. Dit klinkt heel simpel, maar vaak vergeten veel mensen toch een hoop te noteren. Je doet namelijk ontzettend veel uitgaven zonder dat je er echt bij stilstaat. Zeker de uitgaven die je met de pinpas doet zijn moeilijk in kaart te brengen.

Wil je echt goed deze kosten inzichtelijk te maken dan kan je hier het beste je internetbankieren app voor gebruiken. Ga van het moment dat je salaris hebt ontvangen als je kosten na. Schrijf deze allemaal op bij de kostenpost waaronder ze vallen.

Voor je inkomsten kan je met de volgende kostenposten rekening houden

 • Salaris: Geld dat je krijgt vanuit je werkgever
 • Toeslagen: Geld dat je krijgt vanuit de belasting zoals kinderopvangtoeslag enz.
 • Uitkeringen: Geld dat je ontvangt vanuit verzekeringen
 • Alimentatie: Geld dat je ontvangt van je ex-partner voor onderhoud
 • Onderneming: Geld dat je ontvangt uit je eigen onderneming
 • Investering: Geld dat je uitbetaald vanuit een investering

Voor uitgaven zijn de kosten natuurlijk veel complexer. Vaak zijn er namelijk veel meer uitgavenposten als inkomstenposten. Hieronder een klein overzicht, let op dat hier lang niet alle kosten instaan.

Woonlasten

 • Huur of hypotheek
 • Belastingen
 • Servicekosten
 • Energie
 • Internet + tv
 • Mobiel

Verzekeringen

 • Autoverzekering
 • Woonverzekering
 • Zorgverzekering
 • Uitvaartverzekering
 • Reisverzekering

Vervoer

 • Belastingen
 • Brandstof
 • Pechhulp
 • Openbaar vervoer

Abonnementen

 • Streaming
 • Loterijen
 • Goede doelen
 • Sport

Variabele uitgaven

 • Boodschappen
 • Kleding
 • Verzorging
 • Horeca
 • Leuke dingen
 • Cadeaus

Maak een begroting

Inzicht is stap één, maar dan ben je er natuurlijk nog niet. Niets is zo fijn om ook iets te doen met dit inzicht. Daarom ga je vanaf nu een begroting maken om uiteindelijk je uitgaven af te stemmen op je behoeftes. Dit betekent dat je dus gaat besparen op kosten die je het niet waard vindt en er geld vrijkomt voor kostenposten waar je wat meer wilt besteden.

Belangrijk is dat bij de inkomsten en uitgaven geen rekening is gehouden met sparen of beleggen. Bij het begroten ga je hier ook geld voor vrij maken. Belangrijk is om eerst het spaargeld op orde te hebben en daarvoor kan je het beste mijn blogpost lezen over hoeveel spaargeld je moet hebben of nog beter hoeveel je iedere maand zou moeten sparen.

Bij een begroting is het belangrijk dat dit om de grote lijnen gaat. Je hoeft dus niet op de euro te berekenen waar wat naartoe moet. Je gaat vaststellen hoeveel je ongeveer voor iedere kostenpost nodig hebt. Ga dan ook niet op de euro inplannen, maar rond af op tienden. Dit houd het lekker overzichtelijk.

Begin met besparen

Wanneer je overzicht hebt en een goede begroting dan kom je er waarschijnlijk achter dat je ongelofelijk veel geld kan besparen. Zeker als je meerdere maanden doet dan zal het je opvallen dat kosten enorm fluctueren. De ene maand zal je €500 euro aan boodschappen kwijt zijn terwijl dit een andere maand €350 is. Een verschil van €150 waar je veel mee kan doen.

Als je begrijpt dat je hier grip op kan krijgen dan kan je dus iedere maand €350 (of minder) kwijt kan zijn aan deze boodschappen. Het is een kwestie van keuzes maken zoals met alles in het leven. Niet alles is mogelijk en niet alles geeft dezelfde vreugde.

