Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Bespaar op de kosten van je eerste baby: 16x de beste tips

 • Wouter authorWouter
 • Laatst bijgewerkt: 20 oktober 2020
 • Besparen

Een eerste kindje is ontzettend bijzonder. Maar heb je ook al stil gestaan bij de kosten van je eerste baby? Er zijn namelijk een hoop nieuwe spullen nodig en dat kan een hoop geld kosten. Daarom hieronder een lijst met spullen die je nodig hebt, maar direct met tips hoe je hier ook op kan besparen. Super handig als je verantwoord met je geld om wilt gaan en ook wilt genieten van het kopen van de spullen voor de klein. En nee je hoeft niet alle spullen tweedehands te kopen! Hieronder de beste tips om te besparen op de kosten van je eerste baby

Goedkoop een babykamer inrichten

De kinderkamer is natuurlijk ontzettend belangrijk. Dit is tenslotte de plek waar de kleine komt te liggen en waarschijnlijk ook het plekje waar je als eerst gaat beseffen dat de kleine er binnenkort aan gaat komen.

Het eerst waar je naar gaat kijken is waarschijnlijk de plaatselijke Baybdump, Penetral of Babypark. Opzoek naar een super leuk kamertje voor de kleine. Bedragen voor een babykamer zullen je waarschijnlijk doen schrikken, want duizend euro voor een kast, commode en ledikant is niks. Doodzonde zeker als je weet dat je dat je lange tijd hebt om hier een betere oplossing voor te zoeken.

Let op de uitverkoop

Een absolute tip is om de uitverkoop in de gaten te houden. Wil je perse een set kopen dan zijn er genoeg momenten in het jaar waar ze flinke korting geven op babykamers. Spreek van te voren af wat je maximaal voor de kamer wilt betalen en wacht net zo lang tot dit mogelijk is. Hou natuurlijk wel de prijs in de

Maak slim gebruik van nieuwe meubels

Een veel betere tip vind ik om meubels te kopen die multi inzetbaar zijn. Hiermee bedoel ik dat ze of mee kunnen groeien met de leeftijd of dat het meubels elders gebruikt kunnen worden. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een Ikea Hemnes kast te gebruiken als commode. Deze is lekker breed, keent vele laden en is over in huis te gebruiken. Zet er bijvoorbeeld leuke knoppen op de laden om het af te stemmen op de rest van je meubels.

Een andere manier om lang gebruik te maken van je meubels is om iets te kopen wat kan meegroeien. Zo zijn er speciale bedden die meegroeien met je kindje of kan je een kast kopen die je later kan uitbreiden naar een junior kinderkast. Hierdoor hoef je op een latere leeftijd niet nog eens veel nieuwe meubels te kopen.

Wees creatief met oudere meubels

Natuurlijk is het gebruik van oudere meubels vaak een stuk goedkoper. Maar het grote voordeel van een mooi oud meubel is dat deze direct veel sfeer geeft aan de kamer. Heb je nog een oud kastje van een oma? Of misschien wel je eigen oude babybedje? Super leuk om iets in de kinderkamer neer te zetten wat van de familie is. Dit kan je gerust combineren met nieuwere spullen.

Natuurlijk is een andere goede tip om te besparen door je meubels te kopen op marktplaats. Babykamers worden namelijk maar voor een korte tijd gebruikt waardoor veel meubels er nog schitterend uitzien. Wil je een persoonlijke touch eraan geven, geef de meubels dan gewoon een ander kleurtje of zet ergens andere knoppen op. Je zal zien dat het er direct anders uitziet.

Een gemiddelde babykamer kost €650 inclusief verbouwen

Bespaar op babyuitzet

Naast het kamertje heeft je kleine natuurlijk ook een kinderwagen, autostoeltje, kinderstoel en box nodig. Allemaal producten die aardig in de papier op kunnen lopen.

