Wie wilt er nou niet slimmer beleggen? Toch zie je in de praktijk dat vooral particulieren continue de zelfde fouten maken waardoor ze veel rendement verliezen en dus helemaal niet zo slim aan het beleggen zijn.

Niet voor niets presteert ruim 80% van de beleggers over 10 jaar slechter als het gemiddelde van markt. Je hebt dus maar 20% de kans dat jij het beter dan de markt doet en als je dit van te voren weet dan kan het slim zijn om hier je voordeel mee te doen.

Slimmer beleggen heeft vooral te maken met juiste keuzes maken, jezelf niet te overschatten en je emoties controleren. Aan de hand van deze 9 tips leer je alles wat je kan helpen om slimmer te beleggen en meer succes te hebben op de beurs.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Slimme beleggers doen het voor de lange termijn

Ik ben een groot voorstander als het gaat om de lange termijn beleggen. Over de afgelopen 50 jaar heeft de beurs namelijk ontzettend vele goede tijden gekend. Slechts 14 van de 50 jaar zou de beurs een negatief rendement hebben gemaakt. Je zal zelfs een gemiddeld jaarrendement hebben gehaald van 7,8% per jaar!

Het zijn slechts getallen en garanties uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Toch zijn het cijfers waar je met een goed gevoel naar kan kijken. De beurs blijkt ontzettend veerkrachtig en op het moment dat jij breed genoeg belegt bent, kan je een hoop aan. Na meerdere recensies heeft de beurs altijd bewezen sterker terug te komen.

rust in je portemonnee
Rust in je portemonnee
  • Van een lege bankrekening naar een gevulde spaarrekening
  • 100% inzicht in al je uitgaven
  • In 30 dagen structuur in je financiën
Bekijk actie
Van € 27,- nu slechts €17,-

Beleg met geld dat je kunt missen

Slimmer beleggen start bij beleggen met geld wat je echt kan missen. Dit betekent dat je dus eerst voldoende spaargeld moet aanleggen. Dit klinkt logisch, maar veel te veel mensen hebben te weinig spaargeld om kosten op te vangen in moeilijke tijden. Denk aan het verliezen van een baan of hoge kosten door schade aan het huis of auto.

Het laatste wat je namelijk wilt is geld van je beleggingsrekening afhalen, omdat je te weinig spaargeld hebt. Dit gaat ten kosten van je rendement en je beleggingsplan.

Als je spaargeld op niveau is en je kan maandelijks goed rondkomen dan kan je beginnen met beleggen. Zorg dat je begint met een kleine bedrag om eerst de markt te begrijpen en uiteindelijk goede keuzes te kunnen maken. Hierna kan je het bedrag verhogen en zo langzaam starten met rendement te maken op je vermogen.

Kies de juiste vorm van beleggen

De meeste beleggers kijken enorm tegen beleggen op of overschatten zichzelf enorm. Met het resultaat dat sommige mensen nooit beginnen met beleggen en dat andere eigenlijk alleen maar geld verliezen met beleggen. De juiste beleggingsvorm is daarom extreem belangrijk om ook succesvol te zijn in het beleggen.

Heb je geen verstand van beleggen en wil je geen omkijk hebben dan kan je het beste kiezen voor een beleggingsfonds. Zo een beleggingsfonds helpt je bij het beleggen en zorgt ervoor dat je met het juiste risico belegt. Daarvoor betaal je wel beheerkosten wat enkele procenten van je vermogen kost.

Vind je het niet erg om zelf iets te doen met beleggen, maar wil je wel goed gespreid beleggen dan kan je voor een ETF kiezen. ETF beleggen is ontzettend populair en vervangt steeds meer de beleggingsfondsen. Je kan namelijk doormiddel van een ETF direct in duizenden bedrijven te gelijk beleggen waardoor je enorm veel risico afdekt. Je kan er ook voor kiezen om voor hele speciefe ETF’s te kiezen die uit tientallen bedrijven bestaan. Lees hier meer over ETF beleggen.

De laatste beleggingsvorm die je zou kunnen overwegen zijn losse aandelen. Het voordeel hiervan is dat een het rendement afhankelijk is van het aandeel dat jij koopt. Kies jij een goed aandeel dan kan dit een flink rendement opleveren. Maar andersom geldt het ook als het bedrijf het minder goed doet dat het rendement ook flink kan zakken. Om succes te hebben in losse aandelen zul je veel moeten begrijpen van de aandelenmarkt en veel onderzoek moeten doen. Doe je dit niet dan zijn de risico’s enorm. Lees hier meer over losse aandelen kopen.

Risico spreiden

Beleggen is een spelletje van de juiste risico’s nemen. Eerder omschreef ik al dat veel beleggers dit spelletje ontzettend slecht beheersen. Ruim 80% van de beleggers doet het slechter als het gemiddelde rendement van de beurs.

Je zal als particuliere belegger dus extreem goed moeten kunnen beleggen (of mazzel hebben) om uiteindelijk de markt te verslaan. Er kan een jaar tussenzitten dat jij het beter doet, maar voor veel beleggers geldt dat zij beter zouden kunnen kiezen voor een goede ETF waardoor veel risico zijn afgedekt.

Je kan risico’s natuurlijk niet uitsluiten. Beleggen brengt risico’s met zich mee, maar je kan ze wel beperken. Daarom heb ik hieronder een aantal tips.

  • Gevarieerde portefeuille: Ga je losse aandelen kopen dan is het verstandig om verschillende bedrijven te kiezen. Gaat een paalde sector minder dan kan dit opgevangen worden door andere sectoren. Daarom is een ETF zo krachtig, omdat je hier vaak in honderden of duizenden bedrijven te gelijk kan beleggen.
  • Beleg niet éénmalig: Stop jij al je geld in één keer in de markt dan loop je het risico op het een duur moment in te stappen en kan het soms wel jaren duren voor dit herstelt.
  • Te kort beleggen: Beleggen is een spelletje van op en neer gaan. Zo sta je 10% in de plus en twee jaar later 10% in de min. Als je goed belegt zit dan maakt je dit niet uit en blijf je vooral zitten. In goede en slechte tijden.

Beleg periodiek

Periodiek beleggen is ontzettend krachtig. Zelf beleg ik een vast bedrag per maand. Iedere keer belegen we dit geld op een vast moment van de maand. Bij mij is dit vaak tegen het einde van de maand. Hierdoor zorg ik voor verschillende koopmomenten waardoor het risico op verkeerde koopmomenten afneemt.

Ik koop dus op dure- als goedkope momenten van de markt. Het grote voordeel hiervan is dat ik markt niet ga timen. Eén van de grootste problemen bij veel beleggers is dat zij namelijk op een zo goedkoop mogelijk moment willen kopen zonder dat zij hier verstand van hebben. Vaak met het resultaat dat de koers omhoog gaat en dat ze niet belegt zitten en dus geen rendement maken.

Door periodiek te beleggen hoef je nooit na te denken wanneer je iets moet kopen. Je houdt je aan je beleggingsplan en koopt wanneer je dit van te voren hebt bedacht. Dit principe noem je bij het beleggen ook wel dollar cost averaging. Door alle verschillende koopmomenten kom je op een gemiddelde prijs zoals hieronder in de afbeelding te zien is.

dollar cost averaging gak 1024x939

Slimmer beleggen dan je bank

Veel beleggers zijn geneigd om naar hun bank toe te gaan als zij willen gaan beleggen. Dit kan een prima keuze zijn, maar vaak is het een keuze op basis van gemak. Je bent je bank gewend en waarom zou je ergens anders gaan kijken?

Beleggen draait om rendement! Je bank kan veilig zijn, maar wie zegt dat jouw bank je het beste kan helpen en het beste rendement oplevert. Doe daarom altijd onderzoek over je slimmer beleggen kan dan je bank. Vergelijk verschillende partijen op basis van hun gemiddelde rendement over de afgelopen jaren.

Als je verschillende partijen met elkaar wilt vergelijken dan is het wel belangrijk om rekening te houden met de risico’s. Zorg dat je de resultaten vergelijkt met dezelfde risico’s om een goede vergelijking te kunnen maken. Daarnaast kan het handig zijn om te kijken naar de kosten. Vaak moet je beheer- of transactiekosten betalen en dit gaat uiteindelijk ten kosten van je rendement.

Dit is één van de redenen dat ik bij DEGIRO ben gaan beleggen. Hier kan je veel ETF’s eenmalige per maand kosteloos kopen en liggen de transactiekosten laag. Lees mijn DEGIRO review voor meer uitleg.

Beleg zonder emotie

Emotie is absoluut de grootste vijand op de beurs. Je brein wilt je namelijk beschermen tegen verlies en laat dit nou precies kunnen gebeuren op de beuers. Als je gaat investeren en de koers daalt dan heb je een negatief rendement. In het begin zal dat niet direct erg zijn, maar naar verloop van tijd zal je brein je willen beschermen en zal je de drang voelen om te verkopen.

Een ander foneem is FOMO en staat voor Fear Of Missing Out. Vertaalt ook wel de angst om iets te missen en in dit geval is dat vaak een flink rendement. Crypto of een aandeel als Tesla zijn daar goede voorbeelden van. Ze zijn in korte tijd enorm snel in waarde gegroeid waardoor zeker veel jongeren zich hiertoe aangetrokken voelen. Ze willen profiteren van deze snelle stijging. Het nadeel hiervan is dat ze geen rekening houden met de risico’s. Enkel het gevoel dat je het niet mag missen overheerst waardoor er vaak een veel te groot risico genomen wordt, waardoor ze in de toekomst vaak blijven zitten met gigantische verliezen.

Ga je voor de lange termijn beleggen dan is het belangrijk om niet te handelen op basis van emotie. Niet bij het kopen als verkopen! Doe goed onderzoek, zorg voor een plan en hou je hieraan.

Beleg alleen wat je begrijpt

Snap je iets niet dan moet je er niet in beleggen. Zo beleg ik enkel in de producten die ik aan in het kort aan andere kan uitleggen. Kan ik dit niet dan beleg ik er niet in of doe ik meer onderzoek om uiteindelijk wel voldoende kennis te hebben. Beleg jij in producten die je niet kan uitleggen dan loop je waarschijnlijk een veel te groot risico. Vaak heb je dan te weinig verstand van de risico’s waardoor je een totaal verkeerde afweging hebt gemaakt.

Wat ook kan helpen is om niet te denken waarom je ergens in wilt beleggen, maar waar je dit juist niet wilt. Zijn er meerdere punten waarom je er niet in wilt beleggen dan kan het verstandig zijn om iets ander te zoeken. Ben je enthousiast voer iets dan ben je vaak geneigd om je blind te staren op de voordelen waardoor de nadelen op de achtergrond raken.

Kijk niet naar je beleging

Dit laatste punt geldt natuurlijk voor iedereen die voor de lange termijn wilt beleggen. De meeste beleggingen zullen zich met de tijd moeten bewijzen. Het resultaat van morgen telt vaak niet mee op de lange termijn waardoor iedere dag inloggen en kijken naar de belegging geen zin hebt. Heb jij wel de drang om dagelijks in te loggen en te kijken naar je belegging dan beleg je waarschijnlijk met een te groot risico.

Het liefst kijk je alleen naar je belegging wanneer je daadwerkelijk iets wilt doen. Heb je bijvoorbeeld weer geld tot je beschikking dan kan je dit weer investeren. Logisch dat je dan kijkt naar je resultaten, maar daarna moet je weer rustig verder kunnen slapen.

Geef beleggingen de tijd. Je zult zien dat over 10, 20 of 30 jaar de meeste beleggingen tot een recht komen.