Naast keuzes maken zal je moeten leren om je gewoontes en gedrag met geld aan te passen. Dit is het moeilijke, want dit in je geworteld. Het is iets dat je bijna automatisch doet, zonder erbij na te denken. Pizza bestellen op zaterdagavond, Chinees op zondagavond, altijd een rondje doen op de vereniging of elke ochtend een kop koffie richting je werk.

Geld besparen heeft niet te maken met een minder leuk leven, integendeel juist! Je maakt geld vrij voor kostenposten die je veel meer vreugde brengt. Leer jij geld te besparen op dat kopje koffie richting je werk dan kan je misschien later in je leven wel een wereldreis maken. Heb je dan een minder leuk leven?

Inkomsten en uitgaven Excel

Wil je met een goede basis beginnen dan raad ik je aan mijn gebruik te maken van mijn Excelsheets. Ik heb éé gratis Excelsheets om mee te starten. Wil je echt het maximale uit je inkomsten en uitgaven halen dan raad ik je aan om mijn betaalde Excelsheet te nemen.

Variabele uitgaven Excelsheet (gratis)

Met de variabele uitgaven Excelsheet kan je meer inzicht en grip krijgen op al je variabele uitgaven. Het beste kan je deze kosten definiëren als de kosten die je betaalt met je pinpas. Kortom, kosten die maandelijks vaak kunnen verschillen.

In deze Excelsheet kan je iedere kosten apart invoeren met daarbij een datum en categorie. Uiteindelijk krijg je precies te zien hoeveel je per maand per categorie uitgeeft. Door dit inzicht kan je uiteindelijk meer grip krijgen op deze uitgaven en werken aan het besparen op deze kosten.

Download hier de Excelshet om direct te starten met je variabele uitgaven.

budgetteren inzicht in uitgaven 1024x555

Financieel inzicht Excelsheet

Mijn zelfontwikkelde financieel inzicht Excelsheet is perfect voor iedereen die een begin wil maken aan structuur in zijn of haar financiën. Zelf gebruik ik maandelijks deze Excelsheet om onder mijn mijn uitgaven te structureren, maar ook om mijn beleggingen inzichtelijk te maken.

Zo kan je onder meer beginnen met spaar- en beleggingsdoelen om een begin te maken aan de lange termijn. Zo ben je niet enkel bezig met hoe je financiën nu zijn, maar ook hoe je wilt dat ze in de toekomst zijn.

Mijn Excelsheet kan je in de winkel vinden voor slechts €10 (inclusief eventuele toekomstige updates).

succesmetgeld excelsheet 1024x555

Conclusie: Inkomsten en uitgaven overzicht maken

Ik ben absoluut groot voorstander van een inkomsten en uitgaven overzicht maken. Natuurlijk weten veel mensen wat er ongeveer binnenkomt, maar vaak hebben ze geen idee waar al het geld naartoe gaat. Of denken ze het te weten, maar blijkt dit na inzicht heel anders te zijn.

Mijn financieel overzicht heeft mijn naast rust vooral veel meer geluk gebracht. Het gaat niet om je leven te beperken en zoveel mogelijk geld over te houden. Het gaat erom dat je een juist ballans weet te vinden tussen geld uitgeven, sparen en investeren.

Zelf vind ik het erg belangrijk dat ik nu voldoende geld heb om leuke dingen te doen, maar vind ik het nog belangrijker om geld in te zetten om ons een kans in de toekomst te geven om minder te werken. Door nu verantwoorder met geld om te gaan, geeft ons dit kansen in de toekomst die we anders niet hadden.

Voor mij werkt de 50/30/20 methode ontzettend goed. Dit geeft balans tussen je vaste lasten (50%), behoeftes (30%) en sparen (20%). Bij een financieel overzicht maken, kijk ik dan ook graag of ik voldoe aan dit principe. In mijn Excelsheet kan dit automatisch, wat erg fijn is.