De energierekening is bij veel huishoudens de afgelopen maanden gigantisch gestegen. De kans is groot dat ook jij minimaal het dubbele betaald aan je energierekening. Tijd om eens flink te besparen op je energierekening. En nee ik ga je geen moeilijke tips geven, maar bespreek hier enkel tips die je in enkele minuten kan toepassen.

De thermostaat een graadje lager

Wist je dat de thermostaat een graad lager zetten je ongeveer 120 m3 per jaar bespaart. Met de huidige gasprijzen (rond de €3,90 per m3 gas) komt dit neer op ongeveer €468 per jaar. Wil jij aankomende winter lekken stoken, bedenkt je dan eens goed wat dit kost. Zo ligt de ideale temperatuur tussen de 19 en 21 graden, zet de verwarming dus op 19 graden en je kan ontzettend veel geld per jaar besparen.

besparing verwarming lager 1024x555

Vervang oude witgoed

Heb jij al heel lang dezelfde droger, wasmachine, koelkast of vriezer dan kan het lonen om deze eens te vervangen. Het verbruik van deze apparaten ligt veel hoger als nieuwere varianten en daarbij versluiten er onderdelen waardoor ze niet meer optimaal werken. Zo kan een oude koelkast vervangen je al €70 per jaar besparen.

Heb je een tweede koelkast of vriezer? Zet deze dan uit, dan bespaart dit ook nog eens €75 per jaar op

Gebruik vaker je ecostand

Heel veel elektrische apparaten hebben een ecostand en de kans is groot dat jij hier nog nooit op hebt gelet. Zo verbruikt een wasmachine op ecostand 30% minder energie ten opzichten van een normaal programma. Maar ook op je vaatwasmachine, droger, computer, televisie en tv-ontvangen hebben allemaal een ecostand.

Stel je CV ketel optimaal in

Een CV ketel staat vaak standaard op 80 graden, wat allang niet meer nodig is. Het water wat naar je verwarmingen gaat, kan namelijk prima op 60 graden worden ingesteld. Hierdoor hoeft je CV ketel veel minder te verwarmen en dat komt ten goede van je verbruik. Op deze manier kan je 10 tot 20 procent op je verbruik besparen.

Daarnaast hebben veel CV ketels ook de optie om op eco stand te draaien. Hier kan je ook nog eens 100 euro per jaar mee besparen.

Ga goedkoper douchen

Douche was lang iets waarbij je nauwelijks nadacht. Het was de perfecte ontspanning na een lange dag werken, maar met de opgelopen gasprijzen is douche ongelofelijk duur geworden. Gemiddeld verbruikt een douche namelijk 0,2 m3 gas per 5 minuten douche. Aangezien een gemiddelde douchebeurt 9 minuten duurt, ben je ongeveer 0,4 m3 gas per keer kwijt. Omgerekend kost een douchebeurt alleen aan gas al €1,60.

Wil jij besparen op een douchebeurt dan kan dat op de volgende manieren.

  • Een waterbesparende douchekop bespaart je naast water ook een hoop gas. Je gebruikt namelijk minder warm water waardoor je minder gas verbruitk. De waterbesparende douchekop gebruik 40 tot 60 procent minder water, dus gas.
  • Een regendouche is heerlijk, maar verbruikt meer dan twee keer zoveel water (en gas) als een normale douche. Het is dus absoluut de moeite waard om de regendouche dus wat minder te gebruiken.
  • Gemiddeld douche we 9 minuten, als je dit terug kan brengen naar 5 minuten dan scheelt dit al bijna de helft aan kosten.
  • De makkelijkste besparing bij het douche, is om minder te douche. Probeer maximaal twee a drie keer per week te douche. Was de andere dagen jezelf bij de kraan.

Minimaliseer tocht in je huis

Je hebt vast wel eens het gevoel dat je een koude bries voelt. Vaak loop je dan naar de verwarming en zet je deze een graadje hoger. Maar daarmee los je het probleem natuurlijk niet op, veel beter is om de koude bries weg te nemen. Ga alle spleten en kieren in je huis langs en zorg dat je deze zo goed mogelijk afdicht. Dit kan je doen met een tochtstrip te plaatsen of lees hier andere huis isoleren tips.

Ventileer je huis voldoende

Het klinkt een beetje tegenstrijdig met de tips hierboven, maar vochtige lucht warmt minder snel op als droge lucht. Ventileer jij niet voldoende dan is de kans groot dat je te maken hebt met vochtige lucht. Bij een gemiddeld gezin komt er namelijk 10 tot 15 liter vocht in huis door koken, wassen, douche en ademenen. Als je deze lucht niet goed ververst dan kan dit een negatief gevolg hebben voor je stookkosten.

Zorg je dat jij voldoende je huis ventileert dan bespaar je dit jaarlijks minimaal €100.

Zorg voor zo min mogelijk warmteverlies

De herfst en winter staand weer voor de deur en dat betekent dat de verwarming weer langzaam aan gaan. Veel van deze warmte gaat nog steeds bij veel huizen verloren. In eerste instantie gaat veel warmte verloren aan de achterkant van de verwarming. Dit kan je oplossen door radiatorfolie te plaatsen.

Maar een groot deel van de warmte gaat ook verloren door slechte isolatie. Kijk of je vloer-, spouwmuur en dakisolatie op orde is. Zo niet dan kan het verstandig zijn, om dit nog snel te laten doen.