Wel of Niet Beleggen? Je krijgt nog nauwelijks rente over je spaargeld en vraagt je af of beleggen een goed idee is. Helaas loop de inflatie steeds harder op en staan koersen van de beurs onder druk. Niet gek dat jij twijfels hebt of beleggen wel zo verstandig is.

Hoe kan jij nou verstandig beleggen zodat jij ook met een kleiner vermogen succes op de beurs kan hebben.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Is het wel verstandig om te beleggen?

De beurzen staan ligt onder druk en zeker technologische bedrijven hebben het al maanden zwaar. De meeste hebben al tientallen procenten moeten inleveren op hun waarde. Is het nu wel de tijd om te beginnen met beleggen?

Beleggen kent altijd risico’s en deze zijn direct zichtbaar bij een neergaande beurs. Heb je al een belegging dan voel je dit direct en dan zal de twijfel toeslaan. Als beginnende beleggers wil je niet beleggen in een neergaan markt, want straks verlies je alles.

Het moeilijke aan beleggen is dat je nooit weet wat het juiste moment is. Het timen van de markt is dan ook absoluut af te raden en zal enkel tot stress en emoties leiden.

Als je kijkt naar de afgelopen 50 jaar dan heeft de beurs het op de lange termijn altijd goed gedaan. Belangrijker is om met een goed plan periodiek te beleggen zodat je naast de duurdere aankoopmomenten ook profiteert van goedkope aankoopmomenten. Daarnaast zal je voor voldoende spreiding moeten zorgen zodat er altijd evenwicht in je beleggingen zit.

Kun je meer geld verliezen dan je inlegt?

Als je gewoon belegt in aandelen, ETF’s en obligaties dan kan je niet meer verliezen als je inlegt. Natuurlijk moet je dan wel gewoon met eigen geld beleggen wat je kan missen.

Pas als je met moeilijke beleggingsvormen als opties en turbo’s gaat werken dan moet je oppassen. Deze zijn namelijk veel complexer en daar kan je wel meer verliezen als enkel je inleg.

Maar beleggen in de ‘normale’ producten is voor veel huishoudens al spannend genoeg. Hou beleggen zo simpel mogelijk en met een risico wat bij je past.

Beleggen op de korte- of lange termijn?

Het grootste voordeel van investeren, is het rente-op-rente effect. Door ieder jaar rendement te maken, zal je vermogen jaarlijks toenemen en de het jaar daarop (met hetzelfde rendement) iets meer toenemen. Je kan je voorstellen dat de laatste jaren, als je vermogen al is toegenomen, de toenames het grootste zijn. Hoe langer jij dus kan beleggen, des de groter de kans is dat jij een groot vermogen opbouwt.

Stel jij belegt maandelijks €100 dan heb je na 30 jaar ongeveer € 83.700 aan vermogen opgebouwd. Daarvan heb je € 36.000 zelf ingelegd en de rest is allemaal rendement.

Doe je dit geen 30 jaar, maar slechts 10 jaar dan is je vermogen slechts €15.800. Hiervan is je eigen inleg €12.000 en heb je dus slechts €3.800 aan rendement.

Dit gigantisch verschil zit hem in de tijd. Over de tijd neemt je vermogen toe en zal het jaarlijks bedrag waarmee je vermogen groeit ook toenemen. Het is een kwestie van volhouden.

Moet je veel belasting betalen over je belegging?

Over je belegging betaal je op dit moment nog vermogensbelasting. Vaak hoor je hier allerlei zware verhalen dat dit een vermogen kost, maar dat valt reuze mee.

Zo betaal je als alleenstaande tot ongeveer €50.000 en met een fiscaal partner tot €100.000 geen vermogensbelasting.

Heb je meer vermogen dan ga je vermogenbelasting betalen. Heb je bijvoorbeeld een fiscaal partner en een vermogen van € 150.000 dan betaal je over ongeveer € 50.000 vermogensbelasting (€ 150.000 – € 100.000). Dit komt neer op ongeveer €274.

Waarschijnlijk heeft het rendement over dat jaar veel meer opgeleverd dus geen reden tot zorgen.

Wat als de beurs crasht?

Natuurlijk is het ontzettend vervelend en kan dit wat zorgen geven, maar als jij er echt wakker van ligt dan heb je waarschijnlijk een veel te hoog risico genomen met je beleggingen.

Het enigste wat je hoeft te doen is een risico te kiezen wat bij je past en de tijd uit te zitten tot de beurs zich herstelt. Dit kan soms jaren duren, maar het verleden heeft bewezen dat de beurs zich altijd herstelt na een crash.

Zo was er in 2001 een gigantische beurscrash genaamd de Dotcomcrash. Een aandeel als Microsoft ging van €55 naar €20 per aandeel. Maar had jij deze 20 jaar later nog steeds in je portefeuille dan had je nu een aandeel met een waarde van ruim €277!

Hoeveel risico loop je met beleggen?

Dit bepaal je helemaal zelf. Het klinkt een beetje abstract, maar het is echt zo. Goede beleggers zijn beleggers die hun risico’s het beste kunnen managen.

Je kan flinke rendementen maken door te beleggen in crypto, aandelen in startups en zelfs hefbomen. Maar het risico dat deze investeringen flink in waarde afnemen is ook erg groot. Tientallen procenten aan daling is niets! Je moet niet eens raar opkijken als ze op een gegeven moment niets meer waard zijn.

Wil jij beleggen met minder risico dan zorg je dat je een perfecte mix hebt van stabiele aandelen en obligaties. Een goede regel is bijvoorbeeld om naarmate je ouder wordt, meer obligaties te nemen.

Een andere manier is om gespreid te beleggen doormiddel van ETF beleggen. Hiermee beleg je direct in honderden of duizenden bedrijven tegelijk. Hierbij zal vooral het marktgemiddelde je rendement zijn en ben je niet afhankelijk van de prestaties van één bedrijf.

Vanaf welk bedrag kan je beleggen?

Een veelvoorkomende misvatting is dat je enkel kan beleggen met een goed gevulde portemonnee. Veel mensen weten niet dat je al vanaf enkele tientjes per maand kan beleggen. Je kan zelfs letterlijk met je wisselgeld beleggen.

Zo kost een ETF vaak enkele tientjes per maand en kan je ervoor kiezen om maandelijks een nieuwe ETF te kopen. Zo kan je op een gedegen manier beleggen en hoef je niet te beschikken over gigantische bedragen.

Is beleggen niet hetzelfde als gokken?

Bij gokken zet jij een bedrag in en kijk je vol spanning of er prijs is. Het is vaak alles of niks en daar zit al direct een groot verschil met beleggen. Bij beleggen is het niet een kwestie van alles of niks.

Daarnaast kan je bij de meeste gokspelen niks met risico. Bij beleggen is dat een groot verschil, want hier draait het juist om risicomanagement. Je wilt rendement maken met je belegging, maar wel met een risico wat bij je past.

Daarnaast kan je bij beleggingen ontzettend veel informatie tot je nemen om betere keuzes te maken. Neem koersverlopen, jaarverslagen van bedrijven en overige prestaties.