Besparen op boodschappen, wie wilt dat nou niet? Weet jij eigenlijk wel hoeveel geld je überhaupt uitgeeft aan boodschappen? De kans is groot van niet, want ruim 30% van de Nederlanders heeft hier geen zicht op.

Zelf zag ik sinds de corona crisis mijn uitgaven aan boodschappen omhoog vliegen. Ik was opeens vijf keer in de week in de supermarkt om een lunch te halen of wat anders. Toen ik zag dat ik opeens €750 aan boodschappen uitgaf, heb ik het roer omgegooid!

Ik ben gestructureerd boodschappen gaan doen en ga maximaal twee keer per week naar de supermarkt. Uiteindelijk heeft dit mij de afgelopen maanden ruim €300 per maand doen besparen op boodschappen! Wil je weten hoe? Lees hieronder mijn verhaal!

Hoeveel uitgeven aan boodschappen?

Hoeveel je uitgeeft aan boodschappen ligt natuurlijk aan de grote van het huishouden. Hoe meer huishoudens des goedkoper de boodschappen per persoon uiteindelijk zijn. Maar daarnaast speelt natuurlijk ook mee hoe je boodschappen doet, waar en wat voor producten je koopt.

Gemiddeld ben je ongeveer €200 per volwassenen en €120 per kind per maand kwijt aan boodschappen

Belangrijk hierbij op te merken is dat volwassenen natuurlijk meer kosten met zich meebrengen als kinderen. Het aantal gezinsleden kan ook de kosten per persoon doen dalen. Hieronder een tabel waar je kan zien wat de kosten zijn per gezindslid per maand.

SamenstellingKosten per maand
1 volwassenen€220
1 kind€120
Twee volwassenen en één kind€450
Twee volwassenen en twee tieners€600
Echtpaar 60+€380

Looproute door de supermarkt

Wil je besparen op boodschappen dan moet je starten met slim boodschappen doen!

Zorg voor een goede looproute door de supermarkt. Supermarkten denken goed na hoe zij hun supermarkt indelen. Je begint niet voor niets altijd bij de groente en fruit van een supermarkt.

Groente en fruit stralen namelijk de kwaliteit van de supermarkt uit en daarnaast passen veel mensen hierop hun boodschappen af. Vervolgens loop je naar het vlees (slagerij) en vervolgens naar het brood (bakerij). Let maar op bij alle supermarkten is dat hetzelfde!

Door bewust om te gaan met de looproute van een supermarkt kan je een hoop verleidingen wegnemen.

 • Deel je boodschappenlijst in op de looproute van je supermarkt
 • Heb je enkel versproducten nodig? Blijf op de buitenkant van de supermarkt. De binnenste paden bestaan enkel uit lang houdbaar producten en zijn vaak de minder gezonde producten.
 • Op de kop van de schappen bevinden zich altijd de aanbiedingen
 • Op ooghoogte hangen de A-merken en de goedkopere merken liggen in de laagste schappen
 • Loop één rondje en nooit terug!

Het nut van een boodschappenlijstje

Een boodschappenlijstje is echt iets voor me moeder! Dat dacht ik ook altijd, maar een boodschappenlijstje zou je prioriteit moeten hebben! Het heeft mij echt geholpen om te besparen op boodschappen.

Een boodschappenlijstje zorgt structuur en zorgt ervoor dat je enkel boodschappen doet die je echt nodig hebt. Je kan voor je vertrekt van huis de voorraad controleren waardoor je in de supermarkt niet meer hoeft na te denken of je iets nodig hebt. Je hoeft enkel de spullen te pakken die op je lijst staan

Ik ben echt een leeghoofd en zodra ik een supermarkt instap ben ik al vergeten wat ik moest halen. Eenmaal thuis aangekomen kom ik met alles terug behalve wat ik nodig had. Een boodschappenlijst heeft dit verandert en ik zou niet weten wat ik zonder moet.

Voorheen ging ik als een kip zonder kop door de supermarkt. Was ik eindelijk bij de vriezer dan schoot mij te binnen dat ik brood was vergeten en kon ik weer terug. Door een boodschappenlijst op orde van je looproute te maken kan je direct alles pakken en je aan de route houden.

Als laatste bespaart het mij een hoop geld en tijd. Sinds ik een boodschappenlijst maak, ben ik €100 per maand minder gaan betalen aan boodschappen. En ja ook ik eet nog gewoon een koekje, snoepje of lekker broodje. Enkel bedenk ik dit van te voren en laat ik mij niet beïnvloeden door de heerlijke geuren in de supermarkt.

Besparen op boodschappen tips

Hierboven heb ik mijn routine laten zien, maar natuurlijk heb ik ook nog de nodige tips om te besparen op boodschappen.

Voorbereiding

 • Start met budgetteren: Besparen op je boodschappen start bij een budget bepalen. Door te budgetteren weet je precies wat je kan spenderen. Deel dit bedrag door vier en je weet wat je wekelijks mag spenderen aan boodschappen.
 • Plan maaltijden: De beste tips is om voor ieder geval van maandag t/m vrijdag je maaltijden te plannen. Doe deze boodschappen in één keer.
 • Boodschappenlijstje: Hang in het begin van de week een lijstje op waar je producten kan opschrijven die je in de loop van de week mist. Aan het einde van de week kan je hem aanvullen met de overige producten en klaar is je boodschappenlijstje.
 • Voorraadkast: Heb je nog geen voorraadkast, maak er dan één! Alles in de voorraadkast kan je in de aanbieding kopen en kan je makkelijk bijhouden. Zorg dus voor een duidelijke voorraadkast waar je standaard de producten hebt staan die je maandelijks nodig hebt.
 • Eet voor je boodschappen gaat doen: Een lege maag zorgt ervoor dat alles er lekker uitziet. Een impulsaankoop ligt dan vaak op de loer Eet voor je boodschappen gaat doen zodat je zonder trek de supermarkt ingaat.

In de supermarkt

 • Pak enkel wat je nodig hebt: Staat het niet op je boodschappenlijstje? Jammer dan dan neem je het dus ook niet mee! Hou je eraan ook als je in de supermarkt bent en denkt dit kan handig/lekker zijn.
 • Aanbiedingen: Ik kan het niet genoeg benadrukken, maar koop zoveel mogelijk in de aanbieding! Wasmiddel, verzorgingsproducten en lange houdbare producten zijn ideaal om grootschalig in de actie te kopen.
 • Stop met kleine verpakkingen: Liga’s, pakjes drinken of andere producten die kleinschalig worden verpakt. Doe drinken in een beker of koekjes in een zakje.
 • Sla paden over: Voor je een pad ingaat, kan je al zien wat erin staat. Heb je niks nodig in dat pad? Ga er dan ook niet in! Je komt dan niet in de verleiding om toch wat mee te pakken.
 • Scanner: Sommige boodschappen hebben een scanner en ik vind dat echt ideaal. Zo ben ik mij veel bewuster wat ik uitgeef
 • Onderste schappen: Kijk niet enkel op ooghoogte. Meestal liggen hier de A-merken en daar betaal je over het algemeen ook een stuk meer voor.

Gedrag

 • Eén keer per week boodschappen doen: Oké het hoeft niet perse één keer te zijn, want ik ga sommige weken ook twee keer. Maar probeer zo min mogelijk in de supermarkt te komen! Zo kan je ook het minste kopen
 • Doe online boodschappen: Ik doe mijn boodschappen tegenwoordig één keer per week bij Picnic en voor de aanbiedingen ga ik naar een andere supermarkt. Zo heb ik het beste van beide werelden.
 • Ga naar een andere supermarkt: De AH is een super fijne supermarkt, maar als je moet betalen dan zie je dat ook! De Dirk of Lidl zijn gewoonweg goedkoper! Al jaren!
 • Ga echt koken!: Ik hou van koken, maar heel veel mensen niet. Een voorgedraaide gehaktbal of al gesneden snijbonden zijn wel zo makkelijk. Je betaalt hier ook voor en dat is zonde!
 • Houdbaarheidsdatum: Eten weggooien doe je pas als het niet meer goed eruit ziet of niet meer lekker smaakt. Kijk naast de houdbaarheidsdatum dus ook naar hoe het eruit ziet, proeft of smaakt.
 • Kook voor meerdere avonden: Wij zijn met zijn drieën en ik merk dat als ik de portie soms vergroot dat wij er dan twee avonden van kunnen eten. Ideaal, want dan hoef ik ook niet iedere avond te koken. Maak je stampot? Kook er dan gelijk twee dan kan je dit over twee avonden eten en is er ook keuze.

Hoeveel geef ik nu uit aan boodschappen?

Ik vind het leuk om af en toe ook wat uitgaven uit mijn eigen leven te laten zien. Normaal gesproken lette ik niet echt op mijn uitgaven qua boodschappen. Tot ik een paar maanden geleden ging budgetteren en starten met een boodschappenbudget.

boodschappen kosten overzicht

Ik zat voorheen op bijna €700 per maand aan boodschappen! Nu ben ik een paar maanden bezig en heb ik het weten af te bouwen richting de 300 a 400 euro per maand.

Natuurlijk heb ook ik af en toe een zwak moment of is er een speciale gelegenheid waardoor de uitgaven iets hoger liggen.

Zo was maart een iets minder maand en als ik terugkijk in mijn uitgaven dan zie ik dat we voor €80 wasmiddel hadden gekocht. Natuurlijk wel in de aanbieding om onze voorraad aan te vullen!

Al met al ben ik tevreden en kan ik concluderen dat ik maandelijks bijna de helft minder uitgeef aan boodschappen.