Kopen en besparen op kinderwagen

Ga je eropuit dan heb je natuurlijk een kinderwagen en autostoeltje nodig. Je hebt voor beide gigantisch veel keuze en de kosten hiervan kunnen enorm verschillen. Hier geldt ook weer dat je prima een tweedehands kan kopen, maar ik heb ook nog wat andere tips

Voor kinderwagens brengen alle grote merken vrijwel jaarlijks een nieuw type uit. Je raadt het al deze zijn vaak gigantisch duur en kunnen vaak niet heel veel meer als het type hiervoor. Zorg dat je een kinderwagen koopt die aan je verwachtingen voldoet en kijk vooral naar oudere versies. Je zal zien dat dat dit een hoop geld kan besparen.

Een gemiddelde kinderwagen kost €459

Autostoeltje veilig en goedkoop kopen

Voor een autostoeltje is helemaal veel keuze! Het belangrijkste is dat het autostoeltje veilig moet zijn. Hiervoor geldt dat isofix in de auto erg fijn is en dat het stoeltje het keurmerk ECE-R129 heeft. Dit is een nieuw keurmerk en vervangt eigenlijk het R44 keurmerk. Bij het nieuwe keurmerk zijn veel meer test gedaan zoals een aanrijding vanaf de zijkant en zijn kinderen verplicht om tot 15 maanden achteruit te vervoeren. Beschikt een kinderstoel het ECE-R129 keurmerk dan kan je kopen die je wilt. Dus ook gewoon de goedkoopste wanneer jij hier een goed gevoel bij hebt!

Een gemiddelde kinderwagen kost €99

Bespaar op de babykleding

Wist je dat een baby het eerste jaar waarschijnlijk vijf verschillende maten zal dragen! Ja je moet dus minimaal vijf keer een flinke lading kleding moeten kopen. Natuurlijk super leuk, maar qua kosten natuurlijk wat minder.

Kijk naar minder dure merken

Ook bij babykleding geldt dat merkkleding gewoon erg prijzig is. Kijk niet op als je voor een bepaald merk romper 30 tot 50 euro moet betalen. Terwijl je bij de Zeeman hartstikke goede rompers hebt liggen voor 2 euro. Dit betekend natuurlijk niet dat je helemaal geen merkkleding kan kopen, maar ga na wat het verschil maakt. Een romper is bijvoorbeeld in de winter vrijwel nooit zichtbaar.

Winkels als Zeeman, H&M, C&A en Zara hebben hartstikke leuke kleding waar je vaak een stuk minder voor betaald als de grote babykleding merken.

Vraag babykleding als cadeau

Bij de eerste klein zullen heel veel vrienden, kennissen en familie je overladen met cadeaus. Super leuk al die knuffels, maar als ze vragen wat je wilt vraag dan om babykleding! Merk je dat je al heel veel kleding in de kleinste maat hebt, vraag dan een maatje groter als mensen vragen wat je nog meer wilt. Dit kan de kleine dan niet direct dragen, maar later zal je merken dat het heel fijn is als je wat hebt liggen.

Gemiddeld ben je €104 kwijt aan babykleding voor de geboorte

Besparen op vaste kosten van je baby

De eenmalige kosten zullen aanzienlijk hoger zijn als je waarschijnlijk zal vermoeden, maar de terugkerende kosten zijn eigenlijk nog veel hoger. Dit zijn de kosten die je iedere maand moet maken om je kleintje te kunnen verzorgen. Denk hierbij aan luiers, verzorgingsproducten en (fles)voedingen. Zonder dat je erbij stilstaat zijn deze kosten maandelijks erg hoog.

Geld besparen op luiers

Heel veel ouders denken nog steeds dat Pampers veruit de beste luiers zijn. Toch zijn er heel veel huismerk pampers die hartstikke goed zijn en soms beter score als Pampers. Neem bijvoorbeeld kruidvat luiers! Zo betaal je voor 112 luiers maat 1 van Kruidvat €13,99. Voor pampers betaal je voor 44 luiers €9,89. Dit betekend dat je ruim 50% bespaart door te kiezen voor Kruidvat luiers. Lees hier bijvoorbeeld wat de beste luiers zijn.

Naast te kiezen voor een huismerk luier is het ook verstandig om in grotere hoeveelheden in te kopen. Zo betaal je vaak voor 3 pakken luiers een stuk minder. In het voorbeeld hierboven betaal je bijvoorbeeld voor drie pakken kruidvat luiers €35. Je bespaart hierdoor 7 euro door direct drie pakken in te kopen. Mocht je kleintje naar een andere maat gaan dan is dat geen probleem. Je kan een gesloten pak gewoon omruilen voor een andere maat!

Gemiddeld kost een luier €0,23 per luier wat neerkomt op ongeveer €35 per maand

Bespaar op je babyvoeding

Het eerst wat je waarschijnlijk moet kopen voor je babyvoeding is een kolfapparaat. Wil je een beetje goeie dan ben je zo een paar honderd euro kwijt en soms maak je er maar heel kort gebruik van. Weet je niet hoelang je wilt kolven dan kan je er ook eentje huren voor €2 per dag. Super makkelijk!

Natuurlijk is goede (fles)voeding het allerbelangrijkste. Je wilt tenslotte wel dat je kindje de juiste voeding binnen krijgt. Heel veel mensen kiezen daarom voor Nutrilon, maar er zijn net zoals bij de luiers tegenwoordig ook hele goede huismerken. Zo betaal je voor een bus Nutrilon makkelijk €14,99 terwijl bijvoorbeeld een bus Etos zuigelingen- of opvolgmelk slechts €6,85 kost. Dit scheelt dus meer dan de helft!

Is je kindje vijf maanden dan mag hij hapjes gaan eten en vanaf zes maanden zelfs redelijk mee eten. Heel veel ouders kopen de bekende potjes, omdat het vaak lekker makkelijk is. Toch is het zelf maken vaak een stuk voordeliger. Zo kost een potje fruit- of groentehapje makkelijk €1,00. Terwijl als je dit zelfs maakt vaak rond de €0,30 uitkomt. Maak direct voor meerdere keren hapjes en vries de maaltijden in.

Gemiddeld kost je baby €30 per maand aan voeding. Wanneer je borstvoeding geeft dan eet je meer en komt dit neer op €25 per maand

Je energiekosten gaan omhoog

Zeker wanneer je baby in de koude maanden geboren wordt dan kan het stoken behoorlijk in de kosten oplopen. Stap jij nooit over van energieleverancier dan is dit het moment. Een baby kost je namelijk ongeveer €25 per maand extra aan energiekosten. Neem je een nieuwe energieleverancier dan kan je vaak een overstapkorting krijgen van een paar honderd euro. Dit compenseert weer mooi wat je meer moet betalen. Twijfel je of het kamertje warm genoeg is dan kan je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een kruikje in het bedje te leggen.

Je gaat gemiddeld €25 – €31 aan energie en water betalen

Toeslagen voor je baby

De kleine kost natuurlijk een hoop geld, maar in Nederland krijg je gelukkig ook wat vergoed. Zo heb je recht op een kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag en kinderbijslag. Hieronder ga ik heel kort in op deze vergoedingen en wat je er het beste mee kan doen.

Kinderbijslag

Tot het kind 18 is, krijg je als ouder ieder kwartaal kinderbijslag. Zodra het kind is aangegeven krijg je binnen 2 tot 4 weken een brief van de SVB waarna je kinderbijslag kan aanvragen. Voor een kind van 0 t/m 5 jaar is dat €221,49 per kwartaal!

Zelf zetten wij hier het geld van de kinderbijslag apart op een spaarrekening voor de kleine. Wanneer er grote aangaven zoals studeren aankomen kunnen we gebruik maken van deze spaarpot zodat we hem alle ruimte geven om zich optimaal te ontwikkelen. Het is dan ook echt een spaarpot voor zijn ontwikkeling.

