Dat jij nog niet bent begonnen met beleggen is helemaal niet vreemd. Ook ik stelde het ontzettend lang uit en dat kwam door allerlei verschillende factoren. In eerste instantie dacht ik dat het heel lastig was en dat er gigantische risico’s zaten aan beleggen. In de praktijk blijkt dit allemaal helemaal niet zo te zijn. Daarom heb ik hieronder 6 reden waarom mensen beleggen steeds uitstellen.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Je herkent jezelf niet als belegger

Als je een belegger moet omschrijven dan zou je waarschijnlijk, net als ik voorheen deed, een oudere man in een zakelijk pak omschrijven. Waarschijnlijk heb jij een totaal ander beeld van jezelf, waardoor jij je helemaal jezelf niet identificeert met beleggen.

In de werkelijkheid is slechts een heel klein percentage van de beleggers, de man in het pak. Er is geen omschrijving hoe een belegger eruitziet of wat diegene doet. Iedereen kan een belegger zijn, zelfs de mensen waarvan jij het niet zou verwachten.

Je weet niks over beleggen

Iedereen start zonder kennis. Ook top beleggers als Warren Buffet zijn ooit gestart zonder enige kennis. Al doende leert ment en dat geldt ook voor beleggen. Daarom zie je vaak dat beleggers met kleine bedragen beginnen. Op deze manier kunnen ze langzaam wennen aan het beleggen.

Je gaat nooit alles weten over beleggen, als je wacht tot je alles weet dan start je dus nooit. Beter is om je goed in te lezen en met kleine bedragen te starten. Op deze manier leer je langzaam steeds iets meer over beleggen.

Je denkt dat je al je geld kan verliezen

De eerste waarschuwing die je ziet staan bij beleggen is “Met beleggen kunt u uw inleg verliezen”. Niet echt motiverend als je wilt beginnen met beleggen. Deze waarschuwing geldt dan ook vooral voor risicovolle beleggingsproducten zoals opties en turbo’s.

Daarom is het verstandig om zo gespreid mogelijk te beleggen. Dit kan onder meer door indexbeleggen of zelf gespreide aandelen te kopen.

Had jij de afgelopen 100 jaar belegt in bijvoorbeeld in de 500 grootste bedrijven van Amerika (S&P 500) dan was je op geen enkel moment je vermogen volledig kwijt geweest. Wel waren er jaren waar je soms de helft van je vermogen zag verdwijnen, maar ditzelfde gebeurde in positieve zin.

rendement SP 500 per jaar afgelopen 100 jaar.png 1738w
Bron: Macrotrends.net

Als je nog meer spreid als de S&P 500, dan zijn deze risico’s nog beperkter. Maar zelfs met een index als de S&P 500 had je over de afgelopen 100 jaar meer goede, als slechte jaren gehad. In ieder geval had je geen enkel moment het risico gelopen om al je geld te verliezen.

Je begrijpt niet wat rendement doet

Uiteindelijk begin je met beleggen om je vermogen sneller te laten groeien. Het rendement zorgt voor deze groei. Als je begrijpt wat rendement voor invloed kan hebben op je vermogen, dan zie je ook in waarom beleggen zo krachtig is.

Stel jij spaart de aankomende 30 jaar, €100 per maand. In dat geval heb je €36.000. Maar beleg je dit geld dan heb je met 7% rendement per jaar, ruim €121.000. Hierbij is het wel belangrijk dat je de winst continue herinvesteert, want hierdoor neemt je vermogen steeds sneller toe.

rendement beleggen 2048x957.png 2048w

Je ziet dat uiteindelijk het rendement ongelofelijk belangrijk is in het vermogen wat je uiteindelijk weet op te bouwen. Ruim 70% bestaat namelijk uit je rendement.

Je wacht op het juiste moment om te beleggen

Het is nooit het juiste moment om te beginnen met beleggen. De koers staat te hoog of nog niet laag genoeg. Uiteindelijk wil je met een zo laag mogelijke koers instappen, alleen weet je dit nooit als belegger. Zelfs de beste beleggers weten niet precies hoe laag of hoog de koers gaat.

Ga jij goed gespreid beleggen voor een hele lange periode dan maakt het eigenlijk ook niet heel veel uit wanneer je begint met beleggen. Met periodiek beleggen koop je bijvoorbeeld maandelijks steeds een beetje bij. Koop je nu op duurdere momenten dan komt er vanzelf een periode dat je goedkoper kan kopen. Zolang je maar iedere maand hetzelfde blijft doen.

Er zijn al genoeg onderzoeken geweest dat heeft aangetoond dat belegt blijven in de markt, meer oplevert dan de markt te willen timen.