Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Goedkoop boodschappen bestellen: Online supermarkten vergeleken

 • Wouter authorWouter
 • Laatst bijgewerkt: 05 januari 2021
 • Besparen

Boodschappen bestellen is het afgelopen jaar ontzettend populair geworden. Niet gek, want in deze gekke tijd gaan de meeste mensen liever niet hun huis uit en zeker voor een supermarkt. Maar weet jij zeker dat je na deze periode nog wel naar de supermarkt gaat? Steeds meer consumenten zien namelijk de voordelen van boodschappen bestellen en daarom vergelijken wij alle online supermarkten en geven je alle nodige informatie.

Voordelen online boodschappen bestellen

Online boodschappen betellen, ik ben er echt gek op! Als je het eenmaal gewend bent dan wil je niet meer anders en dan wegen het kleine aantal nadele niet op tegen de voordelen.

 • Minder verleiding: Niets is zo fijn om in de supermarkt rond te lopen! Heerlijk langs het verse brood, de slagerij en natuurlijk de schappen vol snoep en koek. Maar door alle verleiding neem je vaak meer mee als je echt nodig hebt. Hier heb je tijdens het online boodschappen veel minder last van.
 • Alles te vinden: Als je in de supermarkt loopt, kan het nog wel eens een zoektocht zijn. Online kan je in het zoekveld gemakkelijk je product zoeken en direct de goedkoopste uitzoeken.
 • Geen tas vergeten: Ik vergeet altijd een tas als ik even snel wat moet halen bij de supermarkt. Ideaal aan online boodschappen doen is dat alles bij je deur wordt geleverd en jij dus nooit meer last hebt van extra kosten, omdat je een tas bent vergeten.
 • Bespaart een hoop tijd: Boodschappen doen kost echt veel tijd. Je moet naar de supermarkt toe, je loopt je ronden om vervolgens alles meerder keren door je handen te laten gaan. Online boodschappen kan je makkelijk vanaf de bank doen. Ideaal toch!
 • Je weet wat je besteedt: Als je een product in je winkelwagen legt dan ben je op een gegeven moment de tel kwijt. Bij de kassa schrik je dan ook vaak van het totaalbedrag. Online zie je altijd wat je kwijt bent en heb je veel meer grip op hoeveel je besteedt.
 • Geen boodschappen vergeten: Niets zo vervelend om thuis aan te komen en boodschappen te zijn vergeten. Online kan je bij veel supermarkten tot 24 uur na je bestelling nog boodschappen toevoegen.

Zijn er dan geen nadelen bij online boodschappen doen? Natuurlijk wel, want je moet de supermarkt wel vertrouwen op de kwaliteit. Persoonlijk bestel ik bij Picnic en ben ik dik tevreden over de kwaliteit. Is er soms een product geplet of niet goed dan kan ik dat aangeven en krijg ik zonder problemen een vergoeding.

Supermarkten minimale bestelbedrag & bezorgkosten

Om te starten is het natuurlijk handig om te kijken wanneer jouw supermarkt bezorgt, maar ook wat de kosten hiervan zijn. In de tabel hieronder hebben wij de belangrijkste supermarkten met elkaar vergeleken op alles wat te maken heeft met het bezorgen van je boodschappen.

SupermarktMinimale bestelbedragBezorkosten
AH€70€0 – €12,95
Jumbo€50€6
Picnic€35Gratis
Deen€20€0 – €4
Plus€25€6
Coop€40€4,95

Belangrijk hierbij te vermelden is dat vrijwel iedere supermarkt een planner heeft. Hierbij kan je kiezen wanneer jij je boodschappen bezorgt wilt hebben. De prijs voor je boodschappen leveren kan hierbij per datum verschillen. Let dus altijd even goed op.

Goedkoopste online supermarkt

Natuurlijk wil je weten waar je de goedkoopste boodschappen bestellen kan. De meeste mensen kiezen namelijk voor een supermarkt en wisselen hierna niet zo snel meer. Om de goedkoopste supermarkt te kunnen bepalen, hebben wij twee onderzoekjes gedaan.

