Aanmelden
|
Inloggen
X
Zoeken
gratis e-book
Speciaal voor jou een gratis e- book, hoe jij met een plan je vermogen kan laten groeien & financieel onafhankelijk kan worden
Gratis downloaden

Wat is VWRL ETF en moet je er in beleggen?

  • Wouter authorWouter
  • Laatst bijgewerkt: 01 april 2021
  • Beleggen

VWRL is een ETF die vooral bekend is bij beleggers die voor de lange termijn willen beleggen met een minder hoog risico. Door in deze ETF te beleggen, beleg je direct in duizenden verschillende bedrijven over de hele wereld!

De VWRL ETF is één van de populairste ETF’s op dit moment. Maar wat maakt deze ETF nou zo populair? In deze blogpost laat ik je precies zien wat VWRL is, waar je het kan kopen en kan je aan het eind van het artikel zelf een beslissing nemen of jij er in wilt beleggen of niet.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Wat is VWRL?

VWRL staat voor “VANGUARD FTSE ALL-WORLD UCITS ETF. Het is een ETF van Vanguard en volgt de All-Word index.

Oké dit klinkt allemaal erg ingewikkeld? Daarom nu de makkelijke uitleg.

Met VWRL beleg je op moment van schrijven in 3.527 verschillende bedrijven over 50 verschillende landen verdeelt. Dit betekend dat je dus met het aankopen van één ETF direct in al deze verschillende bedrijven belegt!

Ook zijn de bedrijven verdeelt over verschillende categorieën. Je belegt hierdoor niet enkel in de categorie tech, maar bijvoorbeeld ook in categorieën als vastgoed en financiële diensten.

De kracht van de ETF ligt hem dus vooral in de gigantisch grote spreiding van verschillende bedrijven. Hierdoor ligt je risico vaak een stuk lager als wanneer je een enkel aandeel koopt. Je ziet dan ook dat veel beleggers voor de lange termijn dit aandeel interessant vinden.

Waar beleg je in met VWRL

Voor je gaat beleggen in VWRL is het handig om te weten waar je precies in gaat beleggen. Met de onderstaande informatie weet je in wat voor bedrijven je ongeveer gaat beleggen met VWRL.

Bedrijven (aandelen) in VWRL

Nee ik ga je niet vermoeien met de 3.500 verschillende aandelen in VWRL. Als je een idee hebt in wat voor bedrijven je belegt dan is dat meer dan genoeg.

Het grootste gedeelte van de aandelen in VWRL ETF ligt in de technologie sector. De gehele top 10 bestaat zelfs uit technologie bedrijven. Apple, Microsoft, Facebook, Amazon en Tesla spreken allemaal voorzicht.

Alfphabet staat beter bekend als Google, maar dat bedrijf is veel groter als je zou denken. Hier valt namelijk ook YouTube en Android onder! Kortom een bedrijf wat absoluut niet mag ontbreken.

De minder bekende bedrijven uit de top 10 zijn Taiwan Semiconductor Manufacturing en Tencent. De eerste is een bedrijf wat zich richt in het maken van halfgeleiders. Hier worden onder meer chips van gemaakt.

Tencent is een technologiebedrijf uit China en is gigantisch groot geworden door allerlei overnames. Zo is het één van s’wereld grootste gamebedrijven en heeft het een eigen socialmedianetwerk. Daar is het nog niet klaar mee want ze hebben ook een groot aandeel in Tesla en zitten ze ook in streaming.

Hieronder de verhouding van de top 10 bedrijven in VWRL. Natuurlijk is dit het topje van de ijsberg en zitten er nog ruim 4.000 andere bedrijven in.

BedrijvenDekking in %
Apple Inc3.62%
Microsoft Corp2.95%
Amazon.com Inc2.31%
Facebook Inc A1.05%
Tesla Inc1.02%
Alphabet Inc Class C0.96%
Alphabet Inc A0.87%
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd0.86%
Tencent Holdings Ltd0.85%
Alibaba Group Holding Ltd ADR0.76%

Landen en sectoren in VWRL

Om niet alle bedrijven één voor één te hoeven bespreken, maar wel een beeld te krijgen hoe breed VWRL is, heb ik hieronder een aantal grafieken. Het laat onder meer zien in welke landen VWRL allemaal is belegd, maar ook hoe de verdeling in sectoren is.

Zoals eerder gezegd is VWRL in meer dan 50 verschillende landen actief. In de diagram heb ik enkel de landen geplaatst die meer dan 0,5% belang hebben in de VWRL. Dit geeft voldoende inzicht in hoe breed de VWRL is.

vwrl landen 1024x555

Duidelijk is te zien dat veruit het grootste deel is belegd in de United Stad. Je belegt ruim de helft van je geld in Amerikaanse bedrijven. Dit is ook niet vreemd, want vrij veel grote bedrijven zijn in Amerika gevestigd. Zeker als je kijkt naar Technologische bedrijven.

Een andere belangrijke diagram is die van de verschillende sectoren. Je belegt in 11 verschillende sectoren waarvan Technology op dit moment de grootste is. Let op dat bij de sectoren de verhouding heel snel kunnen wijzigen. Beter is om dus de verhouding nog te controleren als je 100% nauwkeurigheid wilt hebben.

vwrl sectoren 1024x555

Het rendement van VWRL

Uiteindelijk beleg je natuurlijk voor het rendement. Leuk dat je een goede verdeling hebt waardoor je minder risico loopt, maar maak je dan nog wel voldoende rendement?

VWRL bestaat sinds 2013 en is dus nog relatief jong op de beurs. Maar zou je in 2013 hebben belegd in de ETF van VWRL dan heb je een gemiddeld rendement van 11,09%

Wel moet ik hierbij vermelden dat de afgelopen jaren de beurs het erg goed heeft gedaan. Zeker technologie heeft de afgelopen 10 jaar in een ontzettend groei gezeten waar VWRL ook van heeft geprofiteerd.

JaarRendement VWRL
201322,80%
20144,30%
2015-2,20%
20168,00%
201724,00%
2018-9,60%
201926,60%
202014,80%

Om beter te begrijpen wat dit voor je belegging zou hebben gedaan, heb ik hieronder een grafiek gemaakt wat je vermogen zou zijn gegroeid als je bijvoorbeeld €150 per maand zou hebben belegd

rendement vermogen VWRL 1024x555
JaarEigen inlegJaarlijks rendementEindvermogen jaar
2013€ 1.800€ 410,40€ 2.210,40
2014€ 3.600€ 172,45€ 4.182,85
2015€ 5.400-€ 131,62€ 5.851,22
2016€ 7.200€ 612,10€ 8.263,32
2017€ 9.000€ 2.415,20€ 12.478,52
2018€ 10.800-€ 1.370,74€ 12.907,78
2019€ 12.600€ 3.912,27€ 18.620,05
2020€ 14.400€ 3.022,17€ 23.442,22

Je zou dan over 8 jaar €14.400 zelf hebben ingelegd en een rendement hebben gemaakt van €9.042. Een groei dus van 62%!

Je ziet hier duidelijk dat je ook bij VWRL jaren ehbt dat je dus een negatief rendement hebt. Het wilt dus niet zeggen doordat je heel breed belegd dat je dan nooit verlies maakt. In beleggen zit een risico en je kan gel verliezen. Wel zie je duidelijk dat de goede jaren de mindere jaren duidelijk overtreffen waardoor je vermogen dus met 62% zou zijn gegroeid in 8 jaar tijd.

Dividend VWRL

Ondanks de VWRL ETF echt word gebruikt als groei, krijg je er ook dividend over. Dit komt, omdat de ETF in dividendaandelen belegd en jij profiteert hier dus ook van! Gemiddeld ontvang je ongeveer 2% aan dividend wat neerkomt op ongeveer €1,40 per aandeel per jaar. Dit was in 2013 nog €0,93 cent dus dat groeit mooi!

Het dividend wordt ieder kwartaal automatisch uitgekeerd op je beleggingsaccount. Hier hoef je zelf dus niets voor te doen!

Kosten VWRL

Net als veel andere beleggingen heb je ook bij VWRL te maken met enkele kosten.

  • Beheerkosten: Elk jaar betaal je 0,22% aan kosten voor het beheer van de ETF. Een fonds (Vanguard) beheert VWRL en zij kopen en verkopen aandelen om een zo goed mogelijk spreiding te behouden. Hier betaal je een kleine kosten voor en dat is dus 0,22% per jaar. Dit word niet afgeschreven van je rekening, maar verrekend in de waarde van de ETF.
  • Aankoop ETF: Ik ga er vanuit dat je de ETF koop en dan hele lang tijd behoud. Daarom ga ik enkel in op de aankoopkosten. Normaal gesproken betaal je kosten om aandelen of een ETF te kopen. Maar doe je dit bij DEGIRO dan kan je 1 keer per maand geheel kosteloos de VWRL ETF kopen. Ideaal dus!

Conclusie: Is VWRL een goede ETF

Of VWRL een goede ETF is ligt natuurlijk aan wat je precies wilt. Vind je het niet erg om wat risico te lopen en wil je hoge rendementen dan is beleggen in een ETF wellicht niets voor jou.

Hou je van beleggen met minder risico dan is zijn ETF’s een goede optie. VWRL is een ontzettend ruim opgezette ETF waar heel veel spreiding is aangebracht. Hierdoor loop je aanzienlijk minder risico als wanneer je bijvoorbeeld eigen aandelen gaat kopen.

Zeker voor startende beleggers is VWRL een prima ETF. Waarschijnlijk begin je met kleine bedragen en heb je nog niet zoveel kennis over de aandelenmarkt. Daardoor kan je goed gespreid beleggen en is een ETF dus een goede start.

Ook vinden heel veel beleggers een ETF als VWRL erg makkelijk. Ze hoeven zich enkel te verdiepen in deze ETF en niet in tientallen andere aandelen. De aandelenmarkt bepaald je rendement en dat is voor heel veel mensen een rustgevend gevoel.

Daarnaast zijn de kosten ook laag bij deze ETF. Zeker als je bij DEGIRO gaat beleggen dan kan je vrijwel kosteloos de VWRL ETF kopen.

Je kan het artikel ook opslaan of delen!
  • Delen met Whatsapp WhatsApp
  • Delen met Pinterest Pinterest
  • Delen met Facebook Facebook
Wouter author
Hoi! Ik ben Wouter en enthousiast schrijver over alles wat met financiën te maken heeft. Vooral door bewust om te gaan met je geld en de juiste keuzes te maken kan je leven echt leuker worden!
Andere interessante artikelen
Aandelen minder waard: Wanner moet je aandelen verkopen?
Pensioenbeleggen: zo kun je beleggen voor je pensioen
Leren over Ordertypes: Market, Limit en Stop Orders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinterest Facebook Instagram