Beneden je stand leven of maandelijks al je geld uitgeven? Steeds meer mensen geloven in afscheid nemen van de consumptiemaatschappij en zich te richten op de dingen die ze echt nodig hebben. Geen gigantisch woonlasten en luxe spullen om maandelijkse lasten te minimaliseren voor een financieel makkelijker leven.
We zijn allemaal bezig met ons geld. De één wilt graag zoveel mogelijk geld verdienen en de ander is juist meer bezig met het bijhouden van zijn uitgaves. Bij de meeste mensen is het zo dat zij meer gaan uitgeven op het moment dat er ook meer binnenkomt. Door beneden je stand te leven, maak je hier een einde aan en kies je voor wat je nodig hebt.
Merk jij dat je steeds meer bent gaan verdienen, maar niet meer financiële ruimte krijgt? In dat geval kan het interessant zijn om iets meer beneden je stand te leven. In artikel leg ik je alles uit over beneden je stand leven en hoe je dit kan doen.
Waarom beneden je stand leven?
Beneden je stand leven betekent in feite dat je minder geld uitgeeft dan je zou kunnen op basis van je inkomen of het vermogen dat je hebt. Vanzelfsprekend houd je meer over als je minder uitgeeft dan dat er binnenkomt alleen, waarom zou je dat doen?
Op het moment dat jij minder uit gaat geven dan dat er binnenkomt, houd je meer geld over. Dit geld kun je vervolgens opzij zetten om te sparen, bijvoorbeeld voor een aankomende verbouwing of een nieuwe auto, maar het stelt je ook in staat leningen af te betalen of te gaan investeren. Je laat op deze manier je financiële buffer groeien, wat zeker van pas kan komen als het allemaal even wat minder gaat. Bijvoorbeeld wanneer er dingen stuk gaan in huis, er bepaalde onderdelen van de auto vervangen moeten worden of wanneer je een groot spaardoel hebt.
Daarnaast laat beneden je stand leven je ook bewust worden van jouw situatie. Krijg je een bonus, een dertiende maand of krijg je een behoorlijk bedrag terug van de Belastingdienst, dan ben je misschien geneigd dit direct aan iets groots uit te geven. Denk aan een vakantie, een weekend met eten buiten de deur, bioscoop bezoeken en feestjes of door een nieuwe telefoon te kopen. Toch kun je dit beter niet doen. Als je een keer meer verdient betekent dit namelijk niet dat je ook direct meer uit moet geven. Beter is het, om dit extra geld op de spaarrekening te zetten, te beleggen of te gebruiken voor een aflossing.
Bedenk je wel dat, als je beneden je stand gaat leven, je hier de nodige discipline voor nodig hebt. Eraan beginnen is niet het moeilijke gedeelte, maar het vast blijven houden wel. Daarnaast kan het je ook zeker helpen precies bij te houden wat je maandelijkse kosten zijn, bijvoorbeeld door middel van een kasboek.
Hoe ga jij om met je inkomen?
Wat doe jij op het moment dat je salaris wordt gestort, en hoeveel is er van dat bedrag nog over na twee weken? Op de juiste manier omgaan met je inkomen is erg belangrijk, zeker wanneer je beneden je stand wilt leven en maandelijks geld opzij wilt zetten. Hoe je met je geld omgaat is bepalend voor hoe jouw maand eruit komt te zien. Ben je iemand die aan het eind van de maand nog met gemak uit eten kan gaan, of is je salaris ergens rond de tweede week praktisch al op?
Hoe je uitgavenpatroon eruit ziet is voor een gedeelte te wijten aan je opvoeding. Vanaf kleins af aan heb je een band opgebouwd met geld en zie je hoe dit bijvoorbeeld bij je ouders eraan toeging. Gaf jij al je zakgeld direct uit of kon jij makkelijk sparen? Kochten je ouders maandelijks spullen met de creditcard of had je door dat zij ook soms aankopen moesten uitstellen?
Je uitgavenpatroon heb je in de afgelopen jaren steeds meer ontwikkeld, het is een gewoonte geworden, een deel van jou. Maar daarnaast speelt het ook mee hoe jij als persoon bent. Ben je bijvoorbeeld iemand die graag met de laatste trends meedoet en daar makkelijk geld aan uit geeft, dan kan het goed zijn dat je vaak geld tekort komt. Ook kan het goed zo zijn dat je niets om trends geeft en graag zoveel mogelijk spaart, of dat je een gezelligheidsdier bent. In dat geval geef je je geld niet perse uit aan luxe gadgets, maar wel aan uitgaan, feestjes, drank, films en alles wat met gezelligheid en vrienden te maken heeft.
Ga nooit maximaal lenen
Jij en je partner willen graag samen een huis kopen, maar daar is uiteraard veel geld voor nodig. De meeste mensen zullen die niet op hun rekening hebben staan en zullen een hypotheek moeten nemen. Dit doe je op basis van jouw jaarinkomen en dat van je partner, maar ook door middel van de kosten die jullie hebben. Op basis van deze gegeven komt er een maximale hypotheek uit, maar is het verstandig om dan ook direct dit hele bedrag te lenen?
Deze vraag kan natuurlijk alleen jij beantwoorden. Ben je jong dan mag je er vanuit gaan dat je steeds meer gaat verdienen. Maximaal lenen zou dan geen probleem moeten zijn, maar heb je ook nagedacht voer de toekomst? Zijn er wellicht kinderwensen en/of willen jullie minder werken? Beide zijn erg belangrijk voor je levensgeluk, maar hebben invloed op je financiën. Denk maar eens aan de maandelijks kosten van een kind zoals de luiers, eten & drinken en de kinderopvang.
Ook moet je denken aan minder leuke situaties zoals het verliezen van je baan. Vaak ga je meer verdienen naarmate je langer bij een bedrijf werkzaam bent, maar je hebt nooit de zekerheid dat je daar tot aan je pensioen goed zit. Het kan zijn dat je ontslagen wordt, dat het bedrijf failliet gaat of gaat fuseren, of dat je zelf op zoek gaat naar een andere baan. Daarnaast kan het ook gebeuren dat jullie uit elkaar gaan, of dat één van de twee komt te overlijden. Kun je in dat geval de hypotheek in je eentje betalen?
Begin in te denken hoeveel je kan sparen
Wil je graag beneden je stand gaan leven, dan doe je er goed aan je in te denken hoeveel je kan sparen per maand. Volgens het Nibud doen we er goed aan elke maand tien procent van ons inkomen op de spaarrekening te zetten, al is dit niet voor iedereen haalbaar. Werk je parttime en haal je maandelijks rond de 1200 euro binnen, dan zou je 120 euro per maand opzij moeten zetten. Kijk eerst of dit mogelijk is met je vaste lasten en je boodschappen. Verdien je echter ruim 2500 euro per maand, dan is die 250 euro die je opzij moet zetten niet zo’n groot probleem, zeker niet wanneer je beneden je stand leeft.
Om erachter te komen hoeveel je precies kunt sparen, doe je er goed aan eerst op te schrijven wat je vaste lasten en andere terugkerende kosten zijn. Streep dit af van je inkomsten en je ziet direct wat je overhoudt. Dit noem je ook wel budgetteren en daarover heb ik een artikel geschreven. Lees hoe je in 7 makkelijke stappen kan budgetteren.
Red jij het om direct 10% van je inkomen te sparen dan zit je op de goede weg. Maar de uitdaging ligt het hem natuurlijk in het zoveel mogelijk sparen. Door meer geld over te houden kan je uiteindelijk dit
Wat doen met al dat geld?
Ga je beneden je stand leven dan hou je opeens een hoop geld per maand over. Dit is uiteindelijk waarvoor je het doet! Om een idee te krijgen wat je met al dit geld kan doen heb ik hieronder een lijst gemaakt.
- Minder werken: Ga je minder uitgeven dan heb je minder geld nodig. Een optie is om minder te gaan werken waardoor je meer vrije tijd krijgt voor de dingen die je echt leuk vindt.
- Sparen: De belangrijkste stap is om je spaargeld op orde te hebben. Ga daarom eerst sparen zodat je voldoende spaargeld hebt.
- Extra aflossen op je hypotheek: Wil je extra geld besparen op je hypotheek dan kan je ervoor kiezen om jaarlijks extra af te lossen op je hypotheek. Wil je hier meer over weten dan raad ik je aan om mijn artikel extra aflossen op je hypotheek te lezen.
- Beleggen: Een vermogen opbouwen voor later is absoluut een slim idee. Wil je bijvoorbeeld later een speciale reis maken of eerder stoppen met werken dan is het handig om alvast aan dit vermogen te bouwen. Doormiddel van beleggen kan je extra rendement maken waardoor je uiteindelijk meer kan overhouden als wanneer je gaat sparen.
- Extra pensioen opbouwen: Heel veel mensen gaan er vanuit dat hun pensioen perfect geregeld is. Toch valt het vaak een beetje tegen als je het vergelijkt met je inkomen van nu. Zorg daarom dat je weet hoeveel geld je te besteden hebt als je met pensioen gaat. Wellicht wil je extra pensioen opbouwen om wat mee ruimte te hebben. Wellicht is pensioenbeleggen dan iets voor jou.
Consumeren maakt niet gelukkiger
Je hebt het vast al vaker gehoord; spullen kopen maakt je niet gelukkiger. Natuurlijk op het moment zelf wel, maar dat is niet blijvend. Veel mensen denken dat als ze die ene nieuwe broek kopen, of een paar nieuwe schoenen, dat ze dan gelukkiger zullen zijn, terwijl dit niet het geval is.
Waarom we dit dan doen? Omdat we in een consumptiemaatschappij leven waarbij er alles aan gedaan wordt om er maar voor te zorgen dat wij spullen blijven kopen. Bovendien beoordelen we elkaar veel te vaak om wat de ander wel of niet heeft, in plaats van te kijken naar wat een persoon wel of niet kan bereiken. Dit zorgt ervoor dat we zelf ook graag nieuwe dingen kopen, zodat mensen denken dat we veel hebben. Die ene grote woning met gigantische tuin en overkapping, een dure auto voor de deur en altijd een designertas bijvoorbeeld. Voor heel even zal je hier blij mee zijn, maar dit duurt nooit lang. Voordat je het weet ben je alweer op zoek naar iets anders, iets nieuws.
We worden er niet gelukkiger van om te consumeren, dus waarom blijven we het dan doen? Focus je op de dingen die je echt nodig hebt, zoals een dak boven je hoofd, warm water, meubels, licht en de juiste voeding. Denk bij alles dat je wilt kopen na over het product. Maakt het je leven beter? Zo niet, dan heb je het ook niet nodig. Door geen geld uit te geven aan spullen die jou toch niet gelukkiger maken houd je geld over en leef je beneden je stand.