Besparen op abonnementen begint bij een goed overzicht van je abonnementen. Want weet jij hoeveel abonnementen je hebt en hoeveel deze abonnementen je maandelijks kosten? Waarschijnlijk niet.
Wist jij dat maar liefst 50% van de Nederlanders geen enkel idee heeft hoeveel abonnementen ze daadwerkelijk hebben? Laat staan hoeveel ze dit maandelijks kost. Wat dacht je van een abonnement voor je internet, televisie, telefoon, sportschool en misschien nog wel allerlei andere zaken?
Doordat het vaak allemaal kleine bedragen zijn, heb je niet in de gaten dat dit aardig in de papieren kan lopen. In dit artikel gaan we hier verder op in en geven we je tips hoe je kunt besparen op je abonnementen.
Je hebt meer abonnementen dan je denkt!
De kans is groot dat je geen flauw idee hebt welke abonnementen je precies hebt. Je denkt het overzicht te hebben, maar vaak heb je veel meer abonnementen als je zelf denkt.
De abonnementen die je waarschijnlijk direct te binnen schieten zijn je televisie-, internet-, mobiele telefoon- en sportschool abonnement. Maar waarschijnlijk heb je er nog veel meer!
Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan al je streamingdiensten, abonnementen op productbasis zoals On That Ass of een foodbox zoals Hellofresh.
Deze laatste type abonnementen zijn luxe abonnementen. Het zijn vaak abonnementen die je helemaal niet nodig hebt en je leven enkel luxer maken. Niets mis mee, maar door gemak betaal je maandelijks een hoop geld voor deze abonnementen. Zo is een Hellofresh box duurder dan zelf boodschappen doen en koken.
Daarom is het tijd om een overzicht van al je abonnementen te maken zodat je eindelijk bewust keuzes kan maken.
Breng je abonnementen in kaart
Om een goed overzicht te krijgen van hoeveel abonnementen je daadwerkelijk hebt en waar je op kunt besparen, is het belangrijk in kaart te brengen hoeveel jij er daadwerkelijk hebt. Zoals hierboven beschreven kun je vaak de standaard abonnementen wel opsommen.
Wat verstandig is, om een overzicht te maken in Excel van al je abonnementen. Als jij de grootsten hebt ingevuld, ga dan ook eens door je bankafschriften. Je zult zien dat er een aantal abonnementen zijn, waar jij hoogstwaarschijnlijk helemaal geen weet meer van hebt.
Je bent geneigd om alleen de maandelijkse abonnementen te noteren, maar waarschijnlijk heb je ook abonnementen die per kwartaal, halfjaar of jaar worden afgeschreven.
Overbodige abonnementen
Besparen op abonnementen begint bij de abonnementen die je nauwelijks gebruikt. Vaak zijn dit abonnementen die je eens gratis kon proberen of er gewoon zijn ingeslopen. Maar echt gebruiken doe je het allang niet meer.
Denk hierbij aan streamingdiensten waar je maandelijks nauwelijks inlogt of een tijdschriftenabonnement die je nauwelijks leest.
Zeg deze abonnementen direct op! Je hebt ze niet nodig dat heeft de tijd al bewezen.
Pas op met lease abonnementen
Het lijkt vaak te mooi om waar te zijn, maar is eigenlijk altijd een veel te dure oplossing!
Lease abonnenten vind je in allerlei verschillende vormen en maten waarvan een auto leasen waarschijnlijk het bekendste is. Maar tegenwoordig kan je vrijwel iedere product lease.
Dit klinkt vaak super handig, want zo betaal je maandelijks een (klein) bedrag en kan je toch beschikken over een duur product.
Zo kan je voor een paar honderd euro een auto van tienduizenden euro’s lease. Mooie deal toch?
Vaak betaal je deze producten in de contractduur al terug en moet je na de periode het product teruggeven. Na de leaseperiode heb je dus een hoop geld uitgegeven, maar bezit je niks.
Ik noem lease contracten dan vaak ook een luxe die je op dit moment niet kan betalen.
Vraag jezelf daarom af of het echt wel een goede deal is?
Kijk kritisch naar je TV pakket
Heb je een pakket om tv te kijken dan is het tijd om deze eens grondig onder de loep te nemen.
Kijk je nog voldoende tv of kan je dit ook oplossen door uitzending gemist en andere streamingdiensten? Er zijn tegenwoordig steeds meer huishoudens die geen tv pakket meer hebben en van andere diensten gebruik maken.
Je bent waarschijnlijk zo gewend aan een TV pakket dat je er niet eens bij stilstaat om het op te zeggen. Maar wellicht kan je zonder en kan je zo makkelijk 30 a 40 euro per maand besparen.
Kijk je wel graag tv en heb je ook internet dan kan het voordeliger zijn om een alles in één pakket af te nemen. Vaak krijg je dan minimaal €10 korting op deze diensten.
Profiteer van actie’s op je abonnement
Wanneer je de televisie aanzet, dan heb je de reclames van allerlei verschillende bedrijven vast wel eens voorbij zien komen. ‘Meld je nu aan en ontvang de eerste 6 maanden 50% korting’. Helaas val jij hier als vaste klant vaak buiten, dat is ook niet zo gek, je hebt immers al een abonnement.
Tenminste dat is wat je denkt!
In de praktijk blijkt namelijk dat het wel degelijk loont om te gaan bellen. Zo heb ik ieder jaar een goede korting al bestaande klant.
Ik bel de klantenservice en vraag om de korting die nieuwe klanten ook krijgen. Soms moet ik de meerdere keren bellen, maar op een gegeven moment krijg ik iemand van de klantenservice die wel overstag gaat.
Het lijkt net of je zeurt, maar het kan je al gauw €200 per jaar besparen. En waarom hebben nieuwe klanten wel recht op deze korting en jij niet?
Overstappen van abonnement
De meeste mensen vinden het fijn om een trouwe klant te zijn, maar is het bedrijf ook trouw richting jou?
De meeste bedrijen doen ontzettend veel moeite om nieuwe klanten aan zich te binden, maar heel weinig om je te behouden. Een goede korting van lijkt als bestaande klant waanzinnig, maar is dat ook echt zo?
Zo geven energieleveranciers maximaal 10% korting op stroom. Helaas niet op het hele bedrag, maar enkel op de vaste leveringskosten. Als je de daadwerkelijke korting terugrekent dan kom je op slechts één procent uit!
Het lijkt voordelig om klant te blijven, maar vaak is dat helemaal niet het geval! Reken daarom altijd uit wat het kosten om over te stappen en wat je kan besparen.
Abonnementen delen
Laten we eerlijk zijn, is het Netflix account waar jij je favoriete series op kijk echt van jou en ben jij de enige die kijkt? Kleine kans! Steeds vaker zien we dat deze abonnementen worden gedeeld met anderen. De perfecte manier om gebruik te kunnen maken van de meest populaire streamingdiensten.
Jij neemt de kosten van het Netflix abonnement voor je rekening en een ander de maandelijkse lasten voor videoland. Op deze manier besparen jullie beide een hoop geld.
Sportschoolabonnement via je werkgever
Gezonde werknemers is voor een werkgever van groot belang. Dit zorgt namelijk voor een stuk lager ziekteverzuim en in veel gevallen een hogere productiviteit door fitte mensen. Werkgevers bieden daarom vaak een regeling aan dat jij via je werk een voordelig sportschoolabonnement kunt afsluiten.
Dit kan je tussen de 20-40% schelen op je maandelijkse kosten. Daarnaast worden deze kosten afgehaald van je brutosalaris. Dit zal je dus niet zo snel merken.
Daarnaast kun jij jezelf ook afvragen of een sportschoolabonnement daadwerkelijk noodzakelijk is. Wellicht ben jij een echte hardloper of fietser, dan is de buitenlucht het perfecte decor en bespaar je nog eens wat extra’s.
Conclusie: Besparen op abonnementen
Zoals je ziet zijn er allerlei verschillende opties om flink te kunnen besparen op je vaste maandelijkse lasten. Helaas is het niet altijd mogelijk bepaalde abonnementen te schrappen, simpelweg omdat je niet zonder kunt.
Toch kan je met veel minder abonnementen als je zelf denkt!
Het begint bij inzicht te krijgen in welke abonnementen je hebt en daar kritisch naar te kijken. Twijfel je over een abonnement? Zeg deze dan eens op en probeer het zonder, je zult zien dat dit vaak geen enkel probleem is.
Sinds 2018 zijn het aantal abonnementen per Nederlander sterk toegenomen. Dit lijkt geen probleem, maar de maandlasten zijn daarmee ook gigantisch toegenomene.
Abonnementen zijn de grootste reden waarom jij dagelijks naar je werk moet. Je moet deze abonnementen namelijk betalen! Vraag jezelf af of dit het allemaal waard is?