• Gemiddeld heeft een alleenstaande € 6.500 en gezin € 10.000 aan spaargeld nodig.
  • Het Nibud adviseert om maandelijks minimaal 10% van je salaris te sparen.
  • Lees meer over hoeveel sparen per maand?

Je hoort dat je het verstandig is om maandelijks te sparen, maar als jij maandelijks moeite hebt met rondkomen dan kan dit lastig zijn. Vind jij het lastig om te sparen met weinig geld dan kunnen de onderstaande tips je helpen om een goed gevoelde noodbuffer op te bouwen.

Iedere dag deel ik tips hoe jij meer geld kan besparen en hoe je beter kan worden met geld.
Volg mij op instagram!
wouter cursus.png

Eerst sparen met weinig geld

Deze tip geef ik altijd als het gaat om spaartips, maar zeker als je weinig geld hebt is dit erg belangrijk. Blijft er naast vaste lasten weinig maandbudget over dan is het belangrijk om alvast wat geld spaargeld apart te zetten.

Om dit te kunnen doen moet je eerst een overzicht maken van je inkomen en uitgaven. Je kan daarin precies zien hoeveel je maandelijks kwijt bent en hoeveel er overblijft.

Maak van het deel van het geld wat je kan missen een automatisch overboeking naar je spaarrekening. Dit kan je bij veel banken doen door een spaarpotje aan te maken en daar een maandelijks inleg in te stellen.

Je doet dit op de dag nadat jij je salaris hebt ontvangen zodat je altijd eerste spaart voordat je gaat uitgeven.

Denk aan het grote geheel

De kan is groot dat je denkt dat je direct gigantische bedragen moet sparen. Die paar euro die jij kan sparen maken dan geen verschil. Toch is dat de grootste denkfout van mensen die sparen met weinig geld.

Iedere euro die je kan sparen moet je op je spaarrekening storten. Heb je dus een keer een paar euro over stort deze dan direct apart. Je zult zien dat iedere keer die paar euro uitgroeit tot een flink spaarbedrag. Je zult echt verstelt staan!

Bescherm je spaargeld

Moet je leven met weinig geld en heb je opeens een tegenvaller dan val je al gauw terug op je spaarrekening. Doodzonde, want hier staat geld op waar jij lange tijd je best voor hebt gedaan om dit bij elkaar te sparen.

Maak daar om de stap naar je spaarrekening zo moeilijk mogelijk. Zorg dat je spaarrekening ergens anders staat als je betaalrekening zodat je enkel via een computer en speciale login toegang krijgt tot deze spaarrekening.

Het klinkt een beetje kinderachtig, maar dit is de enige effectieve manier om je spaargeld optimaal te beschermen tegen jezelf.

Doe aan de 52 weken spaarchallenge

Ben je al bekend met de 52 weken spaarchallenge? Het is een leuke manier om op wekelijkse basis een spaarvermogen op te bouwen. Bij de oorspronkelijke spaarchallenge ga je iedere week één euro extra sparen.

In week 1 spaar je € 1, week 2 € 2, week 3 € 3 en ga zo maar door tot week 52. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je in 52 weken een totaalbedrag van € 1.378 bij elkaar spaart!

Heb jij iets meer te besteden dan kan je deze challenge ook doen om in 52 weken € 5.000 of zelfs € 10.000 bij elkaar te sparen.

Spaar meevallers

Wanneer je maandelijks moeite hebt met rondkomen dan kunnen meevallers erg prettig zijn. Vakantiegeld, belastingteruggave, winstuitkering of geld wat je van iemand krijgt. In deze gevallen denk je vaak aan nieuwe spullen of iets leuks doen, maar probeer een groot deel hiervan te sparen.

Natuurlijk moet je ook ruimte hebben om leuke dingen te doen, maar krijg je opeens grotere hoeveelheden geld dan kan je een flinke slag slaan om te sparen. Laat deze kans niet lopen, want spaargeld is echt noodzakelijk!

Vervang een slechte gewoonte

Persoonlijke vind ik deze manier van sparen erg leuk, want je helpt niet alleen je spaarrekening maar ook jezelf. Iedereen heeft een slechte gewoonte wat te veel geld kost, maar waar je niet mee kan stoppen.

Ik kocht jarenlang meerdere dagen per week broodjes bij de slager. Dit kostte mij ruim €100 per maand! Absurd als ik er nu over nadenk. Toen ik stopte met deze gewoonte stortte ik dit geld op mijn spaarrekening en zo bouwde ik ieder jaar € 1.200 extra spaargeld op.

Jij hebt vast ook een slechte gewoontes? Probeer deze gewoonte te vervangen voor iets anders (goedkopers) en stort het verschil op je spaarrekening. Het kan iets simpels zijn als stoppen met roken, coca cola inruilen voor een huismerk, stoppen met koffie halen onderweg of ieder weekend M&M’s eten.

Maak van sparen een feest

Veel te veel mensen sparen in stilte. Doodzonde, want sparen kan ontzettend leuk zijn. Maak van het sparen een feest en je zult er niet genoeg van kunnen krijgen.

Zorg dat je ergens in huis een spaarmeter ophangt. Je kan deze heel makkelijke zelf maken door op een A3 papier een meter op te hangen. Onderin zet je €0 en bovenin hoeveel je wilt sparen. Tussen deze twee zet je verschillende momenten die belangrijk zijn.

Stel je wilt €1.000 sparen dan kunnen €100, €250 en €500 belangrijke moment zijn. Teken deze in op de spaarmeter.

Iedere keer als jij zo een doel behaalt dan is er iets te vieren. Bij je eerste €100 kan je bijvoorbeeld jezelf trakteren op een ijsje, bij €250 een avondje vrij waar je helemaal niet hoeft te doen en bij €500 zelfs een klein flesje champagne!

Vier de moment dat jij goed bezig bent met sparen en je zult zien dat sparen echt een feestje is.