Onderzoek 1 “Boodschappenlijstje”

Het eerst onderzoek is het strandaard boodschappenlijstje. De boodschappen voor de noodzakelijke boodschappen om een aantal dagen door te komen. Belangrijk hierbij te vermelden is dat wij hier geen kortingen gebruiken. Het gaat hierbij om de reguliere prijzen, waarbij we natuurlijk wel zoveel mogelijk kiezen voor goedkopere varianten. Natuurlijk ook een aantal a-merk producten en dit staat ook vermeld op de boodschappenlijst

 • Bananen (1 kilo)
 • 6 kiwi’s
 • Zuurkool
 • Geschilde aardappelen (800 gram)
 • Unox Rookworst
 • Magere Yoghurt (1 liter)
 • 1 blik tomaten blokjes
 • 1 pot bolognese saus
 • 350 gram rundergehakt
 • 1 rode paprika
 • 2 uien
 • 1 pak spaghetti
 • 1 pak melk (1 liter)
 • 2 flessen Coca Cola (1,5 liter)
 • 1 pak stroopwafels
 • 1 volkoren brood
 • Belegen kaas (150 gram)
SupermarktBoodschappenBezorgkostenTotale kosten
Picnic€ 28,41Gratis€ 28,41
AH€ 27,29€5€ 32,29
Coop€ 27,92€4,95€ 32,87
Deen€ 29,75€4€ 33,75
Jumbo€ 28,20€6€ 34,20
Plus€ 28,55€6€ 34,55

In het overzicht hierboven zie je dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt waar jij de boodschappen doet. AH is het goedkoopst, maar dat is slechts €1,50 goedkoper als de duurste supermarkt Deen. Doorslaggevend in de resultaten zijn vooral de bezorgkosten, maar dat heeft ook te maken met het lagere bedrag aan boodschappen.

Doe je voor een hoger bedrag boodschappen dan zullen de verschillen iets groter zijn, maar nog steeds zal dit erg meevallen als je de juiste producten in de supermarkt weet te kiezen.

Let op dat dit een momentopnamen is. Met aanbiedingen of ander gekozen producten kan een andere supermarkt wellicht beter of minder goed uit de test komen.

Onderzoek 2 “A-merk producten”

Om een klein beetje te weten wat nou de verschillen zijn van A-merk producten hebben we hieronder een lijstje gemaakt van 10 producten. Hiervoor hebben we de drie bekendere online supermarkten onderzocht.

ProductAHPicnicJumbo
Coca cola 1,5 liter€ 2,29€ 2,19€ 2,19
Douwe egberts Lungo 20 cupjes€ 3,85€ 3,48€ 3,48
Jazz appels€ 3,29€ 3,29€ 3,29
Honig macaroni mix€ 1,35€ 1,15€ 1,15
Ristorante pizza salami€ 2,29€ 2,05€ 2,05
Bastogne koeken€ 1,65€ 1,49€ 1,45
Page toiletpapier€ 3,79€ 3,59€ 3,59
Sun vaatwastabletten€ 14,99€ 15,98€ 14,84
Bertolli pastasaus bolognese€ 2,99€ 2,89€ 2,54
Mona pudding griesmeel€ 1,49€ 1,35€ 1,35
Totaal€ 37,98€ 37,46€ 35,93

De goedkoopste boodschappen bestellen voor A-merk producten doe je bij de Jumbo. Voor A-merk producten is de Jumbo scherp geprijsd en zit AH er altijd een paar tiende eurocent boven. Picnic heeft over het algemeen ook vrij scherpe prijzen alleen zijn ze met enkele producten wat duurder als Jumbo.

Samenvatting goedkoopste online supermarkt

 • Koop je veel A-merk producten dan is de Jumbo de goedkoopste supermarkt
 • De AH heeft een ontzettend ruim assortiment waardoor je ook een groter assortiment aan b-merken (huismerken) hebt. Dit was ook de reden waardoor ze een stukje goedkoper waren in onze eerst test met het boodschappenlijstje.
 • Picnic is absoluut de meeste gebruiksvriendelijke supermarkt die we hebben getest. Je kan je boodschappen voor een laag bedrag al gratis laten bezorgen en ze hanteren normale prijzen voor hun boodschappen.
 • Als je de prijsverschillen ziet dan maakt het niet zo gek veel uit waar je boodschappen doet. Doorslaggevend is wat de bezorgkosten zijn en waar ze de beste aanbiedingen hebben.

Tips online boodschappen bestellen

Persoonlijk denk ik dat het niet heel veel uitmaakt waar je precies je online boodschappen doet. Eerder ligt het aan hoe je jouw boodschappen bestelt en waar je op let. Daarom hieronder een aantal tips hoe je zo goedkoop mogelijk online boodschappen kan doen.

Doe boodschappen na een volle buik

Het oog is groter als de maag en daarom is het advies altijd om met een volle buik boodschappen te doen. Ook bij online boodschappen bestellen is dit zo! Je zal zien dat je veel minder snel allerlei lekkernij zal kiezen en alleen kiest wat je echt nodig hebt!

Let op de aanbiedingen

Wil je goedkoop boodschappen bestellen dan zijn de acties absoluut doorslaggevend. Eigenlijk alle supermarkten hebben wekelijks nieuwe aanbiedingen. Online tellen deze aanbiedingen ook en het mooiste hiervan is dat je het allemaal zelf niet hoeft te sjouwen.

Eigenlijk alle supermarkten hebben wekelijks goede aanbiedingen en wat mij betreft ligt hier ook de grootste besparing. Zeker op de duurdere producten zoals wasmiddel, bier, frisdranken en schoonmaakproducten kan je een hoop besparen als je dan groot inkoopt.

 • Picnic is vrij goedkoop als je de reguliere prijzen vergelijkt met andere supermarkten. Maar de aanbiedingen van Picnic zijn daarentegen een stuk minder goed. Andere supermarkten hebben echt betere aanbiedingen
 • Het is helemaal niet raar als jij je supermarkt laat afhangen van de beste aanbiedingen. Controleer waar je het meest profiteert en bestel een week desnoods bij een andere supermarkt.

Sorteer op laagste prijs

Vrijwel bij alle supermarkten kan je de lijst met producten sorteren op laagste prijs. Vaak sorteren zij namelijk op aanbevolen en dan staan de goedkoopste producten vaak wat lager. In alle snelheid druk dan je wellicht op de producten die je direct te zien krijgt.

Natuurlijk is dat enorm zonde, want het is een kleine moeite om de producten op de laagste prijs te sorteren! Je hoeft hiervoor niet op je knieën om uit het onderste schap iets te pakken. Net als bij de echte supermarkt verstoppen ze iets lager in de lijst.

Maak een weekmenu

Net als bij normale boodschappen is het verstandig om van te voren een weekmenu te maken. Laat je dus niet inspireren door rond te klikken in de online supermarkt, maar bedenk van te voren wat je bijvoorbeeld allemaal gaat eten die week.

Tijdens de boodschappen bestellen hoef je dan alleen nog de producten aan te klikken en klaar is kees! Ga dan ook niet alle productpagina’s nog even af, want dat is het zelfde als met trek tussen langs het koek schap lopen.

Zelf vind ik het erg handig om al mijn recepten in een excel te zetten. Wanneer ik online boodschappen doe dan open ik mijn excel en markeer ik welke ik die week ga eten. Bedenk ik iets nieuws dan vul ik de lijst natuurlijk weer aan.

Haal je boodschappen op

Soms komt het niet uit om je boodschappen te laten leveren. Je behaalt het minimale bedrag niet of je bent aan het werk en de tijden komen niet uit. Bij veel supermarkten kan je nu ook boodschappen ophalen. Het grootste voordeel hiervan is dat je naar de supermarkt kan rijden, je boodschappen kan inladen en door kan. Je hoeft dus niet de supermarkt in wat ontzettend veel geld en tijd scheelt.

Het grote voordeel is dat boodschappen ophalen vaak goedkoper is als het thuis te laten bezorgen. Let op dit is niet altijd het geval controleer dit altijd even bij je online supermarkt

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
 • Delen met Whatsapp WhatsApp
 • Delen met Pinterest Pinterest
 • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Too Good To Go review: Geld besparen tegen voedselverspilling
Inkomsten en uitgaven overzicht maken: Mijn volledige verhaal
Is Refurbished kopen goedkoper en betrouwbaar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram