Veilig beleggen is ongelofelijk belangrijk als je over de lange termijn rendement wilt behalen. Toch is de kans groot dat jij hier te weinig aandacht een besteedt zonder dat je hier bewust van bent.

Zelf ben ik ook gewoon begonnen met beleggen. Voor ik het wist had ik een paar honderd euro winst en nog veel sneller was ik de helft alweer kwijt. Het resultaat van beleggen zonder beleggingsplan waardoor het risico veel hoger lag als ik zelf eigenlijk wou.

Om iedereen bewust te maken van de risico’s van het beleggen heb ik hieronder een artikel geschreven hoe je veilig kan beleggen. Uiteindelijk moet je na dit artikel zelf een beleggingsplan kunnen maken waarmee je volledig veilig kan beleggen!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Zelf- of laten beleggen?

Als je gaat beginnen met beleggen dan is één van de eerste stappen om te bepalen of je zelf wilt beleggen of dat je dit wilt laten doen. Heb je nog geen idee wat je wilt dan is het verstandig om jezelf de volgende vraag te stellen

Ben jij bereidt om meer kosten te betalen voor het beleggen waardoor een beleggingsexpert voor jou gaat beleggen?

Zelf beleggen kost over het algemeen minder, maar zorgt er wel voor dat je meer tijd kwijt aan het beleggen. Toch kan je ook zelf beleggen en niet al te veel tijd kwijt zijn. Beleg je bijvoorbeeld in een ETF dan kost je dit vrijwel geen tijd en ben je toch goed gespreid belegt.

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
 • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
 • 100% inzicht in al je uitgaven
 • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Zorg voor een juist beleggingsplan

Heb jij een beleggingsplan? De kans is groot van niet, want veel mensen starten met beleggen en heb niet duidelijk voor ogen waarom. Waar wil je voor beleggen en hoeveel geld heb je daarvoor nodig?

Stel jezelf dan ook op zijn minst de volgende vragen om duidelijkheid te krijgen waarvoor je belegt.

 • Wat is je doel?
 • Hoe lang wil je beleggen?
 • Wat voor bedrag heb je nodig voor je doel?
 • Hoeveel moet je periodiek (per maand, kwartaal of jaar) beleggen?
 • Hoeveel rendement/risico moet je nemen?

Ga je zonder beleggingsplan beleggen dan ben je eigenlijk als een kip zonder kop aan het rondrennen en dat is zonde van je tijd en geld. Daarbij kan het ook nog eens veel meer risico met zich meebrengen dan je zelf denkt.

Kies de juiste partij

Je hebt als het goed is nu een begin gemaakt aan je beleggingsplan en weet hoe je wilt beleggen. De volgende stap is om een partij te kiezen waar je wilt beleggen.

Waar zelf beleggen?

Ga je zelf beleggen dan kan je ervoor kiezen om dit bij je eigen bank te doen. Een nadeel vind ik vaak de enorm hogen kosten, maar het is wel lekker makkelijk en betrouwbaar!

Een andere optie om zelf te beleggen bij een broker. Dit zijn partijen zoals eToro of DEGIRO. Deze partijen hebben gewoon een AFM-vergunning en zijn 100% betrouwbaar. Zelf beleg ik bij DEGIRO en mijn DEGIRO review kan je dan ook lezen op de website. Een voordeel van brokers is dat ze vaak minder hoge kosten meebrengen als andere partijen en ze een groot aanbod hebben.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Waar laten beleggen?

Wil je laten beleggen dan heb je ook verschillende opties.

Zo kan je kijken naar een vermogensbeheerder. Dit is een expert die je geld beheert en aan de hand van jou wensen dit gaat beleggen. Hierbij houden zij altijd rekening met het risico dat bij jou past en beleggen ze ook in partijen die passen bij jou wensen. Vaak moet je hier wel over een minimum bedrag beschikken (bij ING is dat €25.000)

Het is ook mogelijk om bij een bank voor je te laten beleggen. Vaak noemen zij dit Beheerd Beleggen waarbij je enkel een risicoprofiel hoeft te kiezen. Het enigste wat jij hoeft te doen is te kiezen hoeveel geld je belegt en een juist beleggingsprofiel opgeven.

Een andere manier om te beleggen via beleggingsapps die werken met risicoprofielen. Een goed voorbeeld hiervan is Peaks of Robeco One. Bij beide kan je een risicoprofiel kiezen en starten met beleggen (ook als je met weinig geld wilt beleggen). Je hoeft dus helemaal niets anders te doen dan het juiste risicoprofiel te kiezen!

Vertrouw geen “guru’s”

Heel veel mensen bieden zich tegenwoordig aan als een zogeheten “guru”. Iemand die jou precies kan vertellen hoe je van niets miljonair kan worden.

Zeker als je op Youtube een keer een filmpje over beleggen kijkt, zie je ze voorbij komen. Beleg nu in Bitcoins en verdien vandaag nog duizenden euro’s. Trap er alsjeblieft niet in!

De enige die hier geld aan verdienen zijn deze zogeheten guru’s. Doe vooral altijd zelf onderzoek en kies waar jij je prettig bij voelt. Ga niet mee met de hype en blijf je eigen koers voeren. Jij bent namelijk de enigste wat jij belangrijk vind, want uiteindelijk kan niemand de markt voorspellen.

Leuk om te weten! In 2000 deden ze een proef met een aap die uit 75 bananen kon kiezen, iedere vertegenwoordigde zij een aandeel. De eerste tien bananen die hij opat, die kochten ze en wat denk je? De aandelen van de aap deden het beter als de meeste fondsbeheerders.

Pas om met hoge rendementen

Beloven ze een hoog rendement? Draai je om en blij zover mogelijk uit de buurt!

Meestal als iets te mooi om waar lijkt te zijn, is dat in de werkelijkheid ook. Wanneer er gigantisch rendementen worden belooft dan zitten er vaak ook gigantisch risico’s aan vast.

Werken met CFD’s, turbo’s of binaire opties lijken vaak in het begin super interessant, maar in de werkelijkheid zijn he gewoon ongelofelijk risicovolle beleggingen. De AFM waarschuwt niet voor niets al lange tijd voor dit soort beleggingen!

Zorg voor voldoende spreiding

Veilig beleggen begint bij een goede spreiding. Heb je nog niet zoveel geld en wil je toch zelf beleggen dan kom je al gauw met het probleem dat je al je geld in één aandeel moet stoppen. Gaat het slecht met dat bedrijf dan gaat het ook direct slecht met jou belegging.

Een goede optie voor beginnende beleggers is om daarom te starten met het beleggen in een ETF. Dit is eigenlijk een mandje met aandelen die je in één keer koopt. Je belegt dus direct in meerder bedrijven tegelijk waardoor het risico direct veel minder hoog is.

Heb je een goede basis opgebouwd dan kan je altijd losse aandelen kopen en op deze manier je beleggingsportefeuille laten groeien.

Ben je opzoek naar een leuke ETF? Kijk dan eens naar de VWRL ETF. Dit is een populaire ETF waar je direct belegt in meer dan 3.500 bedrijven verdeelt over 50 verschillende landen!

Beleg periodiek

Ik ben groot fan van periodiek beleggen! Ik beleg dan ook maandelijks zodat ik iedere maand wat kan bijkopen.

Het grote voordeel van deze manier van beleggen is dat je niet eenmalig op een bepaald prijsniveau inkoop. Eenmalig op een bepaald prijsniveau inkopen klinkt heel interessant, maar dat brengt natuurlijk ook risico’s met zich mee.

Koop je namelijk op het hoogste punt in en de prijs gaat naar beneden dan heb je te maken met een verlies. Maar koop je op de weg naar beneden wat bij dan zal je GAK (gemiddelde aankoop kosten) naar beneden en zal het punt van winst dus eerde behaald worden.

aandelen kopen gak 1024x477

De gele punten zijn de aankopen. Je ziet dat je GAK (gele lijn) uiteindelijk een beetje tussen de aankooppunten inzit. Hierdoor heb je een gemiddelde prijs wat over het algemeen veel minder risico met zich meebrengt als enkel op één punt inkopen.

Op verschillende prijsniveau’s inkopen is dus absoluut noodzakelijk als je veilig beleggen wilt. En periodiek beleggen is daar wat mij betreft een uitermate geschikte methode voor.

Pas op voor emoties tijdens het beleggen

Emoties worden vaak onderschat, maar het is absoluut iets waar je bij stil moet staan.

Ga je zelf beleggen? De kans is dan heel groot dat je geld gaat verliezen door emoties!

Je kent vast wel het moment dat je paniek voelt en dat je hier zo snel mogelijk vanaf wilt. Krijg je paniek, omdat je bang bent voor hoogtes dan schreeuwt alles in je lichaam om naar beneden te gaan.

Ditzelfde geldt bij beleggen. Zeker als het minder goed gaat dan zijn de effecten extreem. Koop jij en de prijs gaat opeens 20% naar beneden dan schreeuwt je lichaam om te verkopen! Alles in je wilt hetgeen lozen waar jij je op dat moment zo zorgen om maakt. En het resultaat is vaak dat mensen toch toegeven en verkopen om uiteindelijk de prijs weer doen zien stijgen.

Maar ook als de prijs omhoog gaat dan gaan je emoties werken. Zeker als de winsten enorm zijn dan lijken de mogelijkheden eindeloos waardoor je soms vergeet of iets een goede aankoop is of niet.

Je emoties zijn absoluut je grootste vijand op de beurs!

Weet waar je in gaat beleggen

Als laatste wilt ik toch wel aanmoedigen om jezelf te dwingen om zelf onderzoek te doen als je zelf gaat beleggen. Zeker als je zelf aandelen kopen gaat dan moet je onderzoek doen. Ga je vertrouwen op andere hun mening dan sla je jezelf later echt voor je kop!

Ga je beleggen dan doe je dit met geld waar je hard voor hebt gewerkt. Belangrijk is om hier verantwoord mee om te gaan en daar hoort onderzoek bij. Dit is de enigste manier hoe je bijvoorbeeld het risico bij kan inschatten.

Naar de mening van andere luisteren is helemaal niet erg! Maar zorg dat je dit altijd controleert. Als iemand enthousiast is over een aandeel dan zal diegene vooral de voordelen met je delen. Belangrijk is daarom altijd de feiten te controleren en ook te kijken naar de negatieven punten.

Zo kijk ik bijvoorbeeld altijd naar de volgend punten.

 • Wat zijn de concurrenten en zijn deze verder of beter ontwikkeld?
 • Hoe staat het bedrijf er financieel voor? (Schulden, eigen vermogen enz.)
 • Hoe ziet het management eruit?
 • Wat zijn de toekomstplannen?