Een beleggingsstrategie is ontzettend belangrijk als je gaat beleggen. Het grote probleem is dat veel beleggers alleen beginnen zonder beleggingsstrategie. Met het probleem dat zij vaak al beginnen met een verlies waar ze jaren over doen om dat weer goed te maken.
Zelf begon ik als belegger met het traden in crypto. Dit deed ik als daytrader en om eerlijk te zijn heb ik er vooral geld mee verloren. Natuurlijk wel een hoop geleerd, maar na een paar manden besloot ik om alles anders te doen. Ik ging beleggen voor de lange termijn op basis van dollar cost averaging. Dit is vandaag de dag nog steeds wat ik doe en met succes.
Ben jij al begonnen met beleggen en heb jij nog niet duidelijk welke beleggingsstrategie het best bij jou past? Of ben je nieuw en nog opzoek naar een goede manier van beleggen? Lees dan gauw verder, want hieronder leg ik je alles uit over alle verschillende beleggingsstrategieën.
Wat is een beleggingsstrategie?
Een beleggingsstrategie is een manier van beleggen. Je hebt een duidelijk plan hoe je belegt en je rendement kan behalen. Doormiddel van een duidelijk doel kan je bepalen op welke manier, hoe en met welke risico je investeert. Daarbij is het ook belangrijk om na te denken hoe actief je zelf je belegging wilt beheren.
Het beste kan je een beleggingsstrategie vergelijken met een voetbalopstelling. De opstelling die je kies bepaald uiteindelijk hoeveel risico je neemt in het spel. Uiteindelijk bepaalt dit de kans dat je kan scoren, maar ook er gescoord kan worden bij jouw.
Bij beleggen werkt dit exact hetzelfde. Hier kan je ook kiezen voor een aanvallende strategie. De rendementen zullen dan hoger kunnen zijn (scoren), maar de kans op verliezen zullen ook groter zijn (tegen doelpunt). Kies je voor een meer defensieve tactiek dan zullen de rendementen waarschijnlijk minder zijn, maar de verliezen ook een stuk minder
Zet jij de meeste spelers in je aanval of verdediging?
Hoe bepaal je beleggingsstrategie?
Je hoeft gelukkig het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er zijn tal van beleggingsstrategieën en ongetwijfeld past er eentje bij jou. De vraag is alleen hoe bepaal je welke beleggingsstrategie het beste bij jou past?
Om dit te kunnen bepalen moet jezelf een aantal vragen stellen. Hieronder stap voor stap een uitleg.
Voor hoelang wil je beleggen?
De duur van het beleggen is ten eerste belangrijk om te beslissen of het uberhaupt zin heeft om te beginnen. Ik ben van mening dat als je minder als 5 jaar wilt beleggen dat je er niet aan moet beginnen. Natuurlijk kan je rendement maken, maar vaak moet je daarvoor een groot risico nemen.
Wil je wel voor de Korte termijn beleggen dan gaat dit vaak samen met de nodige risico. Je kan wel beleggen waarbij de risico’s minimaal lijken, maar als de markt tegenzit en de koers gaat naar beneden dan heb je direct een probleem. Zeker als je er dan geld in hebt zitten wat je snel nodig hebt. Waarschijnlijk kan je het dan niet genoeg tijd geven om weer te renderen en zit je dus met een verlies
Natuurlijk valt er wel rendement te maken op de korte termijn. Zeker als je wilt beleggen in crypto dan zijn er mogelijkheden. Je ziet dat hier veel daytraders instappen om zo iedere dag bijvoorbeeld 1% rendement te maken.
Wil je veel minder risico nemen en een grotere kans maken op een stabiel rendement dan is lange termijn beleggen een beter idee. Voor de lange termijn beleggen doe je dus langer als 5 jaar en het liefst langer als 10 jaar. Het voordeel van de lange termijn beleggen is dat je langer de tijd hebt om rendement te maken. Je kan dus voor minder risicovolle beleggingen kiezen.
Hoeveel risico wil je lopen met beleggen?
Natuurlijk loop je altijd risico bij beleggen, maar je hebt risico en risico. Daarmee bedoel ik dat je beleggingen hebt waarbij je direct weet dat het alles of niets is. Of je hebt beleggingen waarbij je weet dat je soms een negatief rendement maakt, maar ook vaak genoeg een positief rendement.
Ik hou altijd een altijd een aantal factoren in gedacht om te weten of ik teveel risico neem met mijn beleggingen.
- Lig ik wakker? Als ik wakker lig van een investering dan weet ik dat ik teveel risico heb genomen. Verkopen en investeren in iets anders is dan vaak de beste optie voor mij
- Houd het me iedere dag bezig? Daalt de koers of is er slecht nieuws te vinden? Allemaal dingen die door je hoofd kunnen gaan als je belegt in beleggingen met een te hoog risico.
- Hoe zat het ook alweer? Kan ik niet in paar zinnen uitleggen waarin ik beleg een waarom ik dat doe dan weet ik dus eigenlijk niet zo goed waarin ik beleg.
Hoeveel tijd wil je kwijt zijn met beleggen?
Dit klinkt misschien gek, maar dit is ontzettend belangrijk. Bepaalde beleggingsstrategieën kosten namelijk ontzettend veel tijd. Bij deze strategieën ben je vaak enkele uren per dag bezig terwijl andere veel minder tijd kosten. Je kan dan al met 10 minuten per maand voldoende hebben.
Over het algemeen vind ik beleggen super leuk en vind ik het niet erg om er iedere dag mee bezig te zijn. Toch kijk ik slechts 1 a 2 keer per week naar mijn beleggingen. Kortom ik vind het leuk om te analyseren en te kijken wat voor mooie bedrijven er bijvoorbeeld allemaal zijn. Maar daadwerkelijk actief beleggen doe ik één keer per maand 10 minuten.
Wil jij niet veel tijd kwijt zijn aan bedrijven analyseren of het continue moeten traden dan moet je een beleggingsstrategie kiezen wat niet veel tijd kost.
Welke beleggingsstrategie zijn er?
In de vorige stap kon je bepalen wat voor type belegger jij bent. Dit is handig om hieronder een beleggingsstrategie te kiezen. Per strategie omschrijf ik niet enkel wat het is en hoe het werkt, maar ook bij wat voor type belegger dit past.
Overigens betekent dut niet dat je aan één strategie met houden. Je kan beste meerdere strategieën gebruiken of combineren. Zolang je zelf maar weet hoe je belegt.
Buy and hold
De Buy and hold strategie is een strategie waarbij je aankoopt en dit voor lange tijd in je bezit houdt. Hierbij is het eigenlijk helemaal niet belangrijk wat zich in de markt speelt. Je let totaal niet op wat zich op de korte termijn voordoet en focust je enkel op de lange termijn.
Deze vorm van beleggen is erg populair en onder meer de bekende belegger Warren Buffet maakt hier gebruik van. Zo kocht hij in de beginjaren al Coca Cola en dit is nog steeds een belangrijke aandeel in zijn portefeuille.
Je verkoopt bij deze strategie dus (vrijwel) niet en koopt enkel bij. Uiteindelijk moet de investering over de lange tijd rendement geven.
Dollar Cost Averaging
Dollar Cost Averaging is één van mijn favorieten beleggingsstrategieën. Bij deze manieren van beleggen, beleg je periodiek. Je doe dus niet éénmalig een belegging, maar verspreidt dit over een langere periode om uiteindelijk een gemiddelde aankoopprijs te hebben.
Door de verschillende aankooppunten loop je veel minder risico. Koop je namelijk een keer op een hoge koers dan zorgen andere aankooppunten die lager liggen voor een lagere gemiddelde prijs. Zo investeer je niet enkel als het duur of goedkoop is. Het risico neemt hierdoor ontzettend af.
In de afbeelding hierboven zie je dat hoe meer aankooppunten (roze bolletjes) je heb. Des de beter dit een weerspiegeling geeft van de gemiddelde koersprijs. Dit kan uiteindelijk op de lange termijn voor een mooi rendement zorgen.
Belangrijk bij deze beleggingsstrategie is dat je echt periodiek blijft beleggen. Staat de koers voor je gevoel hoog? Dan is het met deze strategie geen enkel probleem om gewoon te beleggen.
Dogs of the Dow
Een andere lange termijn beleggingsstrategie is Dogs of the Dow. Oorspronkelijk is het idee van Dogs of the Dow dat je in de tien bedrijven belegd op de Dow Jones die het hoogste rendement uitbetalen. Hierbij is het belangrijk dat je het vermogen goed verspreid over de tien verschillende aandelen. Het vermogen is dus evenredig verdeelt over de aandelen.
Het idee is dat je hier vooral rendement met met het dividend. De koers van deze aandelen zullen vaak vrij vlak zijn waardoor je op de koers vrijwel geen rendement kan maken.
Natuurlijk is het idee achter deze strategie dat vooral het dividend belangrijk is. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om in andere bedrijven te investeren die een goed dividend uitbetalen. Uiteindelijk is het belangrijk dat je begrijpt dat vooral het dividend je vermogen doet laten groeien.
Momentum strategie
Bij de momentum strategie beleg je op het moment. Je focust je bij deze beleggingsstrategie vooral op aandelen die het over een korte periode (3 tot 12 maanden) goed hebben gedaan. De gedachten hierbij is dat als deze beleggingen het goed hebben gedaan dat zij dit de aankomende tijd ook zullen doen.
Veel beleggers hebben te kampen met hebzucht of fear of missing out. Jij maakt optimaal van deze doelgroep en springt in zodra je merkt dat er momentum is. Zodra je merkt dat het momentum gaat omslaan, verkoop je jouw belegging en heb je als het goed is een mooi rendement te pakken.
Hierbij is het belangrijk dat je uitstapt voordat de markt tot het oordeel komt dat de investering te duur is. Vaak zie je dat als dit gebeurt, dat de prijs flink zal dalen en het momentum zal omdraaien.