Drastisch geld besparen is één van de belangrijkste onderdelen als je meer grip wilt krijgen op je financiën. Iedere euro die je niet uitgeeft, hoeft je namelijk ook niet te verdienen.

Tijd dus om eens flink door je uitgaven te gaan en naar je gedrag te kijken om je uitgaven drastisch af te bouwen.

Hoofdstuk 1

De basis van geld besparen

Geld besparen lijkt noodzakelijker als ooit tevoren.

1,3 miljoen mensen ervaren nu al financiële problemen. En 51% van de huishoudens maakt zich grote zorgen over hun financiële toekomst.

geld besparen 150x150.png 150w

Waarom geld besparen?

Nu de prijzen steeds duurder worden, lijkt geld besparen belangrijker als ooit tevoren. Maar is geld besparen anders ook belangrijk?

In één woord: ja.

Geld besparen gaat je ongelofelijk veel opleveren, denk maar eens aan de volgende punten:

 • Krappe maanden zijn verleden tijd
 • Ga je geld besparen dan ga je meer geld kunnen sparen
 • Geldzorgen nemen direct af
 • Uiteindelijk merk je dat geld uitgeven niet gelukkiger maakt
 • Er ontstaat meer financiële ruimte om je werkelijke dromen uit te laten komen

Het klinkt allemaal wat cliché, maar je bent zo gewend om geld uit te geven, dat je niet eens meer nadenkt over de negatieve gevolgen daarvan. Dit terwijl het consumentenvertrouwen de laatste jaren ongelofelijk laag is.

geld besparen consumenten vertrouwen.png 1418w
Bron: CBS

Niet alleen het consumentenvertrouwen staat ontzettend laag, ook de koopbereidheid staat heel erg laag. Heel veel mensen zijn dus niet meer bereid om veel uitgaven te doen.

Drastisch geld besparen lijkt dus belangrijker als ooit te voren.

Hoe bespaar ik geld?

Bij geld besparen denk je direct aan een minder leuk leven. Onnodig, want geld besparen hoeft je leven helemaal niet minder leuk te maken.

Het grootste probleem van vrijwel ieder huishouden is dat uitgaven meegroeien met hun inkomsten. Ga je meer verdienen dan besteed je dit geld eigenlijk automatisch aan luxer maken van je leven.

Maar nu de prijzen stijgen, ontgroeien uitgaven opeens de inkomsten en ontstaan er financiële problemen.

Het is tijd om volledige bewustwording van je financiën te krijgen. Dit doe je natuurlijk door volledig inzicht te krijgen in je financiën en op de hoogte te zijn van al je inkomsten en uitgaven.

overzicht in je financien maken 1024x555

Voor alle duidelijkheid: Je moet precies weten wat je er binnenkomt en uitgaat. Je zult dus een Excel moeten maken om werkelijke van al je kosten op de hoogte te zijn.

Als dit duidelijk is dan kan je beginnen met geld besparen op overbodige kosten die je nauwelijks gelukkiger maken.

De kans is namelijk groot dat veel uitgaven nauwelijks bijdragen een een gelukkiger leven.

Hiervoor moet jouw gedrag met geld drastisch veranderen. Je hebt de laatste jaren ontzettend veel automatisme opgebouwd, die er nu voor zorgen dat je veel te veel geld uitgeeft. Wil je dit dus veranderen dan moet je veranderen in je gedrag.

Simpele voorbeelden hiervan zijn:

 • Eten bestellen, omdat je geen zin hebt om te koken
 • Kleding of andere producten kopen die je niet perse nodig hebt
 • Wekelijks boodschappen weggooien, omdat ze over datum raken
 • Altijd acties kopen, omdat het enkel goedkoper is
 • Lening en/of producten lease die je nu niet kan betalen.

Enkel door bewustwording en jouw gedrag met geld te veranderen ga je drastisch geld besparen.

Laten we beginnen met echt drastisch geld besparen 💪

Hoofdstuk 2

Geld besparen boodschappen

Boodschappen zijn sinds september 18,5% duurder geworden als vorig jaar. Een stel met twee kinderen betaalde ongeveer €400 aan boodschappen. Nu ligt dit al bijna op €500 per maand!

Voor dezelfde boodschappen ben je dus vele meer geld kwijt! Tijd om flink geld te besparen op boodschappen.

geld besparen op boodschappen 150x150.png 150w

1. Doe boodschappen met een plan

Een ijzeren discipline bestaat niet in de supermarkt. Supermarkten kennen alle trucjes om je veel meer te laten kopen als je wilt. Daarom is een boodschappenlijst noodzakelijk, ga nooit meer boodschappen doen zonder boodschappenlijstje!

Maak voor je boodschappen gaat doen een weekmenu met daarop alle maaltijden. Maak van het weekmenu een boodschappenlijst. En haal ook echt alleen wat daarop staat!

Als laatste voeg je deze regel toe: Je gaat maximaal twee keer per week naar de supermarkt. Eén keer voor je wekelijkse boodschappen en maximaal één keer als je iets vergeten bent of nieuwe verse producten nodig hebt.

2. Koop minder A-merken

Bij veel supermarkten liggen de A-merken op ooghoogte. Niet gek, want veel van de A-merken zijn ruimt 40% duurder als huismerken.

a merken boodschappen besparen 1024x896

Je zou zeggen dat dit vooral komt door het kwaliteitsverschil. En heel soms is dat het geval, maar veel vaker zit er nauwelijks verschil in kwaliteit.

A-merk producten besteden namelijk het grootste deel van het prijsverschil in marketing. En dit beïnvloed jou weer om voor het A-merk te kiezen.

3. Een vast looproute

Boodschappen is geen uitje waar je rustig de tijd neemt om eens lekker te winkelen. Als je met deze instelling de supermarkt in gaat dan ga je veel meer uitgeven als nodig is.

Zorg daarom dat je jouw boodschappenlijstje indeelt op de looproute van de winkel. Zo kan je vrijwel bij iedere supermarkt de volgende route aanhouden.

 • Groenten & fruit
 • Vlees & vis
 • Bakkerij
 • Zuivel
 • Langhoudbare producten
 • Vriezer

Zo hoef je niet continue de hele supermarkt door en voorkom je onnodig veel verleidingen.

4. Minder vlees eten

Vlees en vis zijn fors duurder geworden. Gemiddeld is er een prijsstijging van 16% op vlees en daarmee is het één van de grootste kostenposten tijdens de boodschappen.

Dit terwijl we 45% teveel vlees eten volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum.

Daarnaast is minder vlees eten ook goed voor je gezondheid en helpt het aan een beter milieu. Zo stoot de vee-industrie meer broeikasgassen uit als al het transport ter wereld.

besparing minder vlees eten 1024x555

5. Let op de kiloprijs

Als je al de prijs vergelijkt dan ben je al goed bezig, maar let dan goed op de kiloprijs.

Groter inkopen kan vaak een stuk voordeliger zijn. Hou je over? Kijk dan of je dit op een lager moment kan gebruiken of dat je een deel bewaard/invriest.

boodschappen besparen prijs per kg 1024x555

Hoofdstuk 3

Geld besparen op eten & drinken

Eten en drinken is gelukkig in ons land de normaalste zaak ter wereld. Maar daar hebben we ook ontzettend veel slechte gewoontes opgebouwd. Tijd om eens kritisch te kijken naar je gedrag met eten & drinken.

Ik weet zeker, dat je net als ik, ontzettend veel kan besparen op eten & drinken.

besparen op eten en drinken 150x150.png 150w

6. Stop met eten weggooien

Als je een goede planning hebt dan is het vrijwel onmogelijk om eten weg te gooien. Je dient namelijk ook rekening te houden met plotselinge etentjes. Zo plan ik één keer in de week geen maaltijd

Hou je eten over dan heb je er waarschijnlijk een gewoonte van gemaakt om dit weg te gooien.

Doodzonde, want je heb betaald voor dit eten en daarnaast een hoop tijd en energie in gestopt om het te bereiden.

voedselverspilling 1024x555

Ga daarom overgebleven eten invriezen zodat je dit later nog kan opeten. Op deze manier kan je een makkelijke maaltijd op tafel zetten, als je even geen zin hebt om te koken.

7. Minder eten bestellen

Gemiddeld besteld een huishouden één keer per week eten. Met een gemiddelde bestelwaarde van €21 komt dit uit op ongeveer €100 per maand.

Geen zin om te koken, is de meeste genoemde reden. Je geeft dus jaarlijks €1.200 uit aan eten bestellen, omdat je geen zin hebt om te koken.

Beste bizar toch?

8. Neem een goede voorraadkast en vriezer

Toen wij drie jaar geleden deze woning kochten, moest er een nieuwe keuken in. Wij kochten bij Ikea de grootste vriezen met vijf laden en god wat ben ik daar blij mee! De vriezer ontdooid zich automatisch waardoor hij optimaal vriest en niet teveel energie verbruikt, maar vooral de opslagcapaciteit is ideaal!

geld besparen met vriezer 1024x555

Ook hebben wij een kast onder ons trap gemaak als voorraadkast. Zelf heb ik er allemaal planken in gemaakt zodat we ongelofelijk veel boodschappen kwijt kunnen. Hier slaan we de voorraad op wat lang houdbaar is. Super makkelijk als je actie’s inkoopt en direct kan opslaan.

9. Drink meer water en thee

Gelukkig is water drinken weer helemaal terug. Frisdrank zit vaak vol suiker en is gewoonweg een stuk duurder als water. Zelfs als je de goedkoopste frisdrank koopt, scheelt het veel geld.

Stel er gaat per dag 1 fles frisdrank doorheen. Een fles huismerk frisdrank kost ongeveer €0,70 * 31 = €21 per maand! Je kan dus makkelijk €20 per maand besparen door iedere dag één fles frisdrank minder te drinken.

10. Eet je huis leeg

Aan het einde van de maand zou iedereen zijn of haar huis leeg moeten eten. Er liggen vast nog spullen in de voorraadkast die bijna over datum zijn of in de vriezer die echt eens op moeten.

Eén keer per maand ga je dus even door de vriezer en voorraadkast om alles te controleren. Zie je dat het nu echt opgemaakt moet worden dan plan je dat meteen in!

11. Neem lunch mee

Ik was altijd gek op broodjes van de slager en voor ik het wist bestelde ik drie dagen in de week twee broodjes per week. Achteraf sla me voor mijn hoofd, want dat kostte mij iedere maand €60!

Natuurlijk mag je best af en toe een lunch kopen, maar stel een vaste dag in. Zo bestelde ik iedere vrijdag mijn lunch voor €5 en bespaarde ik dus €40 per maand hierdoor. De rest van de maand nam ik lunch mee.

12. Afsluitbare clips

Deze tip had ik jaren eerder willen weten, want met afsluitbare clips kan je alles veel langer bewaren als hiervoor. Bij Ikea verkopen ze deze clips waardoor je brood, chips, koeken en andere producten in zakjes langer kan bewaren.

geld besparen ikea afsluitbare clip.png 1498w
Bron: Ikea

Zelf doe ik ze tegenwoordig overal op en ook na een week is de chips nog steeds knapperig! En de kosten? €1,99 voor 20 clips!

Hoofdstuk 4

Geld besparen op energiekosten

De energierekening is één van grootste boosdoeners als het gaat om oplopende maandlasten.

Je zult dus bewust met je energie om moeten gaan om deze kosten in de hand te houden. Daarom hieronder mijn beste tips om te besparen op je energierekening.

geld besparen energierekening 150x150.png 150w

13. Korter en minder douche

Douche was nog nooit zo duur als nu. Op dit moment kost een douchebeurt van 5 minuten ongeveer €1,60 aan gaskosten. Bij een huishouden van vier personen is dit dus ruim 6 euro per keer.

 • Zeg douchebeurten van 20 minuten vaarwel en zorg dat je maximaal 5 minuten gaat douche
 • Ga maximaal twee of drie keer per week douche
 • Zorg voor een waterbesparende douchekop. Hiermee bespaar je 40 tot 60 procent op je water en daarmee ook op je gaskosten.

14. Zet je verwarming lager

De verwarming zorgt voor minimaal de helft van je energierekening. Door slim te verwarmen kan je een hoop geld besparen.

Om te beginnen start met je een extra trui aandoen als je het koud krijgt. Pas als je het echt niet meer warm krijgt, dan ga je de verwarming aanzetten.

Streng? Niet als je weet dat je thermostaat één graad lager zetten je ongeveer €468 per jaar kan besparen.

besparing verwarming lager 1024x555

15. Neem zonnepanelen

Zonnepanelen zijn voor veel huishoudens een ongelofelijk goede investering. Zeker als je wat spaargeld hebt liggen dan kan het aantrekkelijk zijn om zonnepanelen te plaatsen.

Uit onderzoek blijkt dat je binnen 7 jaar je zonnepanelen hebt terugverdiend en hierna dus pure winst hebt op de energie die je dan nog opwekt. Aangezien zonnepanelen 25 jaar meegaan, maak je dus 18 jaar winst!

Een gemiddeld huishoudens verbruikt ongeveer 2.900 kWh wat neerkomt op 10 zonnepanelen. Dit kost je ongeveer €5.000 zonder subsidie. Na BTW teruggave betaal je slechts €4.200

16. Isoleer je woning beter

Net als zonnepanelen kan je woning beter isoleren een flink rendement opleveren. Zeker woningen die voor 1980 komen hebben vaak last van veel warmteverlies.

Het kan rendabel zijn om bijvoorbeeld je spouwmuren, vloer of dak te isoleren. Zeker je spouwmuur isoleren is een relatief kleine ingreep met een goed rendement.

huis verduurzamen besparingen 1024x555

Doe jij meerdere verduurzamingen aan je woning dan kan je een extra subsidie aanvragen. Zo kan je 30% subsidie krijgen voor het isoleren van je woning.

17. Gebruik vaker de Eco-stand

Veel elektrische apparaten in huis hebben tegenwoordig een Eco-stand. Dit klinkt als een marketingtrucje, maar dat is het niet.

Zo verbruikt een wasmachine op ecostand 30% minder energie als het normale wasprogramma.

Maar ook je vaatwasmachine kan op ecostand draaien en zelfs je CV heeft zo een ecostand!

Je CV gaat dan pas verwarmen als je het water nodig hebt, en houdt dus niet continue het water op temperatuur. Dit bespaar je €200 per jaar!

Hoofdstuk 5

Geld besparen aan je huis

Als je een huis koop dan adviseert het Nibud om minimaal 1% van de huiswaarde jaarlijks te sparen voor onderhoud. Bij een huis van 2,5 ton moet je dus jaarlijks €2.500 sparen.

Je huis kost dus een hoop geld, maar je kan ook hier een hoop geld besparen.

geld besparen huis 150x150.png 150w

18. Ga zelf meer klussen

Klussen laten doen is ongelofelijk duur, op dit moment kost iemand inhuren ongeveer 40 tot 60 euro.

Kan jij dus zelf klussen dan bespaart je dit een hoop geld. Zo kan je makkelijk zelf je vloer leggen, muren behangen of schilderen en je trap bekleden.

Weet je niet hoe het moet? Gamma heeft een ontzettend handig Youtube-kanaal waar zij alles uitleggen.

gamma doe het zelf youtube 1024x555

19. Zorg voor goed onderhoud

Een koopwoning gaat met de tijd zijn mankementen tonen. Denk hierbij aan een verouderde CV, renoveren van de badkamer of keuken en schilderwerk.

Allemaal kosten die duizenden euro’s kosten, maar absoluut op een gegeven moment nodig zijn.

Daarom is het verstandig om je huis goed te onderhouden. Zorg daarom voor het volgende jaarlijkse onderhoud

 • Onderhoud aan je CV
 • Schoonmaken van je dakgoot (en zonnepanelen)
 • Afvoeren schoonmaken zodat water goed kan doorstromen
 • Controleren op (storm)schades aan het dak en gevel
 • Vegen van de schoorsteen
 • Ventilatiesystemen onderhouden
 • Kozijn en ramen reinigen in controleren op schade
 • Controleer of aardlekschakelaar nog goed werkt

Onderhoud jij jaarlijks de bovenstaande punten dan kan je groot onderhoud soms wel jaren uitstellen.

20. Koop tweedehands meubels

We leven in een ontzettende consumptiemaatschappij. Doe daar je voordeel mee, want vrijwel alles is tweedehands te koop.

Gemiddeld betaal je 30 tot 40 procent minder voor tweedehands meubels. Voor oudere meubels als een paar jaar kan je zelfs makkelijk 60 procent besparen.

geld besparen tweedehands meubels 1024x555

21. Neem een regenton

Een regenton is niet het eerst waaraan je denkt, maar is echt een leuke manier om te besparen. Met een regenton vang je regenwater op en kan je dit gebruiken om bijvoorbeeld je tuin te besproeien.

Een regenton van 170 liter kan je bijvoorbeeld voor €50 kopen. Stel je gebruikt per jaar 100 regentonnen aan sproeiwater dan komt dat neer op 17.000 liter water. Dit is ongeveer €10 per jaar en heb je dus al binnen 5 jaar je regenton terug verdient.

Hoofdstuk 6

Geld besparen winkelen

Een groot deel van je geld gaat waarschijnlijk op aan impulsaankopen, oftewel aankopen die niet perse nodig zijn.

Natuurlijk denk je hierbij direct aan aankopen in de winkel, maar misschien is online wel de meeste verleiding.

geld besparen winkelen 150x150.png 150w

22. koopgeluk is van korte duur

Als je lekker aan het winkelen bent dan herken je allemaal het gevoel van gelukzaligheid. Bij iedere aankoop groeit dat gevoel van geluk.

Onthoud dat er de volgende dag weinig over is van dit zogeheten koopgeluk. Het enigste wat jij ervan overhoudt, is een lege bankrekening.

Laat je niet beïnvloeden door het goede gevoel en vraag jezelf af of je de aankoop wel echt nodig hebt.

23. Werk met een maximaal budget

De kans is groot dat je op dit moment geen budget hebt. Je weet dus helemaal niet hoeveel je precies maandelijks mag uitgeven aan winkelen.

Geen wonder dat je geen grip krijgt op je uitgaven.

Als het aankomt op uitgaven die je zelf moet doen, kan jij jezelf gewoonweg niet vertrouwen. Stel daarom een maandelijks budget op wat je bijvoorbeeld uit mag geven aan kleding en verzorging.

hoeveel uitgeven aan kleding 1024x555

24. Winkel met een doel

Even naar het winkelcentrum, omdat het zo mooi weer is! Natuurlijk niets mis mee, maar weest bewust dat je daar blootgesteld wordt aan verleidingen.

Ik hou meer van winkelen met een doel. Ga dus enkel naar het winkelcentrum als je echt iets nodig hebt.

Zorg dat je altijd een lijstje maakt met producten die je wilt gaan kopen. Hou je aan het lijstje en koop enkel wat het op het lijstje staat.

25. Stel de 24-uur regel in

1 + 1 gratis, Super uitverkoop, Weg met die BTW en de opruimings sale. Allemaal actie’s waarbij je snel eht gevoel krijgt dat je niet wilt misgrijpen.

Maar hoe weet je nou of het een goede aanbieding is?

Simpel, stel een 24-uur regel in als je iets wilt kopen. Na het zien van een goede aanbieding moet je eerste 24 uur wachten tot je overgaat tot de aankoop.

Je zult zien dat de aanbieding 24 uur later veel minder goed lijkt.

Hoofdstuk 7

Geld besparen op vaste laten

Naast je energierekening zijn er nog tal van vaste lasten. Gemiddeld is een huishoudens 55% van hun inkomen kwijt aan vaste lasten.

Dit is door de opgelopen prijzen vaak gegroeid naar 65% van hun inkomen.

Tijd om dus flink te besparen op vaste lasten met de oplopende maandelijkse kosten.

vaste lasten besparen 150x150.png 150w

26. Verzeker enkel wat je niet zelf kan betalen

Wist je dat een Nederlander gemiddeld 8 verzekeringen heeft? Dit terwijl je het met veel minder verzekeringen kan doen.

Wil je besparen op verzekeringen? Verzeker dan enkel wat je zelf echt niet kan betalen of wat verplicht is.

Wedden dat je met veel minder verzekeringen kan als je nu hebt?

kosten basisverzekeringen 1024x555

Lees hier ook al mijn andere besparen op verzekeringen tips.

27. Stop met al die abonnementen

Gemiddeld heeft een huishouden 14 actieve abonnementen! Hiervan heeft meer dan de helft geen idee hoeveel abonnementen zij precies hebben, laat staan wat zij hieraan uitgeven.

Het gevaar van deze abonnementen is dat deze maandelijkse kosten met zich meebrengen. Kosten die jij maandelijks moet betalen, waar jij soms helemaal geen gebruik van maakt.

populairste abonnementen nibud.png 1572w
Bron: Nibud

In de loop der jaren zijn we steeds meer abonnenten gaan afsluiten. Met het gevolg dat je per maand aan veel hogere maandlasten vast zit.

Het bijzonder is dat veel redenen te maken hebben met gedrag. Inderdaad een groot deel van deze kosten betaal je uit gemakzucht en niet, omdat het echt nodig is.

reden afsluiten abonnementen.png 1280w

Wees streng voor jezelf als het gaat om abonnementen. Het klinkt vaak gemakkelijk en voordelig, maar vaak ben je veel meer kwijt.

28. Ga kleiner wonen

Heb je een huis waar je twee kamers de afgelopen twee weken nauwelijks hebt gezien? Ga dan gauw kleiner wonen! Je hebt al die ruimte niet nodig, maar betaald er wel voor.

Een groter huis heeft vaak hogere maandlasten, maar je bent ook veel meer kwijt aan andere vaste lasten zoals energiekosten, verzekeringen en belastingen.

Hoofdstuk 8

Geld besparen met kinderen

Kinderen zijn ontzettend bijzonder, maar de kosten schieten direct omhoog. Zo kost een eerste kind ongeveer 17% van het netto inkomen. Komt er zelfs een tweede dan gaat 26% van je inkomen op aan je kinderen.

besparen op kind 150x150.png 150w

29. Koop bij goedkope (kleding)winkels

Niets is zo leuk als je kleintje in leuke kleding. Voor je het weet koop je rompers van €10 per stuk of kruipt de kleine en een broek van €30. Super leuk, maar ze zitten zo kort in de kleding dat het echt zonde is om overal zoveel geld voor uit te geven.

Zeeman heeft bijvoorbeeld een Instagram waar ze super leuke kleding voor kleintjes delen. Vaak kost een trui 5 a 6 euro en betaal je voor een shirtje ook slechts enkele euro’s. Super leuk en betaalbaar.

zeeman instagram kleding kopen 1024x555

30. Bespaar op baby(voeding)

Als je een kleintje op de wereld zet dan schrik je echt even van de kosten die je betaald aan babyvoeding. Wij kochten ook Nutrilon en laat dit nou ook direct de duurste zijn.

Nu heeft de consumentenbond onderzoek gedaan naar het verschil tussen A- en B-merk flesvoeding. En wat blijkt? Er zit vrijwel geen verschil tussen de de kwaliteit! Er zit namelijk ongelofelijk strenge eisen aan babyvoeding en dit zorgt voor een hoge standaard.

Maar de prijs ligt twee keer lager van een B-merk flesvoeding! Doe je voordeel ermee zou ik zeggen.

besparen flesvoeding kind 1024x555

31. Koop tweedehands studieboeken

Het grote na- en voordeel van studieboeken is dat je vaak maar één jaar gebruikt. Koop je deze nieuw dan is dat dus best duur voor de tijd dat je het daadwerkelijk gebruikt.

Maar nu je dit weet dan weet je ook dat er dus ieder jaar heel veel studieboeken vrijkomen! Deze kan je heel makkelijk online kopen voor een veel lager bedrag als de nieuwprijs!

32. Koop luiers en doekjes goedkoop in

Wist je dat er groot verschil zit in de prijs van luiers?

 • Pampers kosten gemiddeld 30 cent per stuk
 • Huggies luiers kosten gemiddeld 22 cent per stuk
 • Huismerk luiers kosten gemiddeld 15 cent per lstuk

Je kan een hoop geld besparen door de goede luiers te kopen.

Naast het merk luier, kan grootschalig inkopen van luiers ook een hoop geld besparen.

besparen op luiers 1024x555

33. Word lid van de bibliotheek

Voor kinderen is het gratis om lid te worden van de bibliotheek. Kinderen zijn gek op lezen en daar kunnen ze gratis boeken huren.

Super leuk, want zo kunnen jullie iedere keer een nieuw boekje lezen.

Daarnaast is lezen ook nog eens erg goed voor de ontwikkeling van het kind. Twee vliegen in één klap dus.

Hoofdstuk 9

Geld besparen op vakantie’s

Gemiddeld gaan wee 2,4 keer per jaar op vakantie. Gemiddeld kosten deze vakanties per persoon €1.300 per jaar.

Een groot deel van je inkomsten gaan dus op aan vakanties. Tijd om eens flink te besparen op vakanties.

besparen op vakantie 150x150.png 150w

34. Vakantie boeken met korting

Het klinkt zo logisch, maar als het gaat om vakantie’s boeken veel mensen nog veel te vaak zomaar een vakantie. Ongelofelijk dom, want ook je vakantie kan je vaak boeken met een flinke korting.

Zit je bijvoorbeeld vast aan het hoogseizoen? Boek dan met vroegboekkorting of als je in Nederland blijft, kijk dan eens naar de bungalowrace van Center Parcs.

35. Stel een vakantiebudget in

Ook bij ons mag de vakantie best wat geld kosten. Een paar keer per jaar gaan wij met vakantie en dan mag zeker de zomer bij ons best wat duurder zijn.

Maar ook wij stellen van te voren een budget vast voor we een vakantie boeken. Ook op vakantie doen wij dit! Zo doen wij het gemiddeld met €50 per dag per volwassenen op vakantie. Dit betekend dus dat wij op een vakantie van 14 dagen dus maximaal €1.400 zakgeld hebben. Dit kan overigens een stuk minder, maar wij nemen het er dan echt even van.

36. Ga eens kamperen

Kamperen biedt zoveel voordelen ten opzichten van hotels. Het is echt een andere ervaring en zou zonde zijn om nooit mee te maken. Je brengt veel meer tijd door in de natuur en komt echt tot rust.

Een andere voordeel is dat kamperen vaak veel goedkoper is als luxe hotels. Ben je niet van een tent? Huur dan een stacaravan! Is wel iets duurder, maar nog altijd veel goedkoper als all inclusive naar de zon in een luxe hotel.

Hoofdstuk 10

Extra geld besparen tips

Alle beetjes helpen en daarom heb ik hieronder nog extra tips om te besparen. Snel en beknopt voor je weergeven.

Sommige tips hebben namelijk bijna geen uitleg nodig, maar kunnen wel een hoop opleveren.

geld besparen extra 150x150.png 150w
 • Neem eten en drinken mee tijdens dagjes uit
 • Stop met receptenboeken en zoek de recepten online op.
 • Een waterontharder zorgt voor minder schoonmaakwerk, maar ook voor minder aanslag in elektrische apparaten waardoor ze zuiniger werken.
 • Probeer zo min mogelijk weg te gooien en te hergebruiken
 • Spreek thuis met vrienden af en sla uiteten eens over
 • Zeg de krant op en neem een online abonnement. Deze kan je lezen op je tablet
 • Kies voor een slimme thermostaat om meer grip te krijgen op je verwarmingskosten
 • Druk je wc-rol plat hierdoor rolt hij minder makkelijk af en gebruik je dus minder wc-papier.
 • Koop gewoonweg minder vaak!
 • Gooi geen groente en fruit weg! Zijn ze bijna over datum? Maak er dan een lekkere smoothie van