Hoezo zou je moeten besparen op verzekeringen? Je hebt ze toch gewoon nodig? Zelf dacht ik hier jaren geleden ook zo over! Tot ik erachter kwam dat ik ruim 25% minder kon betalen op mijn verzekeringen. Wil jij weten hoe? Hieronder heb ik 10 tips hoe je direct kan besparen op je verzekeringen.

Besparen op verzerkingen kan een flinke besparing maandelijks opleveren. Als je stilstaat waar jij allemaal voor verzekerd bent dan schrik je waarschijnlijk ook wat je hier allemaal voor betaald. Sommige verzekeringen betaal je al jaren en heb je misschien helemaal niet nodig? Daarom raad ik iedereen aan om ieder jaar je verzekeringen na te lopen zodat je altijd precies weet wat je kwijt bent aan al je verzekeringen.

Hieronder heb ik 11 verschillende tips verzameld om vandaag nog te besparen op verzekeringen.

Besparen op verzekeringen begint bij overzicht

Je koop een nieuwe laptop en voor je het weet loop je de winkel uit met een verzekering van een paar euro per maand. Misschien super handig tegen eventuele schade, maar is het wel het geld waar en is die verzekering het over twee jaa ook nog waard?

Het bovenstaande is slechts een voorbeeld van weer een extra verzekering. Tegenwoordig kan je vrijwel alles verzekeren waardoor de meeste mensen niet eens meer weten wat ze nou wel en niet verzekeren. Sommige onderdelen verzekeren ze vaak dubbel of is allang niet meer nodig.

Een goede opdracht is om al je verzekeringen op te schrijven en om te omschrijven wat het verzekerd. Wellicht zie je direct wat je dubbel verzekerd!

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
  • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
  • 100% inzicht in al je uitgaven
  • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Verzeker alleen risico’s die je niet kan betalen

Heb je wel eens goed gekeken wat je verzekering nou precies dekt? Een extra tandartsverzekering van €12 per maand wat uiteindelijk een bedrag van €350 per jaar dekt, is dat wel zo zinvol?

Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld je zorgverzekering. Heb je al eens overwogen om deze met een hoger eigen risico af te sluiten. Hier bespaar je maandelijks vaak 20 a 30 euro meer wat je weer kan sparen.

In sommige gevallen kan je een eigen risico makkelijk zelf betalen. Hierdoor betaal je een veel minder hoge premie wat je maandelijks een hoop geld kan besparen.

Een goede tip is om te kijken wat je betaald met het laagste eigen risico en het eigen risico wat je wilt kiezen. Spaar het verschil op een rekening en gebruik dit wanneer je extra kosten maakt door een hoger eigen risico.

Vergelijk je verzekeringen

Ben jij ook een slaper? Slapers zijn mensen die nooit kijken of ze elders goedkoper uit kunnen zijn. Zonder dat je het doorhebt betaal je ieder jaar een beetje meer premie en dat is echt doodzonde. Ga dus je verzekeringen vergelijken zodat je weet of je te veel betaald.

Wees vooral niet bang om over te stappen naar een nieuwe verzekeraar. Vaak is het ontzettend simpel en helpt je niet verzekeraar je door het hele proces heen.

Ga je niet oververzekeren

Oververzekeren is echt iets voor Nederlanders. Heel veel mensen zien altijd beren op de weg staan waardoor ze voor de zekerheid een verzekering nemen of een onderdeeltje extra verzekeringen.

Zo kan je bijvoorbeeld een inboedelverzekering afsluiten voor een bepaald bedrag. Vaak kan je zelfs per categorie aangeven voor hoeveel je bijvoorbeeld sieraden, elektronica of kostbaarheden wilt verzekeren. Een bedrag tot €70.000 kan je makkelijk verzekeren, maar zijn jou spullen wel zoveel waard? Je zal zien dat dit bedrag veel lager kan!

Een ander goed voorbeeld is je auto verzekeren. Deze verzekeren veel mensen All Risk, maar is dat je auto nog wel waard? Zo zijn auto’s ouder dan 8 jaar oud vaak niet meer de moeite waard om all risk te verzekeren vanwege de te lage dagwaarde.

Stop met garantieverzekering

Ik kan het woord garantieverzekeringen eigenlijk niet horen. Je koop een nieuw product en kan speciaal een garantieverzekering erbij nemen. Super handig, want je kan dan zonder zorgen van je aankoop genieten!

Voor €4,99 kan je jouw wasmachine bijvoorbeeld verzekeren tegen eventuele valschade, stootschade, waterschade of vochtschade. Maar hoevaak verplaats jij je wasmachine waardoor hij hierdoor schade ondervind? Die kan is ongelofelijk klein en voor eventuele andere normale schade heb je als consument altijd garantie.

Krijg korting bij betaling per jaar

Dit wist je waarschijnlijk niet he? Bij heel veel verzekeringen krijg je een korting als je direct voor een jaar betaald. Voor je zorgverzekering is dat wellicht een beetje teveel, maar bij veel andere verzekeringen is het absoluut een optie.

Verzekeraars promoten deze korting niet en daarom zal je er altijd naar moeten vragen. Vraag of ze een korting geven wanneer jij je verzekering jaarlijks betaald.

Breng verzekeringen samen

Een andere manier hoe je vaak korting kan krijgen is door meerdere verzekeringen bij één verzekeraar af te sluiten. De kortingen kunnen oplopen tot 20%, maar nog een ander groot voordeel is dat je hierdoor veel meer overzicht hebt. Daarbij heb je ook maar met één verzekeraar te maken!

Betekend dit dat je nu per direct al je verzekeringen bij één verzekeraar moet onderbrengen? Absoluut niet, maar neem het wel mee als je wilt vergelijken. Vergelijk al je verzekeringen apart en kijk wat het kost als je ze bijvoorbeeld onderbrengt bij één verzekeraar.

Let op als situatie veranderen

Als je een huis gaat kopen dan is de kans groot dat een aantal verzekeringen automatisch zullen veranderen. Maar kijken ze hierna nooit meer naar bepaalde verzekeringen zoals overlijdensrisicoverzekering of inboedelverzekering.

Ook als er kinderen (gaan) komen dan is het belangrijk om je verzekeringen goed door te nemen. Wellicht is het handig om van te voren je eigen risico te verlagen bij je zorgverzekering en bijvoorbeeld uit te bereiden als je weet dat er al bepaalde kosten aankomen.

Kortom zodra er grote aanpassingen in je leven (gaan) komen dan moet je al je verzekeringen nalopen. Kijk of ze nog allemaal aansluiten bij je levensbehoeftes en vraag desnoods informatie bij de verzekeraar.

Collectieve verzekering zijn niet altijd goedkoper

Wanneer je bij een grote bedrijf zit dan kan je vaak meedoen met een zogeheten collectieve verzekering. Vaak krijg je dan een paar procent korting, omdat meerdere mensen een verzekering afnemen. Maar een groot nadeel hiervan is dat dit vaak de duurdere verzekeraars zijn. Zij kunnen die paar procent korting makkelijk betalen.

Vergelijk je collectieve verzekering daarom altijd met goedkopere verzekeraars om te kijken of je daadwerkelijk goedkoper uit bent. Vergeet natuurlijk niet de onderdelen hierin mee te nemen, want het kan wel zo zijn dat je bij je collectieve verzekering beter gedekt bent.

Betaal een kleine schade zelf

Voor heel veel verzekering geldt dit niet, maar bij een aantal kan dit wel een groot verschil maken. Zo geeft een auto- of motorverzekering bijvoorbeeld een bepaalde korting als je lange tijd geen schade rijdt. Deze korting kan behoorlijk zijn waardoor het soms voordeliger is om een kleine schade zelf te betalen.

Heb je bijvoorbeeld een paar honderd euro schade. Ga dan ten rade of je deze beter zelf kan betalen door te berekenen hoe snel je het terugverdiend met je korting.

Heb jij nog tips om te besparen op verzekeringen? Deel het gerust met de rest van de mensen hieronder!