Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

11 tips om goedkoop groente en fruit te kopen

 • Wouter authorWouter
 • Laatst bijgewerkt: 01 maart 2021
 • Besparen

Goedkoop groente en fruit kopen is helemaal niet makkelijk. Om gezond te leven heb je het het nodig, maar het maakt toch een groot deel van je budget op.

Zelf vind ik het helemaal niet erg om wat meer te betalen voor mijn groente en fruit. Toch heb ook ik een routine als het gaat om goedkoop groente en fruit kopen. Zo heb ik een gezonde mix tussen duurder en goedkop groente en fruit. En eet ik bijvoorbeeld vooral in de zomermaanden heerlijk veel roodfruit.

Wil jij nou ook verantwoord omgaan met groente en fruit? In deze blogpost heb ik tips om goedkoop groente en fruit te kopen. Je zal zien dat je met kleine aanpassingen direct kan besparen en bewust er omgaat met al het gezonds.

Goedkopen groente

Groenten kan ontzettend duur zijn, maar er zijn gelukkig ook voldoende verse goedkope varianten!

Hieronder een lijst me goedkope groenten, maar let op dat sommige groenten in een bepaald deel van het jaar wat duurder kunnen zijn

 • Ingeblikte tomaten: Super handig om altijd in je voorraadkast te hebben. Ingeblikte tomaten zijn super gezond en voel met vitamine C! Tomaten zijn overigens tegen heel veel dingen goed dus inslaan!
 • Broccoli: Vol met antioxidant en vitamine C dus goed voor de weerstand. Heerlijk om ook een keer rauw te eten als bijvoorbeeld een snack.
 • Uien: Een heerlijke smaakmaker, maar ook nog eens erg gezond! Uiten zij niet duur en is rijk aan antioxidanten. Deze beschermen je onder andere tegen hartziekte.
 • Wortelen: Absoluut een aanrader om in je koelkast te hebben zijn wortels. Het is één van de weinig groenten die vol zit met vitamine A en bevorderd de gezondheid van je ogen.

Goedkoopste fruitsoorten

Fruit is absoluut niet goedkoop! Wil je jouw kinderen ook voorzien van dagelijks twee stuks fruit dan ben je al gauw €1 per dag kwijt. En dan heb je nog niet eens het dure fruit!

De aardbeien, blauwe bessen en frambozen zijn heerlijk, maar absoluut niet het goedkoopste fruit. Wil je weten wat goed betaalbaar fruit is dan heb ik hieronder een lijst gemaakt.

 • Bananen: Absoluut een must om iedere week op je fruitschaal te hebben zijn bananen. Ze zijn voedzaam en verzadigen dus een goede start van je dag!
 • Appels: Dit is wel echt opletten, want ze zijn er goedkoop en ongelofelijk duur! Let dus even op welke appels je pakt, want voor je het weet pak je degene die twee keer zo duur zijn.
 • Kiwi: Absoluut op de lijst en dat komt vooral door de voedzaamheid van een Kiwi. Met één kiwi eet je al je portie vitamine C van de dag! Het is goed betaalbaar, maar niet het allergoekoopst.
 • Mandarijnen: Van november tot en met februari is het absoluut een aanrader om mandarijnen te kopen. Zeker als je meerdere monden moet voeden dan is een net mandarijnen erg betaalbaar en voedzaam.

Groenten en fruit bestellen bij supermarkt

Heel veel mensen zullen hun groenten en fruit bestellen bij supermarkt. Niet gek dat ik een apart hoofdstuk besteed aan dit onderwerp.

Goedkoop supermarkt voor groente en fruit

De beste supermarkt als het aankomt op goedkoop groente en fruit is eigenlijk al jarenlang de Lidl! De nummer twee is de Aldi en dat betekend dus dat deze low budget supermarkt het erg goed doen. Gemiddeld betaal je bij de Lidl 16% minder en bij de Aldi 12%.

De Lidl is naast de goedkoopste supermarkt voor groente en fruit ook al tijden de beste supermarkt als het aankomt op de kwaliteit. Lidl is zelfs al 9x tot de beste supermarkt uitgeroepen als het om groente en fruit gaat!

Acties bij de supermarkt

Zeker als je een keer wat duurder groente of fruit wilt kopen dan kan je dit het beste doen als er een actie is. Supermarkten hebben vrijwel allemaal wekelijkse aanbiedingen waardoor je altijd wel wat kan kopen wat in de aanbieding is.

Stel desnoods je maandmenu af op de acties.

Koop geen voorgesneden groenten en fruit

Wil je echt besparen op je groenten en fruit, laat de voorgesneden groenten en fruit links liggen. Vaak is voorgesneden groenten en fruit ruim twee keer zo duur als wanneer je het zelf zal snijden.

