In 2018 kochten wij een woning die wij volledig moesten verbouwen. De keuken en badkamer waren aan vernieuwing toe, maar dat gold eigenlijk voor het hele huis. In 4 maanden vernieuwde we zo een beetje het hele huis en in dit artikel bespreek ik de beste bespaartips voor jouw verbouwing.

Iedere dag deel ik tips hoe jij meer geld kan besparen en hoe je beter kan worden met geld.
Volg mij op instagram!
wouter cursus.png

Veel bouwafval? Huur een container

Je wilt zo min mogelijk geld uitgeven, maar bespaar dit alsjeblieft niet op je bouwafval afvoeren. Zeker als je een nieuwe keuken of badkamer gaat zetten dan kan er ontzettend veel troep uitkomen. Om tijd en frustratie te besparen is een bouwafval container ideaal. Je de oude spullen en het bouwafval zo direct afvoeren en zo snel mogelijk het opbouwen starten.

Leen of huur groot gereedschap

Wil je meer klussen zelf doen dan heb je waarschijnlijk ook groot gereedschap nodig. Zware boormachine, trilplaat, speciale zagen, slijptol of een grote schuurmachine kunnen soms honderden euro’s kosten. Veel beter is om eerst rond te vragen bij vrienden en familie of je dit kan lenen. Heb je alsnog spullen nodig, kijk dan of je dit kan huren bij een bouwmarkt of speciaal verhuurbedrijf.

Zo moesten wij verbouwen in de winter. De verwarming werd verwijdert en wij hadden elektrische verwarmingen nodig om alles goed te laten drogen. Moesten wij deze verwarmingen kopen dan waren wij €400 per verwarming nodig. Nu konden we 3 verwarmingen een paar weken huren voor €250.

Een andere leuke tips is om eens een app te gebruiken zoals Peerby. Hier kan je voor een klein bedrag gereedschap (of andere spullen) lenen bij mensen in je buurt.

Koop zoveel mogelijk met korting

Vrijwel alle bouwmarkten zijn in hun normale prijzen veel te duur. Daarom koop ik zoveel mogelijk in de aanbieding. Sowieso kan je bijna altijd 20% korting krijgen op een product naar keuze, maar met een voordeelpas kan je ook allerlei andere kortingen krijgen.

Zorg dat je altijd van te voren spullen inkoopt. Op deze manier kan je producten werken van te voren al in de aanbieding kopen. Op deze manier hoef je nooit te reguliere prijs te betalen en bespaar je ontzettend veel geld.

Goedkope Strakke wanden afwerken

Veel mensen willen strakke wanden en huren hiervoor een dure stukadoor. Eerlijk is eerlijk, vaak heeft dit ook het mooiste resultaat. Maar wilt je geld besparen op verbouwen dan kan je dit ook op de volgende manieren oplossen.

  • Muurglad: Met een roller kan je het stucmiddel aanbrengen op de muren en vervolgens met een wisser gladtrekken. Nadat het is uitgehard kan je het opschuren en heb je vrij strakke wanden.
  • Renovliesbehang: Het is een behang wat uit papier en vezels bestaat en is sterker als normaal behang. Met banen van 1 meter kan je snel en strak wanden afwerken. Het is de perfecte manier om op een redelijke goedkope manier mooi strakke wanden te kunnen schilderen.

Je kan veel meer zelf doen als je denkt

Je hebt twee links handen, niet handig en kan nog geen schroevendraaier vasthouden. Toch kan je veel meer zelf als je denkt. De grootste besparing bij het klussen zit hem dan ook in het niet hoeven uitbesteden. Wellicht zijn water en elektra een beetje teveel van het goede, maar voor de rest kan je veel zelf.

Om te beginnen is het handig om op Youtube eens op te starten. Hier kan je ontelbaar veel video’s vinden waar ze bepaalde werkzaamheden stap voor stap uitleggen. Zo heeft bijvoorbeeld de gamma ontzettend veel uitlegvideo’s hoe je bepaalde dingen kan uitvoeren.

Vraag een verbouwpas aan

Heb jij net een nieuwe woning gekocht dan kan je bij vrijwel elke bouwmarkt een verbouwpas aanvragen. Hier krijg je 10 tot 20 procent extra korting op je aankopen. Deze pas kan je vaak alleen aanvragen als je net een huis hebt gekocht. In dat geval kan je met je koopovereenkomst een verbouwpas aanvragen. Je kan dan 3 tot 6 maanden gebruik maken van deze extra korting.

Je ziet eigenlijk nooit iets vermeld staan van een verbouwpas. Vraag daarom een medewerker of deze ook verkrijgbaar is bij jouw plaatselijke verbouwmarkt.

Kijk of je recht hebt op subsidies

Zeker als jij jouw huis wilt verduurzamen dan zijn er ontzettend veel subsidies mogelijk. Zo krijg je op dit moment de volledige BTW terug over je zonnepanelen en kan je extra subsidie krijgen als je meer dan twee verduurzamingen aan je huis doet. Met de hoge energieprijzen is de terugverdientijd van zonnepanelen op deze manier 4 tot 6 jaar.

Maar je kan ook een verlaagd BTW-tarief krijgen als je bepaalde werkzaamheden laat uitvoeren. Over de manuren betaal je dan geen 21%, maar slechts 9% BTW. Dit scheelt aanzienlijk.

Let op seizoenswerkzaamheden

Vraag en aanbod zorgen voor de gigantische prijsverschillen. Zo hadden wij 10 meter schutting laten plaatsen waar wij voor ons deel in februari €560 moesten betalen. Exact diezelfde werkzaamheden lieten wij 4 maanden later uitvoeren en toen was de prijs ruim €850.

Tuinwerkzaamheden zijn in in de mooie maanden een stuk duurder als de wintermaanden. Hetzelfde geldt voor airco’s plaatsen, deze zijn in de winter vaak wat goedkoper om te laten plaatsen.

Maar ook producten op maat bestellen zoals gordijnen zijn in de zomermaanden veel goedkoper als de koudere maanden. In deze maanden bestellen veel meer mensen gordijnen waardoor er veel minder korting wordt gegeven.

Vraag altijd meerdere offertes op

Vraag voor alles waarvoor je offertes moet aanvragen, meerdere offertes op. In deze tijd hebben alle bedrijven het ontzettend druk waardoor ze behoorlijke prijzen rekenen. Op offertes verschillende prijzen meer als ooit. Vraag daarom altijd minimaal drie offertes op als je wilt afnemen of laten doen. Ook als je weet dat je het ergens het liefst wilt afnemen. Op deze manier heb je ieder geval de bevestiging dat het normale prijs is of niet.

Kies nooit enkel een bedrijf omdat ze veel goedkoper zijn

Natuurlijk wil je dat jouw werkzaamheden zo goedkoop mogelijk worden gedaan. Maar je wilt ook dat de werkzaamheden goed worden uitgevoerd. Kies daarom nooit enkel een klusbedrijf op basis van een prijs. Zorg dat je met een betrouwbaar klusbedrijf samenwerkt die bekend staat om hun goede reputatie.

Zo zal ik altijd oppassen met werkzaamheden op een platform als klusspot. Zeker als ze veel goedkoper zijn als andere klusbedrijven dan moet de alarmbellen bij je afgaan.