Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

9 Goedkoop op vakantie tips voor een spotgoedkope vakantie

 • Wouter authorWouter
 • Laatst bijgewerkt: 22 februari 2021
 • Besparen

Veel geld geven we jaarlijks uit aan onze vakantie. Goedkoop op vakantie kan dan ook een hoop geld besparen en dan hoef je niet direct in een tent op een verlaten camping te staan zonder faciliteiten.

Zelf vind ik het helemaal niet erg om geld te betalen voor mijn vakantie. Ik ben zelfs minder gaan werken om meer te genieten van mij vakanties. Maar dit betekend niet dat ik het geld over de balk gooi. Door op een juist moment te boeken kan ik vaak naar ontzettend leuke vakantieparken. En ja ook ik betaal weleens de vakanties in het hoogseizoen met een kleine.

In deze blogpost geef ik al mijn goedkoop op vakantie tips om honderden euro’s te besparen voor je volgende vakantie. Ja ook naar het buitenland waar je kan genieten van de aangenamen temperaturen en het heerlijke zonnetje!

Goedkoop op vakantie met gezin

Met het gezin op vakantie gaan is vaak een dure onderneming. Zeker als je naar een warm land wilt met alles erop en eraan. Het grote nadeel is dat je vaak vast zit aan het hoogseizoen waardoor het allemaal nog duurder is.

Maar met de juiste keuzes kan ook jij met het gezin goedkoop op vakantie. Ja je moet misschien dat luxe hotel links laten liggen, maar dat betekend niet dat het allemaal minder leuk word.

Hieronder de beste tips om goedkoop op vakantie te gaan met het gezin

 • Ga met de auto: Ga je met het gezin op vakantie en wil je vliegen dan moet je meerdere tickets kopen. In een auto kan je met vijf personen zitten wat het vaak een stuk voordeliger maakt.
 • Ga naar een camping: Een camping is super leuk voor het gezin en vaak goedkoper als luxe vakantieparken of hotel. Je hoeft helemaal niet perse je eigen tent of caravan mee te nemen, want je kan ook daar een stacaravan of huurtent huren.
 • Kook zelf: Ook op vakantie kan je veel geld besparen en koken is daar de beste tips voor. Eten halen voor het hele gezin kan al gauw €25 tot €50 euro kosten en zelf goedkoop uit eten nog is nog duurder. Koken kan vaak veel goedkoper
 • Kies voor eigen land: Zeker wanneer je nog jonge kinderen hebt dan kan een vakantie in eigen land erg leuk zijn. Het voordeel hiervan is dat de kosten van vervoer ontzettend meevallen en je snel op bestemming bent. Wil je wat mooier weer kies dan voor het zuiden van Nederland, maar ook de waddeneilanden voelen echt als vakantie aan.
 • Minder toeristisch plekken: Vraag en aanbod bepalen de prijs en dat betekend dat toeristische plekken vaak erg prijzig zijn. Kijk eens naar de minder bekende bestemmingen om een hoop geld te besparen.

Wat zijn de goedkoopste vakantielanden?

Natuurlijk speelt het land een belangrijke rol als je goedkoop op vakantie wilt gaan. Hier speelt natuurlijk de prijs voor de reis een rol, maar ook wat je betaald voor een verblijf of wat de kosten van de leefomstandigheden zijn.

Goedkoopste landen binnen Europa

Over het algemeen kan je aanhouden dat de oostbloklanden van Europa het goedkoopst zijn. Landen zoals Tsjechië, Hongarije, Montenegro en Bulgarije zijn dan ook prima zonbestemmingen. Het grote voordeel van deze landen is dat vooral de prijzen ter plaats erg laag liggen. Je betaald voor een biertje bijvoorbeeld een euro!

Een ander vakantieland wat vaak erg goed betaalbaar is in Europa is Portugal. Portugal is een prachtig vakantieland voor een zonvakantie in de zomermaanden. Vooral de stranden zijn er schitterend, maar ook een aantal steden zijn absoluut de moeite waard.

Ben je gek op een mooie vakantie in Italië dan raad ik je aan om eens te kijken naar Kroatië. Het land is een stukje goedkoper als bijvoorbeeld Italië en Spanje en kent een heerlijk klimaat. Vooral mensen die opzoek zijn naar een schitterende natuur zit hier goed.

Goedkoopste vakantielanden buiten europa

Ben je opzoek naar wat spannenders en wil je met een rugzak de wereld verkennen dan moet je eens kijken naar India, Cambodja of Sri Lanka! Veel mensen denken dat Thailand ook in de rijtje thuishoort, maar dit is de afgelopen jaren aanzienlijk duurder geworden. Het noorden van Thailand is nog wel relatief goed te betalen.