Neem bijvoorbeeld een mango die kan je kopen voor ongeveer €1,50 en dan heb je ongeveer 300 vruchtvlees. Koop je dezelfde hoeveelheid gesneden dan betaal je ongeveer €3,00!

Zelf groente en fruit verbouwen

Super leuk is om groente en fruit zelf te verbouwen. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en kan gewoon in je eigen tuin! Wil je snel resultaat dan kan je bij veel tuincentra al kleinere plantjes kopen waardoor je in de zomermaanden al binnen enkele weken resultaat hebt.

Eerlijk moet ik wel zijn en dat is dat je alleen geld kan besparen met groente en fruit verbouwen als je hier ruimte voor hebt. Moet je bijvoorbeeld een stukje grond huren dan is het absoluut niet rendabel.

Koop goedkoop groente en fruit langs de weg

De plaatselijke boer verkoopt vaak ook groente en fruit langs de weg. Zeker in de streken waar veel boeren zitten, kan je makkelijk langs de weg je groente en fruit kopen.

Het absolute voordeel is dat dit allemaal seizoens groente en fruit zijn, maar ook nog eens lekker voordelig! Er is zit namelijk geen derde partij tussen en dat bespaart echt een hoop geld!

Vaak kan je het zelf pakken en geld achterlaten of staat er een stalletje met iemand erachter.

Seizoensgebonden groenten en fruit stuk goedkoper

Veel groenen en fruit hebben allemaal een goed seizoen. Dit betekend dat ze in die periode het beste te verbouwen zijn en dus vaak ook het lekkerst zijn. Maar voor nu het belangrijkst dat in dit seizoen ze ook vaak het goedkoopst zijn.

Neem aardbeien! Die kan je in die winter kopen voor €4,00 terwijl je in de zomer Hollandse aardbeien kan kopen voor slechts €2.00! Zijn zijn dus de helft goedkoper, maar ook nog eens een stuk lekkerder.

Goedkoop groente en fruit op de markt

De markt is de ideale plek om grootschalig goedkoop groente en fruit te kopen. Vaak is de markt een stuk goedkoper als de supermarkt, maar een ander voordeel is dat de markt vaak seizoensgebonden groente en fruit aanbiedt.

Ook verkopen ze bij mij groente en fruit wat niet voldoet aan de vorm. Je kan dan bijvoorbeeld een kilo paprika’s kopen voor slechts 1 a 2 euro. Hier maak ik dan bijvoorbeeld een heerlijke goulash van.

Stop met groente en fruit verspillen

De grootste besparing kan je maken op de verspilling van groente en fruit. Alles wat je namelijk niet opeet is 100% verspilling en is niet alleen zonde van je portomonee, maar ook zonde van het eten zelf.

Heb je bijvoorbeeld eten wat bijna over datum raakt? Maak er bijvoorbeeld een lekkere smoothie van. Vaak vinden mensen het zonde om vers fruit hiervoor te gebruiken, maar als je het toch wil weggooien dan is dit een perfecte oplossing. Je kan hier ook makkelijk groente in verwerken!

Heb je groente over verwerk dit dan in een ander gerecht. Maak je bijvoorbeeld een spaghetti en heb je nog een halve courgette of paprika over? Doe deze er lekker doorheen.

Een andere goede tip is om gebruik te maken van de To Good To Go app. Eerder schreef hier al over in mijn besparen apps. Je kan bij deze app eten wat bijna over datum is kopen met een flinke korting. Zo ook groente en fruit.

Afgekeurd groenten en fruit kopen

Niet alle groenten en fruit is perfect! En dat is ook helemaal niet nodig, want uiteindelijk draait het allemaal om de smaak. Een niet perfecte paprika, wortel of peer kan net zo lekker of zelfs lekkerder zijn als zijn perfecte soort.

Zo verkoopt de AH het zogeheten “Buitenbeentjes Box”. Dit is een box gevuld met verschillende groente en fruit die niet voldoen aan hoe het eruit hoort te zien. Het kan dus dat ze net te klein zijn of een rare vorm hebben. De doos beschikt 2,5kg aan groente en fruit en kost slechts €4,99!

Wist je dat veel restaurants ook gewoon gebruik maken van groente en fruit wat niet de perfecte vorm heeft? Ze betalen aanzienlijk minder hiervoor waardoor ze de prijzen lager kunnen houden voor het uit eten.

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
 • Delen met Whatsapp WhatsApp
 • Delen met Pinterest Pinterest
 • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Too Good To Go review: Geld besparen tegen voedselverspilling
Inkomsten en uitgaven overzicht maken: Mijn volledige verhaal
Is Refurbished kopen goedkoper en betrouwbaar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram