Besparen op boodschappen, wie wilt dat nou niet? Weet jij eigenlijk wel hoeveel geld je überhaupt uitgeeft aan boodschappen? De kans is groot van niet, want ruim 30% van de Nederlanders heeft hier geen zicht op. Maar nog belangrijk is nu alles duurder wordt dat je gaat besparen op je boodschappen. Om dit makkelijker te maken zetten we de beste tips voor je op een rij!
Hoeveel uitgeven aan boodschappen?
Hoeveel je uitgeeft aan boodschappen ligt natuurlijk aan de grote van het huishouden. Hoe meer huishoudens des goedkoper de boodschappen per persoon uiteindelijk zijn. Maar daarnaast speelt natuurlijk ook mee hoe je boodschappen doet, waar en wat voor producten je koopt.
21 Tips om te besparen op boodschappen
1. Maak gebruik van goede aanbiedingen
De eerste tip om geld te besparen op boodschappen is een inkoppertje: ga op zoek naar aanbiedingen! Maar kies alleen voor goede aanbiedingen op producten die je wel gebruikt. Een goede voorraadkast is hierbij essentieel. Door deze goed in te delen, met producten die je gebuikt, kan je ontzettend veel geld besparen.
Lang houdbare producten, drinken en verzorgingsproducten kan je prima grootschalig inkopen bij een goede actie. Dit fenomeen kennen we in Amerika als extreme couponing. Maak ze alleen wel op!
2. Looproute door de supermarkt
Wil je besparen op boodschappen dan moet je starten met slim boodschappen doen!
Zorg voor een goede looproute door de supermarkt. Supermarkten denken goed na hoe zij hun supermarkt indelen. Je begint niet voor niets altijd bij de groente en fruit van een supermarkt.
Groente en fruit stralen namelijk de kwaliteit van de supermarkt uit en daarnaast passen veel mensen hierop hun boodschappen af. Vervolgens loop je naar het vlees (slagerij) en vervolgens naar het brood (bakkerij). Let maar op bij alle supermarkten is dat hetzelfde!
Door bewust om te gaan met de looproute van een supermarkt kan je een hoop verleidingen wegnemen.
- Deel je boodschappenlijst in op de looproute van je supermarkt
- Heb je enkel versproducten nodig? Blijf op de buitenkant van de supermarkt. De binnenste paden bestaan enkel uit lang houdbaar producten en zijn vaak de minder gezonde producten.
- Op de kop van de schappen bevinden zich altijd de aanbiedingen
- Op ooghoogte hangen de A-merken en de goedkopere merken liggen in de laagste schappen
- Loop één rondje en nooit terug!
3. Maak een boodschappenlijstje
Een boodschappenlijstje is echt iets voor me moeder! Dat dacht ik ook altijd, maar een boodschappenlijstje zou je prioriteit moeten hebben! Het heeft mij echt geholpen om te besparen op boodschappen.
Een boodschappenlijstje zorgt structuur en zorgt ervoor dat je enkel boodschappen doet die je echt nodig hebt. Je kan voor je vertrekt van huis de voorraad controleren waardoor je in de supermarkt niet meer hoeft na te denken of je iets nodig hebt. Je hoeft enkel de spullen te pakken die op je lijst staan
Ik ben echt een leeghoofd en zodra ik een supermarkt instap ben ik al vergeten wat ik moest halen. Eenmaal thuis aangekomen kom ik met alles terug behalve wat ik nodig had. Een boodschappenlijst heeft dit verandert en ik zou niet weten wat ik zonder moet.
Voorheen ging ik als een kip zonder kop door de supermarkt. Was ik eindelijk bij de vriezer dan schoot mij te binnen dat ik brood was vergeten en kon ik weer terug. Door een boodschappenlijst op orde van je looproute te maken kan je direct alles pakken en je aan de route houden.
Als laatste bespaart het mij een hoop geld en tijd. Sinds ik een boodschappenlijst maak, ben ik €100 per maand minder gaan betalen aan boodschappen. En ja ook ik eet nog gewoon een koekje, snoepje of lekker broodje. Enkel bedenk ik dit van te voren en laat ik mij niet beïnvloeden door de heerlijke geuren in de supermarkt.
4. Maak een weekmenu
Ga op een vaste dag van de week boodschappen doen en maak van te voren een weekmenu. In dit weekmenu schrijf je precies wat je gaat eten. Op basis hiervan kan je vervolgens je boodschappenlijstje samenstellen.
Op deze manier ga je veel minder vaak naar de supermarkt en ga je echt minder kopen.
5. Kook voor meerdere dagen
Heb je niet altijd tijd en/of zin om te koken, dan is deze tip echt iets voor jou. Zelf kook ik minimaal één maaltijd voor twee dagen. Dit betekent dat wij dus twee dagen (ongeveer) hetzelfde eten. Zelf maak ik in de winter bijvoorbeeld twee soorten stampot waarvan twee dagen gegeten kan worden. In de zomer maak ik bijvoorbeeld een lekkere nasi waar twee dagen van gegeten kan worden. Een avond met een loempia en een andere avond met saté.
Jij hebt vast een dag in de week waarin je nauwelijks tijd hebt om te koken? Pas deze tips dan toe!
6. Stop met eten weggooien
Blijf er vaak eten over? Stop dan met het weggooien van eten, maar zorg dat je hier optimaal van profiteert. Het heeft een hoop geld, tijd en moeite gekost en is zonde om weg te gooien.
Zo kan je overgebleven avondeten invriezen om later nog eens van te eten. Wellicht niet genoeg voor iedereen, maar als je dit met meerdere maaltijden doet dan kan iedereen wat eten.
Fruit wat bijna over datum gaat, kan je prima gebruiken voor een lekkere smoothie. En zo kan je eindeloos variëren met producten die bijan over datum gaan.
Het enige wat je moet doen, is je producten in de gaten houden en stoppen met het automatisch weggooien van producten.
7. Stop zoveel mogelijk met A-merk producten
A-merk producten zijn vaak helemaal niet zoveel beter als huismerk producten. Toch koop je waarschijnlijk nog veel te veel A-merk producten, omdat je denkt dat de kwaliteit beter is. Vergeet niet dat je dit vaak denkt door de vele reclame die je voorbij ziet komen.
Pindakaas koop je van Calvé, wie is er niet groot mee geworden? Iedereen herkent de slogan met het beeld van jonge kinderen die uitgroeien tot sterren. Hier denk je niet aan bij een pot AH pindakaas.
Maar wist je dat je huismerk producten vaak 40% goedkoper zijn!
8. Zorg voor betaalbare recepten
Er zit een gigantisch verschil in wat je maakt. Gelukkig ben ik gek op koken en heb ik in de loop der jaren ontzettend veel betaalbare recepten verzameld. Ideaal, want zo kan ik vrij goedkoop een lekkere maaltijd op tafel zetten.
Het is ontzettend slim om een aantal recepten te hebben die niet veel geld kosten. Deze recepten kan je afwisselen met soms een wat duurder recept om zo je budget een plezier te doen.
9. Betaal niet voor gemak
De supermarkt ligt vol met tijdbesparende producten zoals gesneden champignons, stoommaaltijden en vers gesneden fruit. Voor dit gemakt betaal je alleen wel makkelijk 2 euro meer per maaltijd. Kook jij 6 keer per week dan scheelt dit iedere maand ruim €50!
10. Eet minder vlees
Alles wordt steeds duurder en vlees is daar één van de grootste prijsstijgers van. Zo zijn vlees en vis ruim 15% duurder geworden als een jaar eerder. Het kan dus lonen om minimaal 1 keer per week vlees en vis te laten staan en vegetarisch te koken.
Zo ben ik persoonlijk gek op een heerlijke nasi met een fried egg, een heerlijke tortilla of shakshuka met couscous.
11. Controleer altijd je bon
Hoe vaak het mij niet gebeurt dat er iets mis is gegaan bij het afrekenen. Een bonus die niet verrekend is of producten dat per ongeluk twee keer is gescand. Controleer daarom altijd je bon en ga naar de klantenservice als er iets niet klopt! Het scheelt je echt een hoop geld.
12. Maak van boodschappen doen een routine
Het klinkt ontzettend saai, maar gaat je ontzettend veel tijd en geld schelen. Zorg dat je van boodschappen doen een routine maakt. Zo kijk ik altijd de aanbiedingen na voordat ik boodschappen ga doen, controleer ik de koelkast en voorraadkast, maak ik een weekmenu, zet ik dit om naar een boodschappenlijstje en loop ik enkele de paden in de supermarkt die nodig zijn. Lekker saai he! Maar dit is de basis om te bezuinigen op boodschappen.
13. Eet voor je boodschappen gaat doen
Een lege maag zorgt ervoor dat alles er lekker uitziet. Een impulsaankoop ligt dan vaak op de loer Eet voor je boodschappen gaat doen zodat je zonder trek de supermarkt ingaat.
14. Voorraadkast
Heb je nog geen voorraadkast, maak er dan één! Alles in de voorraadkast kan je in de aanbieding kopen en kan je makkelijk bijhouden. Zorg dus voor een duidelijke voorraadkast waar je standaard de producten hebt staan die je maandelijks nodig hebt.
15. Stop met kleine verpakkingen:
Liga’s, pakjes drinken of andere producten die kleinschalig worden verpakt en hierdoor zijn ze extra duur. Koop in plaats van losse pakjes een groot pak sap en doe dat in beker. Ook koekjes kun je beter in een grote verpakking kopen en dan zelf in een los zakje doen.
16. Sla paden over
Voor je een pad ingaat, kan je al zien wat erin staat. Heb je niks nodig in dat pad? Ga er dan ook niet in! Je komt dan niet in de verleiding om toch wat mee te pakken.
17. Scanner
Sommige boodschappen hebben een scanner en ik vind dat echt ideaal. Zo ben ik mij veel bewuster wat ik uitgeef
18. Onderste schappen
Kijk niet enkel op ooghoogte. Meestal liggen hier de A-merken en daar betaal je over het algemeen ook een stuk meer voor.
19. Doe online boodschappen
Door online je boodschappen te doen kom je minder in verleidingen. Je maakt een lijstje van wat je nodig hebt en zoekt dit per product op. Zo zie je niet als in een fysieke supermarkt alle andere opties. Je krijgt veel minder prikkels en dit zorgt ervoor dat je minder koopt en meer geld bespaart met boodschappen.
20. Kies voor een goedkope supermarkt
De AH is een super fijne supermarkt, maar als je moet betalen dan zie je dat ook! De Dirk of Lidl zijn gewoonweg goedkoper! Al jaren!
21. Houdbaarheidsdatum
Eten weggooien doe je pas als het niet meer goed eruit ziet of niet meer lekker smaakt. Kijk naast de houdbaarheidsdatum dus ook naar hoe het eruit ziet, proeft of smaakt.
Hopelijk hebben deze tips je inspiratie gegeven om aan de slag te gaan en zelf te gaan besparen op boodschappen!