Geld en milieu besparen zijn twee dingen die prima samen gaan. Vaak zijn het simpele gedragswijzigingen en soms zal je er een kleine investering in moeten doen, maar kan je daardoor maandelijks geld besparen om uiteindelijk rendement te maken.

Persoonlijk ben ik gek om deze twee aspecten te combineren. Geld besparen is altijd een goed idee en er zijn tegenwoordig goede manieren om dit te doen in het voordeel van het milieu. Zo kan je met waterbesparende douchekop al 20% minder (warm)water verbruiken.

Wil jij het milieu een handje helpen en direct geld besparen? In dit artikel deel ik 12 tips die je vandaag nog kan toepassen voor een lagere rekening en een beter milieu

Plaats een regenton

Een regenton aanschaffen heeft een aantal voordelen, maar daarnaast help je natuurlijk ook het milieu en bespaart het je geld. Regenwater is immers gratis, dus waarom zou je het niet gebruiken? Daarnaast is het, zeker in een periode van droogte, een goed idee het regenwater te gebruiken. De waterbedrijven hebben dan al meer moeite om het grondwater op te pompen, en op deze manier verbruik jij minder kraanwater. Dit regenwater kun je bijvoorbeeld gebruiken om de tuin te sproeien of het zwembad gedeeltelijk te vullen.

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
  • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
  • 100% inzicht in al je uitgaven
  • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Verwarm jezelf, niet je hele huis

Zit je ’s avonds op de bank en heb je het koud? Dan ben je al snel geneigd de verwarming aan te zetten. Toch is dit niet de beste optie als je kijkt naar geld en het milieu besparen. Een betere optie is het, om met een lekkere warme deken op de bank te gaan zitten. Trek warme sokken aan, steek de kaarsjes aan en kruip lekker tegen je partner aan.

Heb je geen partner of wil je graag extra warmte? Dan zou je uiteraard ook nog een kruik kunnen verwarmen. Wanneer je dit dan doet met het opgevangen water uit de ton, verspil je ook geen kraanwater.

Begin met tweedehands spullen kopen

Je bent op zoek naar een nieuwe kledingkast, een mooie bank of een bijzettafel. Vaak ga je dan naar een meubelzaak of andere winkel toe, maar heb je ook al eens aan de kringloop gedacht? Het suffe uiterlijk van de kringloop is er al tijden niet meer, want deze zijn tegenwoordig ontzettend populair! Ga voor je “nieuwe” spullen dus zeker eerst eens langs een kringloop, want het aanbod is hier groter dan je denkt. En als je nou een perfecte kast hebt gevonden, maar niet in de juiste kleur of met een kleine beschadiging, kun je dit eenvoudig zelf opknappen.

Kook ook voor de vriezer

Je boodschappen in bulk aanschaffen bespaart je sowieso al geld, maar je kan daarmee ook heel eenvoudig extra porties klaarmaken. Door deze vervolgens in de vriezer te bewaren heb je altijd meerdere maaltijden op voorraad, maar bespaar je dus ook geld! Daarnaast kook je alles in één keer, waardoor je ook nog eens minder gas, stroom en water verbruikt.

Hierover schreef ik eerder een artikel. Lees hier het artikel over Meal preppen

Spullen verkopen die niet meer gebruikt worden

We zijn snel geneigd spullen weg te gooien wanneer we het niet meer gebruiken, terwijl dit vaak helemaal niet nodig is! Zeker wanneer de spullen nog bruikbaar zijn zou je ze gewoon kunnen verkopen. Op deze manier bespaar je het milieu, maar verdien je er zelf ook nog iets aan. Kleding kan goed via Vinted of andere apps verkocht worden, maar ook via Facebook en Marktplaats wil dit nog weleens lukken. Andere spullen, zoals bijvoorbeeld een kastje of tafel, kun je ook gewoon op Marktplaats zetten.

Heb je echter erg veel spullen om te verkopen, dan kun je er ook aan denken een plek te huren op een rommelmarkt. Dit kan een plaatselijke markt zijn bij jou in de buurt, maar ook op een grote markt zoals bijvoorbeeld de IJ-hallen. Tweedehands spullen worden steeds populairder dus de kans is groot dat je behoorlijk wat kan verkopen. Twijfel je of je wel genoeg hebt om te verkopen? Dan zou je dit ook samen met een paar vrienden kunnen gaan doen.

Ga recyclen

Recyclen is goed voor het milieu maar kan jou ook het nodige besparen. Plastic verpakkingen en glazen potten kunnen prima vaker gebruikt worden, bijvoorbeeld om eten in te bewaren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de plastic bakken van de Chinees, of ijsbakken. Deze kunnen meerdere keren gebruikt worden en hebben vaak een goed formaat voor één of twee maaltijden.

Ook glazen potten kun je prima nog een keer gebruiken. Voor zelfgemaakte tomatensaus of jam bijvoorbeeld, maar ook voor vanillesuiker of zelfgemaakte kruiden. Daarnaast kunnen de glazen potten ook prima gebruikt worden als bloempotten, vooral als het gaat om stekjes, waxinelichtjes, smoothie glazen of kleine vaasjes.

En als we het dan hebben over recyclen, denk dan ook eens aan al het water dat je gebruikt. Regenwater kan vrij simpel opgevangen worden, dit kun je vervolgens gebruiken om de planten mee water te geven. Je zou ook water van de douche of het bad op kunnen vangen om hier vervolgens het toilet mee door te spoelen. Dit kan overigens ook met water dat gebruikt is voor het koken van groenten.

Repareer kapotte spullen

Net als het weggooien van spullen die we niet meer gebruiken, zijn we ook snel geneigd spullen weg te gooien die kapot zijn. Een gaatje in je trui, een stekker die niet goed meer werkt of een kastje met een kapotte deur. Toch is het helemaal niet nodig dit direct weg te doen, want veel dingen kunnen we gewoon zelf repareren. Zelfs als je niet zo handig bent lukt dit vaak nog, want er zijn op YouTube veel tutorials te vinden.

Kom je er echt niet uit, dan kun je ook altijd nog een kennis of familielid vragen. Daarnaast zijn er in heel Nederland repair cafés te vinden. Hier kun je heen gaan met jouw kapotte product, om deze vervolgens te laten repareren of dit samen te doen. Hier zijn deskundigen aanwezig die weten wat ze doen, zodat jij er zeker van kunt zijn dat jouw product ook echt gemaakt wordt. En blijkt dat het product toch niet meer gemaakt kan worden, dan is het altijd nog een optie om te kijken of je er niet iets anders van kan maken.

Gebruik minder plastic

We weten inmiddels allemaal wel dat plastic slechts is voor het milieu. Toch zijn er helaas nog steeds veel producten met een plastic verpakking. Door zo min mogelijk plastic te gebruiken help je niet alleen het milieu, maar bespaar je uiteindelijk ook geld omdat je minder vaak hetzelfde product aan hoeft te schaffen. Koop bijvoorbeeld een scheermes van rvs, in plaats van telkens plastic wegwerpmesjes of gebruik een menstruatiecup in plaats van maandverband en tampons.

Ook spullen die we echt dagelijks gebruiken zitten vaak verpakt in plastic, zoals tandpasta. Je zou kunnen overwegen zelf je tandpasta te maken op basis van baking soda, zout, kokosolie en een essentiële olie. Echter wanneer je dit teveel gedoe vindt, kun je er ook voor kiezen tandpastatabletten aan te schaffen. Dit geldt overigens ook voor shampoo; de plastic flessen kun je eenvoudig omruilen voor shampoobars. Hier doe je ook nog eens veel langer mee, waardoor het jou geld bespaart.

Een plastic tandenborstel is makkelijk om te ruilen voor een bamboe variant, en een herbruikbare waterfles gebruik je in plaats van al die losse plastic flesjes water. En ga je boodschappen doen?

Gebruik hier dan bijvoorbeeld een stoffen tas voor, deze kun je meerdere keren gebruiken. Ook voor fruit en brood kun je een stoffen tas gebruiken, zodat dit ook niet meer in een plastic zakje gedaan hoeft te worden.

Zorg voor goede isolatie

Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is, want dit zorgt ervoor dat je het minder snel koud krijgt. Daarnaast bespaar je hiermee ook veel op je energierekening, maar verbruik je dus ook minder energie. Dit is weer goed voor het klimaat. Je bespaart dus op een eenvoudige manier geld, maar je denkt ook nog eens aan het milieu. Een goede isolatie is dus erg belangrijk. Online zijn er veel tips te vinden over hoe jij je woning goed kunt isoleren.

Laat de auto wat vaker staan

Het klinkt zo logisch, maar toch pakken we allemaal nog te vaak de auto. Boodschappen doen terwijl het regent? Dan pakken we de auto. Naar een verjaardag toe gaan, maar geen zin hebben om tien minuten te fietsen? Ook dan kiezen we de makkelijke weg. Toch loont het je ontzettend om wat vaker de fiets te pakken of lopend te gaan. Niet alleen bespaar je hierdoor op je benzine, je zorgt ook voor minder uitstoot. Bovendien is fietsen en lopen ontzettend goed voor je!

Kijk goed naar de verlichting in je woning

Er zijn verschillende soorten verlichting welke gebruikt kunnen worden in huis. Halogeenverlichting is een goed voorbeeld van verlichting die je beter niet meer kan gebruiken, omdat de kosten voor het branden hiervan vrij hoog zijn. Een beter optie is dan het gebruik van spaarlampen of, nog beter, ledverlichting. Maar naast de soort verlichting is het ook belangrijk om in de gaten te houden of er niet per ongeluk lampen aanblijven in huis. Dit kost namelijk veel onnodige energie, wat slecht is voor het milieu maar ook voor jouw energierekening.

Let op de apparatuur die je aanschaft

En als laatste de apparatuur in je woning. Je doet er goed aan ervoor te zorgen dat apparatuur energiezuinig is, want deze verbruiken minder energie dan een product met een ander keurmerk. Daarnaast doe je er ook goed aan apparaten volledig uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt, en niet op stand-by te laten staan. Ook opladers en adapters die niet gebruikt worden kun je het beste uit het stopcontact halen, want deze verbruiken ook stroom.