In de herfst- en wintermaanden kun je er niet omheen: de kou. De dagen zijn korter en de nachten langer. Daardoor valt jouw verwarmingsrekening helaas veel hoger uit dan normaal. Toch zijn er een aantal dingen je kunt doen om een woning energie-efficiënter te maken. In dit artikel vind je 12 huis isoleren tips om jouw woning te isoleren zodat je geld bespaart én deze winter lekker warm blijft!

Geschrokken van de energierekening?

Tijd om geld te gaan besparen In deze dure tijden is het flink schrikken wanneer de energierekening op de deurmat valt. Volgens het Nibud zijn de energieprijzen voor gezinnen het afgelopen jaar met maar liefst 33 procent gestegen. Voor alleenstaanden is dit percentage zelfs 38 procent.

De kans is groot dat jij door de oplopende energieprijzen minder snel je verwarming aanzet. De energieprijzen zijn gewoonweg onbetaalbaar geworden. Daarom heb ik hieronder een 12 huis isoleren tips die je vandaag nog kan toepassen om zo min mogelijk warmte te verliezen.

Het warm krijgen van je huis is al duur genoeg, je wilt het liefst dus min mogelijk warmte verliezen.

Huis isoleren tips

Hieronder de beste huis isoleren tips om direct te besparen op je energierekening.

Tip 1: Gebruik een tochtrol

Het gebruik van een tochtrol is een gemakkelijke en effectieve manier om tocht onder de deuren in huis te voorkomen. Alles wat je nodig hebt is een lang, dun stuk stof of materiaal dat kan worden opgevuld met iets als katoenen watten of polyester vezelvulling. Maak de uiteinden dicht en plaats het vervolgens in de ruimte aan de onderkant van de deur. Voila! Jouw woning zal deze winter veel beter geïsoleerd zijn tegen tocht.

Tip 2: Breng een laagje kit aan op alle ventilatieopeningen

Een andere goede manier om warmteverlies te voorkomen en geld te besparen op jouw energierekening is het afdichten van alle ventilatieopeningen in uw huis – zowel binnen als buiten. Breng een laagje kit aan rond de omtrek van elke opening en strijk het daarna glad met jouw vinger voor het beste resultaat. Dit vormt een extra barrière tegen de infiltratie van koude lucht, zodat jouw woning de hele winter behaaglijk en gezellig blijft.

Tip 3: Gebruik zware gordijnen

Een eenvoudige, maar zeer doeltreffende manier om jouw ramen te isoleren tegen tocht (en dus warmteverlies te beperken) is door er zware gordijnen ervoor te hangen. Kies gordijnen van dik materiaal, zoals wol, fluweel of thermo-ondersteunde stoffen. Deze voorkomen in tegenstelling tot dunnere gordijnen dat er warme lucht door kieren ontsnapt. Bovendien voegen ze extra sfeer toe aan een kamer, en dat is ook fijn.

Een inbetween gordijn is super leuk voor de zomermaanden, maar in de wintermaanden biedt dit veel te weinig isolatie. Kies voor de wintermaanden daarom een wat zwaarder gordijn die de tocht kan opvangen.

Tip 4: Breng raamfolie aan

Raamfolie is een eenvoudige, maar effectieve manier om jouw woning te isoleren. Dit dunne plastic materiaal helpt tocht tegen te houden en warmteverlies door ramen te voorkomen. Het is gemakkelijk zelf aan te brengen. Het enige wat je nodig hebt is wat gereedschap. Je kunt eventueel ook iemand inhuren om het voor jou te doen. Hoe dan ook is het veel minder duur dan het volledig vervangen van de ramen in huis.

Tip 5: Breng tochtstrips aan

Een andere goede methode om de isolatie rond deuren en ramen te verbeteren is het aanbrengen van tochtstrips. Dit vormt een barrière tegen luchtlekken, waardoor de stookkosten na verloop van tijd aanzienlijk lager kunnen uitvallen en uw woning comfortabeler wordt. Het is iets dat iedereen zelf kan doen met minimale inspanning. Volg de instructies op de verpakking (meestal met plakstrips) en je merkt meteen verschil wanneer het correct is aangebracht.

