Een vermogen opbouwen klinkt ontzettend saai, maar wat nou als ik vertel dat het juist hartstikke leuk is! Wie vind het tenslotte niet leuk om met zijn ultieme dromen bezig te zijn. Een vermogen opbouwen betekend namelijk dat je uiteindelijk je ultieme levensdoelen kan waarmaken

Als ik wist wat ik nu weet dan was ik veel eerder gestart met een vermogen opbouwen. En daar bedoel ik niet de snelle winsten mee. Nee ik heb het hier over vermogen opbouwen op de lange termijn om uiteindelijk je ultieme dromen waar te maken.

Ben jij opzoek naar snel een vermogen opbouwen? Lees dan niet verder! Ik leg je namelijk in dit artikel uit hoe je solide en gestaag aan een vermogen kan opbouwen.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Waarom zou je vermogen opbouwen?

Heel simpel! Je hebt een doel en daar heb je bepaalde financiën voor nodig. Rijk worden kan natuurlijk al een simpel doel zijn, maar iets specifiekers zal veel beter werken.

Je gaat echt op latere leeftijd spijt krijgen als je vandaag de dag niet nadenkt of een vermogen opbouwen iets voor jou is

Zo denk ik echt, want dagelijks geven we ongelofelijk veel geld zonder stil te staan of dit ons echt gelukkig maakt. Een vermogen opbouwen begint dan ook bij bewust omgaan met je geld. Is het die aankoop echt waard of kan je dat geld beter besteden aan iets waar je echt gelukkig van wordt.

Bij een vermogen opbouwen gaat het niet om grote risico’s nemen en flinke rendementen te halen. Natuurlijk zorgt een rendement voor een versnelling van het proces, maar dat is niet bij iedereen altijd nodig.

Hoe maak je vermogen?

Vermogen opbouwen is super makkelijk. Je zet het geld op je spaarrekening en klaar is kees. Heelaas is deze methode niet meer het beste voor je vermogen en daarom is het verstandig om goed te kijken hoe je echt een vermogen kan opbouwen.

Hieronder heb ik een stappenplan die je kan helpen bij succesvol een vermogen op te bouwen.

Stap 1: Bepaal het doel voor je vermogen

De eerste stap is om het doel te bepalen voor je vermogen. Vermogen opbouwen kost namelijk tijd en enkel met een helder doel kan je dit volhouden. Belangrijk is om na te denken wat je echt in je leven wilt bereiken. Wil je een wereldreis maken, eerder stoppen met werken of minder gaan werken.

In deze stap is het erg belangrijk om ook een bedrag te noteren. Kortom wil je die wereldreis maken? Bereken dan hoeveel geld je hiervoor nodig hebt. Het kan nogal confronterend zijn, maar zonder een bedrag heeft een vermogen opbouwen niet zoveel zin.

Stap 2: Bepaal je inleg

Weet je hoeveel geld je nodig hebt dan gaan we kijken hoeveel je hiervoor moet inleggen. Via mijn rendement berekenen tool kan je precies zien hoeveel je moet inleggen om een bepaald doel te behalen.

Eigenlijk zijn drie factoren belangrijk om je inleg te bepalen.

Het eerste wat je gaat vaststellen is de tijd. Hoelang heb je de tijd om dit vermogen op te bouwen? Hoe langer deze periode is, des de lager je inleg hoeft te zijn. Ook zal het van grote invloed zijn op het risico van je belegging. Daarom raad ik altijd aan om voor minimaal 10 jaar te beleggen.

Nu ga je de inleg bepalen. Dit is waarschijnlijk niet zo heel moeilijk, want je hebt hiervoor de looptijd bepaald. De maximale inleg is natuurlijk het totaalbedrag / de looptijd. Heb je €100.000 nodig binnen 10 jaar dan kan je dus €100.000 / 120 maanden = €833 per maand.

Een hoop geld he? En nu komt de stap waarvoor beleggen zo belangrijk is!

Het rendement zorgt namelijk dat je veel sneller je doel kan behalen. Hierboven gingen we namelijk van 0% rendement uit, maar met beleggen is het de bedoeling dat je juist wel rendement maakt. Stel je maakt gemiddeld 4% rendement per jaar dan hoef je neit €833 per maand in te leggen, maar dan is €665 al genoeg!

Belangrijk hierbij te vermelden is dat vaak een hoger risico van beleggen hoger rendement geeft, maar ook hogere verliezen. Kortom let goed op het met het risico van je beleggingen.

Stap 3: Kies de juiste beleggingsvorm

Heb je het over risico en je vermogen laten groeien dan heb je het eigenlijk over de manier van beleggingen. Dit noem je ook wel de beleggingsvorm.

Om niet enkel over beleggen te praten, heb ik hieronder een aantal beleggingsvormen voor je samengevat zodat je weet wat je allemaal kan doen.

