Gemiddeld groeit de markt ongeveer 7% per jaar en toch zijn er een hoop beleggers die geld verliezen met beleggen. Een aantal jaar geleden verloor ik ruim 30% van mijn ingelegde geld. Alle klassieke fouten die je kan maken als belegger, heb ik ook gemaakt. In dit artikel leg ik je daar alles over uit.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Je begrijpt je eigen beleggingen niet

Als beginnende belegger is het makkelijk om naar andere beleggers te luisteren. Andere sociale media accounts of Youtube-kanalen bespreken vaak populaire beleggingen en als je niet weet waarin je moet beleggen, dan biedt dat de uitkomst. Dit klinkt super handig, maar dit is lang niet altijd het geval.

Als belegger moet jij altijd zelf onderzoek doen. Jij moet namelijk zelf precies begrijpen waarin je belegt en waarom je dit doet. Alleen dan kan je een afweging maken of deze belegging bij jouw beleggingsplan past.

Laat je daarom niet teveel beïnvloeden door allerlei zogenaamde experts. Zorg dat je altijd zelf onderzoek doet.

Je maakt teveel transactiekosten

Iedere keer als jij een aankoop of verkoop doet dan betaal je hier transactiekosten over. Deze transactie kosten lijken niet zoveel, maar gaan wel ten kosten van je rendement. Zonde, want als jij goede beleggingen kiest dan hoef jij helemaal niet zoveel transactiekosten te betalen. Je hoeft deze beleggingen namelijk maar één keer te kopen en de rest van je looptijd vast te houden.

Overigens geldt dit ook voor andere kosten zoals beheerkosten. Een paar tienden procent kan over een aantal jaar heel veel euro’s schelen. Beleg jij bijvoorbeeld €100 per maand voor 30 jaar dan heb je met 7% rendement per jaar €121.288. Maar kom jij door kosten op 6,5% uit dan is je vermogen na 30 jaar €110.387 waard. Een verschil van bijna €11.000!

Emoties nemen het over

Gaat het goed met de beurs dan wil je het liefst zoveel mogelijk geld investeren, maar worden je beleggingen minder waard dan wil je het liefst stoppen. Je emoties zijn één van de grootste problemen bij beleggers. Nemen deze emoties de overhand dan kan dit negatieve gevolgen hebben voor je rendement.

Je kan dit het beste zien in de afbeelding hieronder.

emoties beleggen

Je emoties tijdens beleggen gaan namelijk altijd op en neer. Aan jou is het om hier bewust van te zijn en je emoties zo veel mogelijk te beperken. Merk je dat je emoties de overhand nemen, dan kan je het best op een later tijdstip beslissingen nemen.

Je wilt te snel resultaat met beleggen

Voor veel mensen is snel rijken worden de ultieme droom, maar helaas werkt beleggen niet zo. Natuurlijk zijn er voorbeelden te noemen, maar er zijn veel meer mensen die daar een hoop geld door hebben verloren. Bij snel rijk worden horen grote risico’s en dat is iets wat een succesvolle belegger liever niet neemt.

Iets wat in korte tijd veel rendement oplevert, kan in korte tijd ook veel waarde verliezen. Bitcoin is hier een goed voorbeeld van. Er zijn verschillende moment waarop je honderden procenten winst had kunnen maken, maar ook je vermogen met 50 tot 80 procent zien afnemen.

Ga jij opzoek naar snelle rendementen dan neem je over het algemeen veel te grote risico’s. Beleggen is iets wat je vaak voor minimaal 10 jaar doet en het liefst nog langer. Tijd is een van de belangrijkste factoren als het gaat om vermogen op te bouwen.

Je twijfelt veel te lang

Had ik al gezegd dat je moet beleggen met een beleggingsplan wat bij je past? Heb je zo een beleggingsplan dan hoef je niet eeuwig te twijfelen. In de tijd dat jij namelijk twijfelt, verlies je een hoop prijsactie. Je zult zien dat even wachten vaak resulteert in negatieve resultaten. Natuurlijk moet je wel goed overwogen beslissingen nemen, maar daarom heb je zo een beleggingsplan.

Zorg dat je altijd het langetermijndoel voor ogen hebt. De prijsactie op korte termijn heeft vaak weinig invloed op de lange termijn. Gaat de koers nu 1 of 2 euro naar beneden dan zal dit geen gigantisch invloed hebben op je toekomstige vermogen wat je opbouwt. Twijfelen over een aankoop voor een paar cent is dus echt verspilde energie.

Conclusie

De essentie van dit stuk, is dat je van te voren duidelijk moet hebben waarom je wilt beleggen en hoe je dit wilt doen. Het grootste deel van de beleggers verliest onnodige vele geld en dat komt vooral door de volgende punten.

  • Laten emoties de overhand nemen
  • Laten zich beïnvloeden door andere
  • Hebben geen duidelijk beleggingsplan
  • Gaan teveel handelen, om zo sneller geld te verdienen
  • Beginnen te twijfelen, omdat resultaat uitblijft
  • Geen oog voor de risico’s

Beleggen kost tijd en meer tijd investeren en meer trades maken zijn niet de oplossing voor snelle rendementen. Het verleden heeft bewezen dat veel beleggers hier juist ontzettend veel geld mee verliezen.