Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Geld besparen als student: Bespaar duizenden euro’s studieschuld

 • Wouter authorWouter
 • Laatst bijgewerkt: 01 juni 2021
 • Besparen

Geld besparen als student is misschien nog wel belangrijker als wanneer je een vaste baant hebt. In deze periode moet je namelijk een studie volgen en daarnaast werken om je geld te verdienen. Vaak zijn dit niet de best betaalde banen waardoor je met een beperkt inkomen iedere maand rond moet komen

Veel te veel studenten geef veel te veel geld uit zonder dat zij weten waar dit naartoe gaat. Met het resultaat dat zij vaak de laatste week met een vrijwel lege portemonnee moeten rondkomen.

Wil jij als student meer grip om je geldzaken dan heb ik hieronder 11 tips die je helpen om veel geld te besparen als student. Bruikbare tips die je uiteindelijk duizenden euro’s studieschuld kunnen besparen.

Weet wat je uitgeeft

Dit geldt voor iedereen in Nederland, maar zeker voor jong volwassenen. Dit is namelijk de doelgroep wat geen enkel besef heeft van hun uitgaven. Uiteindelijk blijft er aan het einde van je budget een stukje maand over en dat wil je voorkomen

Ga daarom eens budgetteren en zorg dat je een overzicht hebt van je uitgaven. Zorg dat je duidelijk voor ogen hebt wat je maandelijks sowieso moet betalen en ga vervolgens kijken wat je aan variabele lasten hebt.

In deze stap ga je ook direct kijken of je op kosten kan besparen. Waarschijnlijk zie je ergens wel iets waarvan je denkt, daar gaat echt teveel geld naartoe?

Je zal merken dat je echt een hoop domme ellende koopt in je leven

Doe slim boodschappen

Iedereen zou moeten besparen op boodschappen, maar studenten helemaal. Een groot deel van hun budget gaat namelijk op aan boodschappen en dat komt vooral door het de gewoontes. Stop met meerdere keren per week boodschappen doen! Ga slechts één keer per week naar de supermarkt.

Om je daar ook echt aan te houden, zal je van te voren een boodschappenlijstje moeten maken. Een product vergeten betekend namelijk dat je dit gewoonweg niet hebt. In de supermarkt maak je namelijk makkelijk een paar extra aankopen die je eigenlijk helemaal niet nodig had.

Kijk naar de aanbiedingen om te bepalen naar welke supermarkt je gaat. Zo kan je naar één supermarkt waar voor die week de goedkoopste boodschappen te koop zijn.

Volgens het Nibud is een student gemiddeld €180 per week kwijt aan boodschappen! Dat is omgerekend ongeveer €45 per week. Red jij dat?

Studentenkorting

Zelf heb ik vier jaar lang gestudeerd in Utrecht en daar had je ongelofelijk veel zaken waar je studentenkorting. Zo kocht ik vaak mijn kleding met 20% korting, maar er zijn ook heel veel restaurants waar je extra korting krijgt als student.

Ga je dus kleding kopen, uiteten of iets leuks doen, vraag dan altijd of zij aan studentenkorting doen! Vaak is deze korting ongeveer 20%!

Kook grote porties

Ten eerste zit je er niet op te wachten om iedere avond te koken en ten tweede bespaar je ook nog eens een hoop geld ermee.

Moet je iedere avond zelf koken dan doe je er slim aan om grotere porties te koken en in de koelkast of vriezer te doen. Je kan er makkelijk meerdere avonden van eten! Super makkelijk en het bespaart je geld.

Woon je in een studentengroep en eten jullie wel eens met zijn allen? Gooi dan wat overblijft niet weg, maar doe dit voor jezelf in een bakje. Super makkelijk voor de volgende dag als je geen zin om hebt om te koken en je hoeft er niets voor te betalen.

Het klinkt krenterig, maar als jij de volgende dag geen eten hoeft te halen dan bespaart je dat makkelijk €10 per keer.

Neem een goedkope zorgverzekering

Je zorgverzekering zal een groot deel van je kosten zijn. Momenteel staat de teller op €120 per maand als je een laag eigen risico wilt. Voor studenten val er gelukkig een hoop geld te besparen op je zorgverzekering en ik heb dan ook de volgende tips voor je

 • Verhoog je eigen risico: Een laag eigen risico klinkt fijn, maar je betaalt hier wel voor! Tussen een eigen risico van €385 en €885 zit €22 per maand. Dat is per jaar dus €264! Beter kan je dit geld apart zetten op een spaarrekening.
 • Speciale studentenverzekering: Er zijn speciale studenten zorgverzekeringen, maar dit is niet voor iedere student aantrekkelijk. Vaak heb je bijvoorbeeld een dekking voor een stage in het buitenland, extra fysio behandelingen en is je anticonceptie vergoed. Sport jij niet veel of loop je geen stage in het buitenland dan is het nutteloos. Vergelijk dus altijd goed
 • Extra dekkingen: Je bent nog jong en de kans is groot dat je nauwelijks wat mankeert. Heb je echt een extra dekking op je tandarts, fysio of bril nodig? Bereken wat je in het ergste geval zelf moet betalen. Je zult zien dat het meevaalt en je waarschijnlijk al die extra dekkingen niet nodig hebt. Lees hier bijvoorbeeld wat ik heb geschreven over een of een tandartsverzekering slim is?
 • Betaal je eigen risico per maand: Je eigen risico kan een behoorlijke klap zijn als je deze in één keer moet betalen. Bij veel verzekeraars kan je deze maandelijks betalen en krijg je aan het eind van het jaar het verschilt terug. Heb je nergens gebruik van gemaakt dan krijg je dus netjes alles terugbetaalt.

Koop verzorgingsproducten met 1+1 gratis

Wist je dat in Duitsland de verzorgingsproducten vaak de helft zo goedkoop zijn? Wij in Nederland betalen dus twee keer zoveel! Niet zo gek dat je bij ons vaak 1+1 gratis kan kopen.

Verzorgingsproducten zijn vaak best prijzig. Je douchegel, deo, mascara en huidverzorging zijn ongelofelijk vaak in de aanbieding. Kijk daarom altijd goed de folders door van de Kruidvat of Etos om te weten wanneer je verzorgingsproducten in de aanbieding zijn.

Vanaf nu leg je een voorraad aan met verzorgingsproducten zodat je nooit misgrijpt en geen dure verzorgingsproducten meer zonder aanbieding hoeft te kopen

Neem je eigen eten mee

Ga je naar school, werk of moet je reizen zorg dan dat je altijd je eigen eten meeneemt. Het klinkt ongelofelijk saai, maar eten kopen is gewoon duur. Een broodje op een station of kantine kost je makkelijk €5 en dat 20 dagen per maand is €100 per maand.

Als jij je brood mee zal nemen dan ben je waarschijnlijk €20 kwijt en dat scheelt je dus makkelijk €80 per maand. Dit is slechts een begin, want als je drinken en wat lekkers koop dan kan dit verschil nog veel groter zijn!

Geld besparen is niet altijd leuk. Je zult afwegingen moeten maken en als je hierdoor €100 of misschien wel €150 per maand kan besparen dan is dat zeker het overwegen waard. Kies er bijvoorbeeld voor om alleen op vrijdag wat te kopen als je echt niet zonder kan.

Koop tweedehands of krijg het gratis

Waarom zal je als student alles nieuw kopen. Persoonlijk zal ik als student zoveel mogelijk tweedehands kopen. Natuurlijk is het leuk als je studentenkamer er spik en span uitziet, maar uiteindelijk zal je hier maar weinig tijd doorbrengen.

Wist je dat je zelf veel dingen gratis kan krijgen? Kijk op Facebook naar gratis spullen + plaats en je zult zien dat er wel een Facebookpagina is waar ze gratis spullen aanbieden.

Een paar dingen die ik absoluut tweedehands zou kopen zijn de volgende

 • Meubels: Je hebt helemaal geen dure meubels nodig en op marktplaats staat genoeg wat je kan gebruiken. Het enigste wat je kan overwegen is om een lekker bed te kopen, maar dan zal ik persoonlijk wel eentje kopen die je ook kan gebruiken in je uiteindelijk woning.
 • Studieboeken: Moet je weer geld besteden aan je studieboeken ga dan eerst kijken op bol.com of marktplaats. Daar verkopen ze heel veel tweedehands boeken die je voor minder dan de helft kan kopen. Zelf kocht ik veel boeken niet en keek ik uiteindelijk of het nodig was. Uiteindelijk kocht ik slechts 50% van alle benodigde studieboeken.

Studentenrekening

Dit vergeten heel veel studenten en het is toch zonde. Voor veel betaalrekening moet je namelijk maandelijks 2 a 3 euro betalen. Dit is natuurlijk geen gigantisch bedrag, maar voor studenten is het vaak gratis. Dit bespaard je jaarlijks makkelijk €30 en dat is toch mooi meegenomen.

Kijk dus altijd even goed wat jij voor betaalrekening hebt. Is dit geen studentenrekening? Zet hem dan gelijk om!

Controleer al je toeslagen

Als student heb je recht op redelijke wat vergoedingen. De meeste kan je aanvragen via de belastingdienst en daarom heb ik hieronder een lijst gemaakt met vergoedingen die je als student kan krijgen.

 • Zorgtoeslag: Je moet je zorgverzekering betalen, maar gelukkig krijg een groot deel vergoed. Vergeet het dus niet aan te vragen!
 • Huurtoeslag: Woon je op jezelf als student dan kan je recht hebben op huurtoeslag. Het vervelende is dat dit enkel geldt als je een eigen voordeur, toilet en keuken hebt. Deel je deze dan heb je geen recht op huurtoeslag… En laat dit nou precies voor veel studenten gelden.
 • Aanvullende beurs: Iedereen kan een aanvullende beurs aanvragen. Dit is een maandelijks vergoeding die je kan krijgen als je ouders onder een bepaald inkomen zitten. Deze vergoeding verschilt per persoon en is een gift als je binnen 10 jaar je studie behaald

Let op dat alle toeslagen onder andere gekoppeld zijn aan je inkomen. Ga je dus opeens veel meer verdienen, controleer dan of je nog wel recht hebt op deze vergoedingen.

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
 • Delen met Whatsapp WhatsApp
 • Delen met Pinterest Pinterest
 • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Inkomsten en uitgaven overzicht maken: Mijn volledige verhaal
Is Refurbished kopen goedkoper en betrouwbaar?
Goedkoop eten bestellen met deze 11 tips

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram