Nog even en dan staan de feestdagen weer voor de deur. De maand december is ontzettend gezellig, maar ook een flinke kostenpost. Sinterklaas, kerst en oudejaarsavond zorgen voor de nodig extra kosten en dat kan er behoorlijk inhakken. Niet zo gek dat je nu al nadenkt over een goede voorbereiding om feestdagen betaalbaar te houden.

Zelf geven wij ieder jaar in december veel meer geld uit als we zouden willen. Helemaal niet erg, want we zijn gek op alle feestdagen, maar toch is het altijd even schrikken. Het plezier van de cadeautjes en het lekkere eten maakt het allemaal goed.

Toch zijn wij het dit jaar anders gaan doen. In tegenstelling tot andere jaren zijn we al vanaf de start van het nieuwe jaar bezig met de voorbereidingen op deze feestdagen. Geen ingrijpende dingen, maar een aantal handig dingen om ook in de decembermaand rond te komen.

Maandelijks sparen voor de feestdagen

Heb je een beetje pech dan heb je behoorlijk wat kosten aan de feestdagen. De kosten neem je niet even mee in je normale maandelijks uitgaven. Een paar extra kosten zijn geen ramp, maar alle cadeau’s, lekkernijen en feestmalen kunnen er behoorlijk inhakken.

Om deze reden hebben wij aan het begin van het jaar een digitaal spaarpotje geopend voor de feestdagen. Maandelijks storten wij hier €50 in zodat wij in december een bedrag van €600 te besteden hebben. Dit is een mooie buffer om op terug te vallen, als wij niet uitkomen met de kosten. Natuurlijk hoeft het niet op, maar het geld mag ervoor gebruikt worden. Delen met andere maakt namelijk ontzettend gelukkig.

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
  • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
  • 100% inzicht in al je uitgaven
  • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Tweedehands cadeaus voor de feestdagen

Gelukkig is tweedehands steeds normaler, maar toch is het bij cadeaus nog een beetje een taboe. Zonde, want er zijn ontzettend vele leuke tweedehands spullen te koop die je makkelijk cadeau kan geven. Kijk bijvoorbeeld eens op Marktplaats voor een gaaf tweedehands poppenhuis. Pimp hem desnoods zelf en zet er wat nieuwe spulletjes in en wedden dat het een succes is?

Ben je helemaal creatief dan liggen er vast thuis nog genoeg spullen die bruikbaar zijn. Zeker kleine kinderen zijn helemaal niet kieskeurig als het aankomt op hoe nieuw iets eruit ziet. Het moet vooral leuk zijn.

Maak eigen cadeautjes

Hoe leuk is het om iets te krijgen wat door iemand zelf is gemaakt. Een leuk muts die je zelf hebt gebreid of een fotoalbum van jullie laatste vakantie als vriendinnen. Het zijn wat simpele ideeën die je helemaal zelf in elkaar kan zetten zonder dat het veel geld hoeft te kosten. Daarbij zijn deze cadeaus vaak veel leuker als de cadeaus die uit de winkel komen.

Helemaal van deze tijd is om een leuke Spotivy playlist aan iemand cadeau te doen. Zet hier jullie gezamenlijke nummers op en wedden dat diegene het helemaal geweldig vindt.

Cadeau met een knipoog

Wij zijn gek op cadeau met een knipoog. Dit zijn de cadeau waar je heerlijk om kan lachen en eigenlijk nooit (veel) geld kosten. Zo gaf ik mijn zwager na een verhuizing en verbouwen van twee maanden een weekend klusvrij bon. Ideaal om in te zettend als vrouwlief klaarstond met haar todo-list. Maar je kan ook denken aan ander dingen als

  • Spotivy Playlist met meezingers: Heb jij iemand in de familie die (slecht) zingt onder de douche? Maak een speciale playlist met absolute meezinger om zo onder de douche hun kunsten te kunnen oefenen
  • Veel kleine cadeautjes: Iemand die gek is op chocola of iets anders wat je klein kan verpakken? Pak heel veel van deze spullen in en laat het lijken of diegene heel veel cadeautjes krijgt.
  • Cadeaubon: Een cadeaubon kan je super makkelijk zelf maken met een dienst naar keuze.
  • Verpak groots: Grote cadeaus zien er prachtig uit en vullen de ruimte. Doe een klein cadeau in een grote doos om het zo iets anders te laten lijken.

Begin op tijd met je inkopen

Goed management scheelt een hoop stress en geld! Wanneer de winkelstraten nog niet in thema zijn dan begin jij al met de voorbereidingen. Het klinkt totaal niet leuk, maar stiekem is dat het toch wel. Natuurlijk hou je de aanbiedingen in de gaten, maar ga ook gewoon de budgetwinkels in om te kijken of er al leuke cadeautjes te vinden zijn. Het voordeel hiervan is dat je de kosten verspreid over verschillende maanden.

Voor besparen op boodschappen geldt het zelfde. Je hoeft niet te wachten met lang houdbare producten tot een paar dagen voor kerst. Koop drinken, lekkernijen en andere lang houdbare producten het liefst van te voren en natuurlijk met een mooie korting.

Feestmaal van iedereen wat

De feestmalen zijn vaak ene flinke kostenpost. Zeker als je groots wil uitpakken dan kan je voor een gemiddeld gezin makkelijk op €100 per avond uitkomen. Doe je dit op pakjesavond, eerste- en tweede kerstdag en oudejaarsavond dan kan dit behoorlijk oplopen.

Komt familie en vrienden over de vloer? Zorg dat iedereen wat meeneemt. Laat iemand verantwoordelijk zijn voor het voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Maar je kan ook denken aan de lekkernij voor de middag of borrelplank voor de avond.

Jij drukt op deze manier de kosten, hebt het minder druk in de voorbereiding en geniet van andermans kookkunsten. Super leuk toch!

Goedkope kerstkaarten versturen

Kerstkaarten zijn een leuke traditie, maar kan met een behoorlijk familie- en vriendenkring behoorlijk in de kosten oplopen. Inmiddels betaal je €1 om een kaart te versturen en daar zit de kaart zelf nog niet bij bij. Heb je dus 50 kaarten dan ben je makkelijk €75 a €100 kwij.

De grootste kostenpost ligt hem in de postzegels en dat kan je enkel oplossen door geen kaarten meer te versturen. Dit kan je oplossen door bijvoorbeeld een E-kerstkaart versturen. Deze kan je naar iemands e-mail of Whatsapp sturen.

Wil je goede vrienden en familie wel een echte kerstkaart sturen dan ontkom je niet aan de postzegel. Wel is het slim op dan decemberzegels te plakken. Deze zijn namelijk goedkoper als normale postzegels. Ook kan je mensen die je nog ziet of in de buurt wonen, de kerstkaart gewoon geven.

Kijk voor de kerstkaarten bij de kruidvat, zeemand of andere budgetwinkel. Er liggen dan vaak genoeg leuke kaarten voor weinig geld.

Verkoop spullen in oktober

Ik ben een groot voorstander om jaarlijks je huis helemaal op te ruimen en de spullen te verkopen die je niet meer gebruikt. Oktober is daar een perfecte maand voor! Buiten begint het dan minder weer te worden en binnen begint alles langzaam gezellig te worden.

Zorg dat je alle kamers, kasten en natuurlijk de zolder afstruint naar producten die je niet meer gebruikt. Kleding die niet meer mooi is gooi je natuurlijk weg, maar wat er nog netjes uitziet verkoop je bijvoorbeeld makkelijk met Vinted. Heb je spullen waar je niets meer mee doet? Plaat ze op Martplaats!

Jij hebt vanaf nu een schoon huis, maar ook een mooi potje voor de feestdagen!

Koop versiering de uitverkoop

Voor dit jaar heb je niet meer zoveel aan deze tip, maar zodra een feestdag is afgelopen, gaan de versieringen in de aanbieding. Super handig om dan je slag te slaan, want vaak kan je dan met flinke kortingen versiering inslaan.

Zo kan je bij veel tuincentra al voor de kerstdagen veel kerstversiering in de uitverkoop kopen. Maar de absolute uitverkoop begint na de eerste- en tweede kerstdag. Vaak gaat veel kerstversiering dan met minimaal 30 a 50 procent korting weg.

Dit is natuurlijk de periode dat jij je slag wilt slaan zodat jij er volgend jaar weer gezellig bijzit.