En opeens heb je financiële problemen… Het kan iedereen gebeuren en het moeilijkste is om dit te accepteren. Veel mensen schamen zich voor hun financiële problemen, maar enkel door ze onder ogen te zien, kan je er iets aan doen.

In dit artikel deel ik 11 tips om je financiële problemen op te lossen. Het is geen hogere wiskunde, maar vaak

Erken je financiële problemen

De eerste stap is om je probleem te erkennen. Dit is ontzettend lastig, maar waarschijnlijk ben je verder dan je denkt. Je bent namelijk al op dit artikel gekomen en dat betekent dat je wel bewust bent van je probleem.

De volgende stap is om je probleem te erkennen en dat kan je enkel doen door er iets aan te doen. Je zal de cijfers in moeten duiken en beslissingen moeten nemen die je niet leuk vind, maar enkel dan kan je iets aan het probleem doen.

Ga budgetteren voor inzicht

Financieel inzicht is ontzettend belangrijk! De eerste stap is om al je uitgaven door te spitten en overzichtelijk te maken. Een mooi woord hiervoor is budgetteren. In mijn blogpost schrijf ik hoe je in 7 stappen kan budgetteren en hoe je dus financieel overzicht krijgt.

Waarschijnlijk zijn je financiële cijfers niet rooskleurig, maar wees niet te lief voor jezelf. Bij budgetteren is het belangrijk dat je alle kosten meeneemt. Wees eerlijk naar jezelf en kijk het probleem in de ogen, enkel dan kan je er iets aan doen.

Maak gebruik van mijn speciaal ontwikkelde spreadsheet om al je financiën inzichtelijk te maken.

Verhoog inkomsten

Het klinkt ontzettend logisch, maar heb jij geldzorgen dan is even niets meer logisch. Door je inkomsten te verhogen heb je direct meer geld tot je beschikking en dat kan direct je geld problemen oplossen.

Om te starten kan je inkomsten verhogen door meer te gaan werken. Werk je nog geen 40 uur dan kan je kijken of het mogelijk is om meer uren te werken bij je baas. Ook kan je kijken voor een bijbaan of side hustle. Deze laatste zal niet het meeste gel op de korte termijn opleveren, maar wellicht wel op de langere termijn

Uitgaven verlagen

Uitgaven verlagen of geld besparen klinkt zo eenvoudig en toch is dit voor heel veel mensen ontzettend moeilijk. Je moet namelijk gaan snijden in je uitgaven en laat dit nou net iets zijn wat je liever niet doet. Lekker uiteten, nieuwe kleding en een drankje op het terras maken het leven tenslotte een stuk leuker.

Toch ga je verandering aanbrengen in je uitgaven. Je gaat goed naar uitgaven kijken en zorgt dat je per direct stopt met uitgaven die niet noodzakelijk zijn. Hieronder een voorbeeld van uitgaven die je vandaag direct al kan schrappen.

  • Horeca: Een drankje op het terras, broodje in de stad, uiteten of eten bestellen is allemaal verleden tijd. Het kan veel goedkoper door thuis je eten klaar te maken.
  • Nieuwe spullen: Waarschijnlijk heb je al meer als genoeg spullen en kan je wel even vooruit. Heb je echt iets nodig dan kijk je eerst naar een tweedehands oplossing.
  • Betaalde dagjes weg: Dagjes weg maken het leven een stuk fijner, maar geldzorgen maakt je diep ongelukkig. Stop dus met betaalde dagjes weg. Geen dierentuin, overdekte speeltuin, attractiepark of andere bezigheden. Gebruik je creativiteit, want er is genoeg gratis te doen wat ook erg leuk is.
  • Even naar de supermarkt: Een grote kostenpost is even naar de supermarkt gaan. Je ging voor een pak melk en kwam naar buiten met een tas vol lekkers. Eén keer per week doe je boodschappen en haal je enkel wat er op je boodschappenlijst staat. Voor andere besparen op boodschappen tips lees mijn blog hierover.

