Betalen in termijnen of beter gezegd nu kopen en later betalen! Perfect je koopt nu die mooie laptop, tv of bed en hoeft pas later te betalen. Super handig als je nu even het geld niet hebt liggen, maar toch het product wilt hebt. Je huis heb je tenslotte ook met geld gekocht dat je niet hebt liggen. Hoe erg kan die laptop dan bijvoorbeeld nog zijn? Tenslotte is de rente slechts een paar procent en zal het wel meevallen wat je meer gaat betalen.

Hoe werkt betalen in termijnen?

Stel je wilt een laptop tv op afbetaling. Wanneer je de tv bestelt hoef je niet direct het bedrag te betalen. Maar je betaald de televisie af in termijnen die je van te voren afspreekt met de winkel. Zodra je alle termijnen netjes hebt betaald ben je volledig eigenaar van te televisie.

Natuurlijk zit er ook een adertje onder het gras, want het klinkt fijn om bijvoorbeeld iedere maand een klein bedrag te betalen. Maar de winkel die je deze service aanbiedt wilt daar natuurlijk ook wat aan verdienen. Naast de winst die ze maken op het product zullen ze ook flink verdienen aan de rente die jij betaald!

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
  • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
  • 100% inzicht in al je uitgaven
  • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Je betaalt een flinke rente!

Je zal er niet direct bij stilstaan, maar kopen op afbetaling is gewoon erg duur. Bij de meeste winkels betaal je namelijk 10 tot 14 procent rente. Als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld je hypotheek (2%) dan is het gewoon ontzettend hoog.

Wanneer je gaat betalen in termijnen dan kan je hier het aantal maanden voor kiezen. Deze periode kan afwisselen van 3 tot 24 maanden of bij duurdere aankopen zelfs tot 48 maanden. Des de hoger de betaaltermijn is, des de minder je per maand gaat betalen. Tenslotte is die laptop die je koopt verdeelt over meer maanden een minder hoog bedrag. Maar vergeet niet dat de rente ook vaak een stuk hoger is bij een langere betaaltermijn!

Hoeveel rente betaal je?

Leuk die 10 of 14 procent rente die je betaald, maar wat betekend niet nou precies? Aan de hand van het voorbeeld hieronder laten we je zien wat een laptop van €1.000 zal kosten als je deze betaald op afbetaling. Hiervoor zullen we verschillende betaaltermijnen laten zien

LeningJaarlijkse renteMaandenTermijnbedragTotaal te betalen bedrag
€1.00010%24€46€1.104
€1.00010%36€32€1.152
€1.00014%48€27€1.296

Zoals je in het voorbeeld hierboven zit betaal je ten alle tijden meer dan de €1.000 die je leent. Vaak zie je dat hoe langer de maanden zijn, des de hoger de rente is. Maar ter voorbeeld heb ik ook laten zien wat 12 maanden met dezelfde renten extra kosten. Je termijnbedrag is dan wel lager, maar uiteindelijk betaal je wel bijna €50 extra!

Is betalen in termijnen een (BKR) lening?

Betalen in termijnen betekent dat je iets koop met geld dat je niet hebt en dus een lening aangaat. Dit betaal je vervolgens af in een vast bedrag per maand totdat de lening is afbetaald. Alle leningen die je aangaat als consument boven de €250 is een BKR registratie. Hier is natuurlijk helemaal niets mis mee, maar wel handig om te weten.

Er zijn tenslotte 9 miljoen mensen met een BKR registratie. Zo staat bijvoorbeeld ook je hypotheek geregistreerd bij BKR. BKR is niets meer als een stichting die leningen bijhoudt waar jij en je geldverstrekkers informatie kan opvragen of je leningen en de status daarvan. Zo kunnen de geldverstrekkers kijken of je nog wel een lening kan aanvragen en of je bijvoorbeeld niet veel betalingsachterstanden hebt.

Er is dus helemaal niets mis met een BKR registratie, maar wanneer je meer kan voldoen aan je betalingen dan is het mogelijk dat je een negatieve codering krijgt. Dit betekend dat je minimaal twee maanden niet hebt voldaan aan je betalingen. Heb je zo een negatieve codering dan kan je geen leningen boven de €250 meer verkrijgen.

Je kan je voorstellen des de meer leningen je hebt, dat het bedrag wat je maandelijks moet betalen ook hoger is. De kans dat je bij een financiële tegenvaller dan niet kan betalen is dan ook groter. Een negatieve codering is dan vaak het geval en dat wil je ten alle tijden voorkomen.

