Wie had 10 jaar gelegen gezegd dat Youtube zo prominent zou zijn als vandaag de dag? Waarschijnlijk zou je uitgelachen zijn! Zeker als je ook nog een zou zeggen dat je hier je werk van zou maken. Maar vandaag de dag weet iedereen dat Youtube de plek is als je online je geld wilt verdienen. Niet voor niets is Youtube-ster al een huis beroep en daarom neem ik je mee in de wereld van geld verdienen met Youtube

Youtube is inmiddels niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Al meer dan 2 miljard mensen maken gebruik van het Netwerk welke samen 1 miljard video’s per dag bekijken! Je kan je voorstellen dat hier dan ook een hoop geld valt te verdienen. Zeker als je weet dat er per minuut ook nog eens 500 uur aan video’s wordt geüpload.

Het mooie is dat eigenlijk iedereen kan beginnen met geld verdienen op Youtube. Het enigste wat je nodig hebt is een kanaal en dan kan je starten met video’s te plaatsen. Zo simpel als het klinkt is het ook echt! Uiteindelijk zorgen de abonnees die je hebt voor de inkomsten en daar ga ik het vandaag over hebben. Ik ga je namelijk vertellen hoe je geld kan verdienen met jouw Youtubekanaal!

Iedere dag deel ik tips hoe jij meer geld kan besparen en hoe je beter kan worden met geld.
Volg mij op instagram!
wouter cursus.png

Geld verdienen met Youtube advertenties

Je kent vast wel de advertenties die je ziet voordat een video start of de tekstadvertenties tijdens de video? Dit zijn de advertenties van Youtube/Google zelf. Dit zijn over het algemeen de advertenties die het meest in het oog springen en ook vaak het meeste commercieel zijn.

Vroeger kon je direct starten met deze advertenties, maar vandaag de dag zitten hier wel wat voorwaard aan. Zo moet je bijvoorbeeld 1.000 abonnees hebben en moeten die in de afgelopen 12 maanden meer dan 4.000 uur aan video’s hebben bekeken. Al met al het zal voor een startende Youtuber toch even duren voordat je hiermee kan starten.

Let op dat de verdiensten hierbij heel verschillende zijn. Allerlei factoren kunnen deze prijs beïnvloeden. Zo is natuurlijk de kwaliteit van de video van belang en hoe goed de advertenties hierbij aansluiten. Al met al is het ongelofelijk moeilijk om een inschatting te maken hoeveel je precies verdient op deze manier van adverteren. Al er een inschatting gedaan moet worden dan houden de meeste Youtubers de volgende regel aan: 1000 views leveren €1 op

youtube advertenties 1024x555

Merchandise

Wanneer je kanaal steeds meer begint te groeien dan kan je op een gegeven moment nadenken over merchandise. Belangrijk hierbij is dat je wel echt al een redelijke groep met trouwe volgers hebt. Zij moeten tenslotte geld willen investeren in een pet, beker of shirt van jou kanaal. Hiervoor zal er toch al een bepaalde reputatie en band moeten zijn met jouw volgers.

Belangrijk om te weten is dat je merchandise op vele manier kan starten. Zo kan je een hele eigen webwinkel beginnen met een eigen voorraad. Het voordeel hiervan is dat je geen beperkingen hebt en je eigenlijk alles naar eigen wens kan invullen. Hiervoor heb je over het algemeen wel een aardig startkapitaal nodig. Je kan de producten verkopen in je eigen webshop en zelf de prijs bepalen. De winst op een product zullen ongeveer €5 tot €8 zijn. Een nadeel hiervan is dat je het risico loopt dat je bijvoorbeeld je producten niet verkoopt en dat je dus met de voorraad blijft zitten.

Een andere manier is om je aan te sluiten bij een webwinkel platform waar ze het hele bestelproces op zich nemen. Zo is bijvoorbeeld Spreadshirt een bedrijf waar je jouw logo of ontwerp kan uploaden. Vervolgens kan je kiezen welke producten je allemaal wilt aanbieden. Dit kan je allemaal aanbieden op een eigen webshop die je kan openen via de websites van Spreadshirt. Allemaal heel erg simpel en zonder risico’s. Een kleine kanttekening hierbij is dat de winst waarschijnlijk iets minder hoog is. Spreadshirt zal namelijk een commissie per product vragen. Zo ontvang je bijvoorbeeld €4 voor de verkoop van een t-shirt, €3 voor een pet en €6 voor een trui.

Merchandise youtube kanaal 1024x555

Gesponsorde video’s

Dit is wellicht de beste manier om wat geld te verdienen. Gesponsorde video’s zijn video’s die je maakt voor een sponsor. Zij betalen je bijvoorbeeld om het over hun product te hebben of alleen al te laten passeren in je video.

Het belangrijkste om rekening hiermee te houden is dat de sponsors wel een raakvlak moeten hebben bij je doelgroep. Je wilt tenslotte niet dat de kwaliteit van je video’s achteruit gaan doordat bedrijven betalen om in je video te zitten. Hierbij geldt dat je hiervoor niet altijd miljoenen volgers hoeft te hebben. Heb je een aardig bereik, maar vooral heel veel interactie met je doelgroep dan kan een groot bedrijf alsnog voor jou kiezen.

Natuurlijk kan je wachten tot een bedrijf jou benadert, maar je kan er ook voor kiezen om samen te werken met een bedrijf die bedrijven voor jou zoekt! Zo zijn er verschillende agency waar jij je als influencer kan aanmelden. Wanneer jij je hier aanmeld, zoeken zij naar bedrijven die aansluiten op jouw kanaal. Een voorbeeld vaan een bedrijf is bijvoorbeeld Join. Hier zitten verschillende grote influencers aangesloten zoals WeAreTraveleers, Buddy en Tikva van Gezin op Reis. Let op dat je wel natuurlijk wel wel een fee betaald wanneer een bedrijf samenwerkt met je. Het aansluiten is dus gratis, maar bij iedere samenwerking betaal je een % of vast bedrag aan Join.

Affiliate marketing

Dit is wellicht één van de minst bekende manier om geld te verdienen. Niet zo gek, want als je niets met online marketing doet dan weet je hier het bestaan eigenlijk ook niet van. Om het simpel uit te leggen kunnen we het beste en voorbeeld noemen.

Stel je hebt net een leuke video gemaakt over handig spullen voor in het vliegtuig. Deze producten vind jij handig, maar zouden ook handig kunnen zijn voor je kijkers. Het beste is om dan in je beschrijving van je video een aantal links neer te zetten naar deze producten. Handig voor je kijkers, maar het kan ook nog een geld opleveren! Wanneer zij namelijk op de link klikken van jou en vervolens iets bestellen dan krijg jij hier een vergoeding voor. Natuurlijk zijn dit niet zomaar links, maar affilaite links.

zo werkt affiliate marketing 1024x555

Om affiliate links te kunnen plaatsen zal jij je eerst moeten aanmelden bij een affiliate netwerk zoals Daisycon. Hier zitten allerlei grote webwinkels en andere bedrijven aangesloten die je kan promoten.

Simpel alleen een linkje in de beschrijving zal je natuurlijk niet direct iets opleveren. Je kijkers moeten wel weten dat ze het daar kunnen vinden! Zorg dus dat je in de video verwijst naar de affiliate links in je beschrijving. Het is daarbij helemaal niet raar om ze uit te leggen dat jij hier dan bijvoorbeeld een paar euro aan verdient.

Memberships

Persoonlijk vind ik dit toch wel de mooiste manier van geld verdienen! Hier krijg je namelijk de meeste waardering van. De kijkers die namelijk member worden van je kanaal betalen iedere maand €5! Jij krijgt dus iedere maand een ‘vast’ inkomen. Hiervoor krijgen ze natuurlijk wel iets terug. Zo vallen ze bijvoorbeeld extra op in de chat en kunnen ze gebruik maken van emoticons.

Naast deze manier kan je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om exclusief video’s aan te bieden voor members. Handig om te weten is dat je hiervor wel 100.000 volgers moet hebben. Dit is dus alleen voor de grote kanalen weggelegd, maar wie weet verandert dit nog in de toekomst.

Donaties

Donaties zijn voor veel videomakers ongelofelijk belangrijk. Niet alleen vanwege het geld, maar vooral omdat hier direct de waardering te zien is. Donaties zijn super fijn dus zorg dat je deze waardering ook uitspreekt aan je kijkers. Voor abonnees die doneren is er niets zo fijn om te zien dat hun geld goed terechtkomt.

Er zijn op Youtube verschillende manieren om donaties te doen. Zo kan er bijvoorbeeld bij een livestream via de Youtube Super Chat gedoneerd worden. Deze kunnen dan rechtstreeks in beeld komen waardoor je direct kan reageren op de donatie. Super effectief, maar er hangt wel een nadeel aan. Je moet namelijk 30% van je donatie afdragen aan Youtube als transactiekosten.

super chat youtube 1024x555

Een andere manier is om een donatie platform in je beschrijving te zetten. Deze manier is misschien wat minder effectief, maar kent toch een voordeel. Je kan hier het platform van de donatie zelf kiezen. Zo kan je dus een platform kiezen waar je een veel grote deel voor jezelf kan houden. Een mooi platform hiervoor is bijvoorbeeld Patreon

Ook wil ik iedereen meegeven om goed op te letten met donaties. Het is super fijn, maar zeker als je content voor kleine kinderen maakt moet je goed opletten. Het gebeurt namelijk vaak dat kinderen donaties doen van het geld van hun ouders. Zorg dus dat je alleen donaties accepteert van leden die 18 jaar of ouder zijn

Exclusieve informatie of cursussen

Naast je kanaal kan je erover nadenken om een website te starten. Het grote voordeel van een eigen website is dat je zelf kan bepalen wat je hier wel en niet kan doen. Bij Youtube zit je toch vast aan de regels van het platform. In de beschrijving van je Youtube video’s kan je verwijzen naar je website waardoor je kijkers je daar ook kunnen volgen.

Op je website kan je bijvoorbeeld een cursus of e-book aanbieden, maar ook allerlei andere exclusie informatie. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om op je Youtube kanaal heel veel basisinformatie behandelt. Maar als je echt de diepte in wilt gaan dat ze dan iets moeten kopen bij je. Zorg ervoor dat je dit wel echt een meerwaarde heeft. Het grote voordeel hiervan is dat je maar eenmalig een e-book of cursus hoeft te maken en heel lang deze kan verkopen.

Stockphotos en stockvideo’s

Wanneer je beelden maakt dan gebruik je deze natuurlijk voor je Youtube kanaal. Maar lang niet al je beelden zullen in de video verwerkt worden of maar een deel ervan. Wat je kan overwegen is om extra inkomsten te generen door deze beelden ook te gebruiken om geld mee te verdienen. Er zijn namelijk heel veel stock websites waar je jouw materiaal kan aanbieden waar je dan geld mee kan verdienen.

Ben jij bijvoorbeeld een reisvideo aan het maken dan is dat de ideale gelegenheid om wat extra beelden te maken voor een stockwebsite. Zorg dat je naast je eigen beelden ook extra videos en foto’s maakt. Je staat daar tenslotte toch al en een paar extra video’s en foto’s maken kost niet zoveel tijd. De opbrengsten kunnen daarentegen wel goed zijn. Zo verdien je per gedownloaden foto €0,45 en bij video’s is dit bedrag afhankelijk van de kwaliteit en lengte van je video.