• Gemiddeld kost een bruiloft €15.000, maar een budget bruiloft kan al met enkele duizenden euro’s.
  • Budget bruiloften vragen om creativiteit, maar dan krijg je wel een unieke bruiloft!
  • Gemiddeld kost iedere gast je €100, denk dus goed na wie je echt op je bruiloft wilt.
  • Lees meer over een minimalistisch leven.

Je hebt er jarenlang van gedroomd en nu gaat het echt gebeuren: jouw trouwerij. Op de mooiste dag van je leven wil je werkelijk alles uit de kast halen. Het moet een romantisch festijn worden waar men nog jarenlang over zal praten. Er is echter één grote maar: je hebt een klein budget, tijd voor een budget bruiloft.

Maak je echter geen zorgen. Hieronder lees je een aantal tips om geld te besparen op je trouwerij. Zo kun je de mooiste dag van je leven toch vieren, zonder bakken met geld uit te geven.

Iedere dag deel ik tips hoe jij meer geld kan besparen en hoe je beter kan worden met geld.
Volg mij op instagram!
wouter cursus.png

Tip 1: Low budget bruiloft? Budgetteer!

Een bruiloft is duur. Afhankelijk van jouw eigen voorkeuren, ben je er met gemak 12.000 tot 18.000 euro aan kwijt. Je moet dan ook veel regelen: van de trouwjurk en het trouwpak tot de locatie, het eten en drinken, bloemen en natuurlijk de ringen. Geen fijne gedachte als je maar een klein budget hebt.

Probeer een budget voor je huwelijk vast te stellen en hou je eraan. Met een paar duizend euro kun je al heel ver komen. Maak daarom een lijst met al je uitgeven en ga vervolgens budgetteren.

Tip 2: Maak een lijst met prioriteiten

Ten eerste raden we aan om een lijst met prioriteiten te maken. Welke artikelen voor je budget bruiloft heb je écht nodig? Rangschik elk artikel naar belangrijkheid. Dit kost tijd, want je zult compromissen moeten sluiten. De jurk mag best wat kosten, maar moet de aankleding echt zo duur of kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor goedkopere tafelkleden?

Tip 3: Schakel de hulp van je vrienden in

Sommige dingen moeten goed geregeld zijn op je bruiloft. Zo kan een goede fotograaf natuurlijk niet missen en wil je ook dat je taart er piekfijn uitziet. Toch zijn er een hoop dingen waarop je wel kan besparen zonder dat je inlevert op kwaliteit.

Als je graag wilt besparen is de hulp van vrienden onmisbaar. Laat je creatieve vriend of vriendin bijvoorbeeld de uitnodigingen schrijven met kalligrafie. Op die manier zorg je ook nog eens voor een persoonlijk tintje. Of maak samen met een groep vrienden de trouwdecoraties. Hartstikke creatief en goedkoop en het is nog gezellig ook!

Tip 4: Trouw buiten het seizoen

Wil je geld besparen op jouw budget bruiloft? Trouw dan in het laagseizoen, dus buiten april en oktober. Op die manier verlaag je jouw uitgaven aanzienlijk. En hopelijk heb je buiten het seizoen toch een beetje mooi weer!

Tip 5: Hou het klein

Een van de beste manieren om geld te besparen op je bruiloft is om het klein te houden. Onthoud dat ieder gast geld kost en dat kan bij een bruiloft behoorlijk oplopen. Hieronder een overzicht van enkele kosten.

KostenpostPrijs per persoon
Ceremonie€10,00
Receptie€12,50
Bruidstaart€6,50
Diner€30,00
Feest€35,00
Totaal€104

Ieder gast die je uitnodigt kost je ongeveer €100. Het hangt er natuurlijk vanaf wat je allemaal wilt doen, maar heb jij een ceremonie, receptie, diner en feest dan kom je makkelijk op €100 per gast uit.

Wil jij dus flink besparen op je bruiloft dan is het helemaal niet gek om kritisch naar je gastenlijst te kijken. Door het klein te houden met enkel jullie naasten zal het er niet minder leuk op worden.

Tip 6: Ga voor één tint

Als je voor al je spullen maar één tint kiest, bespaar je flink op drukwerk en andere kosten zoals bloemen. Spullen met verschillende tinten zijn vrij duur, omdat ze elk in een andere kleur gekocht moeten worden. Dat is echt niet nodig!

Tip 7: Vermijd het woord bruiloft

Overal waar je spullen gaat kopen voor je budget bruiloft zullen de prijzen over de kop gaan. Het klinkt een beetje gek, maar bedrijven gooien na eenmaal hun prijzen omhoog als het om een bruiloft gaat.

Een bruidstaart is in veel gevallen een normale taart, maar dan drie keer zo duur. Vraag inplaats van een bruidstaart om een mooie witte taart en plaats denoods zelf de poppetjes op de taart. Je zult zien dat je opeens minder als de helft betaalt voor bijna dezelfde taart.

Hetzelfde geldt voor je ringen, het pak van de man, een luxe hotelkamer voor jullie bruidsnacht of de zaal welke jullie huren. Echt alles is een stuk duurder als zij weten dat het voor een bruiloft is.

Tip 8: Bespaar op de bloemen

Bloemen zijn prachtig, helemaal op een bruiloft. Toch is het echt niet nodig elke hoek vol te zetten met bloemen. Natuurlijk kun je wel een altaar maken met een aantal bloemen. Maar als gasten een bloemenzee willen zien, laat ze dan naar een bloemenwinkel gaan. Uiteindelijk draait de Grote Dag om jullie twee en niet om de bloemen of andere vormen van aankleding.

Vraag bijvoorbeeld niet om bloemen voor je trouwerij, maar kies gewoon de bloemen die jij leuk vindt. Weten ze dat het om een trouwerij gaat dan gaan de kosten over de kop. Wilde bloemen zijn super mooi, kleurijk en heel mooi voor een bruiloft.

Tip 9: Kies voor een ander diner

Wil jij toch uitpakken met een super leuk diner dan ben je voor een aantal gangen al gauw €35 kwijt. Heb je een hoop monden te vullen dan kan dit aardig in de papieren lopen.

Hou jij een bruiloft in de zomer en is het mooi weer dan kan het leuk zijn om foodtrucks te huren. Een foodtruck komt al gauw naar je toe als het een flink aantal monden te huren heeft. Vaak betaal je hier enkele euro’s voor ieder gerecht, een stuk goedkoper als een compleet diner.

Een andere leuke manier van een diner is een shared diner. Heb je een leuke locatie waar je zelf het eten kan regelen dan is dit de oplossing. Vraag een delicatessenzaak (of beter doe het zelf) om mooie borrelplanken te maken. Deze moeten natuurlijk wel goed gevuld zijn zodat alle buiken gevuld worden.

Tip 10: Denk aan tweedehands items

Tweedehands spullen kopen kan ook prima voor je bruiloft. Zo zijn er ontzettend mooie trouwjurken en pakken tweedehands te vinden. Maak je geen zorgen over hygiëne, want als jij het naar de stomerij brengt dan is het weer zo goed als nieuw. De meeste trouwjurken zijn slechts één keer gedragen dus waarom zou je dan een splinternieuwe kopen?

Een andere mooie manier om trouwjurken te hergebruiken, is om de trouwjurk van je moeder, een familielid of goede vriendin te gebruiken. Hoe cool is het als jij en je beste vriendin in dezelfde jurk trouwen? Kunnen jullie samen om jacht naar een jurk die jullie beide geweldig vinden!

Veel mannen hebben genoeg pakken in hun kast hangen. Waarom moet je dan honderden euro’s uitgeven aan een speciaal pak voor je bruiloft? Haal je mooiste pak uit de kast en breid deze desnoods uit met een mooi overhemd of corsage.