Wat zijn de goedkoopste maanden voor een vakantie?

Natuurlijk speelt de maand ook een belangrijke rol als het gaat om de kosten voor je vakantie. Hierbij de kanttekening dat die per land kan verschillen, maar hier ga ik uit van een vakantie binnen Europa.

De vakantiemaanden tegen de vakanties van de scholen zijn natuurlijk het duurst. Maar vaak liggen de prijzen ook hoger bij de periodes dat we allemaal vrij krijgen. Denk hierbij aan Pinksteren, Pasen of een goede vrijdag.

Om een beeld te geven welke maanden goedkoop en duur zijn, heb ik hieronder een afbeelding met daarin precies aangegeven wat goedkope en dure maanden zijn.

prijs vakantie per maand 1024x555

Wanneer is vakantie boeken het goedkoopst?

Veel mensen denken dat het niet uitmaakt wanneer je een vakantie gaat boeken. Toch blijkt uit heel veel cijfers dat het wel degelijk uitmaakt en je een hoop geld kan besparen door je vakantie op het juiste moment te boeken. Hier gaat het dus om een vakantie boeken en niet specifiek vliegtickets.

Om te starten kan je het beste 60 dagen van te voren je vakantie boeken. Juist al die vroegboekkortingen zijn dus eigenlijk helemaal niet zo goedkoop!

Wist je ook dat de dag van de week uitmaakt? Zo zijn zondag en maandag de duurste dagen om een vakantie te boeken en zijn donderdag en vrijdag het gemiddeld het goedkoopst.

Wil je dus een goedkope vakantie boeken voor in eind juni dan kan je dus het beste je vakantie boeken op een donderdag of vrijdag rond eind mei!

Wanneer vliegtickets boeken?

Voor vliegtickets boeken gelden weer hele andere regeles. Goedkope vliegtickets vinden is vaak een hele klus en denk je ze goedkoop gevonden te hebben dan gaan opeens de prijzen omhoog?

Wil je goedkoop vliegtickets boeken dan kan je het beste gebruik maken van incognito venster. Dit kan je aanzetten op je internetbrowser waardoor de website je niet kan volgen en dus ook niet opeens de prijzen aan de hand van jou interesse aanpassen. Ja dat doen vliegmaatschappijen!

Belangrijk als je goedkoop wilt vliegen is om te kijken naar het vliegveld waarvan je vertrekt. Veel mensen vullen automatisch Schiphol in, maar vaak kan je veel goedkoper vliegen als je bijvoorbeeld kiest voor Eindhoven of nog beter Düsseldorf.

De dag van het vliegen is ook vaak erg belangrijk als het gaat om de prijs. Zo zijn doordeweekse dagen vaak goedkoper om te vliegen als een vrijdag, zaterdag of zondag. Dit heeft te maken met dat veel mensen vrij nemen op hele weken.

Wanneer vliegtickets het goedkoopst zijn is moeilijk te zeggen. Vaak zie je dat vliegticketprijzen vaak duurder worden naarmate het vliegtuig voller raakt. Ik zal dan ook niet aanraden om slechts 2 maanden van te voren te boeken. Kijk bijvoorbeeld al een half jaar van te voren hoe duur ze zijn en doe dat wekelijks tot maximaal 4 maanden voor vertrek. Vier maanden van te voren boeken is over het algemeen een mooie tijd om aan te houden.

Waar goedkoop vakantie boeken?

Dit is absoluut een goede vraag! Je zou zeggen dat het niet uitmaakt waar jij je vakantie boekt, maar dat maakt echt wel degelijk uit!

Heel veel touroperators hebben al hun vakantie’s al ingekocht en dat betekend dat iedereen dus een eigen bezetting heeft. Het kan dus zomaar zijn dat de ene touroperator een stuk duurder is als de andere. Dit heeft puur te maken met hoeveel aanbod ze nog daarvoor hebben. Vergelijk daarom altijd verschillende touroperators om zo de goedkoopste vakantie te vinden.

Naast touroperators kan je natuurlijk ook zelf je vakantie uitzoeken. Boek dus niet automatisch een complete vakantie, maar kijk of het goedkoper is om zelf de accommodatie en vervoer te boeken. Hierdoor weet je zeker of touroperators echt zo goedkoop zijn.

Naast touroperators heb je natuurlijk ook nog de bekende dealwebsites. Zeker de websites die deals zoeken zijn een absolute tip! Denk hierbij aan Vakantiepiraten.nl of HolidayGuru.nl. Zij zoeken dagelijks de beste vakantiedeals zodat jij kan profiteren van beste deals.

Goedkope vakantie in het hoogseizoen

In het hoogseizoen op vakantie is natuurlijk ongelofelijk prijzig. De vraag is hoog en het aanbod klein. De prijzen gaan dus flink omhoog en een gezin dat twee weken in een stacaravan op vakantie gaat in Spanje of Frankrijk is makkelijk €3000 kwijt. Kortom ongelofelijk veel geld en dat moet echt een stuk goedkoper kunnen!

Om te starten kan je beginnen met het zoeken naar een kleinere camping. Vaak kom hier niet het massatoerisme en veel meer lokale bevolking. Vaak heb je iets minder faciliteiten, maar er zijn ook veel minder mensen waardoor je ook minder nodig hebt. Eén zwembad met 250 mensen is natuurlijk net zo goed als drie zwembaden met 1000 mensen.

Een tweedehands caravan of vouwwagen kan een prima oplossing zijn om goedkoper te overnachten. Vaak is de accommodatie de grootste kostenpost en dan is overnachten op een kampeerplek een veel goedkopere oplossing. Vaak kan je een tweedehands vouwwagen kopen vanaf €750 en een caravan voor €1250. Natuurlijk zijn dit geen luxe versies, maar met mooi weer gebruik je deze ruimtes enkel om te slapen. Binnen een kan je de caravan of vouwwagen dus al terugverdienen.

Natuurlijk wil je ook wat leuke dingen doen op vakantie, maar voor je het weet besteed je weer honderden euro’s extra. Lokale activiteiten zijn vaak veel goedkoper en daarnaast ook nog eens erg leuk. Ga bijvoorbeeld eens een tour doen door een leuke stad of de omgeving waar je op vakantie bent. WithLocals is daar een goede tips voor!

Ben je met kinderen dan heb je ook speciale tours voor kinderen. Je krijgt dan niet alleen van alles te horen over de omgeving, maar gaat ook leuke dingen doen voor de kinderen. Een tour kan je bijvoorbeeld al doen voor €5 a €15 per persoon. Terwijl een pretpark vaak al €30 a €40 kost.

Wat is goedkoper last minute of vroegboekkorting

Veel mensen vragen zich af of zij er goed aan doen om een last minute te boeken of te kiezen voor vroegboekkorting. Eigenlijk is er niet een éénduidig antwoord op deze vraag, maar kan je wel zeggen dat last minutes vaak goedkoper zijn als de vroegboekkortingen.

Ben je flexibel dan is een last minute vaak voordeliger als een vroegboekkorting. Je kan dan namelijk vaak wachten tot je een juiste aanbieding hebt, maar dat is lastig als je bijvoorbeeld vast zit aan een periode. Zeker wanneer dit het hoogseizoen is.

Een ander factor wat erg veel invloed heeft is het weer. Stel het is in Nederland en omliggende landen slecht weer dan gaan de prijzen naar de zon razendsnel omhoog. Last minutes zullen in dit geval vaak ook een stuk duurder zijn als een vroegboekkorting.

Tot wanneer vroegboekkorting?

Wanneer je het hebt over een vroegboekkorting dan gaat het hierbij om vakanties voor de zomervakantie. Vaak zijn dit de vakanties voor de maanden juni, juli, augustus en september. Als je voor een bepaalde datum deze vakantie’s boekt dan krijg je hier een korting op. Deze korting wordt de vroegboekkorting genoemd.

Vaak is de vroegboekkorting geldig tot 1 maart.

Dit betekend dat je dus tot 1 maart de tijd hebt om je zomervakantie te boeken en daar een korting over krijgt. De hoogte van deze korting is vaak verschillende per aanbieder, maar vaak is deze 15% van de reissom.

De vroegboekkorting is vooral handig als je onder de volgende voorwaarde en vakantie gaat boeken

 • Je bent niet flexibel qua reistijd. Je moet bijvoorbeeld in het hoogseizoen
 • Je wilt het liefst naar een locatie met veel faciliteiten
 • Je gaat graag naar een specifiek hotel of camping waar het vaak druk is
Tags:
Je kan het artikel ook opslaan of delen!
 • Delen met Whatsapp WhatsApp
 • Delen met Pinterest Pinterest
 • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Too Good To Go review: Geld besparen tegen voedselverspilling
Inkomsten en uitgaven overzicht maken: Mijn volledige verhaal
Is Refurbished kopen goedkoper en betrouwbaar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram