• 49% van de consumenten denkt het meest uit te geven in de zomermaanden volgens onderzoek van de ING.
  • De horeca, vakantie, uitjes en kleding zijn de grootste uitgaven in de zomermaanden.
  • Lees ook meer over goedkoop op vakantie

Als de zomer voor de deur staat merk je dat meteen aan de sfeer op straat. Mensen zijn vrolijker als de zon schijnt en gaan massaal op stap. Ze pakken een terrasje, gaan shoppen in de stad of kopen elke dag een ijsje. Dat is allemaal hartstikke leuk, maar niet heel goed voor de portemonnee.

Zit je een beetje krap bij kas? Dat betekent echt niet dat je in de zomer op een houtje hoeft te bijten. Er zijn namelijk een aantal manieren waarop je geld kunt besparen in de zomer terwijl je toch volop geniet van de zon. Hoe dat zit? Lees snel voor het antwoord!

Iedere dag deel ik tips hoe jij meer geld kan besparen en hoe je beter kan worden met geld.
Volg mij op instagram!
wouter cursus.png

Laat de auto vaker staan

Je bent zo gewend aan de auto pakken, maar met de oplopende benzineprijzen kan dit behoorlijk in de portemonnee lopen. Zuinig rijden begint bij de auto zoveel mogelijk laten staan, dit kost je uiteindelijk helemaal niets.

Sinds ik een elektrische fiets heb, is dat een stuk makkelijker geworden. Heb je deze nog niet dan heb ik een leuke manier om deze bij elkaar te sparen. Iedere keer dat jij de fiets pakt, stort je het bedrag wat je normaal kwijt was aan de auto op een aparte spaarrekening voor je elektrische fiets.

Hou het makkelijk en zet hiervoor je km teller aan als je gaat fietsen. Je kan het aantal km dan vermenigvuldigen met €0,20 en zo weet je hoeveel je iedere keer kan sparen voor je elektrische fiets.

Doe de airco zo min mogelijk aan

De airco is één van de grootste energieslurpers in de zomermaanden. Als de temperatuur oploopt dan staat deze vaak een groot deel van de dag aan. Als je thuis werkt in je kantoor en waarschijnlijk in de slaapkamer als je wilt slapen.

Super fijn, maar met de hoge energieprijzen is dat echt een grote kostenpost. Veel beter is om je ramen tegenover elkaar open te zetten. Dit noem je ook wel een dwarsventilatie en zorgt voor een heerlijk briesje door je huis. Dit doet wonderen om de binnentemperatuur te verlagen. Het beste van alles is dat het gratis én milieuvriendelijk is.

Zeker als je gaat slapen dan is de bovenstaande methode perfect. Wil je toch de airco aanzetten, doe dit dan met een timer van maximaal 30 minuten. Als je in slaapt bent gevallen is een airco namelijk helemaal niet zo gezond voor je en je portemonnee.

Ga op vakantie in eigen land

Veel mensen kiezen voor een vakantie weg van waar ze wonen. Dit zijn vaak bestemmingen waar je voor alleen al een ticket erg veel geld betaald. In deze dure tijden is dat lang niet voor iedereen haalbaar. Zo is een vliegticket de afgelopen tijd steeds duurder geworden en staat de benzineprijs op recordhoogtes.

Ons eigen land staat bol van de leuke vakanties. Hieronder een aantal super leuke ideeën als je op vakantie wilt gaan in eigen land.

  • Hou je van varen, zeilen of andere watersport activiteiten dan is Friesland de provincie om naartoe te gaan.
  • Het mooiste weer vind je in de provincies Noord-Brabant en Limburg.
  • Zeeland kent pareltjes van stranden waar je heerlijk in alle rust kan ontspannen
  • En Drenthe en Overijssel zijn de provincies als je van heide, rust en bos houdt.

Maar ook leuk is om een paar uurtjes van Nederland te blijven. Zo ga ik dit jaar naar Noord-Frankrijk, vervolgens een paar dagen naar België en sluiten wij af op Safariresort Beekse Bergen.

Ga vaker barbecueën

Barbecueën is een heerlijke zomeractiviteit waarmee je ook nog geld bespaart op gas- of elektriciteitsrekeningen. Het enigste wat je hoeft te doen zijn wat briketten aan te steken en het feest kan beginnen.

Barbecueën is daarbij ook nog eens super gezellig en iets waar je makkelijk een paar uurtjes voor uit kan trekken. Geniet van het mooie weer in de tuin en gril wat groentes en vlees om daarna gezellig met zijn allen aan tafel te genieten van al het lekkers.

Bespaar geld door zelf te tuinieren

Elk seizoen heeft zijn eigen groenten en fruit. En het leuke is: je kunt er nog geld mee besparen ook. Hoe? Door je eigen producten in de tuin te kweken.

Dat scheelt jou weer een ritje naar de steeds duurdere supermarkt. Je kunt vrij eenvoudig verschillende planten binnenshuis of bij je balkon/vensterbank kweken, zelfs als je geen traditionele tuin hebt. Daarmee bespaar je geld op basisingrediënten, of het nu uien of tomaten zijn, die je meestal bij de supermarkt koopt.

Je wordt er misschien geen miljonair van, maar het is toch fijn voor je portemonnee! Laat je 2 keer per week een was buiten drogen dan kan dat al €60 per jaar besparen.

Droog je kleding buiten

De zomer is bij uitstek het seizoen om kleding buiten te drogen in plaats van ze in een droger te gooien. Dit is een kleine, maar effectieve manier om energie te besparen. Handig is om hiervoor wel een droogmolen te nemen die je makkelijk kan opbergen. Zo heb je er geen last van als er geen was hoeft te hangen, maar heb je wel de optie om direct grote hoeveelheden was te laten drogen.

Doe meer gratis uitjes

De zomer is perfect om gratis uitjes te doen. Waar het in de winter vaak te koud is om buiten wat te ondernemen, kan je nu alles buiten doen. Ga heerlijk picknicken in het park, een wandeling maken door een natuurgebied, een kinderboerderij, speelplekken of het strand. Allemaal activiteiten die geen entree kosten en daarmee lekker goedkoop zijn.

Vind je het leuk om iets stedelijkers te doen dan kan je er ook voor kiezen om een mooie historisch stad te bezoeken. Ga bijvoorbeeld eens naar Volendam, Giethoorn, Utrecht, Maastricht of Leiden. Hier kan je vaak heerlijk wandelen door het centrum en historisch bezienswaardigheden bezoeken. Laat je niet stiekem verleiden tot allerlei overbodige aankopen ;).