  • Sparen: Iedereen zou moeten sparen om enkel al het minimale spaargeld te hebben. Maar ook om je vermogen te laten groeien kan sparen een prima optie zijn. Zijn kan je bijvoorbeeld nog steeds 1 a 2 procent rendement maken als je spaargeld voor langere tijd vastlegt.
  • Aflossen op je hypotheek: Extra aflossen op je hypotheek is absoluut iets wat je moet overwegen. Zeker als je nog veel rente betaalt, kan dit ontzettend aantrekkelijk zijn. Het rendement is namelijk letterlijk de rente. Betaal je dus 5% rente en je betaald een bedrag af dan bespaar je over dat bedrag dus 5% rente (rendement)
  • Beleggen: Dit is natuurlijk de bekendste manier van vermogen laten groeien. Onder beleggen vallen heel veel vormen zoals aandelen, ETF’s, vastgoed en crypto. Aan al deze beleggingen zit een risico, maar wel een groot verschil. Met ETF’s loop je bijvoorbeeld veel minder risico als wanneer je gaat beleggen in crypto.
  • Huis verduurzamen: Je huis verduurzamen is ook een prima optie. Het mooie is dat je hier twee doelen stimuleert. Namelijk het milieu en je portemonnee! Zo maak je met zonnepanelen ongeveer 12% rendement en dat is echt hartstikke goed!

Vaak gaan rendement en risico met elkaar hand in hand. Daarom is het belangrijk om van te voren goed te bedenken hoeveel risico je wilt lopen en daarop een bijpassende belegging te kiezen. Ga nooit beleggen in iets waar jij je dagelijks druk om maakt.

Stap 4: Maak geld vrij om vermogen op te bouwen

Weet je nog hoeveel je moet inleggen om je doel te halen? Vaak is dat even schrikken, maar weest gerust het is mogelijk!

Het belangrijkste is om goed naar je uitgaven te kijken. Wedden dat je genoeg geld kan besparen door simpel al je uitgaven na te lopen en echt kritisch te zijn.

Heb je moeite om kritisch naar je uitgaven te kijken dan kan je jezelf de vraag stellen of de uitgaven je echt gelukkig maakt? Niet? Dan kan je gaan besparen op deze kosten

Wil je echt bewust omgaan met je uitgaven dan raad ik je aan om met mijn ontwikkelde Excelsheet te gaan werken. Hier kan je een hele begroting maken en kijken of jij je er maandelijks aan houdt. Daarnaast kan je ook al je variabele uitgaven nalopen.

Stap 5: Geef je vermogen de tijd

Ga je beginnen met beleggen dan ben je waarschijnlijk super enthousiast. Iedere dag kijk je even hoeveel rendement je maakt, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo belangrijk. Je vermogen laten groeien is namelijk echt iets over de lange termijn.

Natuurlijk kan je op de korte termijn veel rendement maken, maar als je geen groot startkapitaal hebt dan zul je vooral tijd nodig hebben om echt vermogen op te bouwen.

Het belangrijkste is dat je vooral begint met beleggen! Kan je nu starten met €20 per maand dan is dat echt de moeite waard! Het gaat in het begin niet om het bedrag, maar vooral dat je kennis maakt met vermogen opbouwen en met een goed plan dit doet.

Hieronder heb ik van een aantal beurzen (indexen) laten zien wat €100 per maand beleggen over 20 jaar doet. De groene lijn is het het vermogen als je gaat sparen en de andere kleuren zijn de verschillende indexen. Je ziet dat ze allemaal over 20 jaar rendement hebben gemaakt. Ook nadat in 2008 een flinke crash op de beurs was!

rendement beleggen afgelopen 20 jaar 1024x555

Wanneer betaal je belasting over je vermogen?

In Nederland hebben we eigenlijk hele goede regelgeving als het gaat om belasting betalen over je vermogen. Je hoort vaak dat we in Nederland veel belasting betalen over je vermogen, maar dat valt echt reuze mee

Om te starten is het handig om te weten wat precies je totale vermogen is. Je vermogen is eigenlijk al het geld wat je in je bezig hebt, dus spaargeld en beleggingen (dus ook crypto!)

Zo betaal je tot €50.000 geen belasting over je vermogen. Heb je zelfs een partner dan kan jezelfs tot €100.000 vermogen opbouwen zonder hier belasting over te betalen!

Vanaf hier ga je dus wel belasting betalen. Maar ook dan val het nog reuze mee! Het belastingpercentage zal stijgen naarmate je vermogen groeit. Hieronder een tabel hoeveel belasting je betaald bij een bepaald vermogen

VermogenBelasting
Tot €50.0000%
Van €50.000 tot €100.0000,59%
van €100.000 tot €1.000.0001,40%
Vanaf €1.000.0001,76%

Hieronder een klein voorbeeld om te begrijpen hoe je dit kan toepassen.

Heb je (alleen) €83.000 dan betaal je over de eerste €50.000 geen belasting. Over de overige €33.000 betaal je 0,59% belasting wat neerkomt op zo een €195! Dat valt reuze mee toch?