Tip 6: Isoleer de terrasdeuren

Wanneer je openslaande deuren in huis hebt, kunnen deze ook profiteren van wat extra isolatie tijdens de koudere maanden. Het zijn immers grote glazen panelen waardoor er mogelijk veel warmte ontsnapt als ze niet goed worden afgesloten. Los dit probleem op een eenvoudige manier op door wat schuimrubber aan te brengen rond eventuele spleten langs het kozijn. Doe dit met behulp van een breeuwpistool dat gevuld is met expanderend polyurethaanspuitschuim. Dit hulpmiddel is speciaal voor dergelijke doeleinden ontworpen en is zowel een effectieve isolator als een tochtblokker.

Tip 7: Wikkel de waterleidingen in

Waterleidingen zijn vaak een van de eerste plaatsen waar koude lucht binnensijpelt, dus het is belangrijk om ze in te pakken voordat de winter echt begint. Het is mogelijk om speciale schuimisolatie kopen bij de meeste bouwmarkten of zelfs gewoon oude kranten of handdoeken gebruiken. Zorg er wel voor dat het materiaal goed vast zit, zodat er geen koude lucht doorheen kan.

Tip 8: Gebruik een deken voor jouw boilers

Er ontsnapt veel warmte aan de boven- en zijkanten van boilers. Maar maak je geen zorgen. Door ze in te pakken met een isolatiedeken blijft alle warmte binnen waar het hoort. Je kunt deze dekens vinden bij de meeste bouwmarkten. Ze zijn gelukkig niet erg duur en ze helpen om jouw energierekening deze winter te verlagen!

Let wel op dat je dit niet doet met normale dekens, maar dat je de speciaal bedoelde isolatie dekens hiervoor gebruikt.

Tip 9: Sluit de open haard

Heb je een open haard, maar gebruik je deze niet of nauwelijks? Dan is de winter hét moment om het rookkanaal af te sluiten tot het weer lente wordt.

Tip 10: Isoleer de zoldertrap

De meeste mensen vergeten hun zoldertrap wanneer ze hun huis proberen af te sluiten tegen tocht, maar dit gedeelte is vaak verantwoordelijk voor heel wat energieverspilling! Warmte stijgt en daarmee gaat dus als je warmte verloren naar het dak.

Heb jij dus een open trap naar de zolder dan kan je het best deze dichtmaken. Heb je een vlizotrap let dan goed op dat deze goed is afgedicht zodat er zo min mogelijk warmte door de randen van het gat kan gaan.

Tip 11: Voeg schaduw toe aan jouw woning

Een van de beste manieren om jouw woning warm te houden in de winter is het aanbrengen van enige vorm van schaduw. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door bomen te planten of luiken aan de buitenkant te installeren. Bomen hebben een paar jaar nodig om voor voldoende schaduw te zorgen, maar op de lange termijn zijn ze het zeker waard. Luiken aan de buitenkant leveren onmiddellijk resultaat op en zijn meteen een goede vorm van beveiliging van de woning.

Tip 12: Isoleer jouw garage

Misschien wil je graag veel warmteverlies in huis beperken. Overweeg in dat geval om jouw garage te isoleren. Wanneer je een aangebouwde garage heeft, is dit extra belangrijk omdat alle warmte die uit de garage ontsnapt jouw woonruimte zal binnenkomen. Er zijn een aantal verschillende isolatieproducten op de markt, dus zorg ervoor dat je er een kiest die geschikt is voor uw specifieke situatie.

Conclusie: Wat kan jij nou doen met deze huis isoleren tips

Zoals je ziet, is isolatie ongelooflijk belangrijk als het gaat om het warm houden van jouw huis en geld besparen. Sterker nog: het is een van de meest kosteneffectieve manieren om je gasverbruik te verminderen. Daarnaast is het een geweldige manier om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. En ook dat is tegenwoordig uitermate belangrijk. Dus ben je op zoek naar manieren om jouw woning deze winter te isoleren? Gebruik dan de 12 tips uit ons artikel. Zo houd je jouw gezin het hele seizoen warm en tevreden, en bespaar je ook nog eens op de stookkosten