Beleggen in een ETF is saai, het levert nauwelijks iets op en met losse aandelen (of zelfs Bitcoin) kan je veel mee rendement behalen. Veruit de meeste beleggers moeten eerst een hoop rendement mislopen voordat zij achter hun ideale beleggingsstrategie komen. In sommige gevallen stoppen ze zelfs met beleggen en heeft het beleggen enkel geld gekost. Beleggen moet stiekem een beetje saai zijn, want dat betekent dat je er comfortabel bij bent. Daarom is (deels) beleggen in een goed gespreide ETF voor veel beleggers een goede basis. Ik leg je graag uit waarom ik ieder geval ervoor kies om in een ETF te beleggen.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

ETF beleggen houdt het makkelijk

Met een breed gespreide ETF, beleg je direct in honderden of duizenden aandelen (bedrijven) tegelijk. De ETF volgt vervolgens de gemiddelde koers van al deze aandelen. Koop jij bijvoorbeeld een ETF in de 500 grootste bedrijven van Amerika (S&P 500) dan beleg je met een ETF dus direct in al deze 500 verschillende bedrijven.

Bij losse aandelen moet je in grote lijnen het bedrijf begrijpen, financiële analyses kunnen maken en het laatset nieuws bijhouden.

Bij een breed gespreide ETF vertrouw je vooral op de groei op de (specifieke) markt. De prestatie van een enkel bedrijf is daarbij veel minder belangrijk. Dit houdt het beleggen lekker makkelijk.

Dempt de risico’s van het beleggen

Als je weet dat 80% van de beleggers minder goed presteert als het gemiddelde marktrendement dan moet je dus van goede huize komen om het beter te doen. Met goed gespreide ETF zoals de All World ETF groeit je ETF eigenlijk hetzelfde als het marktgemiddelde.

Het ETF rendement is hierdoor nooit extreem hoog, maar ook nooit extreem laag. De pieken en dalen zijn veel minder extreem als bijvoorbeeld bij losse aandelen. Door de grote spreiding van verschillende aandelen demp je de risico’s optimaal.

Kost weinig moeite en tijd

Er bestaan duizenden verschillende ETF’s, maar voor de meeste beleggers zijn er slechts enkele ETF’s echt interessant. De bekende ETF’s zijn onder meer de volgende:

  • All World Index ETF: Zijn ETF’s waarbij je belegt in duizenden bedrijven over de hele wereld.
  • S&P 500 ETF: Beleg je in de 500 grootste bedrijven Amerika.
  • Global Clean Energy ETF: Een ETF waarbij je belegt in de populairste duurzame bedrijven.

Heb jij voor jezelf duidelijk waarin je wilt beleggen, dan kan je daar een geschikte ETF bij zoeken. Vanaf dat moment kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om periodiek te beleggen in de ETF. Op deze manier kan je in slechts enkele minuten per maand al beleggen.

Lage kosten

De hoge (transactie)kosten bij het kopen en verkopen van aandelen is één van de grootste redenen dat veel beleggers minder rendement maken. Iedere keer dat jij als belegger een aandeel koopt en verkoopt betaal je hier transactiekosten over.

ETF’s koop je voor minimaal 10 jaar en hou je het liefst zo lang mogelijk vast. In deze periode betaal jaarlijks een klein percentage beheerkosten wat vaak neerkomt op ongeveer 0,1% tot 0,5% per jaar. De gehele periode hoef je de ETF niet te verkopen, want volgt automatisch waarvoor jij hebt gekozen.

Minder last van emoties

Iedereen die gaat beleggen doet dit met emoties, niemand kan zonder emoties beleggen. Gaat de beurs hard omhoog dan ben je genoodzaakt om meer te investeren. Maar als de beurs in een instort dan wil je jezelf beschermen en het liefst al je beleggingen verkopen.

Omdat een breed gespreide ETF een veel beter balans heeft, zijn de winsten en verliezen veel beperkter. Fijn voor het risico dat je loopt, maar ook voor je emoties. Eigenlijk dempt een ETF dus de positieve als negatieve rendementen en daarmee je emoties.

Saai? Absoluut, maar wil je over een hele lange periode het succes vergroten dan is je emoties onder controle houden één van de belangrijkste zaken.

Ook voor de kleine portemonnee

Bij losse aandelen heb je al snel het probleem dat je in verschillende bedrijven wilt investeren. Hierdoor heb je al gauw een groter budget nodig om dit met een goede risicospreiding te doen.

Bij een ETF kan je al vanaf enkele tientjes per maand goed gespreid beleggen. Ook als je dus minder geld hebt dan kan je op een verantwoorde manier beleggen met een ETF. Natuurlijk moet je dan wel geloven in de gemiddelde groei van de markt.

Een klein voorbeeld:

Gemiddeld heeft de een goed gespreide ETF als de World Index Funds ongeveer 8% rendement per jaar. Stel jij kan €100 per maand beleggen in een ETF dan heb je na 30 jaar een vermogen van €146.815. Als je ditzelfde geld zou sparen dan was he slechts €36.000 waar.

De inleg van een klein bedrag met een paar procent rendement per jaar kan op de lange termijn dus een ongelofelijk mooi bedrag opleveren.