Regel betalingsregeling voor je schulden

Heb je naast je hypotheek schulden dan is het tijd om deze af te bouwen. Veel mensen zullen zeggen dat de rente ontzettend laag is en je beter je geld elders aan kan spenderen, maar schulden zijn niets anders als geld wat je hebt uitgegeven wat je niet hebt.

Schulden zijn vaak één van de grootste problemen bij financiële problemen. Vaak begint het met een kleine schuld van enkele tientjes of honderden euro’s en deze lopen in rap tempo op. Vaak zo snel dat er nauwelijks zicht is hoeveel deze schuld precies is. Met het uiteindelijke resultaat dat er maandelijks zoveel kosten zijn aan de rente dat er nauwelijks afbetaald kan worden.

Schrijf al je schulden op met daarachter de rente die je moet betalen. Los de schuld met de hoogste rente als eerste af en probleem betalingsregelingen te treffen.

Werk met een weekbudget

Mensen met financiële problemen hebben vaak moeite met verantwoord omgaan met hun budget. Daarom ga je vanaf nu werken met een weekbudget. Iedere week krijg je een budget waarmee je de boodschappen en andere variabele uitgaven kan financieren.

Als je gaat budgetteren dan begroot je hoeveel je kwijt mag zijn aan boodschappen en andere variabele uitgaven. Dit moet een strakke begroting zijn, want het doel is om zoveel mogelijk geld per maand over te houden.

Op een betaalrekening zet je nu enkel budget voor een week. De rest van het geld staat op een andere rekening. Na een week vul je de betaalrekening waar aan met een nieuwe weekbudget. Is het geld op dan heb je pech en moet je het een paar dagen zonder geld doen.

Werk aan een spaarplan

Sparen klinkt voor heel veel mensen logisch, maar als je geldzorgen hebt dan ben je al blij als je rondkomt. Toch is het ontzettend belangrijk om een spaarplan te hebben.

Met een spaarplan zorg je dat werkt naar een situatie waarbij je genoeg spaargeld hebt. Dit is om eventuele onvoorzienbare kosten te dekken zoals de reparatie van je auto, zorgkosten of een kapotte wasmachine.

Spaargeld is ontzettend prettig om geldzorgen weg te nemen. Zo is het aan te raden om altijd een paar maanden spaargeld te hebben staan voor je maandelijkse kosten. Mocht je werkloos raken of er iets anders gebeuren dan heb je altijd geld om een paar maanden door te komen.

Verander je relatie met geld

Geld maakt niet gelukkig, maar financiële problemen maken wel ongelukkig. Vaak hebben mensen met geldzorgen een niet al te beste relatie met geld.

Geloof jij bijvoorbeeld heilig dat geld gelukkig maakt dan is de kans groot dat je veel geld uitgeeft. Je gelooft uiteindelijk dat dit de manier is om gelukkig te zijn. Vaak is dit enkel een kortstondig geluk en ben je na enkele uren dit gelukgevoel weer kwijt. Misschien zelfs al vervangen door stress, omdat je weer teveel geld hebt uitgegeven.

Kortom je relatie met geld kan ontzettend belangrijk zijn in hoe je omgaat met geld. Ga bij jezelf te raden hoe je naar geld kijkt en wat dit voor gevolgen heeft voor je financiële situatie.

Leer meer over geld

Geld is een middel, maar heel weinig mensen weten dit middel optimaal in te zetten. Ontzettend zonde, want geld speelt een ontzettend belangrijke rol in onze samenleving en laat dit nou direct het grootste probleem bij jou zijn.

Wanneer jij meer over geld gaat begrijpen, des de betere financiële keuzes jij kan maken. Nu hoef je niet direct allerlei moeilijke boeken te lezen. Train jezelf om nieuwsgierig te zijn naar geld en wat hierbij komt kijken.

De rijkste mensen zijn niet enkel rijk geworden doordat zij ontzettend hard werken. Zij begrijpen vaak beter de functie van geld en hoe zij hier mee om moeten gaan.

Verander iedere maand één financieel aspect. Denk hierbij aan geld besparen in je vaste lasten of variabele uitgaven, maar ook aan sparen of vermogen opbouwen.