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is een inkomensafhankelijke vergoeding die je krijgt om de kosten van je kindje een beetje op te vangen. Omdat het aan je inkomen ligt is het lastig om te zeggen hoeveel je precies krijgt, maar het maximale ligt op €98,75 per maand. Voor alleenstaande ouders is dit bedrag nog iets hoger.

Let even op als je nog geen vergoeding krijgt vanuit de belastingdienst dat je dan de kindgebonden budget nog zelf moet aanvragen. Je zal hierbij ook een schatting van je inkomen moeten opgeven aangezien de vergoeding hier afhankelijk van is. Wanneer de kleine is geboren dan krijg je de eerste maand na de geboorte al een vergoeding

Kinderopvangtoeslag

Wanneer je als ouder(s) werkt en gaat je kindje naar de kinderopvang dan heb je recht op kinderopvangtoeslag. Kinderen onder de twaalf jaar krijgen een kinderopvangtoeslag. Wanneer je een kinderopvang hebt gekozen dan kan je de kinderopvangtoeslag aanvragen via Mijn Toeslagen. Handig is om je inkomsten bij de hand te hebben en de gegevens van de kinderopvang. Je zult namelijk redelijk wat gegevens moeten aanleveren.

De maximale vergoeding per uur voor een dagopvang zijn €8,17. Ook zitten er regels aan het aantal uur dat je mag afnemen. Zo kan je maximaal 140% van de gewerkte uren aanvragen als vergoeding. Hoeveel je precies vergoed krijgt, kan je het beste via de rekentool berekenen.

Let op dat je tot 3 maanden na de start van de kinderopvang geld kan terugvragen. Zorg dat je dus op tijd alles aanvraagt!

Samenvatting: Tips besparen op kosten van je eerste baby

 • Koop je nieuw meubels kijk dan of je ze later ook nog kan gebruiken. Zo kan je meegroei meubels kopen, maar ook een kast die je als commode kan gebruiken.
 • Heel veel babyspeciaalzaken hebben meerdere keren per jaar een flinke uitverkoop. Kijk of je jouw ideale babykamer kan kopen in de uitverkoop
 • Wees creatief met oude meubels! Gebruik bijvoorbeeld oude meubels van vroeger of koop wat op marktplaats of een kringloopwinkel. Vaak geven deze meubels veel meer sfeer.
 • Koop geen wieg, maar direct een ledikant. Hier kunnen ze ook prima in slapen en scheelt je weer in de portemonnee.
 • Koop een kinderwagen van een ouder model. De nieuwe modellen zijn namelijk vaak erg duur en oudere versies worden vaak met een goede actie aangeboden.
 • Autostoeltjes hoeven niet duur te zijn als ze maar voldoen aan het nieuwe ECE-R129 keurmerk
 • Vraag babykleding als cadeau in verschillende maten. Je zal zien dat het later erg fijn is als er al kleding ligt in grotere maten
 • Vraag aan vrienden en familie of zij nog babykleding hebben liggen die je mag gebruiken.
 • Ook minder duren merken hebben super leuke babykleding. Absolute aanrader zijn Zara, Zeeman en C&A.
 • Koop je flesvoeding of luiers kijk dan naar een huismerk. Vergelijk deze natuurlijk altijd wel met de grote merken om te kijken of er een groot kwaliteitsverschil is.
 • Babyhapjes kan je makkelijk zelf maken! Dit scheelt ruimt 33% van de kosten en kan je makkelijk invriezen.
 • Vraag alle toeslagen op tijd aan zodat je ook de eerste maanden wat geld krijgt.

De gemiddelde kosten die ik communiceer zijn te vinden op Nibud

Heb jij nog tips om te besparen op de kosten van je eerste baby? Laat het weten in de reacties hieronder!

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
 • Delen met Whatsapp WhatsApp
 • Delen met Pinterest Pinterest
 • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Inkomsten en uitgaven overzicht maken: Mijn volledige verhaal
Is Refurbished kopen goedkoper en betrouwbaar?
Goedkoop eten bestellen met deze 11 tips

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram