Geld besparen is één van de belangrijkste onderdelen als je meer grip wilt krijgen op je financiën. Iedere euro die je niet uitgeeft, hoeft je namelijk ook niet te verdienen. Tijd dus om eens flink door je uitgaven te gaan en naar je gedrag te kijken om je uitgaven drastisch af te bouwen.

Zes jaar geleden studeerde mijn vrienden en moesten we rondkomen van één salaris. Op zich geen enkel probleem, maar we moeste wel bewust omgaan met onze uitgaven. In deze tijd bouwde we veel manieren op op geld te besparen en die passen we vandaag de dag nog steeds toe. Ondanks dat zij nu ook werkt!

Bewust geld besparen zal je leven echt veranderen. Vaak zijn het kleine aanpassingen in je gedraag die uiteindelijk een groot resultaat opleveren. Namelijk iedere maand een gigantische besparing die je kan spenderen aan die doelen waar je wel echt gelukkig van wordt.

Hoe geld besparen?

Geld besparen is deels bewust worden van wat er allemaal uitgaat, maar ook voor een groot deel verandering van je gedrag. Je kan nog iedere manier constateren dat je minder geld moet aangeven aan het halen van eten, maar als je dat gedrag niet kan aanpassen dan schiet je niets op.

Om meer inzicht in je uitgaven te krijgen is het belangrijk om te beginnen met budgetteren. Hierbij krijg je inzicht in waar je geld allemaal naartoe gaat en kan je ook een begroting maken hoeveel je bijvoorbeeld wilt sparen of beleggen.

Zelf budgetteer ik iedere drie maanden om mezelf een spiegel voor te houden hoe ik het, het afgelopen kwartaal heb gedaan. Kan ik desnoods kostenposten aanpassen om meer geld vrij te maken voor dingen die wij belangrijk vinden.

Veel lastiger is om je gedrag aan te passen. Hier moet je echt bewust van worden en zal met vallen en opstaan gaan. Met budgetteren kan je continue kijken of het goed gaat, maar vaak ben je dan al te laat. Veel beter is om systemen te ontwikkelen om dit gedrag echt aan te passen.

Zo doe ik boodschappen met maximaal twee boodschappentassen. Hier kan ik alles in kwijt en meer heb ik niet nodig. Past het niet? Dan heb ik gewoonweg teveel gekocht. Ga ik winkelen dan zorg ik dat enkel het budget op mijn betaalrekening staat wat ik mag spenderen.

Simpele systemen die uiteindelijk helpen om verleidingen te beperken en mijn gedrag aan te passen.

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
 • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
 • 100% inzicht in al je uitgaven
 • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Geld besparen boodschappen

Op boodschappen besparen is de meeste gevraagde besparing bij veel mensen. Logisch, want waarschijnlijk is dit na je huur of hypotheek de grootste kostenpost. Uit mijn eigen ervaring heb ik hieronder de belangrijkste tips voor je, maar eerder schreef ik ook een volledige blog over al mijn geld besparen op boodschappen tips.

Koop minder A-merken

Natuurlijk super makkelijk op ooghoogte winkelen, maar wist je dat alles wat lager ligt vaak goedkoper is. Veel B-merken liggen in de onderste schappen en dat betekend dat je inderdaad wat moet bukken, maar bij de kassa aangekomen is dat het meer dan waard!

Doe geen boodschappen op een lege maag

Het oog is groter dan de maag en dat wil je niet in een supermarkt vol lekkernijen! Zelf zorg ik dat altijd eerst wat eet voor ik de supermarkt instap. Dit bespaart mij makkelijk twee extra broodjes, een zak chips en zak m&m’s per keer!

Super leuk natuurlijk al die lekkernij en je mag ze ook kopen, maar zet ze gewoon op je boodschappenlijst. Staan ze er niet op dan heb je het dus niet nodig!

Zorg voor maximaal aantal boodschappentassen

Dit klink misschien een beetje raar, maar dit heeft mij ontzettend geholpen om niet steeds meer mee te nemen. Ik doe boodschappen met twee boodschappentassen die mij bewust helpen beperken van de hoeveelheid boodschappen.

Super handig, want ik kan niet meer meenemen dan nodig! Weet ik dat ik bijvoorbeeld 8 flessen drinken in de aanbieding moet meenemen dan neem ik een extra tas waar enkel die aanbieding in mag!

Maak een boodschappenlijst

Deze tips had je waarschijnlijk verwacht, maar ik ga hem toch benoemen. Een boodschappenlijst heeft mij namelijk veel geld bespaart. Ik pak niets anders als wat op de boodschappenlijst staat en dat zou jij ook moeten doen!

In een supermarkt ligt namelijk ongelofelijk veel en voor je het weet vul jij je kar met producten die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Een boodschappenlijst zorgt dat je enkel haalt wat je echt nodig hebt voor die week.

Geld besparen op eten & drinken

Iedereen moet eten een eerlijk is eerlijk eten mag ook best wat kosten. Van mij hoef je helemaal niet op de centen te zitten als het om eten gaat. Gezonde voeding is namelijk ontzettend belangrijk, maar bewust geld uitgeven aan eten kan wel! Deze tips helpen je besparen op eten zonder dat je het oog op gevarieerd en gezond eten verliest.

Plan recepten in per week

Absoluut een aanrader is om in ieder geval vijf van de zeven dagen in te plannen. Op Zondag doe ik mijn boodschappen en doe ik dit voor de dagen maandag t/m vrijdag. Voor deze dagen hoef ik dus niet meer naar de supermarkt!

Ik plan voor iedere dag eten in en maak hier de boodschappenlijst voor. Zelf kook ik minimaal één keer voor twee dagen om zo extra te besparen.

Vries restjes in

Waarschijnlijk heb jij vaak ook restjes over. Als dit voor minimaal één persoon is dan vries ik dit gewoon in of doe ik het in de koelkast. Het enigste wat ik niet invries of nog een keer eet is losse aardappelen, groente en vlees.

Stampotten, pasta’s, ovenschotels en internationale gerechten kan je makkelijk invriezen of de volgende dag eten. Super makkelijk en ook nog eens kostenbesparend.

Neem een goede voorraadkast en vriezer

Toen wij drie jaar geleden deze woning kochten, moest er een nieuwe keuken in. Wij kochten bij Ikea de grootste vriezen met vijf laden en god wat ben ik daar blij mee! De vriezer ontdooid zich automatisch waardoor hij optimaal vriest en niet teveel energie verbruikt, maar vooral de opslagcapaciteit is ideaal!

Ook hebben wij een kast onder ons trap gemaak als voorraadkast. Zelf heb ik er allemaal planken in gemaakt zodat we ongelofelijk veel boodschappen kwijt kunnen. Hier slaan we de voorraad op wat lang houdbaar is. Super makkelijk als je actie’s inkoopt en direct kan opslaan.

Minder met eten bestellen

Ik hou ook van eten bestellen en op een gegeven moment bestelde wij iedere week twee keer per week eten. Kostenpost? Ruim €150 per maand! Doodzonde en we zijn dit dan ook direct gaan afbouwen.

En ja wij bestellen nog steeds eten, want we vinden dit ontzettend lekker. Maar we doen dit maximaal één keer per week. Het voordeel is dat we nu nog €60 per maand uitgeven. Nog steeds een hoop geld, maar wij vinden dit een mooi bedrag voor het plezier wat we ervan krijgen.

Drink meer water en thee

Gelukkig is water drinken weer helemaal terug. Frisdrank zit vaak vol suiker en is gewoonweg een stuk duurder als water. Zelfs als je de goedkoopste frisdrank koopt, scheelt het veel geld.

Stel er gaat per dag 1 fles frisdrank doorheen. Een fles huismerk frisdrank kost ongeveer €0,70 * 31 = €21 per maand! Je kan dus makkelijk €20 per maand besparen door iedere dag één fles frisdrank minder te drinken.

Eet je huis leeg

Aan het einde van de maand zou iedereen zijn of haar huis leeg moeten eten. Er liggen vast nog spullen in de voorraadkast die bijna over datum zijn of in de vriezer die echt eens op moeten.

Eén keer per maand ga je dus even door de vriezer en voorraadkast om alles te controleren. Zie je dat het nu echt opgemaakt moet worden dan plan je dat meteen in!

Neem lunch mee

Ik was altijd gek op broodjes van de slager en voor ik het wist bestelde ik drie dagen in de week twee broodjes per week. Achteraf sla me voor mijn hoofd, want dat kostte mij iedere maand €60!

Natuurlijk mag je best af en toe een lunch kopen, maar stel een vaste dag in. Zo bestelde ik iedere vrijdag mijn lunch voor €5 en bespaarde ik dus €40 per maand hierdoor. De rest van de maand nam ik lunch mee.

Afsluitbare clips

Deze tip had ik jaren eerder willen weten, want met afsluitbare clips kan je alles veel langer bewaren als hiervoor. Bij Ikea verkopen ze deze clips waardoor je brood, chips, koeken en andere producten in zakjes langer kan bewaren.

Zelf doe ik ze tegenwoordig overal op en ook na een week is de chips nog steeds knapperig! En de kosten? €1,99 voor 20 clips!

Geld besparen in huis

Ook in huis zijn er ongelofelijk veel kosten waar je makkelijk op kan besparen. Het moeilijke aan besparen in huis is dat we teveel aantrekken wat andere van ons vinden. Alles moet er perfect uitzien en eigenlijk is niets te gek. Nou vanaf nu dus niet meer!

Doe-het-zelver

Ben je niet handig dan nog kan je een heleboel zelf! Op Youtube kan je bijvoorbeeld allerlei filmpjes vinden hoe je iets zelf in huis kan doen. Gamme heeft bijvoorbeeld een heel leuk Youtube kanaal waar je dit kan leren

Dit bespaart je weer een dure kracht inhuren. Natuurlijk zijn er altijd werkzaamheden die je niet zelf kan en echt door een specialist gedaan moeten worden.

gamma doe het zelf youtube 1024x555

Koop tweedehands meubels

Meubels zijn een grote kostenpost en dat is vaak helemaal niet nodig! Heel veel meubels zij namelijk gewoon te vinden op marktplaats. Zelf kochten wij een deel van de meubels nieuw, maar ook een groot deel tweedehands.

Een eettafel is echt zonde om helemaal nieuw te kopen! Maar een bank of bed kan je bijvoorbeeld wel nieuwe kopen, omdat je dit wel zo hygiënisch vindt.

Korter en minder douche

Heerlijk even lekker 20 minuten douche! Wie vind dat nou niet lekker? Maar dit is nou typisch iets wat verandering van gedrag is.

Vijf minuten douche is meer dan genoeg en een absolute tip is om hiervoor een wekker te zetten. Zet jij de douche aan dan zet je de wekker aan en vanaf dat moment kan je alles doen. Wedden dat je tijd overhoudt?

Trek een trui aan in de avond

Heb je het koud dan doe je niet de verwarming omhoog, maar doe je een trui aan! Op gas besparen is absoluut aan te raden als je de energierekening naar beneden wilt brengen

Wist je dat de verwarming één graad lager je 8% stookkosten bespaart? Een trui aandoen of deken omslaan is dan een kleine moeite toch? Met 8% bespaart een gemiddeld gezien ongeveer €80 a €100 per jaar!

Maak gebruik van kaarsjes

Kaarsjes zijn helemaal niet duur en hebben absoluut voordelen. Zo geven ze licht waardoor je geen lampen aan hoeft te doen, maar nog belangrijker is dat ze ook warmte geven! Doe de verwarming dus wat lager of beter nog uit en zet een paar kaarsjes neer.

Super gezellig en de warmte is vaak aangenamer als de warmte van de verwarming.

Geld besparen winkelen

Veel variabele lasten gaan verloren aan winkelen. En ook ik vind het heerlijk om soms de winkelstraat in te duiken en spullen te kopen. Toch moet je hier absoluut iets aan doen, want wat vind je uiteindelijk belangrijker een goed gevulde kledingkast of je dromen uit laten komen?

Winkel met een maximaal budget

Dit is één van de beste tips die ik je kan geven. Zelf budgetteer ik iedere maand een bedrag om bijvoorbeeld kleding te kopen. Dit strot ik in een aparte digitale spaarpot waar ik aankom als ik kleding koop.

Ga ik winkelen en koop ik kleding dan boek ik direct dit bedrag af van mijn digitale spaarpot. Is deze spaarpot leeg dan kan ik dus geen kleding meer kopen!

Het koopgeluk is van korte duur

Als je lekker aan het winkelen bent dan herken je allemaal het gevoel van gelukzaligheid. Bij iedere aankoop krijg je nog een beter gevoel en er lijkt wel geen eind aan te komen.

Onthoud dat als je thuiskomt je waarschijnlijk snel van dit koopgeluk af bent! De volgende dag zit je vol met tassen, waar je mag afvragen of je dat echt wel allemaal nodig hebt.

Laat je niet beïnvloeden door het goede gevoel en vraag jezelf af of je de aankoop wel echt nodig hebt.

Winkel met een doel

Even naar het winkelcentrum, omdat het zo mooi weer is! Natuurlijk niets mis mee, maar weest bewust dat je daar blootgesteld wordt aan verleidingen.

Ik hou meer van winkelen met een doel. Ga dus enkel naar het winkelcentrum als je echt iets nodig hebt. Je koop dan natuurlijk ook enkel wat je nodig hebt en laat al het andere lekker liggen.

Geld besparen op vaste laten

Vaste laten zijn een flinke kostenpost. Vaak word ook ten onrechten gedacht dat je deze kosten MOET maken, want je moet toch normaal kunnen leven. Maar stroom van een goedkopere energieleverancier blijft stroom en het bespaart toch een hoop geld. Jij kan dus ook een hoop geld besparen op je vaste lasten!

Neem zonnepanelen

Zonnepanelen zijn voor veel huishoudens een ongelofelijk goede investering. Zeker als je wat spaargeld hebt liggen dan kan het aantrekkelijk zijn om zonnepanelen te plaatsen.

Uit onderzoek blijkt dat je binnen 7 jaar je zonnepanelen hebt terugverdiend en hierna dus pure winst hebt op de energie die je dan nog opwekt. Aangezien zonnepanelen 25 jaar meegaan, maak je dus 18 jaar winst!

Een gemiddeld huishoudens verbruikt ongeveer 2.900 kWh wat neerkomt op 10 zonnepanelen. Dit kost je ongeveer €5.000 zonder subsidie. Na BTW teruggave betaal je slechts €4.200

Isoleer je woning beter

Net als zonnepanelen kan je woning beter isoleren een flink rendement opleveren. Zeker woningen die voor 1980 komen hebben vaak last van veel warmteverlies.

Het kan rendabel zijn om bijvoorbeeld je spouwmuren, vloer of dak te isoleren. Zeker je spouwmuur isoleren is een relatief kleine ingreep met een goed rendement.

huis verduurzamen besparingen 1024x555

Neem een regenton

Een regenton is niet het eerst waaraan je denkt, maar is echt een leuke manier om te besparen. Met een regenton vang je regenwater op en kan je dit gebruiken om bijvoorbeeld je tuin te besproeien.

Een regenton van 170 liter kan je bijvoorbeeld voor €50 kopen. Stel je gebruikt per jaar 100 regentonnen aan sproeiwater dan komt dat neer op 17.000 liter water. Dit is ongeveer €10 per jaar en heb je dus al binnen 5 jaar je regenton terug verdient.

Vergelijk ieder jaar

Ik ga je weer vermoeien met dat je moet starten met jaarlijks vergelijken! Ik kan het niet genoeg herhalen, want het bespaart ongelofelijk veel geld.

Zo stap ik jaarlijks over van energieleverancier en bespaart mij dit gemiddeld €300 per jaar ten opzichten van als ik zou blijven zitten. En het mooie is dat het echt maximaal een half uurtje werk is.

Overigens kan je ook je verzekeringen vergelijken. Zeker je zorgverzekering kan een hoop geld besparen als je jaarlijks overstapt.

Verzeker enkel wat je niet zelf kan betalen

Verzekeringen zijn in sommige gevalle nodig, maar wij Nederlanders zijn bijna kampioen in het oververzekeren. Want waarom zou je iets verzekeren als je dit makkelijk zelf kan betalen?

Heb jij bijvoorbeeld een huisdierenverzekering? Kijk eens als je dit geld apart zou zetten op een spaarrekening. Wedden dat je binnen een jaar dan al genoeg geld op die rekening hebt staan om heel veel (kleinere) behandelingen zelf te betalen.

Verzeker dus enkel wat je niet uiteindelijk niet zelf kan betalen. Je zou zien dat je aan enkele verzekeringen nu meer dan genoeg hebt en je dus flink kan besparen op je verzekeringen.

Ga kleiner wonen

Heb je een huis waar je twee kamers de afgelopen twee weken nauwelijks hebt gezien? Ga dan gauw kleiner wonen! Je hebt al die ruimte niet nodig, maar betaald er wel voor.

Veel mensen wonen veel te groot en dit kost meer huur, maar je moet dit ook allemaal onderhouden. Denk eens na wat het je aan kosten en energie zou besparen als je kleiner woont.

Stop met al die abonnementen

Automatisch scheermesjes ontvangen, een abonnement op de sportschool en een abonnement op die verschillende streamingdiensten. Je kan niet zonder! Maar vraag jezelf eens af hoevaak je er gebruik van maakt? Reken even hoeveel geld je dit per keer kost?

Zeker abonnementen op scheermesjes, boxershorts en andere producten zijn echt weggegooid geld. Het is ten alle tijden duur en weggegooid geld. Koop het gewoon in bulk en in de aanbieding!

Kies voor simonly

Heb je nog steeds een mobiel abonnement waar je ook betaald voor je mobiel? Stop daarmee en sluit een simonly abonnement af.

Koop bijvoorbeeld een refurbished telefoon. Dit is een tweedehands telefoon die helemaal is nagelopen. Vaak kan je hier nog jaren meedoen en betaal je slechts voor je simonly.

Geld besparen met kinderen

Zelf heb ik een zoontje van één en iedereen wilt natuurlijk het beste voor zijn of haar kind. Maar hoeveel geld je daaraan uitgeeft, zegt helemaal niets! Zo maken wij ook bewust keuzes als het gaat om het geld wat wij uitgeven aan hem.

Koop bij goedkope (kleding)winkels

Niets is zo leuk als je kleintje in leuke kleding. Voor je het weet koop je rompers van €10 per stuk of kruipt de kleine en een broek van €30. Super leuk, maar ze zitten zo kort in de kleding dat het echt zonde is om overal zoveel geld voor uit te geven.

Zeeman heeft bijvoorbeeld een Instagram waar ze super leuke kleding voor kleintjes delen. Vaak kost een trui 5 a 6 euro en betaal je voor een shirtje ook slechts enkele euro’s. Super leuk en betaalbaar.

zeeman instagram kleding kopen 1024x555

Bespaar op baby(voeding)

Als je een kleintje op de wereld zet dan schrik je echt even van de kosten die je betaald aan babyvoeding. Wij kochten ook Nutrilon en laat dit nou ook direct de duurste zijn.

Nu heeft de consumentenbond onderzoek gedaan naar het verschil tussen A- en B-merk flesvoeding. En wat blijkt? Er zit vrijwel geen verschil tussen de de kwaliteit! Er zit namelijk ongelofelijk strenge eisen aan babyvoeding en dit zorgt voor een hoge standaard.

Maar de prijs ligt twee keer lager van een B-merk flesvoeding! Doe je voordeel ermee zou ik zeggen.

Koop tweedehands studieboeken

Het grote na- en voordeel van studieboeken is dat je vaak maar één jaar gebruikt. Koop je deze nieuw dan is dat dus best duur voor de tijd dat je het daadwerkelijk gebruikt.

Maar nu je dit weet dan weet je ook dat er dus ieder jaar heel veel studieboeken vrijkomen! Deze kan je heel makkelijk online kopen voor een veel lager bedrag als de nieuwprijs!

Geld besparen op vakantie’s

Eerder schreef ik al tips om te besparen op je vakantie, maar hieronder heb ik de beste tips nog even samengevat.

Vakantie boeken met korting

Het klinkt zo logisch, maar als het gaat om vakantie’s boeken veel mensen nog veel te vaak zomaar een vakantie. Ongelofelijk dom, want ook je vakantie kan je vaak boeken met een flinke korting.

Zit je bijvoorbeeld vast aan het hoogseizoen? Boek dan met vroegboekkorting of als je in Nederland blijft, kijk dan eens naar de bungalowrace van Center Parcs.

Stel een vakantiebudget in

Ook bij ons mag de vakantie best wat geld kosten. Een paar keer per jaar gaan wij met vakantie en dan mag zeker de zomer bij ons best wat duurder zijn.

Maar ook wij stellen van te voren een budget vast voor we een vakantie boeken. Ook op vakantie doen wij dit! Zo doen wij het gemiddeld met €50 per dag per volwassenen op vakantie. Dit betekend dus dat wij op een vakantie van 14 dagen dus maximaal €1.400 zakgeld hebben. Dit kan overigens een stuk minder, maar wij nemen het er dan echt even van.

Ga eens kamperen

Kamperen biedt zoveel voordelen ten opzichten van hotels. Het is echt een andere ervaring en zou zonde zijn om nooit mee te maken. Je brengt veel meer tijd door in de natuur en komt echt tot rust.

Een andere voordeel is dat kamperen vaak veel goedkoper is als luxe hotels. Ben je niet van een tent? Huur dan een stacaravan! Is wel iets duurder, maar nog altijd veel goedkoper als all inclusive naar de zon in een luxe hotel.

Overige geld besparen tips

 • Neem eten en drinken mee tijdens dagjes uit
 • Stop met receptenboeken en zoek de recepten online op.
 • Een waterontharder zorgt voor minder schoonmaakwerk, maar ook voor minder aanslag in elektrische apparaten waardoor ze zuiniger werken.
 • Probeer zo min mogelijk weg te gooien en te hergebruiken
 • Spreek thuis met vrienden af en sla uiteten eens over
 • Zeg de krant op en neem een online abonnement. Deze kan je lezen op je tablet
 • Kies voor een slimme thermostaat om meer grip te krijgen op je verwarmingskosten
 • Druk je wc-rol plat hierdoor rolt hij minder makkelijk af en gebruik je dus minder wc-papier.
 • Koop gewoonweg minder vaak!
 • Gooi geen groente en fruit weg! Zijn ze bijna over datum? Maak er dan een lekkere smoothie van