In vastgoed investeren is op dit moment ontzettend populair. Iedereen ziet de huisprijzen omhoog schieten en denkt dat vastgoed een goede investering is. Natuurlijk volkomen logisch, want waarom zou je geen geld kunnen verdienen met vastgoed?

Maar wat nou als je niet zoveel geld hebt om je eigen vastgoed te kopen? Betekent dit dan dat je helemaal geen rendement kan maken met vastgoed? Gelukkig niet, want ook met een beperkt budget kan je in vastgoed investeren. Wie weet dat die uiteindelijk kan uitgroeien tot alsnog je eigen vastgoed!

Zelf doe ik ook aan vastgoed investeren, maar niet door eigen vastgoed te beheren. Voornamelijk door mijn ETF en aandelen, maar ook ik was benieuwd welke andere optie’s ik had om in vastgoed in te investeren. Daarom heb ik hieronder 6 manieren gevonden hoe je met verschillende budgetten kan beleggen in vastgoed.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Vastgoed investeren met aandelen

Een andere manier om snel te starten met investeren in vastgoed, is doormiddel van aandelen. Met een aandeel in het vastgoed investeer je in een bedrijf wat vastgoed in hun bezit heeft en daar rendement op maakt.

Jij kan daar met vastgoed investeren door profiteren door een aandeel van dit bedrijf te nemen. Je winst zal dan vaak bestaan uit een deel van de winst (dividend beleggen) en de eventuele groei in waarde van het aandeel.

Er is ontzettend veel keuze als het gaat om vastgoed aandelen. Daarom heb ik hieronder een aantal vastgoed aandelen voor je samengesteld

  • Wereldhave: Een Nederlands bedrijf wat voornamelijk in het vastgoed van winkelcentra belegt. Sinds 1930 beleggen zij al in vastgoed en maken vooral winst uit de huur en waardestijging van hun vastgoed.
  • Unibail-Rodamco-Westfield: Een Europees vastgoedbedrijf wat voornamelijk in winkelcentra zit en een kleine positie in kantoorbouw.
  • Realty Income Corporation: Een vastgoedonderneming wat vooral actief in Amerika. Ze kopen vooral commerciële panden die ze verhuren aan bedrijven. Vooral het dividend is erg aantrekkelijk.
  • Digital Realty Trust: Dit bedrijf investeert vooral aankopen en exploiteren van datacenters. Dit is een hele ander soort vastgoed als de bovengenoemde bedrijven en daarom absoluut uniek.

Wil je losse aandelen kopen dan kan vertel ik hier alles over in mijn blog over aandelen kopen.

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
  • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
  • 100% inzicht in al je uitgaven
  • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Vastgoed ETF’s

In vastgoed investeren met een goed gespreid risico, is doormiddel van een ETF. Dit is een manier van beleggen waarmee je niet in één bedrijf belegd, maar direct een meerdere bedrijven. Hierdoor is je risico wat beter gespreid als bijvoorbeeld bij een los aandeel.

Als je belegt in een ETF’s dan heb je ongelofelijk veel keuze. Je kan ervoor kiezen om te beleggen in een ETF waar vastgoed in onderdeel is, maar ook beleggen in een ETF die enkel aandelen in vastgoed heeft. Een goed voorbeeld hiervan is VanEck Vectors Global Real Estate UCITS ETF.

Met de VanEck Vectors Global Real Estate UCITS ETF beleg je in meer dan 100 posities verdeelt over de hele wereld en verschillende type vastgoed. Zo zie je maar dat je ook in een categorie nog risico kan spreiden door een goed samengestellede ETF

Vastgoedfonds

Ben je echt een startende belegger en wil je niet zelf beleggen dan is een vastgoedfonds erg makkelijk. Een vastgoedfonds koopt en beheert eigen vastgoed en haalt hier natuurlijk de nodige winst uit.

Jij kan investeren in deze vastgoedfondsen en krijgt dan een percentage per jaar. Dit rendement ligt meestal tussen de 4 tot 8%. Dit hangt natuurlijk af van een aantal factoren en daarom is het niet precies te zeggen hoeveel rendement je gaat maken.

In Nederland heb je verschillende vastgoedfondsen waar je makkelijk met vaak ook lagere bedragen al kan starten. Zo kan je bij Corum-investments al starten vanaf een bedrag van €189. Je hoeft dus niet over een gigantisch vermogen te beschikken om in vastgoedfondsen te beleggen.

Vastgoed crowdfunding

Nog geen jaar geleden kreeg ik van een restaurant van ons in de buurt een kaartje in de brievenbus. Zij gingen een nieuw restaurant bouwen en je kan vanaf €500 geld investeren in de bouw van het restaurant. Je kreeg je geld binnen 3 jaar terug met 7% rente per jaar.

Super intressant, want 7% rendement per jaar is gewoon hartstikke netjes. Natuurlijk hebben wij dit gedaan, want los dat het rendement is het ook een super goed restaurant en helpen wij een plaatselijke ondernemer.

Maar je kan dit soort financieringen dus veel meer doen! Vastgoed crowdfunding is steeds populairder en er zijn tal van websites waar je dit kan doen. Je kan het doen voor bijvoorbeeld voor de opstart van bedrijfspanden, restaurant of de bouw van een school.

Echt al het vastgoed kan je vinden op een crowdfunding en het mooie is dat je zelf een project kan zoeken waar jij je geld in wilt steken. Je ziet precies wat ze van plan zijn met het geld, hoeveel rendement je krijgt en wat de looptijd is.

Een leuke website die ik regelmatig in de gaten hou, is GeldvoorElkaar.nl

Garagebox (opslag) verhuren

Nu gaat het risico van de beleggingen behoorlijk omhoog, maar de rendementen kunnen ook behoorlijk hoger liggen. Vanaf dit hoofdstuk ga je namelijk zelf vastgoed kopen en daarmee starten we goedkopere vastgoed zoals opslagboxen of garageboxen.

Het voordeel van garageboxen verhuren is dat ze in eerste instantie relatief goedkoop zijn als ander vastgoed. Je kan namelijk garageboxen al kopen vanaf €15.000. Natuurlijk kan je ook duurder garageboxen kopen en ligt het vooral aan de grote en de ligging van de garagebox.

Nu zijn de maandelijkse opbrengsten natuurlijk ook niet te vergelijken met ander vastgoed. Gemiddeld ligt de huur van een garagebox op ongeveer €100. Maar dit is erg afhankelijk van het aantal vierkante meters, de ligging en of er bijvoorbeeld stroom bij zit.

Dit is laatste is overigens wel een puntje, want garageboxen met stroom lopen aanzienlijk meer risico. Deze kunnen namelijk makkelijk gebruikt worden voor doeleinde die je liever niet wilt. Daarom is het altijd goed om bij vastgoed investeren op de risico’s te letten.

Recreatiewoning kopen en verhuren

Een vakantiewoning verhuren is voor veel mensen toch wel een droom. Een mooi appartement of nog beter een klein natuurhuisje kopen en helemaal opknappen om uiteindelijk te verhuren aan enthousiaste vakantiegangers.

Je kan gewoon een vakantiewoning kopen doormiddel van een extra hypotheek (moet je natuurlijk wel kunnen dragen). Belangrijk hierbij te vermelden is dat je deze hypotheekrente niet kan aftrekken bij de belastingdienst.

Wil je niet al te veel omkijk hebben aan je vakantiewoning dan kan je ook een vakantiewoning kopen op een vakantiepark. Het voordeel is dat zij vrijwel alles regelen. Zo zorgen zij voor de verhuur van het huisje, dat deze altijd schoon is en heb je vrijwel geen omkijken aan je vakantiewoning. Ook profiteer je van de faciliteiten van het vakantiepark waar veel vakantiegangers op af komen.

Een ander manier is om je eigen vakantiewoning te kopen en te verhuren. Dit klinkt heel makkelijk, maar er zijn genoeg regels waar je rekening mee moet houden. Zo mag je niet iedere woning in Nederland zomaar onbeperkt verhuren. Daarom is het slim om bijvoorbeeld te kijken naar een woning of appartement die speciaal voor recreatie is bedoelt te kopen.

Let wel op dat als je een huis gaat kopen en deze wilt verhuren, je dit bij je geldverstrekker moet aangeven. Veel geldverstrekkers hebben hier namelijk andere voorwaarde voor. Vaak komt het er op neer dat je 25 tot 30% van de koopsom zelf moet financieren.

Je kan de vakantiewoning verhuren via Airbnb, maar je moet opletten dat je wel met een aantal zaken rekening houdt. Zo moet je toeristenbelasting en inkomstenbelasting afdragen. Ook heb je te maken met bijvoorbeeld onderhoudskosten en energiekosten. Zorg dat je dit allemaal goed in kaart brengt voor je begint met het kopen van een recreatiewoning

Woning verbouwen en verkopen

Ik zet hem op de lijst, maar dit is echt wel de meest risicovolle manier van vastgoed investeren. Ook zijn de winsten steeds moeilijker geworden, omdat de huisprijzen zo gigantisch zijn gestegen.

Een huis verbouwen en verkopen is dan ook echt het grootste risico die we hier bespreken. Los dat het momenteel heel moeilijk is om aan een huis te komen, is het tegenwoordig ook erg lastig om aan vakmensen te komen. Als dit al kan zijn ze vaak duur wat het nog moeilijker maakt om uiteindelijk nog echt rendement te maken.

Wil je toch een huis kopen, verbouwen en verkopen dan doe je er verstandig aan om echt een goede begroting te maken. Natte vingerwerk is hierbij echt niet aan te raden, omdat je zo tegen extra kosten aanloopt. Dit betekend overigens niet dat je geen flinke meerwaarde kan berekenen, maar zorg dat je dit altijd zo goed mogelijk voorbereid.

Wat je overigens ook zou kunnen overwegen is om zelf een tijd te woning in de woning. Verbouw de woning en als de woning klaar is dan kan je hem op de markt zetten. Je kan dan de woning verkopen wanneer je de juiste prijs ervoor krijgt.