Impulsaankopen voorkomen zullen direct bijdragen aan een flinke maandelijkse besparing. Nog veel te vaak pak je in de supermarkt nog even dat ene product of loop je door de winkelstraat en koop je een iets vanwege de hoge korting. Allemaal aankopen die niet gepland waren en waarschijnlijk ook niet nodig!

Zelf herken ik dit gevoel maar al te goed. Zeker als je lekker met zijn tweeën aan het winkelen bent. Je zit in het moment en iedere aankoop voelt goed. Aan het einde van de dag kijk je op je rekening en schrik je toch even. Was het echt zoveel?

Impulsaankopen doen iedere maan een flinke aanslag op je budget! Wil jij ook pulsaankopen voorkomen? Hieronder heb ik de beste tips voor je om direct flink te besparen.

Boodschappen doen met boodschappenlijstje

Bij impulsaankopen voorkomen zul je niet direct denken aan de boodschappen in de supermarkt. Toch is dit één van de grootste kostenposten. Zeker als je met honger door de supermarkt loopt, dan neem je echt onbewust meer mee dan je nodig hebt.

Ik maak dan ook altijd een boodschappenlijstje of nog beter een weekmenu. Aan de hand hiervan ga ik boodschappen doen en ik pak dan ook niets extra’s!

Als je slim bent controleer je ook van te voren de actie’s. Thuis kan je de acties vaak veel beter beoordelen als in de supermarkt zelf. Daar lijken aanbiedingen vaak een stuk beter als ze daadwerkelijk zijn!

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
  • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
  • 100% inzicht in al je uitgaven
  • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Maak een budget en hou je eraan!

Budgetteren is ongelofelijk belangrijk als je structuur wilt aanbrengen in je uitgaven. Het zorgt ervoor dat je weet hoeveel je kan uitgeven. Ja je kan dus niet onbeperkt geld uitgaven, want je maakt van te voren afspraken met jezelf/elkaar!

Je kan hierbij denken aan verschillende potjes. Hoeveel en wat voor potjes is geheel aan jezelf. Als je maar zorgt dat het duidelijk is waar welke uitgaven thuishoort.

Stel je hebt een budget voor kleding van €200 per maand. Je komt vervolgens een broek tegen van €120, dan weet je dat dus ruim de helft van je budget voor die maand op is. Dat hoeft niet erg te zijn, maar de verleiding is kleiner als wanneer je ziet dat je nog ruim €1000 op je bankrekening hebt staan.

72 uur regel

De 72 uur regel spreekt voor zich. Als je iets perse wilt kopen dan wacht je 72 uur. Wil je het dan nog steeds kopen dan is het waarschijnlijk een goede koop. Hier gaat het natuurlijk om de iets grotere bedragen, maar maak hier gewoon duidelijk regels met jezelf over.

Nog veel te vaak doen we een aankoop, omdat we in de vreugde van het winkelen zitten. Geld uitgeven kan dan heerlijk zijn. Maar doe je grotere uitgaven (ook al is het in de aanbieding!), stel dan voor jezelf in dat je al 72 uur moet wachten voor je het mag kopen. Je zal zien dat je vaak na een paar uur al heel anders tegen de aankoop aankijkt.

Stop met winkelen om het winkelen

Super gezellig natuurlijk om even naar het winkelcentrum te gaan, maar een dooddoener voor je portemonnee. In het winkelcentrum word je blootgesteld aan allerlei verleidingen om te kopen. Een impulsaankoop is dan ook zo gedaan en dat is juist wat we willen voorkomen.

Ga bijvoorbeeld maximaal twee keer per maand naar het winkelcentrum.

Heb je iets nodig dan zet je dit in je mobiel of schrijf je dit op. Ga je de volgende keer naar het centrum dan kan je dit lijstje gewoon afwerken. Je koopt dan ook niets anders als je op dit lijstje hebt staan.

Een aanbieding is niet altijd goedkoop

50% korting, tweede gratis of gratis verzendkosten vanaf €50. Allemaal leuke acties, maar ook dit zorgt voor gigantisch veel impulsaankopen. Natuurlijk is er niets met een actie en kan je er een hoop geld mee besparen, maar het gevaar zit hem in je objectiviteit.

Wil je echt stoppen met impulsaankopen dan moet je controle krijgen over je aankopen waar actie’s op zitten. De vraag die je moet stellen is of je het product echt nodig hebt en of je het zou kopen voor dat geld als het geen actie was?

Stel een trui is van €49,95 naar €29,95 afgeprijsd. Dan moet jij je afvragen of je zonder actie de trui ook had gekocht voor €29,95. Lees hier ook mijn tips om zo goedkoop mogelijk kleding te kopen

Maak het lastig om bij je spaargeld te komen

Ik ben hier absoluut groot fan van! Maak het voor jezelf zo lastig mogelijk om geld over te maken van je spaargeld naar je betaalrekening. Het is bij veel banken veel te makkelijk om aan je spaargeld te komen.

Een goede tips is om bijvoorbeeld je spaarrekening bij een andere bank te openen. Het liefst installeer je van deze bank ook geen app. Wil je bij je spaargeld dan doe je dit via de computer of laptop en log je ouderwets in. Je moet dus echt naar huis om hiervoor een overboeking te doen!

Ja je moet extra betalen voor een losse spaarrekening, maar geloof mij dit haal je er dubbel en dwars uit!

Wees minder materialistisch

Het gevoel van nieuwe spullen is heerlijk! Ook ik kan er van genieten om wat nieuws te kopen, maar ben gelukkig bewust dat dit een gevoel is. Uiteindelijk weet ik wat mij echt gelukkig maakt en dat zijn niet de spullen.

Stop dus met spullen kopen om gelukkig te worden, maar maak duidelijk voor jezelf waar je echt gelukkig van wordt. Zorg daarnaast voor voldoende rust en ontspanning. Goed in je vel zitten en weten waar je echt gelukkig van wordt maakt veel aankopen echt overbodig!

Voorkom online verleidingen

Online worden we iedere minuut verleid en daar zit voor heel veel mensen het gevaar. Voor je het weet volg je op Facebook een pagina voor goedkope vakantie, een Instagram met leuke mode of op Pinterest de leukste inrichtingen voor je huis.

Weest bewust van alle commerciële belangen als je online bent. Bedrijven delen echt niet zomer leuke outfits, vakantie of inrichtingen met je. Zij kunnen vaak een flink bedrag hiermee verdienen en doen er dus alles aan om jou tot een aankoop te verleiden.

Merk je dat je vatbaar bent voor dit soort berichten. Stop ze dan met volgen en bezoek de pagina alleen als je echt iets nodig hebt. Goedkope vakantie’s zijn natuurlijk top, maar kijk alleen op de pagina als je daadwerkelijk opzoek bent naar een vakantie.

Heb jij nou ook een goede manier voor pulsaankopen voorkomen? Laat het mij hieronder weten!