Onthoud dat iedere lening boven de €250 een BKR registratie is. Mocht je bijvoorbeeld een laptop van €600 kopen dan krijg je dus zo een registratie. Maar als je gaat aflossen en komt het totale bedrag onder de €250 dan zal deze weer afgemeld worden.

bkr lening 1024x555

De voordelen en nadelen van kopen op afbetaling

Natuurlijk snijd het mes aan te twee kanten en dat geldt ook bij het kopen op afbetaling. Daarom hier de voor- en nadelen van kopen in termijnen.

Voordelen kopen in termijnen

  • Direct gebruik maken van je nieuwe product
  • Je kan het product kopen zonder dat je het geld hoeft te hebben.
  • Je kan een groot bedrag in termijnen betalen waardoor dit een stuk minder hoog lijkt te zijn.
  • Je kan een product kopen waar je met sparen maar moeilijk aan zou komen

Nadelen kopen in termijnen

  • Een BRK registratie kan een flink nadeel hebben. Ben je bijvoorbeeld net afgestudeerd dan kan je misschien met veel geluk net een huis of appartement kopen. De BKR registratie van die nieuwe tv van €1500 die je drie maanden geleden hebt gekocht kan ervoor zorgen dat je de lening van je nieuwe stulpje niet meer kan verkrijgen.
  • De rente die je betaalt is gigantisch hoog! In tegenstelling tot bijvoorbeeld je hypotheek kan dit makkelijk 5x hoger liggen.
  • Zit vaak vast aan een lening voor een product die je misschien al voor het verstrijken van de afbetaling niet meer gebruikt.

Dit zijn de alternatieven voor kopen in termijnen

Voor veel mensen lijkt kopen in termijnen de enigste manier om bijvoorbeeld die laptop te kopen. Maar vaak leiden meer wegen naar Rome en dat geldt ook hier zo. Hieronder een paar alternatieven als je toch niet zo een fan bent van betalen in termijnen.

Sparen

Natuurlijk is best manier om gewoon te sparen! Mocht er dan iets kapot gaan dan kan je dit gewoon kopen van je spaargeld. Wist je dat het Nibud bijvoorbeeld adviseert om per maand 10% van je inkomen te sparen. Zo heb je altijd een financiële buffer mocht er iets gebeuren.

Persoonlijke lening

Een persoonlijk lening is een lening die je in één keer op je rekening gestort krijgt. Iedere maand betaal je vervolgens een bedrag net zolang tot de lening betaald is. Het voordeel hiervan ten opzichten van kopen op afbetaling is dat je meer controle hebt op de rente die je betaald. Vaak ligt deze renten namelijk veel lager als die 10 tot 14%.

Lenen van iemand

Hierbij kan je denken aan geld lenen van iemand, maar vaak is dit toch niet een aanrader. Je wilt tenslotte niet dat geld tussen jullie in komt te staan. Nee ik bedoel ik hier eigenlijk het lenen van het product van iemand. Stel je moet een nieuwe laptop hebben, omdat die van jou stuk is. Vraag dan aan je familie of iemand toevallig nog een oude hebt liggen.

Koop tweedehands

Dit gaat natuurlijk niet voor alles op, maar bij heel veel producten kan je prima een tweedehands variant kopen. Gaat je koelkast, vriezer of wasmachine stuk en heb je het geld niet liggen dan kan je prima een tweedehands kopen. Al is het maar tijdelijk om de kapotte te vervangen. In de tussentijd kan je sparen tot je genoeg geld hebt om een nieuwe te kopen.

Tot slot

Of je kopen met afbetaling wilt is natuurlijk aan jezelf. In financieel opzicht is het niet aan te raden, omdat je gewoonweg meer betaald voor een product dan dat het waard is.

Daarnaast moet je jezelf afvragen of je het product echt nodig hebt? Zou je zonder die nieuwe televisie, laptop of bed kunnen. En zo niet kan je dit ook vervangen zonder dat je te maken hebt met een lening? Ik zou iedereen aanraden om je opties voor alternatieven goed door te nemen. Je zal zien dat een oplossing vaak makkelijker is als je denkt.

Om af te sluiten is het handig om te weten dat BKR registratie vijf jaar na registratie zichtbaar blijft. Krijg je bijvoorbeeld een negatieve BKR registratie dan kan deze jarenlang een probleem vormen bij het aanvragen van nieuwe leningen. Na vijf jaar verdwijnt de BKR registratie.